Koszty utrzymania/życia w Berlinie
| Autor |
Wiadomość |
cbf.lucas
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-01, 03:09 Koszty utrzymania/życia w Berlinie
|

|
|
Witam serdecznie.
W najbliższym czasie planuję zamieszkać w Berlinie z dziewczyną i podjąć tutaj jakąś pracę.
Czy jesteście w stanie mi mniej więcej określić ile miesięcznie euro potrzeba by żyć na dostatnim poziomie w Berlinie. Chodzi mi głównie o to jakie kwoty miesięcznie wydaje się na jedzenie, mieszkanie, gaz prąd wodę. Takie ogólne rzeczy, które potrzebne są do życia.
Byłbym bardzo wdzięczny wszystkim za odpowiedźi.
Pozdrawiam,
Łukasz - cbf.lucas |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2008-01-01, 09:19
|

|
|
| cbf.lucas napisał/a: | | ile miesięcznie euro potrzeba by żyć na dostatnim poziomie |
dwie osoby +dostatni poziom życia= minimum 3-4tys. Euro |
|
|
|
 |
cbf.lucas
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-01, 09:44
|

|
|
| alisa napisał/a: | | dwie osoby +dostatni poziom życia= minimum 3-4tys. Euro |
A ile by tak trzeba mieć dochodu by po prostu żyć na takim minimalnym poziomie + ew. jakieś kwoty na mniejsze wydatki.
Bo tak szczerze powiedziawszy jak byliśmy teraz na sylwestra w Berlinie to kwoty w euro (nie przeliczając ile to jest na zł) były jakby mniejsze niż w Polsce. Chodzi mi o to, że np. tutaj w Polsce zarabiając 2tys. zł to jest na rękę nawet sporo, a paliwo kosztuje po 4zł za litr, czy hamburger 3zł. W Berlinie paliwo czy hamburger jest po ok. 1,3euro stąd po prostu moje zdziwienie, bo bądź co bądź ale jest to dwa razy taniej (nie przeliczając na zł).
Bardziej obrazowo wyglądało by to, gdybyście mogli napisać tak za poszczególne rzeczy co ile kosztuje.
I takie jeszcze małe pytanie:
Ile tak średnio zarabia się powiedzmy na kasie w jakimś sklepie/markecie?
Dzięki jeszcze raz za wypowiedźi, ale chciałbym po prostu spokojnie przeanalizować to ile kosztuje tam "życie". :] |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-01, 09:58
|

|
|
Nie bardzo rozumiem Twoją kalkulacje?! Przecież nie da się porównać cen i zarobków polskich w złotych i przełożyć to na teren niemiecki?! 1,30 to suma oczywiście mniejsza niż np.3 czy 4.Ale to 1,30 to jest euro a nie złote polskie.Sprawdź przelicznik walutowy, jak ma się euro do złotego i wtedy porównuj.
Nie rób sobie złudzeń że pracując w kasie sklepowej zarobisz kokosy.
A co do cen, to przeleć po stronach internetowych jakiejś sieci sklepów. |
|
|
|
 |
cbf.lucas
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-01, 12:46
|

|
|
| alisa napisał/a: | | Nie bardzo rozumiem Twoją kalkulacje?! |
Bo ja źle to wytłumaczyłem. Sorry.
To o co mi chodzio to jak w Polsce ktoś dostaje tak 1200zł wypłaty to może je spożytkować na mniej rzeczy (bo wynajem mieszkania to koszt przeważnie ok 800-1000zł + opłaty czy czynsz za własne mieszkanie np. 400-500zł + opłaty). Do tego paliwo za 4zł/litr czy inne rzeczy.
A w Niemczech 1200euro jest to kwota większa do spożytkowania na zakupy.
Teraz w miarę logicznie to wytłumaczyłem?
I stąd pytanie czy w sklepie na kasie zarabia się tak ok. 1000euro chociaż. |
_________________ Pozdrawiam,
Łukasz - CBF |
|
|
|
 |
Sylwia__
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-01-01, 13:31
|

|
|
Za mieszkanie płacimy 600 euro miesięcznie w tym są już opłaty wliczone takie jak prąd gaz woda itp. do tego telefon kom na abon. min 30 euro plus ok 150 -200 euro miesięcznie na paliwo (przynajmniej 3 razy w miesacu na weekend jezdzimy miedzy domem w Polsce a mieszkaniem w Berlinie brat studiuje i musi byc co week w Polsce). Internet i kablówka nie wiem ile płaca. to sa koszty stałe bez wyżywienia a to sporo pochłania powiedzmy ze na wyżywienie, chemie itp. 100 euro tygodniowo (wyżywienie kupujemy w Polsce no chyba że sie nie jedzie do domu to w Berlninie wtedy kwota jest wiele większa) oczywiście nie wliczając w to fajek alkocholu cichów kina itp. itd to tylko podstawowa egzystencja
Mam nadzieję że usatysfakcjonuje Ciebie odpowiedź życie jest drogie a dostatni poziom to faktycznie tak jak pisze alisa |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-01, 14:13
|

|
|
| Cytat: | | A w Niemczech 1200euro jest to kwota większa do spożytkowania na zakupy. |
chyba dalej się nie rozumiemy.Gdy masz do dyspozycji 1200euro, musisz je wydać na życie w Niemczech a do zapłacenia masz przykładowo:
czynsz:600€
inne opłaty (+,-) miesięcznie-150€
ubezpieczenie, podatek auta-100€
tankowanie-150€
gdy np.palisz-paczka papierosów-6€x30dni=180€
tygodniowo-100€ na żarcie=400€ w miesiącu to już masz sumę ponad 1500 € .A gdzie reszta?nie żyje się samym jedzeniem, trzeba się jeszcze ubrać,umyć, wyprać a gdzie jakaś kultura-rozrywka ? bilet do kina kosztuje 7-10€, do teatru-od 20€ i tak dalej i tak dalej.
Litr paliwa w Polsce kosztuje 4zł, tutaj 1,39€, ale pomnóż te 1,39 razy 4 to Ci wyjdzie ponad 5zł. |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-01, 14:38
|

|
|
Paliwo w Polsce kosztuje wiecej jak 4 zl , a Euro po 4 zl to chyba bylo juz dosyc dawno temu, ale mniejsza z tym.
Alisa jemu chodzi zapewne o sile nabywcza pieniadza. W Polsce majac 8 zl na godzine kupisz za to niecale 2 litry paliwa a w Niemczech majac 8 Euro na reke kupisz tego paliwa troche wiecej.
Sylwia co do tych cen zywnosci w Polsce i w Niemczech to nie powiedzialbym ze robiac tutaj zakupy kwota wydana na te zakupy jest o wiele wieksza jak w Polsce. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Sylwia__
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-01-01, 17:24
|

|
|
Tomek0774 chodziło mi ogólnie że wtedy jednak jest różnica troszq źle to ujełam fakt jednak jest taki że są rzeczy które kupuje tylko w de ale to już inny temat |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-01, 17:52
|

|
|
Jako jeden z "Salomonow tego swiata"
powiem, skoro odbiorcy Harz IV maja do dyspozycji
niecale 345 Euro (w zwiazku: po 311) to za to tez mozna zyc,
ch.... ale mozna - a jesli jest wiecej, to zawsze lepiej . |
|
 |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2008-01-01, 18:11
|

|
|
| alisa napisał/a: | | Cytat: | | A w Niemczech 1200euro jest to kwota większa do spożytkowania na zakupy. |
chyba dalej się nie rozumiemy.Gdy masz do dyspozycji 1200euro, musisz je wydać na życie w Niemczech a do zapłacenia masz przykładowo:
czynsz:600€
inne opłaty (+,-) miesięcznie-150€
ubezpieczenie, podatek auta-100€
tankowanie-150€
gdy np.palisz-paczka papierosów-6€x30dni=180€
tygodniowo-100€ na żarcie=400€ w miesiącu to już masz sumę ponad 1500 € .A gdzie reszta?nie żyje się samym jedzeniem, trzeba się jeszcze ubrać,umyć, wyprać a gdzie jakaś kultura-rozrywka ? bilet do kina kosztuje 7-10€, do teatru-od 20€ i tak dalej i tak dalej.
Litr paliwa w Polsce kosztuje 4zł, tutaj 1,39€, ale pomnóż te 1,39 razy 4 to Ci wyjdzie ponad 5zł. |
Koledze napewno chodzi o pieniadze nie jako walute, tylko jednostke. Wiele razy tez tak porownuje. Bo np. Miesiecznie srednio Niemiec ma 1500 jednostek, a Polak 1500 jednostek, tylko ze idac do sklepu, w Niemczech za "niemieckich" 100 jednostek cos tam w koszu jest, natomiast w Polsce za "polskie" 100 jednostek nie ma sie nic. Ale jak tu wspominali moi przedmowcy, zycie nie konczy sie na samym jedzeniu, a koszty utrzymania, ubezpieczen i to takich, ktore sa tu obowiazkowe, a w Polsce nie, sa zdecydowanie wieksze! Idac do kina Niemiec wyda 10 jednostek€, czyli mu do zycia 1490 zostanie, a Polak placi za bilet 25 jednostek itd.itp. A kursem walut mozna przeliczyc, jak ktos zarabia tam, a wydaje tu, badz odwrotnie. |
|
|
|
 |
cbf.lucas
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-01, 23:09
|

|
|
agat79, Tomek0774,
Właśnie. O to mi chodziło dokładnie. Przyrównanie pieniędzy do jednostek i o "siłę nabywczą pieniądza".
W każdym bądź razie zapoznaliśmy się trochę z tym jak to dosyć ciężko dostać pracę. I postanowienie jest takie, że raczej poczekamy (oby) ten rok do 2009r kiedy to możliwe będzie zniesienie okresu przejściowego i wtedy postaramy się o zamieszkanie i pracę w Berlinie.
Ale nasunęły mi się pewne pytania:
1. Na immobilienscout24 przy wyszukiwaniu mieszkań w ogłoszeniach jest "Hausgeld". czy dobrze rozumiem, że to jest czynsz? Bo mieszkania w Berlinie tak ok. 60-70m2 to "Hausgeld" jest w okolicah 200-300euro.
2. Czy tak do 50-60tys. euro można znaleźć w Berlinie 2-3pok. mieszkanie - tak 60-70m2? W ogłoszeniach są takie ceny, ale pytam czy to są realne. |
Łukasz - CBF |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-02, 08:41
|

|
|
| cbf.lucas napisał/a: | | w ogłoszeniach jest "Hausgeld". czy dobrze rozumiem, że to jest czynsz? Bo mieszkania w Berlinie tak ok. 60-70m2 to "Hausgeld" jest w okolicah 200-300euro. |
gdy kupujesz mieszkanie w budynku gdzie są inne mieszkania płacisz miesięcznie"Hausgeld"czyli opłaty za użytkowanie "Gemeinschaftseigetums" czyli wspólnej własności.To nie jest ani czynsz ani opłaty za zużycie energii elektrycznej, gazu, ogrzewania itp w Twoim mieszkaniu tylko opłaty za takie sprawy jak: wywóz śmieci, konserwacja budynku, ubezpieczenie, dozorca, administrator ,oświetlenie budynku,winda itp.
To nie jest czynsz, ten płacisz dodatkowo gdy mieszkanie od kogoś wynajmujesz. |
|
|
|
 |
cbf.lucas
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-02, 22:16
|

|
|
| Cytat: | | To nie jest czynsz, ten płacisz dodatkowo gdy mieszkanie od kogoś wynajmujesz. |
Czyli dobrze rozumiem, że jeśli kupię mieszkanie to miesięczny koszt poza wodą gazem i prądem to tylko ten Hausgeld? |
Łukasz - CBF |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

Pomogła: 3 razy Posty: 438 Skąd: Spandau
|
Wysłany: 2008-01-03, 15:44
|

|
|
| Lukas nie lepiej bedzie sobie wynajac mieszkanie ?? musisz wziasc pod uwage ze nie zawsze sie kogos znajdzie gdybys chcial je np sprzedac bo sie okaze ze dzielnica Tobie sie za jakis czas przestanie podobac albo ze za male ....albo jeszcze co innego..... |
_________________ Pozdrawiam Nika
 |
|
|
|
 |
Jaegermeister
|
Wysłany: 2008-03-31, 13:09
|

|
|
Nie wiem, skad kolezanka wziela te 4.000 EUR na miesiac ... jestem pewien, ze pewnie wiekszosc mieszkanców Berlina cieszylaby sie, gdyby miesiecznie dysponowala polowa...
Tak na oko - w miesiacu:
przyzwoite mieszkanie: 500-600,-
Telefon, net, prad, TV: 100,-
zarcie i chemia: 300,- - 600,- na osobe (tu wiele zalezy od osobistych upodoban, jak starcza jedzonko z Lidl czy Aldi, to zmiescisz sie w tych 300,- jezeli lubisz kawior i szampan, trudno bedzie w tych 600,-...)
Do tego ciuchy, hobby, rozrywki i uzywki! Tu juz granica w góre otwarta. |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-03-31, 20:17
|

|
|
Jaegermeister ostatnio byl tu na forum gosc ktory napisal ze za 500 € to ciezko dobra marynarke kupic. Wiec jak sam widzisz kazdy ma inne potrzeby A co do tych 4 tys Euro to tez mysle ze jest to juz bardzo dobre pieniadze na 2 osoby. Znam ludzi ktorzy zyja tak jak napisales za polowe tej sumy i sa zadowoleni.Ale jak to w zyciu bywa jeden bedzie sie cieszyl z 1000 Euro miesiecznie a drugi majac 10 tys Euro powie ze to za malo aby dostatnio zyc |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Jaegermeister
|
Wysłany: 2008-04-01, 22:31
|

|
|
Oj... wstyd sie przyznac, ale moje lepsze marynarki tez sie poruszaly w tej kategorii cenowej...
Ale OK! Jak piszesz, sa ludzie, którzy potrzebuja na 2 osoby 4.000 EUR (gdzie sie tyle w Berlinie zarabia???) a sa tacy, którzy za znacznie skromniejsze pieniadze umieja gospodarowac.
Wszystko zalezy...
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-01, 23:30
|

|
|
| Jaegermeister napisał/a: | którzy za znacznie skromniejsze pieniadze umieja gospodarowac.
Wszystko zalezy... |
Umieja?
Raczej musza. |
|
 |
Jaegermeister
|
Wysłany: 2008-04-02, 00:04
|

|
|
Mozna i tak to wyrazic...