forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Meldunek - Organizacja

Autor Wiadomość
4Queens4 
Nowy

Wysłany: 2011-10-06, 14:50   Meldunek - Organizacja

Dzień Dobry. Mam pewien problem. Za niedługo wybieram się do Berlina, chcę tam zamieszkać, znaleźć pracę i załatwiać wszystkie formalności. Doskonale o tym wiem, że najważniejszy jest Meldunek. Przeszukiwałem to forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, więc uprzejmie państwa pytam. Czy istnieje jakaś organizacja w której uzyskałbym meldunek. Chodzi mi tylko o to, żebym dostał Anmeldebestatigung, bo wszystko kręci się wokół tego papierka. Jeśli chodzi o lokum, to przez te 2 lub 3 miesiące mógłbym zostać w hostelu, do czasu aż załatwię wszystkie urzędowe formalności. Z góry mówię, że nie mam tam rodziny, ani znajomych. Mam obywatelstwo Niemieckie.

Dziękuję za Odpowiedzi.

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-10-06, 17:43   :)

Bez umowy najmu mieszkania nie mozesz sie zameldowac. Najpierw musisz znalezc mieszkanie, ale to latwe nie jest bo nie mozesz wykazac dochodow. Wynajmij wiec pokoj z mozliwoscia zameldowania, wtedy na podstawie umowy najmu mozesz sie zameldowac. Nastepnie musisz miec dochod aby poszukac sobie samodzielnego mieszkania ze spoldzielni....itd.....reszte powinienes znalezc na tym portalu:)

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-10-06, 17:46   ...

odwiedz strone:
http://www.polskarada.de/index_polnisch.php

4Queens4 
Nowy

Wysłany: 2011-10-06, 21:58   

Jeśli chodzi o meldunek u kogoś, to odpada. Miałem problemy, żeby u kogokolwiek wynająć pokój czy kawalerkę. Dlaczego? Bo albo ktoś niezdecydowany się oferował i za chwilę stwierdzał, że już jest zajęte, albo że to mu się nie kalkuluje, albo żebym wpłacił pieniądze na konto, żebym cytuję: "Zwiększył swoje szanse na wynajem mieszkania". Nie trzeba być ekspertem, że to pachnie przekrętem. Jeśli chodzi o lokum to najpewniejszy jest hostel. Jak mówię 2-3 miesiące przeżyję. Tak czy siak płaciłbym tyle samo za pojedyńczy pokój.

Jeśli chodzi o Polską Radę Społeczną, to jakoś tydzień temu dzwoniłem do nich. Nie orientują się czy są takie organizacje.

W tym roku zrobiłem sobie tygodniowy wyjazd do miasta Bielefeld - (Westfalia). Będąc w tamtejszym Eiwohnermeldeamcie, pani urzędniczka zaproponowała mi żebym zameldował się tam w pewnej organizacji. Ta organizacja to BETHEL.

http://www.bethel.de/index.php?id=427

Organizacja ta dałaby mi papierek, że po prostu tam widnieje. Byłby to dla mnie także adres korespondencyjny. Od 2-3 razy w tygodniu musiałbym odbierać od nich korespondencję. Na spokojnie mógłbym sobie wszystko za ten czas pozałatwiać, to pracę, to konto w banku itp. No ale żeby z czymkolwiek wystartować trzeba anmeldebestatigung. Szukam właśnie czegoś takiego w Berlinie. BETHEL ma także swój oddział w stolicy. Dzwoniłem do nich, ale "ponoć" w Berlinie oni nie zajmują się meldunkiem ani pomocą w meldowaniu. Jestem w kropce.

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-10-07, 07:00   ..

To pozostaje Ci meldunek za pieniadze. Sa biura, ktore oferuja takie rzeczy, ale tam sie placi za miesiac niby za obsluge Twojej poczty. Nie jest lekko z mieszkaniami i wynajmem, choc pelno jest ofert w internecie.

Zycze Ci powodzenia.

4Queens4 
Nowy

Wysłany: 2011-10-07, 09:03   

Jeśli są takie biura, które oferują meldunek za pieniądze, żeby obsługiwały moją korespondencję przez miesiąc lub dłużej to JESTEM ZA. Ja to doskonale rozumiem, że nie ma nic za darmo, że to nie są tanie rzeczy ;) Prosiłbym o namiar takich biur, albo może te instytucje widnieją pod jakąś jedną wspólną nazwą, to wtedy sam poszukam sobie całej reszty... Jestem otwarty na takie propozycje, tylko prosiłbym konkretniej.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-10-07, 09:49   

Po co kombinowac jak lysy kon pod gore. Sa organizacje typu "Mitwohnzentrale", sa ogloszenia na necie, np. studentow, ktorzy wyjezdzaja na 1 semestr za granice na studia i podnajmuja na ten okres swoj pokoj /mieszkanie (to sie nazywa po niemiecku "Zwischenmiete"). Na cos takiego podpisuje sie umowe i masz status sublokatora, to zupelnie wystarczy, zeby sie zameldowac w urzedzie miasta, nawet nie musisz o tym informowac osoby, od ktorej podnajmujesz to mieszkanie.

A majac obywatelstwo niemieckie zglaszasz sie od razu po Wohnberechtigungsschein z urzedu, bo na poczatek nie masz wlasnych dochodow i z czyms takim bez problemu wynajmiesz na poczatek mieszkanie w blokowiskach z wielkiej plyty na obrzezach miasta. Z czasem, gdy znajdziesz prace, przeniesiesz sie do czego lepszego. Wszystko trzeba robic drobnymi kroczkami

4Queens4 
Nowy

Wysłany: 2011-10-07, 17:24   

Dziękuję za odpowiedzi! Apropo Wohnberechtigungsschein jest przydziałem na mieszkanie socjale, czy dobrze rozumiem? Jeśli oni zatwierdzą mi ten papierek, że mogę dostać takowe mieszkanie, to działa to tak, że muszę od razu załatwiać sprawę w JobCenter o ALGII, żeby oni przejęli koszta tego mieszkania? Czy tak? Nie chcę żebyście mnie uznali za jakąś pijawkę, która będzie tylko ciągnęła z sozialu, jako sposób na życie. Skończyłem szkołę, chcę się usamodzielnić i chcę iść jak najszybciej do pracy, żeby wreszcie naprostować naprostować swoje życie. Lecz na początek będę potrzebował pomocy, żeby stanąć na własne nogi.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-10-07, 21:33   

To nie sa "mieszkania socjalne" w znaczeniu "nalezace do miasta", tylko pula mieszkan u spoldzielni / prywatnych wlascicicieli, ktorzy za ulgi podatkowe musza wynajmowac czesc mieszkan osobom o niskich dochodach.

Zeby dostac Wohnberechtigungsschein nie musisz otrzymywac ALG II, musisz tylko udowodnic, ze masz niskie dochody, ale mieszkania bedziesz musial szukac sam.

W Berlinie jest wiecej mieszkan niz chetnych, wiec na poczatek, jak napisalem, zorganizowanie sobie mieszkania w bloku z wielkiej plyty nie powinno byc problemem.

4Queens4 
Nowy

Wysłany: 2011-10-07, 22:32   

Jeśli chodzi o takie mieszkanie, to czy orientuje się Pan w jakich granicach można sobie wyszukać? 378Euro? Po zaakceptowaniu tego papierka dostanę wykaz do jakiej kwoty mogę sobie zmieścić? Prawda? Jeśli chodzi o szukanie takiego mieszkania, to dostanę np w Einwohnermeldeamcie wykaz spółdzielni gdzie mógłbym szukać takiego mieszkania? Z tego co pamiętam to w Bielefeldzie dostałem coś takiego.

Odpowiedz do tematu