forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Mieszkanie a Schufa

Autor Wiadomość
natka222 
Nowy

Wysłany: 2011-11-27, 21:02   Mieszkanie a Schufa

Witam, powiedzcie mi prosze jakie sa szanse na znalezienie mieszkania przy bardzo negatywnej Schufie? Jestem na hartz IV, mam dzieci, troche dlugow, ktore narobil mi byly. Musze zmieniec do konca kwietnia mieszkanie, poniewaz jedna osoba dorosla sie wyprowadzila, a od maja musialabym doplacac do czynszu za ungemessene mieszkanie. Takie mam polecenie z jobcenter. Nie bardzo ktora spoldzielnia w Berlinie zaakceptowalaby kogos takiego jak ja. Wydaje mi sie, ze sporo osob korzystajacych ze swiadczen socjalnych ma negatywna Schufe, ale jakos udaje im sie znalezc mieszkanie??? Ponadto musze je zmienic jeszcze predzej, poniewaz choc dzielnica nie jest najgorsza, domy w calkiem niezlym stanie, a ja mialam pecha i trafilam na zaszczurzony dom. Jeden szczurek biegal najpierw po lazience, a teraz przedostal sie do jednego z pokoikow. Wlasciciel nie reaguje na monity.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2011-11-27, 21:14   

Mysle,ze bedzie Ci bardzo ciezko znalezc mieszkanie z negatywna Szufa-niestety :???: A jaka duza ta doplata mialaby byc???? moze korzystniej byloby ci doplacac niz zmnieniac mieszkanie???pamietaj,ze nowe mieszkanie wiaze sie z dodatkowymi kosztami,a nie wszystko dostaniesz z JC.

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-27, 21:21   

natka222, Jesli jestes na Hartz IV i Jobcenter wyda Ci zaswiadczenie o przejeciu platnosci czynszu, pójdziesz z tym do DeGeWo, to bez problemu dostaniesz, bo dla nich zaswoiadczenie o platnosciach przez Jobcenter jest wazniejsze niz Schufa, oni sie specjalizuja w wynajmie mieszkan asocjalnym ludziom.
www.degewo.de

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-11-27, 21:37   

dopłacać do mieszkania ze szczurami brrrr.... :mad:

natka trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo nie będzie łatwo, aczkolwiek nic nie jest niemożliwe... trzeba wszędzie pukać i pytać.Może warto zainwestować w jakiegoś maklera, który ci znajdzie jakąś chatke? (więcej pewnie zapłacisz, dopłacając miesiącami/latami do tego mieszkania)
nie zostaje mi nic innego jak życzyć ci powodzenia!

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-27, 21:39   

natka222, Kaucje tez przejmuje Jobcenter jak ich o to poprosisz,ale Kaucja, juz jest w ramach kredytu (Darlehen), ponadtoi jak sie dobrze postarasz, to zapewnia Ci przeprowadzke.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-11-28, 06:41   

Anna_Maria napisał/a:
ponadtoi jak sie dobrze postarasz, to zapewnia Ci przeprowadzke.

:?: :?: :?: zapewnia przeprowadzke???? ja slyszalam,ze przejma ew. koszty przeprowadzki.......

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-28, 08:05   

Malgorzata, Zapewniaja, tzn. oni organizuja przeprowadzke, maja samochód i inni z socjalu w ramach 1€ Job przeprowadzaja Cie (Pamietam czasy kiedy nie mieli jeszcze samochodu, to dawali traktor z naczepa, a ludzie do pomocy musieli robic to " w czynie spolecznym", bo nie istnial 1€ Job). Fakt ze maja tylko jeden samochód, gdyz to przeprowadzki to nie jest glówne zajecie JC, wiec jesli nie ma wolnego samochodu, albo akurat wolnych 1€ Jobber, wtedy pokrywaja koszty, wydajac rozliczenie do firmy przeprowadzkowej, ale tak czy inaczej w pierwszej kolejnosci staraja sie "sami" to zrobic, gdyz jest to tansze.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-11-28, 09:07   

no,to cos nowego sie dowiedzialam

krystian73 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-28, 14:51   

Anna_Maria napisał/a:
natka222, Jesli jestes na Hartz IV i Jobcenter wyda Ci zaswiadczenie o przejeciu platnosci czynszu, pójdziesz z tym do DeGeWo, to bez problemu dostaniesz, bo dla nich zaswoiadczenie o platnosciach przez Jobcenter jest wazniejsze niz Schufa, oni sie specjalizuja w wynajmie mieszkan asocjalnym ludziom.
www.degewo.de

zgadzam sie.Spoldzielnia przy negatywnej schufie sama da wniosek do JobCenter o bezposrednie platnosci na konto spoldzielni

natka222 
Nowy

Wysłany: 2011-11-28, 22:53   Asocjalni???

Anna_Maria napisał/a:
www.degewo.de

???????
Asocjalnym ludziom??? Kto dopuscil te niewiaste do forum??? Piszesz, by wykazac sie, ze pozjadalas wszystkie rozumy? Po zdjeciu mozna poznac kim jestes. Czy znasz do kurki wodnej sytuacje? Jak smiesz obrazac normalnych ludzi? Skad wiesz, czym zajmowalam sie wczesniej w Polsce? Czy znasz moja poprzednia sytuacje finansowa? Zadam przeprosin i to natychmiast. Jednego dnia mozesz miec wszystko: rodzine, prace, dom, pieniadze. Nastepnego mozesz to wszystko stracic. Znam wiele takich przypadkow. I to wcale nie alkoholizm, czy tez narkotyki i inne powoduja taka sytuacje. To zalezy od ludzi, wsrod ktorych sie obracasz. U mnie zadnej patologii nie bylo, nie ma i nie bedzie. Ja mialam prace, ladny domek w Polsce, kilka razy w roku jezdzilam na wakacje z dziecmi i z mezem. Ale maz mnie oszukal, pozbawil wszystkiego, co mialam. Rozwod, podzial majatku, do sadu i urzedu skarbowego podrabial podpisy niezyjacego ojca, ze niby jemu wszystko ojciec i matka podarowali. Do tego po czasie dowiedzialam sie, ze w ogole sprawa o podzial majatku byla i ze wyrok zapadl. Dowiedzialam sie, gdy burmistrz miasta przyslal mi pismo o wymeldowanie zlozone przez eksa. Wiec wyjechalam z Polski, poniewaz jesli panuja tam taki zasady, ze wymiar (NIE)sprawiedliwosci wierzy oszustom i zlodziejom, to uznalam, ze nie mam czego szukac w tym pokreconym panstewku. Tu zaczynam od nowa. Nie znam nawet jeszcze dobrze jezyka niemieckiego. Dlaczego Jobcenter? Zaszlam w ciaze, ciaza zagrozona, pracowac nie moge, a do tej pracy z powrotem mnie nie przyjma.

Wiec prosze nie obrazac mnie. Masz dzieci? Jesli tak, to tez jestes asocjalna z twojego punktu widzenia. Jesli nie masz dzieci, to nie dziwie sie, bo miec taka matke ufff cos okropnego. Dzisiaj moze masz prace, ale jutro, za miesiac, czy za rok mozesz ja stracic, czego serdecznie tobie zycze.

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-28, 23:07   

natka222, Oho, ktos tu sobie pewne slowa do serca przyjmuje, choc nie pisalam o Tobie tylko o ogóle z kim sier boryka ta administracja i do jakich najemców jest przyzwyczajona, to czlowiek juz stara sie doradzic, radze sie sie kolezanki która pracuje w JC, a tu na mnie z morda? To radz sobie sama, ja chocby skaly sraly, to sie juz w zadnym Twoim poscie nie wypowiem, tylko sobie bede pokornie czytala- jak ktos jest PRZEWRAZLIWIONY to juz jego problem :-)

P.S. nigdy nie pisalam ze jak ktos ma dzieci jest asocjalny, ja pracy nie strace, bo to ja daje Polkom prace, ale dziekuje za zyczenia, choc zostana niespelnione.

hmmm, juz wspomnialam w innym poscie "staraj sie Polakowi pomóc, to jeszcze Cie blotem obrzuci", ale mnie to i tak wisi, biore to z przymruzeniem oka. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Powodzenia przy przeprowadzce.

natka222 
Nowy

Wysłany: 2011-11-28, 23:10   

Anna_Maria napisał/a:
natka222,

P.S. nigdy nie pisalam ze jak ktos ma dzieci jest asocjalny, ja pracy nie strace, bo to ja daje Polkom prace, ale dziekuje za zyczenia, choc zostana niespelnione.

i pewnie je okradasz, a "firma" z jakiegos powodu zawsze moze zostac zamknieta...
:grin: :razz: :mrgreen:

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2011-11-28, 23:17   

natka222, Wiesz ze to jest pomówienie i bardzo karalne, bo jeszcze nikt na forum nie mial powodu skarzyc sie na prace i olace, kazda sprzataczka dostaje swoje odziwe 8€ i to punktualnie. Jasie najpierw zwrtóce do adwokata w sprawie pomówienia - kary JC niestety za Ciebie nie przejmie, a niestety, albo i stety w internecie nikt nie jest w swietle prawa anonimowy.

Powodzenia panienko

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2011-11-29, 08:29   

Anna_Maria napisał/a:
www.degewo.de

▸ asocjalny (XYbx)

aspołeczny; obojętny na sprawy społeczne

to za słownikiem języka polskiego.

Wrzućcie na luz kobity, bo się wzajemnie nakręcacie...

Czasem lepiej założyć, że druga strona nie miała nic złego na myśli-zwłaszcza, że litery s i a leżą obok siebie na klawiaturze, łatwo pacnąć obie...
Co nie zmienia faktu, że czasem wystarczyłoby w swoich (nierzadko pomocnych, nie przeczę) postach wziąć pod uwagę również uczucia drugiej strony, które mają prawo być wyostrzone na wypowiedzi innych. Zwłaszcza, gdy się człowiekowi aktualna sytuacja w różowych barwach nie jawi...

Co do pewności w życiu-pewny jest jego koniec, cała reszta mniej lub bardziej prawdopodobna. I odrobina pokory (wobec tej nieprzewidywalności, nie interlokutorów z forum) bywa przydatna.

Miłego dnia obu paniom życzę, reszcie również

natka222 
Nowy

Wysłany: 2011-11-29, 09:28   

NAZWANIE MNIE OSOBA ASOCJALNA BEZ ZNAJOMOSCI FAKTOW ROWNIEZ JEST POMOWIENIEM I OBRAZENIEM PRZEDE WSZYSTKIM MOICH DZIECI, A NA TO NIE POZWOLE.

krystian73 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-29, 09:35   

sorki ja chyba nie potrzebnie caly post Anny-marii zacytowałem.nie chciałem nikogo urazić tym cytatem.Nie doczytałem po prostu.kobietki wyluzujcie bo niechcący odbiegliśmy od tematu.

Odpowiedz do tematu