forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Mieszkanie i praca w Berlinie - kilka pytan

Autor Wiadomość
Milenciaaa 
Nowy

Wysłany: 2009-01-22, 00:19   Mieszkanie i praca w Berlinie - kilka pytan

Witam wszystkich :grin:
Jestem tutaj nowa, i w związku z tym mam do Was mnóstwo pytań;)
Zacznę od tego, że jeszcze mieszkam w Polsce, ale wkrótce chciałabym zamieszkać w Berlinie i to na długo albo i nawet na stałe...Ale narazie jestem na etapie poszukiwania pracy, a kiedy już takową znajdę, to wtedy zacznę się rozglądać za mieszkankiem:)
czytałam już trochę na tym forum i wynika z tego, że najtaniej jest mieszkać na wschodzie miasta...a co z pracą?? Czy we wschodnim Berlinie znajdę pracę? Na początek mogę pracować jako kelnerka albo jakaś pomoc kuchenna...Czy udało by mi się z takiej pracy utrzymać się w Berlinie? Jak sądzicie? Może ktoś ma podobne doświadczenia?? BEdę wdzięczna za wszelki odzew :wink:

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2009-01-22, 00:43   

Mieszkanie we wschodniej części Berlina nie wyklucza pracy w innej dzielnicy. Komunikacja w Berlinie działa bez zarzutu :) .
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Jaegermeister 

Wysłany: 2009-01-22, 00:45   

baranek napisał/a:
Komunikacja w Berlinie działa bez zarzutu :) .

Rozumiem zartujesz? ;)
Czy zapomniales o strajku juz? :D

Milenciaaa 
Nowy

Wysłany: 2009-01-22, 01:16   

Tak, ja wiem, że komunikacja w Berlinie działa na tip top, ale chciałabym, w miarę możliwości oczywiście, mieć blisko... :grin:
A co z pracą, którą prawdopodobnie będę wykonywać? Wyżyję z niej? Starczy na opłacenie rachunków? :mrgreen: z doświadczenia wiem, że w Polsce z takiej samej pracy ciężko było się utrzymać, musiałam dodatkowo jeszcze drugi etat robić.. a co dopiero, jeśli się chce jeszcze na coś odłożyć...ale może w Berlinie jest inaczej...mam taką nadzieję :smile:

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-01-22, 10:17   

Milenciaaa, mysle ze z tego typu praca nie bedziesz miala problemu, aby wyzyc. Mnostwo studentow, rowniez z Polski, pracuje w ten sposob - i to tylko na pol etatu i spokojnie daje rade :) Mysle, ze tez sobie poradzisz, zwlaszcza, ze planujesz pewni caly etat. Zycze powodzenia!

Milenciaaa 
Nowy

Wysłany: 2009-01-22, 18:05   

Bardzo dziękuję Ci, sisi, za tą miłą wiadomość :grin: Tak, oczywiście biorę pod uwagę tylko cały etat :smile:
Jeszcze jedno pytanko bym jeszcze miała, czy stać mnie będzie na kawalerkę, w której sama zamieszkam, czy raczej bardziej korzystne będzie mieszkanie ze współlokatorami??
I czy to prawda, że mieszkania do wynajęcia w Berlinie nie są zawsze umeblowane??Tzn że nawet pralki i lodówki tam nie ma?? Trochę mnie to przeraża... :shock:

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-01-22, 18:47   

Z tym nieumeblowaniem, to nawet bym rzekla, ze to standart :/ A wiec przygotuj sie na wszystko. Owowiazkiem jest tylko zamontowany kibelek, umywalka, prysznic lub wanna, a w kuchni umywalka i kuchenka. Jesli bedziesz miala szczescie i poprzedni lokator nie wywali swoich rzeczy (to trzeba dogadac z wlascicielem mieszkania, ze chcialabys, aby zostawil to, co mu juz nie potrzebne), to moze bedziesz miala lodowke i sofe ;) Ale spokojnie, wiekszosc z nas przezyla te puste mieszkania jakos na poczatku i przezylismy.

Wynajem mieszkania ze wspollokatorami nie zawsze jest tansze, czasem nawet drozsze. Ale! Ja na poczatek mimo wszystko poelcalabym wlasnie takie. Przede wszystkim na towarzystwo. Berlin nie jest malym miastem, zawsze sie dopytasz o cos, czego nie wiesz. Jesli to nie beda Polacy, to doksztalcisz sobie jezyk. A i uslyszec szemranie wspollokatora za sciana na poczatku zabija samotnosc ;)

Ja bym przynajmniej tak zrobila :)

A a propos pytania, czy stac Ciebie bedzie na kawalerke, to oczywiscie zalezy gdzie ;) Ale znam przypadki, gdzie takowe kosztuja juuz od 250 Euro (+kaucja rowna dwom miesiacom!! - oddaja na sam koniec). A biorac pod uwage fakt, ze miesiecznie na calym etacie, przy minimalnej stawce, zarobisz okolo 1 000 Euro, to na pewno dasz sobie rade ja oplacic :)

Pozdrawiam i powodzenia!!

Milenciaaa 
Nowy

Wysłany: 2009-01-23, 01:27   

Wow, ile informacji...dziękuję ślicznie, sisi :grin:
no, rzeczywiście, to bardzo pocieszające, że przynajmniej kibelek i wanna muszą być :mrgreen: chyba jednak będę się skłaniać do wspólnego mieszkania, bo jak to bardzo trafnie ujęłaś samotność może zabić :grin:

Na pewno dam znać jak mi będą szły poszukiwania, ale póki co planuję przjazd na początek lutego, więc jeszcze troszeczkę czasu mam :grin:

Życz mi szczęścia, sisi, bo na pewno mi nie zaszkodzi, a może się wręcz przydać :mrgreen:

Pozdrawiam gorąco :wink:

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2009-01-30, 12:24   

Nie ma problemu :) Szczescia zycze, oczywiscie :mrgreen: Na pewnie bedzie wszystko dobrze, zobaczysz. A jesli sie czegos obawiasz, to pamietaj, wiekszosc z nas jak "tu" jechala, chudla ze zestresowania ;) Na niepocieszenie musze dodac, ze to chudniecie jest tylko chwilowe :lol:

Odpowiedz do tematu