| Autor |
Wiadomość |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-26, 19:05 mieszkanie na hartz4
|

|
|
| czesc rodacy! sluchajcie mam znajoma, ma 2 malych dzieci,w separacji z mezem. zyje z dziecmi na hartz4 . czy ktos z was orientuje sie jak to jest z przepisami dotyczacymi wysokosci miety?obecnie mieszka w 3 pokojowym mieszkaniu za ktore placi 600e miety. kazde z dzieci potrzebuje pokoj,ona spi w wohnzimmer. czy jej jako samotnej matce przysluguje takze schlafzimmer a co za tym idzie wyzsza mieta. czy oprocz jobcenter moze gdzies indziej ubiegac sie o jakies dodatek mieszkaniowy? |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 135 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-03-26, 22:55
|

|
|
| no z tego co wiem to poki dzieci sa male wcale nie muszą mieć osobnych pokoi?? w zeszłym roku na 3 osoby "przysługiwało" 540€ bodajze ale podobno to podnieśli ale nie wiem o ile wiec raczej wyzszy czynsz nie wchodzi w rachube no chyba ze podwyższą go w tym czasie kiedy ona juz tam mieszka to wtedy wiem ze dopłacają tez ta nadwyżkę.. i tak ma szczęście moim zdaniem ze te 600€ jej płacą.. zreszta jak sie idzie do JC to oni dają dokumenty na ile osob jaka kwota czynszu "przysługuje" i mniej więcej metraż.. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 795 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-03-27, 09:13
|

|
|
| zgöos sie do jc tam popros o dokladny wykaz ile pokoi i jaka mitta na ile osob i wszystko jasne ....ponad to slyszalam ,ale pewna nie jestem ,ze do metrazu nie wlicza sie korytarz ,lazienka ani kuchnia ,ale glowy nie dam uciac....a co do mitty faktycznie jc placi tylko swoja czesc wedlug swoich tabelek lecz ...mozna pisac do nich o calkowite pokrycie mitty ....jesli to sie nie uda proponuje zmienic mieszkanie.. |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 10:03
|

|
|
| patus napisał/a: | | no z tego co wiem to poki dzieci sa male wcale nie muszą mieć osobnych pokoi?? w zeszłym roku na 3 osoby "przysługiwało" 540€ bodajze ale podobno to podnieśli ale nie wiem o ile wiec raczej wyzszy czynsz nie wchodzi w rachube no chyba ze podwyższą go w tym czasie kiedy ona juz tam mieszka to wtedy wiem ze dopłacają tez ta nadwyżkę.. i tak ma szczęście moim zdaniem ze te 600€ jej płacą.. zreszta jak sie idzie do JC to oni dają dokumenty na ile osob jaka kwota czynszu "przysługuje" i mniej więcej metraż.. |
dzieci w sumie niemowlakami juz nie sa:-) dziewczyna ma 4 lata,chlopak niedlugo skonczy 2. kazde ma swoj pokoj (1/2zimmer) sa to male pomieszczenia a jak wiadomo dziecko potrzebuje przestrzeni wiec umieszczenie ich w dwojke w jednym pokoju niestety odpada. kiedy 4 lata temu przeprowadzila sie do tego mieszkania mieta wynosila 530e jednak przez ten czas wzrosla do 600e,job center jak narazie placi takze ta nadwyzke. szkoda ze nie ma na forum zadnej samotnej matki ktora orientowala by sie w tych sprawach. |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 10:14
|

|
|
| ja mam znajoma ktora ma rowzniez dwojke dzieci chlopak ma 7 lat a dziewczynka 4 i tez maja jeden pokoj.. ale mniejsza z tym tak jak cyganka napisala rowniez radze poszukac nowego mieszkania (ale najpierw wybrac sie do JC zeby wszystko bylo jasne) ale jak Twoja znajoma liczy na to ze kazde dziecko bedzie mialo swoj pokoj ona tez swoja sypialnie i do tego pokoj dzienny i sadzi ze jej to jc zaplaci (wiadomo wiekszy metraz wiekszy czynsz) to nic tylko powodzenia zycze.. chyba zbyt wygorowane wymagania ma kolezanka jak na moj gust ,wiesz co jakby zarabiala i sama mialaby ten czynsz zaplacic za tyle pokoji ile chce czyli w tym przypadku 4 to chyba az tak bardzo by jej to nie przeszkadzalo ze spi w pokoju dziennym- takie moje skromne zdanie na ten temat, pozdrawiam |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 10:18
|

|
|
| cyganka napisał/a: | | zgöos sie do jc tam popros o dokladny wykaz ile pokoi i jaka mitta na ile osob i wszystko jasne ....ponad to slyszalam ,ale pewna nie jestem ,ze do metrazu nie wlicza sie korytarz ,lazienka ani kuchnia ,ale glowy nie dam uciac....a co do mitty faktycznie jc placi tylko swoja czesc wedlug swoich tabelek lecz ...mozna pisac do nich o calkowite pokrycie mitty ....jesli to sie nie uda proponuje zmienic mieszkanie.. |
raczej nie ma sensu isc do job center,poniewaz ona mniej wiecej wie do jakiej kwoty pokryja koszty miety i prawdopodobnie juz wieksza suma nie wchodzi w rachube. myslalem ze moze sa jakies inne instytucje pomagajace samotnym matka. chyba jednak jedynym wyjsciem w tej sytuacji jest znalezienie mieszkania 4pokojowego w cenie 600e co jak narazie okazuje sie trudne:-/ serdecznie dziekuje za pomoc! |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-27, 10:23
|

|
|
| jugentamt ......a dostaje alimenty na te dzieci ????-jezeli nie wtedy do jugentamtu i dostanie jakies pieniadze na dzieci do chwili ustalenia alimentow lub jezeli ojciec nie bedzie placil tak samo do jugentamtu....zadnych dodatkowych pieniedzy nie otrzyma:( |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 2036 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-03-27, 10:25
|

|
|
a to jest naprawde taki problem ze spi w pokoju dziennym ?
Jak znajdzie inne mieszkanie ,to musi znöw sie liczyc z kosztami przeprowadzki ,a niewiem czy jej za nia zaplaca ,a wiadomo jak i nowe mieszkanie to i koszta bo zawsze trzeba cos zrobic dokupic itp |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 10:44
|

|
|
| patus napisał/a: | | ja mam znajoma ktora ma rowzniez dwojke dzieci chlopak ma 7 lat a dziewczynka 4 i tez maja jeden pokoj.. ale mniejsza z tym tak jak cyganka napisala rowniez radze poszukac nowego mieszkania (ale najpierw wybrac sie do JC zeby wszystko bylo jasne) ale jak Twoja znajoma liczy na to ze kazde dziecko bedzie mialo swoj pokoj ona tez swoja sypialnie i do tego pokoj dzienny i sadzi ze jej to jc zaplaci (wiadomo wiekszy metraz wiekszy czynsz) to nic tylko powodzenia zycze.. chyba zbyt wygorowane wymagania ma kolezanka jak na moj gust ,wiesz co jakby zarabiala i sama mialaby ten czynsz zaplacic za tyle pokoji ile chce czyli w tym przypadku 4 to chyba az tak bardzo by jej to nie przeszkadzalo ze spi w pokoju dziennym- takie moje skromne zdanie na ten temat, pozdrawiam |
nie wyobrazam sobie 7latki i 4latka w jednym pokoju o pow.12m²! starsze dziecko w tym wieku zaczyna juz edukacje musi miec wiec warunki do nauki,cisze,zaczynaja je odwiedzac koledzy itp a mlodsze jak to wiadomo jest jeszcze na etapie beztroskich zabaw,bajek itd nie sadze zeby to byly zbyt wygorowane oczekiwania,kazdy z nas potrzebuje przestrzeni i prywatnosci prawda? jestem pewniem ze gdyby pracowala to nie cisnelaby sie w tych 3 pokojach! wybacz ale do osob ktore za wszelka cene ograniczaja wydatki ona nie nalezy wiec ta aluzja ze gdyby to byly jej pieniadze to zyla by inaczej byla niepotrzebna skromnym zadniem. dziekuje i pozdrawiam rowniez
[ Dodano: 2009-03-27, 11:20 ]
| Pia napisał/a: | a to jest naprawde taki problem ze spi w pokoju dziennym ?
Jak znajdzie inne mieszkanie ,to musi znöw sie liczyc z kosztami przeprowadzki ,a niewiem czy jej za nia zaplaca ,a wiadomo jak i nowe mieszkanie to i koszta bo zawsze trzeba cos zrobic dokupic itp |
Pia! moja ulubienico forumowa:-) jasne ze nie jest to jakis wielki problem,chociaz niekiedy pewnie krepujacy,ale jak wiadomo na swiecie sa wieksze zmartwienia i jesli nie ma innej opcji to ona pewnie przezyje w tym wohnzimmer.chcialem sie tylko zorientowac czy sa inne mozliwosci w takiej sytuacji a wiadomo ze kto pyta nie bladzi:-) szczerze to sadzilem ze jesli malzenstwom przysluguje sypialnia to samotnemu rodzicowi takze( malzenstwa moglyby rowniez mieszkac w wohnzimmer co znacznie obnizyloby koszty jakie pokrywa job center) ale jak widac nasze kochane i cudowne panstwo ma na ten temat troche inne zdanie niz ja. a co do przeprowadzki,ona i tak musi zmienic mieszkanie wiec na wydatki jest przygotowana.
[ Dodano: 2009-03-27, 11:25 ]
| cyganka napisał/a: | | jugentamt ......a dostaje alimenty na te dzieci ????-jezeli nie wtedy do jugentamtu i dostanie jakies pieniadze na dzieci do chwili ustalenia alimentow lub jezeli ojciec nie bedzie placil tak samo do jugentamtu....zadnych dodatkowych pieniedzy nie otrzyma:( |
tak,naturalnie dostaje unterhalt w wysokosci okolo 111e na dziecko ale niestety rownoczesnie z przyznaniem alimentow job center odjal jej te 220e z pieniedzy przeznaczonych na miete takze sytuacja finansowa tej rodziny nic sie nie zmienila
[ Dodano: 2009-03-27, 11:30 ]
| cyganka napisał/a: | | jugentamt ......a dostaje alimenty na te dzieci ????-jezeli nie wtedy do jugentamtu i dostanie jakies pieniadze na dzieci do chwili ustalenia alimentow lub jezeli ojciec nie bedzie placil tak samo do jugentamtu....zadnych dodatkowych pieniedzy nie otrzyma:( |
tak,naturalnie dostaje unterhalt w wysokosci okolo 112e na dziecko. ale rownoczesnie z przyznaniem alimentow job center odjal jej 220e z pieniedzy przeznaczonych na miete tak wiec sytuacje finansowa tej rodziny nie zmienila sie. |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 14:08
|

|
|
a jednak wyobraz sobie ze dzieciaki sa w jednym pokoju i jakos wielkiego problemu nie maja.. a pokoj ten ogromny tez nie jest i wybacz ale piszesz totalnie teoretycznie
| escada1987 napisał/a: | | jestem pewniem ze gdyby pracowala to nie cisnelaby sie w tych 3 pokojach! wybacz ale do osob ktore za wszelka cene ograniczaja wydatki ona nie nalezy wiec ta aluzja ze gdyby to byly jej pieniadze to zyla by inaczej byla niepotrzebna skromnym zadniem. |
watpie gdyz raczej ciezko byloby jej zarobic jako samotnej matce na utrzymanie dzieciaczkow i na oplaty mieszkania ale ok jak znajdzie dobrze platna prace to oczywiscie jest to tez mozliwe!
| escada1987 napisał/a: | | ale jak widac nasze kochane i cudowne panstwo ma na ten temat troche inne zdanie niz ja. a co do przeprowadzki,ona i tak musi zmienic mieszkanie wiec na wydatki jest przygotowana. |
na ten temat powiem tylko tyle ze mieszkajac w Polsce Pantwo nie zapłaciłoby jej nawet za jeden pokój więc polecam cieszyć się z tego co się ma pozdrawiam |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 15:31
|

|
|
patus dzieci maja rozne charaktery,widocznie te twojej znajomej sa bezkonfliktowe,ale to wcale nie oznacza ze inne dzieci takze takie sa.
dlaczego watpisz iz samotna matka nie da sobie rady w zyciu bez pomocy panstwa?troche wiecej wiary w nasze piekne panie!nie masz zielonego pojecia jak wyglada sytuacja tej kobiety na rynku pracy,jakie ma wykrztalcenie,zawod itp wiec dlaczego od razu zakladasz ze nie bedzie ja nigdy w zyciu stac na wynajecie 4pokojowego mieszkania?to przeciez nie jest zadna fortuna:-)
"na ten temat powiem tylko tyle ze mieszkajac w Polsce Pantwo nie zapłaciłoby jej nawet za jeden pokój więc polecam cieszyć się z tego co się ma pozdrawiam"
po pierwsze mozesz wskazac z ktorej czesci mojej wypowiedzi wysnules ten bledny wniosek iz ona sie z tego nie cieszy?po drugie ta kobieta nie jest polka!po trzecie:dlaczego uwazasz ze w zyciu nalezy przyjac bierna postawe,siedziec cicho i bron boze nie pytac o wiecej niz sie ma?czy to jest jakis nietakt?wszak przepisy sa dla ludzi a nie odwrotnie!rozumiem ze slowa"polecam cieszyć się z tego co się ma" mozna skierowac do osoby ktora narzeka na to co daja ale dlaczego zaraz kierowac tego rodzaju zwrot do osoby ktora zadala tylko pytanie?przeciez pytajac sie nic nie tracimy a mozemy jedynie zyskac:-)
a po czwarte:pozdrawiam cie serdecznie z calego serca mego drogi kolego/kolezanko i bardzo ci dziekuje za to ze poswiecasz mojej sprawie takie wiele uwagi,przejaw twojego ogromnego zainteresowania moim watkiem odbieram w jak najbardziej pozytywny sposob:-) |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-03-27, 17:07
|

|
|
| Ostatnio byłam na etapie szukania nowego mieszkania, przy okazji uzyskałam info, że osobne pokoje mają mieć dzieci szkolne. Dokładnie nie wiem, na jakim przepisie się toto opiera, bo mi pan w Wohnungsamt pomachał plikiem papierów, którego nawet nie czytałam, w każdym razie na moje 3 dziecka (2 szkolne od września + niemowlak) i 2 dorosłych przysługuje pokoi 4. Czyli chyba zakłada się, że jednak rodzice tej osobnej sypialni tak bardzo do życia nie potrzebują. 5 byłoby, gdyby najmłodsza była też dzieckiem szkolnym. |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 17:09
|

|
|
| escada1987 napisał/a: | | dlaczego od razu zakladasz ze nie bedzie ja nigdy w zyciu stac na wynajecie 4pokojowego mieszkania |
ja nie powiedzialam nigdy w zyciu, przeciez dzieci nie zawsze sa malutkie, masz racje nie znam sytuacji tej kobiety ale skoro jest na hartz4 to oznacza tylko tyle ze pracy jakos nie znalazla a na rynku gdzie obecnie panuje kryzys raczej o dobra prace ciezko ;( niestety takie realia... oczywiscie mam nadzieje i zycze kobiecie oby jej sie w zyciu jakos wszystko ulozylo
| escada1987 napisał/a: | | po drugie ta kobieta nie jest polka! |
przepraszam moj blad
| escada1987 napisał/a: | | dlaczego uwazasz ze w zyciu nalezy przyjac bierna postawe,siedziec cicho i bron boze nie pytac o wiecej niz sie ma?czy to jest jakis nietakt?wszak przepisy sa dla ludzi a nie odwrotnie!rozumiem ze slowa"polecam cieszyć się z tego co się ma" mozna skierowac do osoby ktora narzeka na to co daja ale dlaczego zaraz kierowac tego rodzaju zwrot do osoby ktora zadala tylko pytanie?przeciez pytajac sie nic nie tracimy a mozemy jedynie zyskac:-) |
bron Boze nie uwazam ze w zyciu nalezy przyjac bierna postawe skad te wnioski?? uwazam z zycia nalezy korzystac i brac garsciami ale najpierw radzilabym stanac na swoje nogi, z dwojka malych dzieci nie jest to napewno latwe ale wszystko sie da zrobic jesli naprawde sie chce, pozniej mozna pytac i starac sie o wiecej niz sie ma..
moje komentarze w zadnym przypadku nie powinny byc odbierane negatywnie, rowniez pozdrawiam |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-28, 14:11
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | Ostatnio byłam na etapie szukania nowego mieszkania, przy okazji uzyskałam info, że osobne pokoje mają mieć dzieci szkolne. Dokładnie nie wiem, na jakim przepisie się toto opiera, bo mi pan w Wohnungsamt pomachał plikiem papierów, którego nawet nie czytałam, w każdym razie na moje 3 dziecka (2 szkolne od września + niemowlak) i 2 dorosłych przysługuje pokoi 4. Czyli chyba zakłada się, że jednak rodzice tej osobnej sypialni tak bardzo do życia nie potrzebują. 5 byłoby, gdyby najmłodsza była też dzieckiem szkolnym. |
takze slyszalem o takim przepisie ktory mowi ze rodzenstwo musi miec osobne pokoje. natomiast dziwi mnie druga sprawa,poniewaz masa moich znajomych gdy tylko dowiedziala sie ze zostana rodzicami automatycznie zmieniala mieszkanie na wieksze i nie bylo zadnych problemow z przydzieleniem pokoju dla dziecka mimo ze bylo ono jeszcze nie narodzone.
[ Dodano: 2009-03-28, 14:17 ]
[quote="patus"] | escada1987 napisał/a: | | dlaczego od razu zakladasz ze nie bedzie ja nigdy w zyciu stac na wynajecie 4pokojowego mieszkania |
ja nie powiedzialam nigdy w zyciu, przeciez dzieci nie zawsze sa malutkie, masz racje nie znam sytuacji tej kobiety ale skoro jest na hartz4 to oznacza tylko tyle ze pracy jakos nie znalazla a na rynku gdzie obecnie panuje kryzys raczej o dobra prace ciezko ;( niestety takie realia... oczywiscie mam nadzieje i zycze kobiecie oby jej sie w zyciu jakos wszystko ulozyly
znajoma nie ma pracy bo od 4 lat narazie jej nie szuka,jest na wychowawczym. tak samo jak dzieci nie zawsze sa malutkie tak samo kryzys nie bedzie trwal wiecznie i mam nadzieje ze kiedy dzieci podrosna znajdzie prace |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-30, 11:37
|

|
|
| Pia napisał/a: | | Jak znajdzie inne mieszkanie ,to musi znöw sie liczyc z kosztami przeprowadzki |
jc nie zawsze pokrywa koszty przeprowadzki -niestety
| Pia napisał/a: | | zawsze trzeba cos zrobic dokupic itp |
o pokrycie kosztow czegos co bedzie jej potrzebne tez moze starac sie z jc ....pralka ,lodowka,dywany ,meble itd .to tez pokrywa jc |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2174 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2009-03-30, 16:00
|

|
|
| cyganka napisał/a: |
jc nie zawsze pokrywa koszty przeprowadzki -niestety |
z tego co wiem to do 30euro pokrywa |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-30, 16:12
|

|
|
| z tymi pokryciami jest roznie:( ,jezeli bardzo nam zalezy na przeprowadzeniu sie lepiej napisac do jc ,ze koszty przeprowadzki pokryje sie samemu wtedy tez szybciej uzyska sie zgode jc na zmiane mieszkania |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy Posty: 819 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2009-03-30, 17:05
|

|
|
A ja mysle, ze nie o liczbe pokoi tu chodzi, tylko o wysokosc miety, czyli Mietobergrenze (moze cos tu znajdziesz http://www.immobilien-go....-entscheidung). Na 3 osoby bylo kiedys 542€, na 4- 619€. Teraz podwyzszyli, ale to juz musialabyc pogooglowac. I mysle, ze jezeli troche przekracza ta pule, poprostu musi doplacic z wlasnej kieszeni, nikt ja na sile wyrzucac nie bedzie, pytanie tylko, czy wydoli finansowo?!? Najlepiej jednak samemu udac sie do JC i spytac, bo kazdy urzednik i tak robi po swojemu, i czasem mozna sie spotkac z przychylnoscia a nuz |
|
|
|
 |
Vista81
Dyskutant

Pomogła: 3 razy Posty: 425 Skąd: z domu
|
Wysłany: 2009-03-30, 20:57
|

|
|
moja znajoma 2 lata temu rozchodzila sie z mezem i jej powiedzieli, ze na dwie osoby moze wziasc mieszkanie do 434€? nie wazne jak duze i w jakim stanie.
@escada, powiedz znajomej, ze jest cos takiego jak --wohngeld i kinderzuschlag-- niech poszuka sobie w sieci wiecej informacji na ten temat |
_________________ Iza |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-30, 21:42
|

|
|
tak ,ale jezeli nie korzysta z jc |
|
|
|
 |
|
|