|
| Autor |
Wiadomość |
anuszka86
Nowy

|
Wysłany: 2010-09-10, 12:52 Moja historia..
|

|
|
Mam problem. Zacznę od początku. Do Berlina przyjechałyśmy z koleżanką jakieś 2 tygodnie temu - w ciemno - szukać pracy. Szczęśliwie już pierwszego dnia zaczepiłyśmy się w pizzerii u pewnego Macedończyka, który potem zaoferował nam również nocleg. Dobry człowiek dał nam pracę, jedzenie i dach nad głową - w zamian za pracę, uzależniając nas tym od siebie.. Szybko jednak okazało się, że na legalną pracę nie mamy co liczyć, bez meldunku. On nie chce nas zameldować, bo sam wynajmuje, mówi, że musiałby coś płacić. Generalnie wciąż mówi, że jutro coś pomyślimy, że nam załatwi te papiery, tymczasem my jesteśmy wciąż w punkcie zawieszenia. Zwariowac idzie od tego siedzenia w domu:/ Czy ktoś tutaj wie, co możemy zrobić, żeby dostac to pozwolenie na pracę??? Myślałyśmy też o jakieś bezpłatnej szkole, ze względu na naukę języka i zniżki. Bardzo proszę o jakieś info!
Ania |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-10, 13:18
|

|
|
Pozwolenie na prace mozna dostacv po 3 latach mieszkania w Niemczech.
Zwolnienie z oplat jest mozliwe ale trzeba spelniac kosmiczne warunki, ja probowalam i nic z tego nie wyszlo
Ogolnie powiem Ci, ze kiepsko to wszystko wyglada. |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-09-10, 13:28
|

|
|
| PatrycjaBerlin napisał/a: | Pozwolenie na prace mozna dostacv po 3 latach mieszkania w Niemczech.
Zwolnienie z oplat jest mozliwe ale trzeba spelniac kosmiczne warunki, ja probowalam i nic z tego nie wyszlo
To dlaczego po miesiacu od przyjazdu do Niemiec mialam juz pozwolenie na prace unbefristet? Zaznaczam jednak, ze dziecko z obywatelstwem niemieckim mam. Ale i tak nie czekalam 3 lata. Teraz konczy mi sie pobyt na okres 3-letni i musze przedluzyc go tez unbefristet. |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-09-10, 13:55
|

|
|
| berlinianka-32 napisał/a: | | To dlaczego po miesiacu od przyjazdu do Niemiec mialam juz pozwolenie na prace unbefristet? Zaznaczam jednak, ze dziecko z obywatelstwem niemieckim mam. Ale i tak nie czekalam 3 lata. Teraz konczy mi sie pobyt na okres 3-letni i musze przedluzyc go tez unbefristet. |
Moze dlatego
Z tego co ja sie orientuje, to pozwolenia na prace tak latwo i szybko nie daja. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-09-10, 14:39
|

|
|
| berlinianka-32 napisał/a: | | PatrycjaBerlin napisał/a: | Pozwolenie na prace mozna dostacv po 3 latach mieszkania w Niemczech.
To dlaczego po miesiacu od przyjazdu do Niemiec mialam juz pozwolenie na prace unbefristet? Zaznaczam jednak, ze dziecko z obywatelstwem niemieckim mam. |
no wlasnie tylko DLATEGO je masz!!
anuszka86 w De nikt nie daje tak sobie pozwolen na prace,znizek czy bezplatnych szkol rowniez,musisz miec jakies podstawy do tego,a nie tylko "...przyjechalysmy sobie do Berlina i postanowilysmy tu zamieszkac...." nie uraz sie,ale wlasnie to TAK zabrzmialo.....
Musisz pare lat tu posiedziec,miec np. meza Niemca,zeby miec podstawy lub zawod ,na ktory jest tu zapotrzebowanie i z racji tego ktos by cie chcial zatrudnic,ale podejrzewam,ze to nic z tych rzeczy nie jest.... |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-09-10, 16:48
|

|
|
zeby ptrzymac na rok Arbeitserlaubnis musi to zalatwic pracodawca,,w AA
na tym pozwoleniu bedziecie mogly tylko u niego pracowac
po roku przepracowanym dostaniecie juz bezterminowy Arbeitsberechtigung-EU,
dziecko,rodzina (takze dorosle)obywatela Eu ,ktory ma juz takowe pozwolenie otrzymuje od razu tez pozwolenie na prace.
Jezeli wyjdzie za maz za Niemca ..takze od razu dostaje sie pozwolenie na prace.
info tu ,,czyt.EU-Angehörige
http://de.wikipedia.org/wiki/Arbeitserlaubnis
normalnie jezeli ktos byl na GEWERBE lub wcale nie pracowal to niestety dopiero po 3 latach pobytu tu otrzyma takowe
czyli 3 lata trzeba posiadac Freizügigkeitsbescheinigung na pobyt
zalozycielka tego tematu,,raczej nie ma szans,,,bo musi najpier posiadac meldunek,pobyt ,,a zeby to uzyskac potrzebuje ubezp,,obowiazkowe zdrowotne i przedstawic dochod (z czego ma zamiar sie tu utrzymac)kolo sie zamyka,,,
jest szansa, jak ktos poswiadczy ´,ze ja utrzymie ,ale pod warunkiem rezygnacji z wszystkich pomocy socjalnych,,
dodam ,ze osoby majace Gewerbe dostaja na pobyt ten dokument od reki raczej |
|
|
|
 |
anuszka86
Nowy

|
Wysłany: 2010-09-10, 21:03 nieciekawie powiadacie..
|

|
|
Eh, źle to wszystko wygląda Ale jeżeli ten koleś nas zamelduje, to czy nie wystawią nam tego Arbeitsberichtigung od ręki? Myślałam, że problem leży tylko w tym całym Polizeianmeldung.. Niby jak mam tu siedziec 3 lata bez meldunku i pracy? Co robić??? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-10, 21:12
|

|
|
zameldowanie w Niemczech samo w sobie nie daje zadnych praw
W Niemczech obowiazuja okresy przejsciowe na zatrudnianie obywateli z Europy Wschodniej do maja 2011 roku i zezwolenie na prace mozna dostac tylko w przypadku, gdy masz pracodawce, ktory cie chce zatrudnic a nie ma na dane stanowisko pracy chetnego niemieckoego bezrobotnego.
To sa fakty znane wszem i wobec, dlatego przyjezdzanie w ciemno tutaj bylo dosyc naiwne, |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-09-10, 21:16 Re: nieciekawie powiadacie..
|

|
|
| anuszka86 napisał/a: | | Niby jak mam tu siedziec 3 lata bez meldunku i pracy? Co robić??? |
a jak myslalas zanim przyjechalas tutaj???ze tak po prostu z pociagu dadza Ci meldunek,pobyt i pozwolenie na prace??? sorry,troche naiwnie podeszlas do tego,moze trzeba bylo sie dokladnie wszystkiego dowiedziec ZANIM zdecydowalas sie na przyjazd??? |
|
|
|
 |
anuszka86
Nowy

|
Wysłany: 2010-09-10, 21:19 :/
|

|
|
| Może, NA PEWNO, masz rację. Ale jadnak coś udało nam się znaleźć i to już pierwszego dnia, więc nie było wcale tak beznadziejnie. Tylko nie wiem co dalej, no bo ile można robić na czarno.. Jeśli dostaniemy ten meldunek to powinno pójść z górki nie? Albo jeśli zapiszemy się do szkoły? Przecież jak się przyjeżdża i wynajmuje pokój to nawet powinno się zameldować. Dlaczego od razu mam siedzieć tu bezczynnie 3 lata hm? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-10, 21:36
|

|
|
bo takie sa przepisy. ale ty widoczhnie nie chcesz ich przyjac do wiadomosci.
3 miesiace po zameldowaniu bedziecie musialy przedstawic:
- dowod posiadania niemieckiego ubezpieczenie zdrowotnego (droga sprawa)
- dowod posiadania srodkow do zycia
Ciekawe jak chcecie to zrobic |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 235 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-09-11, 07:06
|

|
|
..moje skromne zdanie - jesli nie zamierzacie zalkadac firmy (Gawerby), to polecam wytrzymac do maja 2011 i zatrudnienic sie legalnie.
Jesli chodzi o teraz - podstawa to meldunek, ale nie do pozwolenia na prace, lecz do zalozenia Gawerby. Aby Gawerba przynosila zyski, trzeba miec jakies zlecenia na podwykonawstwo jakichs prac, placic podatki, ksiegowego i obowiazkowe od 2009 roku ubezpieczenie zdrowotne (nie mylic z emerytalnym, to calkiem inna sprawa). Nie mozecie liczyc na pomoc panstwa w zadnych dofinansowaniach, nawet do kursow jezykowych, bo nie jestescie obywatelkami Niemiec, ani nie macie tu zadnych praw. Nawet w Polsce nikt nie dofinansuje kursu jezykowego, chyba, ze firma, ktora zatrudnia. Nie ma co liczyc na cud. Poznalam na kursie jezykowym obywatelke Polski, ktora ma meza Niemca i dziecko, niestety rowniez nie dostaje zadnego dofinansowania, bo jej maz wystarczajaco zarabia. Zycze powodzienia i cierpliwosci, ale przede wszystkim wiecej sie dowiedzcie na temat zycia tutaj, bo tak na czarno to procz niepewnej wyplaty nie macie zadnych swiadczen, ani gwarancji, ze z dnia na dzien nie stracicie pracy i dachu nad glowa.
Pozdrawiam. Asia
[ Dodano: 2010-09-11, 07:25 ]
| anuszka86 napisał/a: | | Przecież jak się przyjeżdża i wynajmuje pokój to nawet powinno się zameldować. Dlaczego od razu mam siedzieć tu bezczynnie 3 lata hm? |
...wlasnie, jak sie ma umowe na wynajem pokoju - to tak, ale jak sie nie ma.....to nie ma podstawy meldunku...
.....nie musisz siedziec bezczynnie, mozesz wyjechac do Anglii, albo poszukac Niemca, ktory sie z Toba ozeni;) - sorki, zart, ale nie taki znow glupi....;)
...juz dawno skonczyly sie czasy pracy na czarno, chyba, ze ktos sie przed czyms w Polsce uchyla i wrecz ucieka przed czyms, np. alimentami, czy komornikiem..etc. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- manga • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|