forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Niemieccy neonazisci i Polacy w Niemczech - mam pytanie

Autor Wiadomość
MANIA30 
Nowy

Wysłany: 2008-03-06, 22:49   Niemieccy neonazisci i Polacy w Niemczech - mam pytanie

WITAM WSZYSTKICH!!!
OBECNIE MIESZKAM W WIELKIEJ BRYTANII I OD DŁUŻSZEGO CZASU ZASTANAWIAM SIĘ NAD TYM,ZEBY ZAMIESZKAĆ BLIŻEJ DOMU,NO I POMYŚLAŁAM SOBIE MOŻE W NIEMCZECH.JEDNAK PO OBEJRZENIU W TELEWIZJI WIADOMOŚCI NA TEMAT NIEMIECKICH NEONAZISTÓW, DRĘCZONYCH PRZEZ NICH POLAKACH,PODPALANYCH SAMOCHODACH I NIEJEDNOKROTNIE POWYBIJANYCH SZYBACH W AUTACH, ZACZĘŁAM SIĘ ZASTANAWIAĆ CZY TO OBY JEST DOBRY POMYSŁ Z ZAMIESZKANIEM NA NIEMIECKICH ZIEMIACH I NARAŻANIE MAŁEGO DZIECKA NA TAKIE STRESY .CHCIAŁABYM SIĘ DOWIEDZIEĆ Z PIERWSZEJ RĘKI OD POLAKÓW MIESZKAJĄCYCH W NIEMIECKICH MIASTACH, CHOCIAŻ BY W BERLINIE JAK JEST NAPRAWDE W NIEMCZECH, JAK SIĘ ŻYJE, JAK WYGLĄDA NIEMIECKI RYNEK PRACY I CZY NAPRAWDĘ STRACH SIĘ BAĆ.DRODZY RODACY MIESZKACIE TAM,WIDZICIE I SŁYSZYCIE CO SIĘ WOKÓŁ WAS DZIEJE.BARDZO PROSZĘ O INFORMACJE NA TEN TEMAT.POZDRAWIAM.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2008-03-07, 08:50   

A w WB nie ma nacjonalistow???podpalanych samochodow czy wandalizmu?????

Juz bez przesady,wszedzie sie tacy znajda,czy to w Polsce,Anglii czy Niemczech.

Zyje sie tu normalnie i na codzien nie trzeba miec policyjnej ochrony :wink: dzieci chodza do przedszkoli,szkol,spotykaja sie z przyjaciolmi,wychodza na randki i z nich wracaja.

Poza tym nie uzywa sie capsa,bo od razu post wyglada nieciekawie :roll: :???:

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-03-07, 10:54   

nie przyjezdzaj tu!!!!nawet nie wiesz jak nas tu mecza i sie meczymy!!!:)

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2008-03-07, 18:55   

Nic tylko robimy zbiorowa ucieczke...tylko niewiemy jeszcze gdzie:P

MANIA30 
Nowy

Wysłany: 2008-03-07, 20:13   DO WSZYSTKICH POLAKÓW MIESZKAJĄCYCH NIEMCZECH!!!

MAŁGOSIU!!!
BARDZO CI DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ NA MOJEGO POSTA.WIDZISZ TAK TO JEST, JAK SIE ROBI Z IGŁY WIDŁY.W TV OPOWIADALI JAK TO JEST NIEBEZPIECZNIE W NIEMCZECH, A TU SIĘ OKAZUJE,ŻE NIE JEST TAK ŹLE.TERAZ PRZYNAJMNIEJ WIEM JAK JEST NAPRAWDĘ,MOGĘ ROZWAŻAĆ ALTERNATYWĘ PRZEPROWADZKI DO NIEMIEC.JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI,JAKO JEDYNA Z CAŁEJ TRÓJKI POTRAKTOWAŁAŚ MNIE PO LUDZKU.MOŻE KIEDYŚ BĘDĘ MIAŁA OKAZJĘ CI SIĘ ZREWANŻOWAĆ.POZDRAWIAM.

DO 37 PROCENT I FALCON 76
DOBRA RADA:JEŚLI NIE MACIE NIC MĄDREGO DO NAPISANIA TO MOŻE LEPIEJ NIE PISZCIE WCALE, BO JESZCZE POMYŚLĘ,ŻE TYLKO NA TYLE WAS STAĆ!!!!

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-03-08, 09:25   

no ...tak kolorowe dla Polakow w Niemczech nie jest.

Fakty sa takie, jesli chcesz znalesc prace, niektore firmy patrza na narodowosc, jesli masz polskie obywatelstwo to nalezysz to tzw. "wschodniego bloku" i patrza na ciebie z pogarda.
W urzedach , czasami zdadzaja sie przypadki, ze polacy sa nieprzyjemnie traktowani lub "olewani".. bez opieprzenia tych pracownikow czasami sie nie obejdzie.

Sa przypatki ze policja jest nastawiona "z definicji" negatywnie na polakow.
Wystarczy ogladach programy TV, jak postepuje polizei gdy podczas kontroli drogowej. Z zadady wychodza, ze kazdy polak przemyca papierosy.

Ostatnio glosna afera w Zgorzelcu i Görlitz, polizei kontroluje dokladnie auta..tylko na polskich rejestracach czy maja wymagane w Niemczech przepisowo apteczki. Jesli nie, to masz mandat. Sprawa trafila do ambasady polskiej.
Natomist na odwet policja polska kontrolowala w niemeickich autach ..gasnice wymagane w Polsce. Ten incydent trwal jakis czas, az sprawa zajely sie wyzsze szczeble i w Swinoujsciu doszlo do porozumienia, ze takie incydenty nie powinny miec miejsca. Apteczki sa wymagane tylko w autach zarejstrowanych w Niemczech i polscy nie musza ich miec. Podobna sytuacja jest z gasnicami. Polizei przeprosila za swoje zachowanie i kazdy kto dostal mandat dostanie zwrot pieniedzy.

Kolejna sprawa, tuz przez otwarciem granic w grudniu.
500 policjantow zrobilo manifestacje, aby polska nie wchodzila do Schengen, bo potem przestepczosc wzrosnie w Niemczech. Tylko minister spr wew. Niemiec wstawil sie na Polska, i oswiadczyl, ze nasz kraj jest przygotowany to Schengen, a demonstracja tych poilicjantow we Frankfurcie Oder (DDR) to poprostu gra o wymuszone zmiany miejsca pracy....

Jesli chcesz sie przeniesc do Niemiec, to proponowalbym Tobie tylko zachodnie landy, nie dawny DDR. Poniewaz mentalnosc tych niemcow po prawie 20 latach od zjednoczenia jeszcze pozostaje negatywnie nastawiona do Polski.

Martka04 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-03-08, 15:28   

witam. Mieszkam w Brlinie ponad 2 lata i nie na szczescie nie mialam doczynienia z Nazi. To zalezy tez w jakiej czesci Berlina sie mieszka. Steglitz jest akurat spokojna dzielnica ale wlasnie wschodnie tereny byle DDR zamieszkuja nazisci. I zgadzam sie ze na bylych DDR-owskich terenach mozna spotkac sie z wrogoscia dla polakow ze strony niemcow. Sama mialam taki przypadek. Jak slyszeli ze mowie po polsku to patrzeli na mnie z pogarda :???:

teufelin 
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-03-08, 17:48   

W Berlinie czuje sie 100 razy bezpieczniej niz w jakims wiekszym polskim miescie, nikt mnie tu jak narazie zle nie potraktowal ze wzgledu na to, ze pochodze z Polski, uczylam sie,pracowalam bez problemu.Fakt wygladem przypominam Hiszpanke wiec pytania Kommen Sie aus Spanien? nie traktuje jako objawu nietolerancji :mrgreen:
NIC SIE NIE BOJ, POWIEKSZ GRONO POLONII W DE ! :grin:

@lone_in_Berlin 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-03-21, 16:10   

37procent napisał/a:
nie przyjezdzaj tu!!!!nawet nie wiesz jak nas tu mecza i sie meczymy!!!:)

hehehe cos w tym prawdy jest ;)
Nie no w Niemczech nie jest zle .. zdarzylo mi sie co prawda wracajac z imprezy z grupka Polakow jacys skini rzucili w nas butelka, nikt nie dostal, tylko zostalo niesympatyczne wspomnienie .. ale to pojedynczy przypadek.Takie rzeczy nie zdarzaja sie na codzien.. ;P

kurpis 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2008-03-23, 12:53   

jest tak jak wszedzie mieszkaja tu oszolomy roznej masci jak i normalni mili ludzie :roll:

owszem wielu niemcow ma uprzedzenia w stosunku do nas ale to wynika raczej z malej wiedzy niemcow na temat polski i o polakach powtarzaja utwierdzone w przeszlosci stare frazesy bo polskie wladze przespaly ostatnie pare lat w temacie reklamy naszego kraju

tematem przewodnim bylo reanimozje z lat wojny i klotnie typu czy joanina czy lizbona
aby bylo jasne obie strony za kolnerz nie wylewaly !

jedna zaleznosc zauwzylem im lepiej wyksztalceni niemcy tym wiecej zrozumienia dla polakow !

riko98 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-04-12, 16:43   

Nie jest taki zly diabel jak go maluja, tylko trzeba pamietac, ze Polak bedzie (zachowywal sie) probowal byc bardziej niemiecki niz Niemiec. A niestety zawsze zostanie rozpoznany jako Polak. Mysle, ze w Niemczech jest bezpieczniej niz W WIELKIEJ BRYTANII.
Za niebezpieczna dzielnice uwazam: Neukölln i Kreuzberg, jest to druga Turcja. Tzn klimat jak w Turcji. Ost -odradzam a West wskazany.... :grin:
Pozdrawiam.

pikesz 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-04-12, 21:46   

riko98 napisał/a:
ze Polak bedzie (zachowywal sie) probowal byc bardziej niemiecki niz Niemiec. A niestety zawsze zostanie rozpoznany jako Polak

Nie znosze tego typu uogolnien!!!!

riko98 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-04-13, 01:06   

Niekazdy umie zniesc prawde, poniewaz bywa ona czesto niesmaczna i gorzka.... :grin:

pikesz 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-04-13, 08:56   

Cytat:
Niekazdy umie zniesc prawde, poniewaz bywa ona czesto niesmaczna i gorzka....

Heee????Jaka prawda?
Bardziej niemiecki niz Niemiec? Beznadzieja......

riko98 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-04-13, 17:12   

pikesz
...jak widze czepialscy nadal pozostaja czepialskimi... :grin: :grin: :grin: :grin:

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2008-04-13, 18:18   

Alez to jak najbardziej logiczne.

riko98 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2008-04-13, 19:31   

A kuku tu jestem brbrbrbr ufufufufuffufufffffffffffff..... :grin: :grin: :grin:

agnieszkagosc 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2008-04-13, 19:51   

no i zaczyna sie SZOPA

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-04-13, 20:06   

Cytat:
no i zaczyna sie SZOPA
... pracza

pikesz 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-04-13, 21:24   

riko98 napisał/a:
pikesz
...jak widze czepialscy nadal pozostaja czepialskimi...

Zapomnialam dodac, ze my z dziecmi przed kazdym posilkiem stoimy na bacznosc i spiewamy Hymn niemiecki.....jestesmy bardziej niemieccy niz Niemcy mam nadzieje.....

Co tu ma czapialskosc do rzeczy? Wkurza mnie rzucanie jakimis stereotypami, uogolnieniami....Polacy to to, Niemcy to to....bla bla bla bla
Dlaczego mam sie nie wypowiedziec na dany temat, jesli mnie rusza?

Odpowiedz do tematu