|
Oplata za korzystanie z windy
| Autor |
Wiadomość |
Izabela
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-04-07, 22:32 Oplata za korzystanie z windy
|

|
|
| Chcialabym sie dowiedziec,ile inni placa za korzystanie z windy i w jaki sposöb sa obliczane koszty na mieszkancöw.Mieszkam w 3pietrowym budynku z dwoma klatkami schodowymi;w naszej jest winda.Wynajmujaca nam pani powiedziala,ze koszty sa rozlozone na wszystkich mieszkancöw domu.Wiem,ze to troche niesprawiedliwe,ale bylo do wyboru mieszkanie w 2 klatce,moglismy wiec zdecydowac sie na nie,jakby co.Teraz kazali nam doplacic za poprzedni rok za koszty windy i dodatkowo dostalismy podwyzke az 18 eu na m-c.Po przeanalizowaniu rozliczenia wyszlo,ze koszty zostaly przerzucone tylko na nasza klatke.Poza tym zostaly one obliczone w zaleznosci od powierzchni mieszkania!To chyba nie jest normalne.Mieszkamy na 1 pietrze i z windy korzystamy sporadycznie.Wyzej mieszkaja tez 3 osoby,ale w mniejszym mieszkaniu,ciagle jezdza winda,a slyszelismy,ze dostali zwrot.Czy Betriebskosten nie powinny byc jednakowe dla wszystkich mieszkancöw tego samego bloku(badz klatki schodowej)? |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2008-04-08, 10:17
|

|
|
| Z tego to wiem to rożnie bywa z tymi opłatami,ja mieszkam na parterze i nic nie place.Wiem ,ze oplata u nas zależy od pietra(koleżanka z 4 p.płaci w micie 40E Maja więcej czynszu niż ja za sama windę!-szok) |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-08, 10:34 Re: Oplata za winde
|

|
|
Hej,
oto moje zdanie, poparte dwoma linkami. Od razu mówię, że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie a jedynie zainteresował mnie temat i trochę poszukałem:
| Izabela napisał/a: | | Po przeanalizowaniu rozliczenia wyszlo,ze koszty zostaly przerzucone tylko na nasza klatke. |
To wydaje się być kompletnie nielogiczne. A co z mieszkańcami drugiej klatki? Nie płacą wcale?
| Izabela napisał/a: | | Poza tym zostaly one obliczone w zaleznosci od powierzchni mieszkania!To chyba nie jest normalne.Mieszkamy na 1 pietrze i z windy korzystamy sporadycznie.Wyzej mieszkaja tez 3 osoby,ale w mniejszym mieszkaniu,ciagle jezdza winda,a slyszelismy,ze dostali zwrot.Czy Betriebskosten nie powinny byc jednakowe dla wszystkich mieszkancöw tego samego bloku(badz klatki schodowej)? |
Mieszkając na 1 piętrze moim zdaniem wiele nie wywalczysz, bo przynajmniej teoretycznie (praktycznie też) masz możliwość korzystania z windy i jest ona dla Ciebie ułatwieniem. To jak często z tego korzystasz to całkiem inna sprawa. A ponieważ jakoś trzeba te opłaty naliczać, to nalicza się je od powierzchni mieszkania. Jest to jeden ze sposobów, na pewno jest wiele innych ale taki się przyjął. Zwróć uwagę, że nawet ci z parteru płacą, chociaż oni to już naprawdę mają powód do narzekania.
Polecam linki:
http://www.jur-abc.de/cms/index.php?id=234
http://www.rechtpraktisch.de/artikel.html?id=1295
Aaa, zapomniałem dodać, że w przypadku mieszkańców parteru Vermieter może (ale nie musi) wykluczyć powierzchnie na parterze z tej od której się nalicza opłaty:
| Cytat: | | Diese Norm sieht vor, dass die Kosten eines Aufzuges nach dem Verhältnis der Wohnflächen umgelegt und Wohnraum im Erdgeschoß ausgenommen werden darf aber eben nicht ausgenommen werden muss. |
|
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Monica
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-04-08, 17:01
|

|
|
Baranku, gdzie znajde wiecej na ten temat lub zrodlo Twojego cytytau: Diese Norm sieht vor, dass die Kosten eines Aufzuges nach dem Verhältnis der Wohnflächen umgelegt und Wohnraum im Erdgeschoß ausgenommen werden darf aber eben nicht ausgenommen werden muss.
Pozdrawiam
Monica
Wlasnie mam taki problem z naliczeniem kosztow za winde. Mieszkam na parterze a kaya mi placic tyle samo, co sasiadowi z 4 pietra. Na dodatek kosmiczna suma.
M. |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-04-08, 18:18
|

|
|
Musisz iść tropem powyzszych linkow:
Pod http://www.rechtpraktisch.de/artikel.html?id=1295 jest odnosnik do wyroku "VIII ZR 103/06". Treść można znalezc przez google, np. tutaj: http://lexetius.com/2006,2537. Tam w np. w punkcie 17 (moze jeszcze w innym miejscu, nie czytalem calego) jest wspomniana wzmianka, ktora znowu powoluje sie na artykuł "§ 24 Abs. 2 Satz 2 Neubaumietenverordnung".
Tutaj jeszcze raz wszystko: http://www.bmgev.de/mietr...rdgeschoss.html
Z tym ze moim zdaniem niewiele Ci to da, bo najwyrazniej nie jest to obowiazek wynajmujacego... |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Monica
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-04-09, 17:03
|

|
|
Mimo wszystko dziekuje bardzo za pomoc
pozdrawiam
Monica |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|