| Autor |
Wiadomość |
toffi
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-22, 13:34
|

|
|
ładnie |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-04-22, 17:42
|

|
|
kolo tych barakow byly takze urzedy Bundesverwaltungsamt
http://www.bva.bund.de/nn...aFriedland.html
po przejsciu kilkunastu na dzien z obiegowka:)za kilka dni bylas/es Niemcem(Bundesvertriebenengesetz (BVFG))
ehhhhhh nie bylo tak zle [/b] |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-04-25, 17:05
|

|
|
| a jesli nie chce się być niemcem? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-04-25, 19:04
|

|
|
a jesli nie chcesz byc Niemcem, to musisz podobnie jak w Polsce przekonac prywatnego wynajmujacego, ze jestes wiarygodna osoba, a bez pracy na staly etat jest to trudne.
Na poczatek w Berlinie mozna wynajac umeblowana kawalerke, po paru miesiacach dostajesz referencje, ze placilesz regularnie czynsz i wtedy jest latwiej |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-26, 00:22
|

|
|
dzięki mam nadzieję, że znajdę jakiego spoko Niemca, a nie takiego co będzie gadał "Arbeitsvertrag muss sein" choć to pewnie graniczy z cudem, ale nie poddaję się. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-04-26, 09:04
|

|
|
| Moze skoncentruj sie na znalezieniu tego Arbeitsvertragu, bedziesz miala latwiej w zyciu, nie tylko przy szukaniu mieszkania.... |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-27, 22:43
|

|
|
| Fakt- odbiegam od tematu, ale mógłby mi ktoś jednoznacznie powiedzieć jak mam się ubezpieczyć, a dokładnie nas (ja pracująca będę a mąż nie)? Moze ty Pogodniak? <please> Czy w Pl jeszcze czy tam? czy przez internet? czy jakieś euro26? czy męza jako turystę np w Warcie? Bo prawdopodobnie mój przyszły pracodawca nie będzie za mnie płacić składek..kurka nie wiem nic... |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-04-27, 23:15
|

|
|
Jesli pracujesz na zwykla umowe o prace, to pracodawca musi cie ubezpieczyc, nie ma innej mozliwosci: wtedy ty placisz polowe skladi i pracodawca polowe
Jak prowadzisz dzialalnosc gospodarcza to mozesz sie ubezpieczyc
- tzw. dobrowolnie, ale to jest mozliwe tylko po udowodnieniu ciaglosci ubezpieczenia w Polsce
albo
- prywatnie - sklada zalezy od stanu zdrowia i wczesniej przebytych chorob.
Wszystkie Warty i takie tam, to sa ubezpieczenia turystyczne, generalnie niewazne jak sie pracuje |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-28, 19:53
|

|
|
| a na początku, gdy jeszcze nie ma się umowy i nie wie się jaką się bedzie mieć, jeśli wogóle? Czy jechać na pałę i czekać na umowę? no i jak ubezpieczyć męża, który nie będzie pracował? A i nie będę napewno prowadzić Gewerbe, jakoś smykałki jeszcze nie mam ani konceptu. |
|
|
|
 |
toffi
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-28, 20:38
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | | a na początku, gdy jeszcze nie ma się umowy i nie wie się jaką się bedzie mieć, jeśli wogóle? Czy jechać na pałę i czekać na umowę? no i jak ubezpieczyć męża, który nie będzie pracował? A i nie będę napewno prowadzić Gewerbe, jakoś smykałki jeszcze nie mam ani konceptu. |
wiec skoro nie będziesz prowadzic Gewerbe , czyli praca na pelny etat z wszystkimi ubezpieczeniami - tak to rozumiem - wiec i ubezpieczenie "w pakiecie" |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-28, 21:44
|

|
|
| A jeśli nie znajdę takiej pracy? póki co kumpela mi załatwła Minijob z 400euro Basis z możliwością nadgodzin bez ubezpieczenia ;/ |
|
|
|
 |
|
|