| Autor |
Wiadomość |
hallowed
Nowy

|
Wysłany: 2011-03-02, 18:01 Pierwszy wynajem
|

|
|
Witam forumowiczów.
W czerwcu bądź lipcu chcę przeprowadzić się do Berlina. W związku z tym zacząłem ostatnio poszukiwania mieszkania (narazie mieszkam w Polsce). Po przejrzeniu wątków na tym forum doszedłem do wniosku, że aby wynająć mieszkanie trzeba mieć pracę (zaświadczenie o zarobkach dla spółdzielni), ale żeby mieć pracę trzeba mieć zameldowanie - czyli błędne koło się zamyka. Czy oferty wynajmu (np. na immobilienscout), dla których nie trzeba się wykazywać zarobkami (przecież dopiero się sprowadzam i zaczynam tutaj pracę) są w jakiś sposób oznaczone? Tzn. czy zawierają jakąś rubrykę, w której jest napisane czy te zaświadczenie o stałej pracy od conajmniej 3 miesięcy jest w danym przypadku wymagane czy nie?
Natomiast 2 pytanie praktyczne w przypadku jeśli na powyższe jest negatywna odpowiedź: Obecnie mieszkam i pracuję w Polsce. W czerwcu chcę się przeprowadzić do Berlina i tutaj dopiero rozejrzeć się za pracą. Czy da radę coś wynająć i się zameldować (płacąc kaucję, prowizję czy jeszcze coś innego).
Proszę o konstruktywną pomoc
Pozdrawiam.
P.S. Jeśli było to już w sposób szczegółowy i dokładny wcześniej wyjaśnione, to przepraszam, ale nie natknąłem się. |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-03-02, 18:10
|

|
|
Ostatnio znajomi sie wprowadzali nikogo w spoldzielni nie obchodzilo ze maja kase na zycie ze moga zaplacic kaucje i ze chcieli zaplacic za mieszkanie za rok z gory
Spoldzielnia chciala aby pokazali im papierek z pracy 3 miesiace wstecz
Jest to conajmiej glupie podejscie do tej sprawy ale moze prywaciarze podchodza inaczej nie wiem
Powodzonka |
|
|
|
 |
hallowed
Nowy

|
Wysłany: 2011-03-02, 18:15
|

|
|
No właśnie to jest sedno sprawy: jak pokazać papierek z pracy 3 miesiące wstecz, skoro dopiero co soę sprowadzam do Berlina. Chyba, że mogę pokazać takie papierki z pracy w Polsce (ale to wydaje mi się conajmniej dziwne).
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
hallowed
Nowy

|
Wysłany: 2011-03-02, 18:36
|

|
|
ddariusz,
A tak z praktycznej strony jest jakaś możliwość wynajmu mieszkania z meldunkiem w moim przypadku (np. od spółdzielni) ? |
|
|
|
 |
na86
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 196 Skąd: OPOLE
|
Wysłany: 2011-03-02, 18:44
|

|
|
| My wynajelismy mieszkanie od spółdzielni, musielismy tylko kaucje zapłacic. Zadnych zaswiadczen o zarobkach, to chyba zalezy od spółdzielni. |
_________________ Gravitation cannot be held responsible for people falling in love. |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-03-02, 18:46
|

|
|
Wynajac kazdy moze tylko trzeba miec zaswiadczenie lub tak jak kolega pisal zglos sie do nich to bez zaswiadczen bedzie |
|
|
|
 |
hallowed
Nowy

|
Wysłany: 2011-03-02, 18:46
|

|
|
| na86: a co to było za spółdzielnia? Jakieś namiary możesz podać? I kiedy wynajmowaliście? możesz podać jakieś szczegóły? |
|
|
|
 |
mlody
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-02, 19:18
|

|
|
Ja jak sie staralem o mieszkanie to pokazalismy z dziewczyna nasze rachunki z ostatnich trzech miesiecy na ponad 6 tys euro i nam odmowili Wzieli niemca na socjalu, pewne pieniadze. Teraz staram sie znowu o mieszkanie ale tez musialem rachunki pokazywac. Do tego musialem zalatwic sobie pismo od spoldzielni , ze place na czas za mieszkanie , do tego schufa. A pozniej to juz zalezy od kogos kto siedzi za biurkiem jaka podejmie decyzje. |
|
|
|
 |
Alislaw
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-03, 19:37
|

|
|
| Wiekszosc splodzielni chce schufe lub sobie sami sprawdzaja.Spotkalismy sie z taka spoldzielnia ktora chciala odpowiednik schufy z Polski |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-03-04, 22:49
|

|
|
Zamelduj się u kogoś, znajdziesz pracę to sobie wynajmiesz mieszkanie na siebie.
Poszukaj ogłoszeń np w kontaktach
Powodzenia. |
|
|
|
 |
pcab
Nowy

|
Wysłany: 2011-03-09, 11:51 Re: Pierwszy wynajem
|

|
|
Czy da radę coś wynająć i się zameldować (płacąc kaucję, prowizję czy jeszcze coś innego).
Chyby tylko u prywaciarza, czyli drogo. Moi znajomi pol roku szukali mieszkania. Poki mieli umowe o prace na okres probny zawsze dostawali odmowe ze spoldzielni, mimo dobrych zarobkow. Teraz jak dostali umowe na prace na stale moga przebierac w ofertach.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-04-19, 17:55
|

|
|
| to wogóle nie ma takiej opcji żeby wynająć bez pokazania zaśw o zarobkach? to co wy robicie wszyscy w Rzeszy? |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy Posty: 396 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-04-19, 18:26
|

|
|
pracujemy |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-04-19, 21:57
|

|
|
A ja studiuję |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-20, 08:10
|

|
|
| super ale moje pytanie dotyczyło raczej tego jak pracujący zaczęli... |
|
|
|
 |
grzesiok
Nowy

|
Wysłany: 2011-04-20, 12:16
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | | to wogóle nie ma takiej opcji żeby wynająć bez pokazania zaśw o zarobkach? to co wy robicie wszyscy w Rzeszy? |
Okolo 5 tys. ci nie odpowie. Popatrz - google "polowa bezdomnych w berlinie", z 11 tysiecy, wg szacunkow z ostatniej zimy. Oni nie urodzili sie bezdomnymy. Jesli masz dobry zawod i pokoj z lazienka zadowoli - pisz na pcabisz @ web , de |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-20, 17:49
|

|
|
aha...czyli wszyscy najpierw mieszkaliście w kartonach na dworcu ZOO ? |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy Posty: 396 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-04-20, 18:37
|

|
|
| heheheheheheheheheheheh |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-04-20, 23:04
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | aha...czyli wszyscy najpierw mieszkaliście w kartonach na dworcu ZOO ? |
w kartonach to nie,ale tu niektorzy
Friedland
wszystko darmo łącznie z wyżywieniem i zwrotem kosztow podrozy z PL, plus pakiety powitalne
 |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-22, 13:21
|

|