| Autor |
Wiadomość |
anka30-30
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 57 Skąd: Wedding
|
Wysłany: 2007-09-20, 09:02 pobyt a...?
|

|
|
| obecnie mieszkam z dzieckiem w berlinie lecz nie mam oficjalnej zgody ojca dziecka.....jestem w trakcie sprawy w sadzie o pobyt....co dalej? czy byl moze ktos w podobnej sytuacji? czekam na odpowiedzi i dzieki...jakich uzasadnien moge uzyc w sadzie.....a moze jest tutaj jakas instytucja ktora moze mi pomoc...? |
_________________ .... |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-09-20, 09:39
|

|
|
| anka30-30 napisał/a: | | mieszkam z dzieckiem w berlinie lecz nie mam oficjalnej zgody ojca dziecka.....jestem w trakcie sprawy w sadzie o pobyt.... |
...ale o co naprawde chodzi? |
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
|
|
|
 |
anka30-30
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-09-26, 11:14 ...
|

|
|
| chodzi o to ze niemam formalnej zgody ojca dziecka na pobyt z nim tutaj i niewim co dalej ...czy z tego tytuly groza mi jakies konsekwencje? |
_________________ .... |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2007-09-26, 13:37
|

|
|
nie grożą Ci żadne sankcje, dziecko ma prawo być z matką.Chyba że byłabyś pozbawiona praw rodzicielskich lub miała je w jakiś sposób ograniczone.
Reszta tak jak Ci na pw. pisałam. |
|
|
|
 |
anka30-30
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-09-26, 14:55 odp.
|

|
|
| tak ale podobno on moze zglosic ze uprowadzilam dziecko NAWET POMIMO TEGO ZE JESTESMY W UNI:::A PRAWA MAM WSZYSTKIE I DZIECKO MA BYC PRZY MNIE |
_________________ .... |
|
|
|
 |
alisa
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy Posty: 1470 Skąd: ???
|
Wysłany: 2007-09-26, 15:13
|

|
|
teoretycznie może zgłosić, ale nikt tym za bardzo się nie przejmie, nie masz się czego obawiać.Przecież nie ukrywasz się z dzieckiem, tylko jesteś oficjalnie i jawnie zameldowana ,posyłasz dziecko do szkoły itp.
Poczekaj na rozwiązanie sprawy w polskim sądzie.Skoro sąd przyznał opiekę nad dzieckiem Tobie to były mąż ma niewiele do gadania. |
|
|
|
 |
melisa
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-10-05, 23:47
|

|
|
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego jest tak:
Jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom, każde z nich jest uprawnione do jej wykonywania. Jednakże o istotnych sprawach dziecka, czyli np. o zmianie miejsca zamieszkana i wyjeździe dziecka za granicę rodzice rozstrzygają wspólnie.
W braku porozumienia między rodzicami rozstrzyga sąd opiekuńczy.
Niestety nie jest istotne, że masz wszystkie prawa do dziecka, bo ojcu przysługują te same prawa. Nawet jeśli dziecko pozostaje pod Twoją opieką, to ojciec ma prawo decydować o istotnych sprawach dziecka.
A więc, żeby być w zgodzie z prawem powinnaś mieć oświadczenie zgody ojca, albo wyrok sądu opiekuńczego.
Nie wiem, czy mogą Ci grozić jakieś konsekwencje. |
|
|
|
 |
|
|