| Autor |
Wiadomość |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2007-02-15, 13:49 pobyt i praca
|

|
|
hey ...
ciagle nurtuje mnie jedno pytanie a nie mam czasu na pojscie sie zapytac...
wyszlam tu za maz i dostalam pozwolenie o prace- unbefristet.
czy jezeli sie z nim rozwiode ewent.bede w separacji to te pozwolenie traci na waznosci czy bede je miala juz na zawsze.zaznaczam tu ze jestem w rok po slubie.
i cos niecos jeszcze slyszalam ze jak sie jest tu 3 lata zameldowanym to mozna sie o cos starac... o co?
o pobyt staly?
prosze o odp. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2007-02-15, 15:13
|

|
|
| Po 2 latach bycia mezatka (musisz byc z mezem) mozesz sie starac o uzyskanie obywatelstwa niemieckiego,pobyt staly masz juz.Nie powinni zabrac ci przyznanych zezwolen,ale nie jestem pewna. |
|
|
|
 |
zurtek
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2007-02-15, 19:34
|

|
|
hi, pozwolenia o prace nie odbierają, a w razie rozwodu masz prawo pobytu zapewnione w ramach prawa unijnego Artykuł 13 na stronie: http://eur-lex.europa.eu/...004L0038:PL:NOT , ale kontrowersje budzi kwestia rozwodu po np. roku(posiadając wklejkę na 3 lata) i w takim przypadku wydanie nastepnego pozwolenia pobytu. Istotny wpływ ma np. zatrudnienie i okres bycia tu ubezpieczonym minimum przez 12mcy. Dla obywateli nowych panstw czlonkowskich powyższa kwestia nie jest jasno oparagrafowana. Ale na 100% otrzyma się w takim przypadku przedłużnie pobytu gdy ma się prace. kropka.
pozdr |
_________________ "go ahead and talk to yourslef, just don't answer back" |
|
|
|
 |
en1983
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-02-16, 07:32
|

|
|
Witam!
Mam takie pytanie - gdzie trzeba się udać, aby uzyskać pozwolenie na pracę (w przypadku zawarcia związku małżeńskiego tutaj w Berlinie), o którym mowa powyżej?
Z góry dziękuj za info
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Monika0406
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 153 Skąd: Lichtenberg
|
Wysłany: 2007-02-16, 07:56
|

|
|
Z aktem zawarcia zwiazku malzenskiego musisz sie udac do Agentur für Arbeit , a gdzie to zalezy w jakiej dzielnicy mieszkasz .
kiedyc glowna ich siedziba byla na Charlottenstr.87-90 , a teraz wiem , ze sie przeniesli na Weding Möllerstr....? ( 5555204000) to jest do nich telefon tam napewno dowiesz sie szczegolow.
Pozdrawiam Monia |
_________________ .."To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia".. |
|
|
|
 |
en1983
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-02-16, 09:46
|

|
|
wielkie dzięki Monia |