Pobyt w Niemczech - co i jak zalatwiac
| Autor |
Wiadomość |
rolnik_szatana
Nowy

|
Wysłany: 2008-01-18, 15:19 Pobyt w Niemczech - co i jak zalatwiac
|

|
|
witam wszystkich serdecznie
a wiec chciał bym zamieszkać w Niemczech, ale nie wiem od czego zaczac, gdzie się zgłosić itp...
i w ogóle czy jest taka możliwość... mowiac dokładniej chcialbym skonczyc tutaj szkołę albo po prostu podjąć pracę jeśli ze Szkoła nie wyjdzie.
proszę o pomoc tych którzy wiedza coś na ten temat
pozdrawiam
edit:
mówisz ze mam uzyc szukaj tak Oki uzylem i co znalazłem 20 tematów a żaden z nich mi nie pomógł.... wiec nie mow ze mam szukać ... szukałem pomocy ale widze ze tu jej nie uzyskam... bo tez nic nie wiecie a może wiecie i nie powiecie kto wie .... a jeśli się mylę co do tego "szukaj" to proszę o link do tego posta gdzie choć troszeczkę będzie napisane do tego co napisałem wyżej... pozdrawiam a drugiemu panu dziękuje no tak w Końcu ambasada .. ze tez nie pomyslalem papa |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2008-01-18, 15:29
|

|
|
Proponuje uzyc funkcji "szukaj" ,bo juz bylo tyle razy pisane na ten temat.............a potem konkretne pytania zadawac |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

Pomogła: 3 razy Posty: 438 Skąd: Spandau
|
Wysłany: 2008-01-18, 16:42
|

|
|
| zapytaj tez w ambasadzie ............... |
_________________ Pozdrawiam Nika
 |
|
|
|
 |
pikesz
Bardzo Aktywny

Pomogła: 7 razy Posty: 367 Skąd: Pankow /opolskie
|
Wysłany: 2008-01-18, 21:33
|

|
|
Niektorym sie naprawde nie chce wysilac.....
Troche poszukac, poszperac, konkretniej popytac.
Czekaja tylko, coby liste napisac, gdzie najpierw, co potem...za raczke...
Nie rozumiem... |
_________________ Pozdro
Ewa |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-01-18, 22:05
|

|
|
a ja rozumie
bo po co chodzic po raz ktorys z kolei po amtach, pytac, prosic o informacje, ktore ktos z nas na pewno zna juz
ktos na pewno przechodzil ta droge, ktora musi przejsc kazdy kto chce tu zamieszkac
moze powinnismy stworzyc jakies vademecum dla nowoprzybylych |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-18, 22:43
|

|
|
| monko napisał/a: | a ja rozumie
bo po co chodzic po raz ktorys z kolei po amtach, pytac, prosic o informacje, ktore ktos z nas na pewno zna juz |
Tylko dlaczego za kazdym razem trzeba wszystko pisac od poczatku...
| monko napisał/a: | moze powinnismy stworzyc jakies vademecum dla nowoprzybylych |
...to dobry pomysl, ale upadnie w przedbiegach. |
|
 |
pikesz
Bardzo Aktywny

Pomogła: 7 razy Posty: 367 Skąd: Pankow /opolskie
|
Wysłany: 2008-01-19, 10:30
|

|
|
| monko napisał/a: | a ja rozumie
bo po co chodzic po raz ktorys z kolei po amtach, pytac, prosic o informacje, ktore ktos z nas na pewno zna juz
ktos na pewno przechodzil ta droge, ktora musi przejsc kazdy kto chce tu zamieszkac |
Mi chodzi o poszukanie samemu w necie i na forum.
A dopiero potem do amtow.
Jak pisali poprzednicy, najlepiej zadac pytanie a niech inni sie produkuja.
To tak, jak ja bym po raz 100-ny zadala tu pytanie: a nie wiecie, gdzie jest jakis polski warsztat samochodowy i gdzie zdobyc plakietke na auto? Chyba bym wszystkich wkurzyla maxymalnie. |
_________________ Pozdro
Ewa |
|
|
|
 |
gosienka5
Staly bywalec forum

Pomogła: 10 razy Posty: 258 Skąd: berlin-schöneberg
|
Wysłany: 2008-01-19, 14:23
|

|
|
| rolnik_szatana napisał/a: | | mówisz ze mam uzyc szukaj tak Oki uzylem i co znalazłem 20 tematów a żaden z nich mi nie pomógł. |
niestety nie kazdy daje ten sam temat do postu co ty dlatego moze wyskoczyly ci inne tematy,postaraj sie wyszukac selektywnie czyli po kluczowych haslach ktore Ciebie interesuja,wiem to zajmuje wiecej czasu i nikomu sie tego nie chce robic,ale pomyl jak zasmieca sie forum kiedy kolejna osoba zadaje te same pytania,tylko inaczej nazwie post,dlatego kazdy sie pozniej denerwuje,ze ludzie zamias najpierw poszukac to pytaja,a to tez utrudnia szukanie bo zamiast jednego konkretnego postu mamy 50 w tym samym temacie |
_________________ gosienka-5 |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-01-19, 14:35
|

|
|
Sluchaj rolnik_obojetnie_kogo! Zanim zaczniesz nas pytac co i jak zalatwic, zapytaj sam siebie, czy jestes przygotowany na poczatkowe trudnosci i czy wystarczy Ci sily i samodzielnosci, zeby je pokonac! Tak, w Berlinie trzeba - zwlaszcza na poczatku - duzo samozaparcia i cierpliwosci. Moze powinienes jeszcze troche te cechy pocwiczyc! A potem (albo rownoczesnie!) ucz sie niemieckiego i jak juz bedziesz dosyc swobodnie sie w tym jezyku porozumiewal, przyjedz. Acha, dobrze jest miec porzadny zawod. Jacy fachowcy sa tu potrzebni i wszystko inne znajdziesz tu: http://www.berlin.de/special/wohnen/neu_in_berlin/
No to do roboty i powodzenia! |
|
|
|
 |
|
|