| Autor |
Wiadomość |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-12-29, 12:46 Podwyżka czynszu
|

|
|
Co ile i o ile spółdzielnia może podnosić wysokość miete? Konkretnie chodzi o GSW i fakt, że lokator wprowadził się 14 miesięcy temu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
euphoory
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-29, 12:58
|

|
|
| Czynsz nie powinien byc zmieniany conajmniej 15 miesiecy. Jezeli chodzi o wysokosc podwyzki, to nie wiecej niz 20 % czynszu, w ciagu 3 lat. |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
euphoory
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-29, 19:07
|

|
|
| Daisy napisał/a: | | A ja mam co roku po 50-60 e wiec chyba nie ma reguły. |
Jest regula. Chyba ze chodzi o dopasowanie Betriebs- und Heizkosten. Wtedy Vermieter moze podwyzyc czynsz. Jezeli chodzi o Grundmiete, czyli Kaltmiete bez Nebenkosten to jest tak jak wyzej napisane.
(http://www.rechthaber.com/wie-viel-mieterhoehung-ist-zulaessig-praktische-tipps-fuer-vermieter/) |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-12-29, 19:43
|

|
|
| tu jakieś jajo jest, bo wychodzi na to, że za dwa miesiące zeszłego roku do dopłaty jest ponad 600 euro (człowieka prawie miesiąc w ogóle w tym czasie nie było w domu...) i podwyżka prawdopodobnie wynika z tego faktu. Wyliczeń tego ogrzewania, Betriebs i innych Kosten jest 26 stron-za cholerę nie dojdziemy, skąd taka kwota... Ehhh |
|
|
|
 |
euphoory
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-29, 20:12
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | tu jakieś jajo jest, bo wychodzi na to, że za dwa miesiące zeszłego roku do dopłaty jest ponad 600 euro (człowieka prawie miesiąc w ogóle w tym czasie nie było w domu...) i podwyżka prawdopodobnie wynika z tego faktu. Wyliczeń tego ogrzewania, Betriebs i innych Kosten jest 26 stron-za cholerę nie dojdziemy, skąd taka kwota... Ehhh |
Kiedy sie wprowadziliscie i o jaka doplate chodzi, za Betriebs- czy Heizkosten jest wieksza? |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-12-29, 21:57
|

|
|
To nie my, aczkolwiek to samo osiedle i czekam z lękiem na pismo , spodziewam się też atrakcji.
Oni Mietvertrag podpisali od 15 października, wprowadzili się chyba koło 29-30, zameldowani od 1 listopada.
Na zestawieniu do dopłaty jest 587 dokładnie Heizkosten, i niecałe 100 Betriebskosten. Ale wyliczenia szczegółowe to jest, jak pisałam, epopeja, na dodatek przy użyciu skrótów i symboli znanych tylko autorom...
Ja osobiście tyłkiem trzęsę, bo mieszkam "normalnie, bezwyjazdowo właściwie, to już nie wiem, co mi na łeb zleci. Ich nie było w domu 3 tyg. w listopadzie-grzejniki zakręcone i prawie dwa w grudniu...
A, dogrzebaliśmy się jeszcze jednej rzeczy-w załączniku do Mietvertragu nie było spisanych liczników ogrzewania. Woda, prąd, koniec... I np. z łazienki i sypialni na tym wyliczeniu jest podany stan "poprzedni" zerowy... A liczniki nowe nie były... Nawet, gdyby ktoś sam chciał spisać ich wartość, to dooopa zbita-tam się pojawia chyba z pięć różnych wartości. Cyrk. |
|
|
|
 |
|
|