Podwyzka Miete przez Hausverwaltung
| Autor |
Wiadomość |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-03-16, 11:34 Podwyzka Miete przez Hausverwaltung
|

|
|
Mam pytanie, jak czesto i o ile Hausverwaltung moze podwyzszyc Miete? U mnie co rok przysylaja podwyzke o 150€ , a jak sie odwoluje, to laskawie zanizaja podwyzke do 20€ , i tak od 3 lat przybylo mi do placenia 60€ wiecej niz to bylo w umowie na poczatku. W skali roku robi to niemaly wydatek . W poprzednim mieszkaniu podwyzki, jesli byly, to raz na np 3 lata i to o jakies doslownie pare € . Czy ktos z Was ma podobnie? |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2009-03-16, 11:56
|

|
|
| albo masz Staffelmiete,to wtedy podwyzszaja przez pare lat o jakas sume,albo bardzo wysokie macie Betriebskosten,to wtedy tez moga podwyzszac,jesli nic z tych dwoch i konkretnego powodu tych podwyzek,to polecam sie udac do Mieterverein,jesli nalezysz |
|
|
|
 |
violetta
Super Dyskutant

Pomogła: 11 razy Posty: 704 Skąd: berlin-hemsdorf
|
Wysłany: 2009-03-16, 15:00
|

|
|
zgadzam sie z Malgorzta co do podwyzek musisz przeczatac fetrag uwaznie ..ale mieteverein ..ja nie uwazam tego bylam raz i co zamiast mniej bylo wiecje czynszu do placenia miesiecznie a zy ta sama sprawa poszlam do prywatnego adwokata wygralam i jeszcze musieli mi zwrucic i czynsz znizyc ...kazdy ma swoje przezycia jednym pauje drugim nie |
_________________ ZeBy Mi SiE ChCiAlO TaK jAk Mi SiE nIe ChCe
 |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2009-03-18, 11:55
|

|
|
Rocznie mozna podniesc miete max. 12 centow za m2 !!! |
|
|
|
 |
inka_19
Nowy

Pomogła: 4 razy Posty: 8 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-03-27, 11:01
|

|
|
| z tego co ja wiem, podwyżka nie ma prawa przekraczać 20stu % kaltmiete na raz. n.p. przy 250 € kaltmiete dozwolona jest jedynie podwyżka do 50ciu €. nie orientuję się natomiast, czy jest to dozwolone rocznie czy też raz na jakiś czas (n.p. raz na 3 lata). |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-03-27, 11:40
|

|
|
| znajomej w ciagu 4 lat czynsz podniesli z 530 na 600e ale z tego co wiem byla to jednorazowa podwyzka spowodowana wlasnie wiekszymi betreibkosten |
|
|
|
 |
|
|