|
pomoc w sprawach urzędowych
| Autor |
Wiadomość |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-26, 19:52 pomoc w sprawach urzędowych
|

|
|
Witam!
Czy znajdzie się na forum osoba która postara się odpowiedzieć na mój problem.Będe bardzo wdzięczna.
A więc zaczne od początku:
Mój mąż pracuje w Berlinie (ma założoną gewerbe około 4 lat)ja z syem mieszkam w Polsce(syn ma 10 lat)słabo znamy niemiecki.Chcemy przeprowadzić się do Berlina.Problem tkwi w tym,iż nie wiemy dokładnie jak zacząć.Wiem że najważniejsze mieszkaie i szkoła.
Pytanie odnośnie mieszkania-czy najlepiej wynająć mieszkanie i tam się odrazu zameldować wszyscy czy najpierw być zameldowanym u kogoś i starać się o mieszkanie z państwa(wiemy to z pewnych źródeł) na czym to konkretnie polega?Czy należą nam się jakieś dodatki.
Czy jest możliwość dla mnie o jakiś kurs z państwa dopuki nie znajde pracy.
Drugie pytanie-jaka szkoła najlepsza dla syna polsko-niemiecka czy typowo niemiecka i najlepiej gdzie?
Co jest jeszcze najważniejsze pzeprowadzając się?
A może ktoś zna zaufaną osobę która jest w stanie pomóc przetrwać tą biurokrację.Będe bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam |
_________________ anna23 |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-08-26, 21:55
|

|
|
co masz na mysli mieszkanie z panstwa?
bo ja tego nie rozumie,,przeciez mieszkanie wynajmujesz spoldzielcze ,prywatne albo kupujesz,,
dodatki?kindergeld na dzieci i jedynie wohngeld(doplata do mieszkania)
zalatwic pobyt Freizügigkeitsbescheinigung oraz Niemieckie ubezpieczenie obowiazkowe,,
10 latek to jeszcze do grundschule podlega(czyli tak jakby podstawowa szkola w polsce)tu trwa 4 lata,,(1-4 klasy) |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-26, 23:44
|

|
|
Podstawowka (Grundschule) w Berlinie ma szesc klas. Tylko wyjatkowo dzieci ida do gimnazjum od 5. klasy. | anna2306 napisał/a: | | Co jest jeszcze najważniejsze pzeprowadzając się? |
Jezyk, jezyk, jezyk. |
|
|
|
 |
Pausenclown
|
Wysłany: 2010-08-26, 23:46
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | Jezyk, jezyk, jezyk. |
Dokladnie - to najwazniejszy a najmniej powaznie traktowany aspekt... |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-08-27, 07:35
|

|
|
| niki napisał/a: | | tu trwa 4 lata,,(1-4 klasy) |
a skad ty to masz??? w Berlinie podstawowka trwa 6 lat,a po 4-tej klasie mozna zdolne dziecko zameldowac juz do gimnazjum,bo sa niektore,ktore maja tak przystosowane klasy,ale generalnie trwa 6 lat.
| anna2306 napisał/a: | | starać się o mieszkanie z państwa(wiemy to z pewnych źródeł) na czym to konkretnie polega? |
nikt ci tu nie da mieszkania ,trzeba sie SAMEMU o nie starac-poszukac,a ze panstwo za nie moze placic,to juz inna bajka
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | Jezyk, jezyk, jezyk. |
zgadzam sie!!!!!!!!!!!!!!! PODSTAWA |
|
|
|
 |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-27, 08:28
|

|
|
Dzięki za odpowiedzi.
A z mieszkaniem chodzi mi o ten dodatek czy ma znaczenie jak wynajmiemy sami i tam się zameldujemy to nie bedzie problemu z tym dodatkiem.A co do szkoły to jaka byłaby najlepsza.Lepiej zrobić jakiś kurs w Polsce czy można tam w Berlinie jak byłoby łatwiej.Proszę doradźcie bo sama nie wiem już co robić?A chcemy tam się przeprowdzić czy tak ogólnie nie jest już późno z tą szkołą?
A o co chodzi z tym pobytem "Freizügigkeitsbescheinigung" czy musimy mieć jakieś papiery? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-27, 09:05
|

|
|
W Niemczech sa generalnie rozne zapomogi panstwa, ale one sa pomyslane przede wszystkim dla obywateli niemieckich, a nie dla obcokrajowcow. Generalnie obywatele unii europejskiej nabywaja prawa do zasilkow ze strony panstwa dopiero po przepracowaniu ilus tam lat i po wplacaniu skladek na ubezpieczenia spoleczne. Twoj maz na Gewerbe placil tylko podatek od zarobkow, ale mimo wszystko juz 4 lata, wiec dluzszy czas, trudno mi wiec powiedziec, czy bedzie wam przyslugiwal dodatek mieszkaniowy.
Co do szkoly: generalnie (sa na to badania naukowe, bo to nie pierwszy taki przypadek) dzieci do maks. 12-14 roku zycia sa w stanie nauczyc sie jezyka tak dobrze, ze beda mowily bez akcentu, ale to wymaga duzego wysilku. No i wczuj sie w sytuacje syna, ktory idzie do szkoly, nic nie rozumie i ma sie uczyc normalnego materialu szkolnego i rownoczesnie jezyka. A wiec kazdy miesiac kursu jezykowego w Polsce przed wyjazdem oznacza ograniczenie jego stressu po przyjezdzie.
Jesli chodzi o "Freizügigkeitsbescheinigung" najwazniejsza sprawa jest ubezpieczenie zdrowotne, ktore jest tutaj w Niemczech bardzo drogie. A poza tym maz bedzie musial udowodnic, ze dochody z jego Gewerbe wystarczaja na wasze utrzymanie. |
|
|
|
 |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-27, 09:16
|

|
|
To raczej odradzacie nam przeprowadzke?Wiem że nie bedzie łatwo na początku.
W Polsce nie mamy zbytnich perspektyw ani własnego kątu ani dobrej pracy.A co do syna to wiem że nauka języka idzie mu bardzo dobrze-uczy się anieglskiego w szkole i jest jednym z najlepszych uczniów także myśle iż dałby sobie rade. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-27, 09:27
|

|
|
Nie, ja bym absolutnie nie odradzal ci przeprowadzki, bo dla syna (jesli on nie jest jej przeciwny) to bedzie bardzo duza szansa: nauczy sie perfekt drugiego jezyka i bedzie mial lepsze szanse zawodowe i zarobkowe niz w Polsce.
Ja tylko balbym sie troche wystepowania o te zasilki nie znajac szczegolowo sytuacji prawnej, zeby sie nie skonczylo po trzech miesiach tak, ze kaza wam wrocic, bo maz nie ma wystarczajacych srodkow by zaplacic wam za ubezpieczenie i zapewnic wam utrzymanie.
Od maja 2011 r. niemiecki rynek pracy bedzie otwarty dla Polakow, wtedy ty bys mogla podjac jakas prace oficjalnie, nawet jesli to by bylo nic specjalnego, bo bez jezyka bedzie trudno o lepsza prace. Trudno mi powiedziec, czy od biedy maz bylby w stanie zapewnic wam egzystencje do tego maja bez pomocy panstwa, potem bedzie troche latwiej. bo mniej formalnosci i przeszkod |
|
|
|
 |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-27, 09:49
|

|
|
| Jesteśmy nastawieni pozytywnie na ten wyjazd syn także z chęcią chce.Odnośnie tych formalności to wiem że jest dużo gdyż staramy się także od ponad 3 lat o kindergeld i wiecznie cos im brakuje,dlatego też między innymi radzę się na forum osób,które zapewne tam zaczynały i mieszkają.Maz ma teraz nową prace tak około 1500euro wychodzi miesięcznie w zależności od przepracowanych godzin no i mysle że ja tez bym miała dorywczą pracę "na czarno"mamy znajomych i chętni są do pomocy-co do pracy. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-27, 10:13
|

|
|
| anna2306 napisał/a: | | mysle że ja tez bym miała dorywczą pracę "na czarno" |
no,tym bym sie nie afiszowala,zwlaszcza,jak bedziecie chcieli pomoc od panstwa,"zyczliwych" ludzi nie brak,poza tym 1500€ nie jest zbyt duzo,jesli przyjdzie mezowi placic prywatnie ubezpieczenie zdrowotne na siebie plus ty i syn |
|
|
|
 |
anna2306
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-27, 10:22
|

|
|
Nie ujawniłam dokładnych danych tylko opisuje sytuację,więc słowo afiszuje troche jest przegięciem.Chcę uzyskać jakąkolwiek pomoc a tu takie insynuacje,dzięki.
A co do ubezpieczenia to na każdego osobno trzeba płacić nie ma jakis na rodzine.A czy jest cos takiego jak ja jestem bezrobotna (coś takiego jak w Polsce Urząd Pracy ze tam jest ubezpieczenie)czy takie uprawnienia maja tylko niemieccy obywatele |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-27, 10:30
|

|
|
| anna2306 napisał/a: | Nie ujawniłam dokładnych danych tylko opisuje sytuację,więc słowo afiszuje troche jest przegięciem.Chcę uzyskać jakąkolwiek pomoc a tu takie insynuacje,dzięki.
|
insynuacje??????????? to TY napisalas o pracy na czarno,ja nic nie insynuowalam,tylko ostrzeglam,zebys sie z tymi wiadomosciami nie afiszowala,a o "zyczliwych" nie mialam na mysli tutaj forum,bo nikt cie tu nie zna,tylko osoby w kregu twoich prywatnych znajomych,bo wiadomo nie od dzisiaj,ze Polak Polakowi wilkiem na obczyznie..... |
| |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-27, 10:32
|

|
|
poniewaz twoj maz ma dzialalnosc gospodarcza jest ubezpieczony prywatnie, a ubezpieczenia prywatne nie oferuja tzw. ubezpieczenia rodzinnego, tylko kaza sobie placic za kazdego ubezpieczonego osobno.
Ty nie bedziesz tutaj bezrobotna, bo Polakom do maja 2011 r. nie wolno oficjalnie pracowac w Niemczech, a wiec skoro nie wolno pracowac, nie mozna sie zglosic do urzedu pracy jako bezrobotna.
Wyjsciem byloby dopiero przyjecie sie oficjalnie do jakiejkolwiek pracy po maju 2011 r., wtedy ty bys zostala objeta ubezpieczeniem "panstwowym" i dopiero wtedy ewentualnie syn bezplatnie rodzinnym przez ciebie, ale to tez zalezy od zarobkow meza. To sa skomplikowane sprawy, ale na poczatek zaplacicie na bank kilkaset euro miesiecznie tylko za ubezpieczenie zdrowotne, ktore jest obowiazkowe, do tego czynsz minimum 500 euro za te trzy osoby, to na zycie zostanie bardzo malo.... |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-08-27, 10:38
|

|
|
ok,,nie wiedzialam ,ze w Berlinie trwa 6 lat podstawowa,,u mnie trwa 4 lata,,i po 4 tej corka szla do Gmynasium,,,
w wiec sory za wprowadzenie w błąd..
polacy z Gewerba maja Wohngeld
przy 1500 euro,,nie widze szans na przezycie..samo ubezpieczenie,,tak jak pogodniak pisal kosztuje sporo..nie wspomne o reszcie
a jezeli bedzie wam przyslugiwal Wohngeld(nie mylic ze socjalem)to tego nie ma duzo,, |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-30, 08:30
|

|
|
Ehhh... znowu czarnowidztwo uprawiacie podpierając się długością pobytu/obywatelstwem itp. Pomimo całego swego szacunku dla znajomości niektórych zagadnien u co poniektórych współpiszących tym razem ośmielę się nie zgodzić
1. Mąż autorki jest tu ponad 3 lata? Jest. Pozwolenie na pracę dostanie? Dostanie. Ona po przyjeździe i zameldowaniu się z nim pod jednym adresem też. Po co im oczekiwanie do maja?
2. Zmiana ubezpieczenia z prywatnego na państwowe i wpisanie pod to ubezpieczenie członków rodziny JEST możliwa. Upierdliwe to nieco, ale da się.
3. Kindergeld po przyjeździe do Niemiec dostaną bez problemu. O to, co wstecz, pewnie się jeszcze z Familienkasse poprzepychają, ale na bieżąco dostaną.
Pozdrawiam
Kingus |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-30, 09:23
|

|
|
| Kingus napisał/a: | Ehhh... znowu czarnowidztwo uprawiacie podpierając się długością pobytu/obywatelstwem itp. Pomimo całego swego szacunku dla znajomości niektórych zagadnien u co poniektórych współpiszących tym razem ośmielę się nie zgodzić
1. Mąż autorki jest tu ponad 3 lata? Jest. Pozwolenie na pracę dostanie? Dostanie. Ona po przyjeździe i zameldowaniu się z nim pod jednym adresem też. Po co im oczekiwanie do maja?
2. Zmiana ubezpieczenia z prywatnego na państwowe i wpisanie pod to ubezpieczenie członków rodziny JEST możliwa. Upierdliwe to nieco, ale da się.
3. Kindergeld po przyjeździe do Niemiec dostaną bez problemu. O to, co wstecz, pewnie się jeszcze z Familienkasse poprzepychają, ale na bieżąco dostaną.
Pozdrawiam
Kingus |
Swieta racja ! |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-30, 10:17
|

|
|
NIe za bardzo rozumiem, co masz na mysli piszac "on dostanie zezwolenie na prace i przejdzie na ubezpieczenie panstwowe". Nikt nie neguje, ze on po paru latach dostanie ewentualnie zezwolenie na prace, ale wtedy musialby przezjsc z Gewerby na etat, i wtedy oczywiscie pod jego ubezpieczenie "panstowowe" bez klopotu moznaby podpiac bezplatnie niepracujaca zone i nieletnie dziecko. Pytanie tylko, czy on znajdzie prace na etat, w ktorej bedzie mial dobre zarobki pozwalajace mu utrzymac rodzine....
A czy zona Polaka majacego zezwolenie na prace automatycznie tez dostaje takie zezwolenie od razu po przyjezdze - nie wiem, wiec sie wypowiadam.
Arbeitnehmer, die zwölf Monate zum deutschen Arbeitsmarkt zugelassen waren, haben An-spruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU, die unbeschränkt und unbefristet erteilt wird.
•
Familienangehörige von Arbeitnehmern aus den neuen Mitgliedstaaten der EU, erwerben den Anspruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU und somit einen uneingeschränkten Ar-beitsmarktzugang, wenn sie mit einem Arbeitnehmer, der eine Arbeitsberechtigung-EU be-sitzt oder Anspruch darauf hat, rechtmäßig einen gemeinsamen Wohnsitz in Deutschland begründet haben.
Dla mnie na pierwszy rzut oka to wyglada tak, ze maz by musial pracowac najpierw przez rok na etacie i miec Arbeitserlaubnis, ktore zostanie zamienione po roku na Arbeitsberechtigung i dopiero wtedy jego zona mialaby automatycznie tez Arbeitsberechtigung
Nie zmienia to faktu, ze on teraz ma Gewerbe i w zwiazku z tym ubezpieczenie prywatne, wiec jak ona przyjedzie teraz z synem, to teraz zaplaca za kazda osoba osobna skladke na ubezpieczenie dopoki nie zmienia statusu |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-08-30, 10:48
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | NIe za bardzo rozumiem, co masz na mysli piszac "on dostanie zezwolenie na prace i przejdzie na ubezpieczenie panstwowe". Nikt nie neguje, ze on po paru latach dostanie ewentualnie zezwolenie na prace, ale wtedy musialby przezjsc z Gewerby na etat, i wtedy oczywiscie pod jego ubezpieczenie "panstowowe" bez klopotu moznaby podpiac bezplatnie niepracujaca zone i nieletnie dziecko. Pytanie tylko, czy on znajdzie prace na etat, w ktorej bedzie mial dobre zarobki pozwalajace mu utrzymac rodzine....
A czy zona Polaka majacego zezwolenie na prace automatycznie tez dostaje takie zezwolenie od razu po przyjezdze - nie wiem, wiec sie wypowiadam.
Arbeitnehmer, die zwölf Monate zum deutschen Arbeitsmarkt zugelassen waren, haben An-spruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU, die unbeschränkt und unbefristet erteilt wird.
•
Familienangehörige von Arbeitnehmern aus den neuen Mitgliedstaaten der EU, erwerben den Anspruch auf eine Arbeitsberechtigung-EU und somit einen uneingeschränkten Ar-beitsmarktzugang, wenn sie mit einem Arbeitnehmer, der eine Arbeitsberechtigung-EU be-sitzt oder Anspruch darauf hat, rechtmäßig einen gemeinsamen Wohnsitz in Deutschland begründet haben.
Dla mnie na pierwszy rzut oka to wyglada tak, ze maz by musial pracowac najpierw przez rok na etacie i miec Arbeitserlaubnis, ktore zostanie zamienione po roku na Arbeitsberechtigung i dopiero wtedy jego zona mialaby automatycznie tez Arbeitsberechtigung
Nie zmienia to faktu, ze on teraz ma Gewerbe i w zwiazku z tym ubezpieczenie prywatne, wiec jak ona przyjedzie teraz z synem, to teraz zaplaca za kazda osoba osobna skladke na ubezpieczenie dopoki nie zmienia statusu |
Nie masz racji w obu przypadkach. Jak się nikt nie odezwie, to później rozwinę, bo teraz mnie obowiązki wzywają. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|