| Autor |
Wiadomość |
am.geppo
Nowy

|
Wysłany: 2006-09-15, 21:07
|

|
|
Zacząłem ten temat, więc go skończę. Wczoraj byłem w urzędzie ds cudzoziemców, ponieważ jak już wcześniej pisałem, dostałem zaproszenie. Dowiedziałem sie od sympatycznej urzędniczki, że nie muszę mieć pozwolenia na pobyt (ze wzgledu na UE) ale oni chcieliby wiedzieć z czego się w Niemczech utrzymuję i czy nie będę obciążeniem dla ich socjalu. To chyba kończy temat. Pozdrawiam.
Andrzej |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2006-09-16, 10:22
|

|
|
Amen |
|
|
|
 |
elizabet12
Nowy

|
Wysłany: 2006-10-26, 19:25 Chciałabym zamieszkać na terenie Niemiec!!!!!!!!!
|

|
|
| Witam-Mam obywatelstwo niemieckie wiec chciałabym zamieszkac na stałe na terenie Niemiec.Prosze o wskazanie mi adresów instytucji do których moglabym sie udać.I jak po kolei mam załatwić te sprawę.Może znajdzie sie jakaś mila osoba która by mi w tym pomogła.Licze na waszą pomoc i dziekuje. |
_________________ Elizabet |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-10-27, 08:34
|

|
|
| A znasz niemiecki????bo to albo ulatwia albo utrudnia zalatwianie formalnosci. |
|
|
|
 |
elizabet12
Nowy

|
Wysłany: 2006-10-28, 17:27 Chciałabym zamieszkać na terenie Niemiec!
|

|
|
| Znam podstawy ale w urzedach mam problemy.Wiec dlatego szukam kogoś kto mógłby mi pomóc,kogoś kto już te sprawy załatwiał dla siebie.Pozatym chcałabym na początek zamieszkać u starszych ludzi i pomóc im w obowiązkach domowych.Moze słyszał ktoś o takich osobach?? to niech da mi znać dziekuje. |
_________________ Elizabet |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

Pomogła: 1 raz Posty: 343 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2006-10-31, 13:39
|

|
|
| czyli jednym slowem chcesz, by ktos za ciebie odwalil te robote. niezle przyznaje. moze sie ktos trafi... |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2006-10-31, 14:03
|

|
|
| Niestety Elisabet,podobnie jak Ula-musze Cie rozczarowac,nie znajdziesz chetnej osoby,zeby biegala za Ciebie po urzedach,a jest to niestety troche,radze sie podszkolic w niemieckim,zebys sama sobie dala rade lub np.w Kontaktach sie jakies osoby reklamuja,ze zalatwiaja sprawy urzedowe,ale nie wiem za ile i z jakim skutkiem. |
|
|
|
 |
cyrylek
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy Posty: 144 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2006-11-12, 22:38
|

|
|
Elizabeth zycze powodzenia, w końcu jak masz pochodzenie to ci się pomoc należy i pierwszeństwo do ułozenia sobie zycia.
Gdzieś mi przemknęło przed oczyma jakas stronka z pomoca dla osob z takimi przypadkmi jak znajde to napisze do ciebie
Mozliwe ze znajdziesz a raczej na pewno jakąs osobe ktora to zalatwila by za kase |
|
|
|
 |
marekk
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-11-21, 14:01
|

|
|
| Witam .... wiem ze juz duzo na ten temat pisano ...ale regulacje dot. pozwolenia na pobyt ciagle sie zmieniaja . Czy ktos sie moze orientuje jakie dokumenty trzeba miec aby wystapic o pozwolenie na pobyt ? potrzebne do pozniejszego starania sie o pozwolenie na prace...... dziekuje z gory i pozdrawiam |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
|
|
|
 |
marekk
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2006-11-22, 22:32
|

|
|
| dziekuje bardzo za stronke ..... a czy np przedstawienie zaswiadczenia o niekaralnosci jeszcze obowiazuje ? |
|
|
|
 |
Piotr Wojtas
Nowy

|
|
|
|
 |
malina
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 338 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-01-17, 19:10
|

|
|
Zapytam tutaj:
Czy jezeli mam Bescheinigung to potrzebuje jeszcze Arbeitsgenehmigung???
Wyjasnilam juz to sobie.
Dzieki za odpowiedz |
|
|
|
 |
|
|