|
Pozwolenie od spoldzielni na meldunek
| Autor |
Wiadomość |
ewcik_o
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-14, 12:16 Pozwolenie od spoldzielni na meldunek
|

|
|
Witam wszystkich,
czy ktos wie jak ma wygladac pismo z prosba o wyrazenie zgody na zameldowanie, ktore nalezy skierowac do spoldzielni? Moze ktos dysponuje jakims wzorem?
Zmienilismy mieszkanie - umowa widnieje jedynie na mojego narzeczonego - a w Urzedzie oznajmiono nam, ze chcac zameldowac kogos dodatkowo w mieszkaniu, nalezy uzyskac wlasnie takie pozwolenie od spoldzielni.
Podobne weszlo to w zycie, calkiem niedawno - chca w ten sposob walczyc z nielegalnymi meldunkami, np.: na 1-osobowym mieszakniu - zameldowanych 10 osob
Problem w tym, ze nasza spoldzielnia kompletnie nie wie o co sie rozchodzi... Poki co skontaktowalismy sie z nia jedynie telefonicznie i jedyne co mieli nam do powiedzenia, to to, ze oni moga jedynie dolaczyc mnie do umowy, co kosztowac bedzie - teraz UWAGA!!! - 10€ miesiecznie...
A przeciez my chcemy jedynie meldunek... W Urzedzie nie maja takiego wzoru (a prosciej mowiac - trafilismy na urzedniczke, ktorej nie chialo sie najwyrazniej nam pomoc...), takze chcemy sie udac do innych dzielnic. Ale poki co, moze ktos z was wie jak to musi byc napisane??? Co by nasza genialna spoldzielnia wiedziala o co chodzi, jak im sie to przedstawi czarno na bialym...
Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich!!! |
|
|
|
 |
Mesher
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-03-14, 15:05
|

|
|
Kilkanascie dni temu meldowalem kogos na wedingu i tam tylko chcieli aby pokayac im umowe najmu a z domeldowaniem nie bylo problemu. Mysle ze zmiana urzedu lub chocby Pani obslugujacej zalatwiloby wszystko.
Pozdrawiam i powodzonka |
_________________ mesher |
|
|
|
 |
ewcik_o
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-15, 08:30
|

|
|
I niech ktos mi powie, ze Niemcy to zorganizowany kraj...
My pierwsza probe meldunku - nieswiadomi jeszcze nowych przepisow - podjelismy na Sonnenallee. Chcielismy sie wtedy przemeldowac oboje - ja i moj narzeczony. Wpisalismy sie oboje na konieczny do wypelnienia druk - po czym Pani nas obslugujaca, wykreslila mnie z niego, informujac przy tym, ze nalezy posiadac pozwolenie od spoldzielni...
Po jakims czasie sprobowalismy na Blaschkoallee, uslyszelismy jednak, to samo - Potrzebne pozwolenie od spoldzielni. I to wlasnie ta urzedniczka nie miala najwyrazniej ochoty udzielic nam konkretniejszych informacji
No nic, a wiec bedziemy probowac dalej...
Jesli jednak ktos wie jak napisac takie pisemko, aby bylo jasne jak slonce, dla naszej spoldzielni, bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazowki. |
|
|
|
 |
Igulinka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-03-15, 15:32
|

|
|
Też meldowałam się calkiem niedawno na Spandau i nic ode mnie nie chcieli oprócz dowodu osobistego i paru pytań (czy mam dzieci itp itd) |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-04-27, 15:18
|

|
|
| Igulinka napisał/a: | Też meldowałam się calkiem niedawno na Spandau i nic ode mnie nie chcieli oprócz dowodu osobistego i paru pytań (czy mam dzieci itp itd) |
Witam,mam pytanko a propos Spandau,interesuje mnie ta dzielnica do zamieszkania.Jaką spółdzielnie byś poleciła? i jakie konkretnie ulice godne do zamieszkania(w ogłoszeniach bardzo dużo dla seniorów ofert)wolałabym miejsce stworzone dla dzieci bardziej-czy mogłabyś coś doradzić będę wdzięczna |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|