| Autor |
Wiadomość |
peperej99
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-01-22, 17:14 problemy mieszkaniowe
|

|
|
| witam mieszkam na Marienfelde i mam taki problem -założyłem antene polsat cyfrowy na balkonie w około jest kilka anten więc z ustawieniem jej nie miałem problemu ale przyszło pismo że mam usunąć antene bo kancelaria adwokacka się zajmie sprawą i teraz pytanie czy są jakieś oddzielne przepisy dotyczące montowania anten gdzie można a gdzie nie czy poprostu jest jakaś opłata którą trzeba uiścić za posiadanie anteny na balkonie?? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-22, 17:17
|

|
|
| Nie ma przepisow, sa tylko wyroki sadowe, ktore raz ida w tym kierunku, a raz w innym |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2011-01-22, 17:52
|

|
|
| Musisz napisac o pozwolenie do swojej spoldzielni,wtedy na odpowiedzi od nich dostaniesz instrukcje gdzie możesz ja zamontować.(i czy w ogóle możesz) |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 295 Skąd: Berlin Marienfelde
|
Wysłany: 2011-01-22, 20:31
|

|
|
ja też mieszkam na Marienfelde i też nie mogę mieć anteny sat. ze względów estetycznych |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-23, 00:56 Re: problemy mieszkaniowe
|

|
|
| peperej99 napisał/a: | | witam mieszkam na Marienfelde i mam taki problem -założyłem antene polsat cyfrowy na balkonie w około jest kilka anten więc z ustawieniem jej nie miałem problemu ale przyszło pismo że mam usunąć antene bo kancelaria adwokacka się zajmie sprawą i teraz pytanie czy są jakieś oddzielne przepisy dotyczące montowania anten gdzie można a gdzie nie czy poprostu jest jakaś opłata którą trzeba uiścić za posiadanie anteny na balkonie?? |
Ja mieszkam na Spandau i w moim przypadku bylo tak,od strony tarasu czyli od tej strony gdzie powinna stac antena zeby odbierac sygnal,jest nieduzy park i niestety przez stojace drzewa sygnalu nie ma,wiec w 1998 roku zwrocilem sie do spoldzielni z prosba o zezwolenie na zamontowanie anteny na dachu.Budynek ma cztery kondygnacje takze z parteru na dach tak zeby nikomu kabel nie przeszkadzal jakies 20 metrow plus po dachu jakies 15 metrow zeby minac drzewa.Spoldzielnia odpisala ze owszem oni wyraza zgode ale musi to zrobic firma.Znalazlem firme ktora zgodzila sie to zrobic za okolo 1000 DM.Teraz najlepsze do tego samego masztu mozna bylo zamontowac maksymalnie 5 anten bez ryzyka ze cos sie stanie np. z dachem na co gwarancje dawala firma na pismie.Wiec pochodzilem po sasiadach i zeby obnizyc koszty znalazlem 4 chetnych 2 polaków,1 turka i 1 araba wszystko bylo dogadane kasa zebrana i wtedy cos mnie podkusilo,zeby nie bylo ze POLAK KOMBINATOR zglosilem to do spoldzielni,ze bedzie maszt i piec anten i co i GÓWNO spoldzielnia odpisala,ze na takie rozwiazanie zgody nie ma,ze kazdy z nas musi oddzielnie napisac wniosek o zgode na montaz,czysty idiotyzm,debilizm i zlosliwosc tych baranow w spoldzielni Zrezygnowalismy wiec z propozycji spoldzielni i kilka miesiecy pozniej kazdy osobno postawil sobie swoja antene,po nas byli kolejni i tak sobie stoi kilkanascie anten (raz mniej raz wiecej) na dachu juz prawie 14 lat sciana budynku od strony tarasow jest cala okablowana,wszyscy sa zadowoleni i nikt do nikogo nie ma pretensji
Zrob jak uwazasz,ja opisalem ci tylko co ja zrobilem w podobnej sytuacji.... |
|
|
|
 |
Asia1978
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-01-23, 14:34
|

|
|
| A czy mogę zapytać jaka spółdzielnia na Marienfelde nie zezwala na zamontowanie anten na balkonach? Ja również przymierzam się do tego. |
|
|
|
 |
mamusia
Staly bywalec forum

Pomogła: 7 razy Posty: 273 Skąd: świebodzin-berlin
|
Wysłany: 2011-01-24, 09:04
|

|
|
asia.u nas tez na lankwitzu tez niby jest zakaz wieszania anten a tak a propo wogole ani 1 szt nie widziałam na blokach...i poobono nie ma sygnału...mojej kolezanki były facet kupił sobie sqatke ztalerzem ilipa...zero sygnału...tez bym chciała miec satke bo płacic 61 na kwartał to naprawde duzo=i miec tylko 2 pr.polskie....smiech na sali |
_________________ życie jest piękne !!!!! |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-01-24, 09:41
|

|
|
| Sygnal nie zalezy od dzielnicy, tylko od tego czy z balkonu jest niezaklocony drzewami, innymi budynkami itd. widok na poludnie. Jesli stajac na balkonie o godzinie 12.00 w poludnie nie widzisz slonca (ktorego nie zaslaniaja drzewa itp.), to nie ma sygnalu, bo satelity sa umieszczane nad rownikiem i dlatego ich sygnal zawsze dociera z kierunku poludnia. |
|
|
|
 |
peperej99
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-01-24, 18:45
|

|
|
| Asia1978 napisał/a: | | A czy mogę zapytać jaka spółdzielnia na Marienfelde nie zezwala na zamontowanie anten na balkonach? Ja również przymierzam się do tego. |
to jest agencja "gewobe"!! |
|
|
|
 |
|
|