| Autor |
Wiadomość |
Rafal108
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-15, 09:23
|

|
|
| ZyZ napisał/a: | Na twoim miejscu, jak masz obywatelstwo Niemieckie , bym zameldowal sie w urzedzie pracy jako bezrobotny, ,znalazl mieszkanie w jakiejs spoldzielni, od ktorej bierzesz zaswiadczenie o koszta za mieszkanie. Idziesz do Jobcenter przedstawiasz sytuacje ze potrzebujesz mieszkanie pokazujesz koszta z mieszkania ktorego wybrales , mowia ci czy ci pokryja czy nie , z tego co wiem na jedna osobe przysluguje do 360 Euro koszta za mieszkanie , kaucje pokryja ci tez w sensie pozyczki bezprocentowej , ktora bedziesz musial splacic jak bedziesz mial prace , mozna rozlozyc na raty, mieszkanie ci oplacaja co miesiac.I oczywiscie jak nie masz dochodow musisz z czegos zyc dostaniesz nie wiem ile teraz jest chyba z jakies 350 euro na zycie. Kiedys dostales nawet pieniadze na wyposazenie mieszkania , nie wiem jak to teraz wyglada. Ale oczywiscie jak pojdziesz na Hartz IV jestes przywiazny do nich , stawiasz sie na terminy ktore ci przysylaja itd. ,bo inaczej ci skroca pieniadze, najlepiej powiedz ze chcesz sie nauczyc lepiej jezyka a dadza ci 3 miesieczna szkole , co cie zostawia na jakis czas w spokoju , w tym czasie szukaj roboty.Jak juz bedziesz w jobcenter to mozesz sobie zaltwic ubezbieczenie (krankenkasse) potrzebujesz tylko z jakiejs ubezpieczalni Mitgliedsbeschenigung.Do tego zalatwiasz sobie sozialticket Bvg AB Berlin , bilet miescieczny kosztuje normalnie 75 euro ty placisz okolo 30.
Na twoim miejscu bym wyjechal na poczatek sam zalatwil to tak miej wiecej , to jest dobre rozwiaznie ale tylko na poczatek.Tak to wygladalo u mnie tylko ze mialem meldunek u ciotki.A kazdemu obywatelowi przysluguje mieszkanie i pieniadze na zycie. |
Dzięki, już mieszkam na Moabit. Mam meldunek, byłem w jobcenter (1 raz, dostałem stosy papierów do wypełnienia i w nastepny czw mam się stawić z tymi papierami). Wszystko zrobilem dokladnie tak jak napisales, oprocz krankenkasse (jeszcze nie mam) i bilet kupilem sobie sam za 75 euro. |
|
 |
ZyZ
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-15, 20:18
|

|
|
| Wez AOK albo Techinker Krankenkasse , DAK nie bo placisz 8 euro dodatkowo , a na dole mozesz odebrac sozial ticket jak bedziesz mial przyznane zasilek, musisz go okazac. |
|
|
|
 |
Rafal108
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-07-16, 10:42
|

|
|
| ZyZ napisał/a: | | Wez AOK albo Techinker Krankenkasse , DAK nie bo placisz 8 euro dodatkowo , a na dole mozesz odebrac sozial ticket jak bedziesz mial przyznane zasilek, musisz go okazac. |
Dzięki! |
|
 |
Karnie
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-30, 18:29
|

|
|
Hej, witam Was wszystkich. Właśnie przyjechałam do Berlina, mam pracę na czas stały i puki co firma pokrywa mi hotel. Przede mną załatwianie wszelkich formalności i bujanie się po urzędach. Na szczęście jest też jakiś urlop na to. Oczywiście muszę znaleźć sobie mieszkanie jak najszybciej i najlepiej w miarę blisko centrum (praca). Widzę że super łatwo nie jest, 3- miesięczne zaś. o dochodach, mam nadzieję że polskie wystarczy (to nawet ta sama firma tylko teraz zmieniam filie na niemiecką) oczywiście niemieckie też mogę przedstawić ale to dopiero lipcowe więc krótko.
Chcę się tylko przedstawić i pewno na dniach będę zadawała sporo pytań i będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc!
Pozdrawiam i oby jutro było troszkę słoneczniej:D
K.N. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-30, 18:45
|

|
|
| Karnie, Jesli firma Cie tutaj przyslala, czyli musisz byc bardzo powazana, wiec jest mozliwosc ze by dostac mieszkanie bez 3-miesiecznych zaswiadczen, pod warunkiem ze przedstawisz zaswiadczenie z firmy o zatrudnieniu, oraz ta wlasnie firma wystawi Ci zaswiadczenie o zyrowaniu, (bürgschaftserklärung). |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
Karnie
Nowy

|
Wysłany: 2011-07-30, 18:52
|

|
|
no aż taka poważna to nie jestem:D ale ponaciskać zawsze mogę. Tylko myślę sobie, że jeżeli dla tej samej korporacji pracuję prawię dwa lata (fakt że polskie zarobki były inne niż niemieckie) to takie polskie zaświadczenie i potwierdzenie że teraz jestem w niemieckim oddziale zatrudniona to wystarczy.
Wyczytałam także, że potrzebują tutaj zaświadczenia o niekaralności ale to też dopiero chyba jak się ma meldunek...i się na to czeka do 3 tygodni:/ nawet.
Mam również pytanie w sprawie religii, tu się na to płaci podatek. Ja i tak jestem obywatelką polską więc tu chyba mogę się wypisać z konieczności płacenia podatku na kościół ?
KN |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-30, 18:57
|

|
|
O niekaralnosci nigdy nie slyszalam, fakt jest ze jak jest przeciwko komus nakaz aresztowania, to jest to widoczne w Informacji dluzników, a to zawsze spóldzielnie sprawdzaja.
Podatek sie placi, mozna wybrac na Ewangelicki, albo katolicki kosciól do wyboru, ale jesli podczas zameldowania powiesz ze nie nalezysz do zadnego kosciola, zostaniesz z podatku tego zwolniona. |
|
|
|
 |
Dominika
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-07-30, 20:36
|

|
|
| Karnie napisał/a: | Wyczytałam także, że potrzebują tutaj zaświadczenia o niekaralności...
|
To zależy od i firmy i od branży, w jakiej się pracuje, więc nie zawsze jest potrzebne. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-30, 21:02
|

|
|
| Dominika, a co ma branza firmy do mieszkania? Mieszkanie mozna wynajac pracując w kazdej branzy. |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-07-30, 21:32
|

|
|
| Anna_Maria napisał/a: | | jesli podczas zameldowania powiesz ze nie nalezysz do zadnego kosciola, zostaniesz z podatku tego zwolniona. |
A wtedy zglosi sie do Ciebie kosciol, do ktorego nalezysz i poprosi o wyjasnienie. Jezeli potwierdzisz, ze sie wypisujesz, Twoja decyzja bedzie obowiazywala rowniez w Polsce. Zastanow sie dobrze. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-30, 21:36
|

|
|
| Kobieta pracujaca, Do mnie kosciól z Polski nigdy sie nie zglosil, Unia unia, ale podatek koscielny w Niemczech nie ma nic wspólnego z kosciolem w Polsce |
|
|
|
 |
Dominika
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-07-30, 22:29
|

|
|
| Anna_Maria napisał/a: | | Dominika, a co ma branza firmy do mieszkania? Mieszkanie mozna wynajac pracując w kazdej branzy. |
Sorry, masz oczywiście rację, Karnie przecież ma już pracę, a do mieszkania z tego, co wiem bardzo rzadko, ale czasem jednak trzeba.
Co do kościoła Anna_Maria ma rację. Ja na ten przykład po ślubie tutaj byłam pytana przez niemieckiego urzędnika stanu cywilnego, jakiego jestem wyznania i z racji, że nie lubię płacić za coś, z czego nie korzystam powiedziałam, że jestem ateistką i jakoś przez te 10 lat też nikt się do mnie nie zgłosił. Problem może pojawić się, jak ktoś zechce chrzcić(tutaj) dziecko itp. |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-30, 23:25
|

|
|
| Dobra, nie chce Was straszyc. Znam przypadek, ze urzad skarbowy zameldowal sie po dziesieciu latach zadajac nadplaty, bo porownali dane z Polski i oficjalnego wystapienia z kosciola nie stwierdzili. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-31, 00:07
|

|
|
Dominika, Zgadza sie ze wtedy moga byc problemy, ale z ksiedzem - dlatego kazdy musi sie zastanowic czy mu te kilka Euro w miesiacu cos warte jest, ja osobiscie jestem wierzaca, ale czysto duchowo, nie chodze do kosciola gdyz uwazam ze zaden ksiadz nie musi znac moich grzechów i nie do niego nalezy decyzja czy bede rozgrzeszona, czy nie - to sprawa osobista Boga, jak i równiez nie pozwole sobie zeby ktos zwany ksiedzem palacy, pijacy i jezdzacy na dziwki prawil mi kazania. Slubu koscielnego nie bede brala, gdyz nie mam w planach uczeszczac na nauki przedmalzenskie, bo ktos kto nie byl zonaty, nie bedzie mnie uczyl jak ja mam swoje malzenstwo prowadzic i dlatego zgadzam sie z Toba ze skoro czegos sie nie uzywa, nie trzeba za to placic.
a Kobieta pracujaca, skoro nie chcesz straszyc, to nie strasz - gdyz nawet placac podaten na kosciól, mozna w kazdej chwili z tego zrezygnowac, podpisujac oswiadczenie ze sie wystapilo wlasnie z kosciola. Jak ja tu przyjechalam to malo wiedzialam, dlatego tez przez pierwsze 2 lata placilam podatek na kosciol, lecz jak sie dowiedzialam ze mozna przestac placic, to moszlam do urzedu meldunkowego zeby sie zapytac czy to prawda, ta mila Pani powiedziala ze oczywiscie, gdyz do wiary nie wolno nikogo zmuszac - podsunela mi kartke z oswiadczeniem dla Urzedu skarbowego ze wlasnie wystapiam z kosciola i od tego momentu nie musze placic tego podatku koscielnego. |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-31, 00:21
|

|
|
| Karnie napisał/a: | | Ja i tak jestem obywatelką polską więc tu chyba mogę się wypisać z konieczności płacenia podatku na kościół ? |
Ja to zrozumialam tak, ze Karnie chce nalezec do kosciola (w Polsce) ale nie placic w Niemczech podatkow. Nie straszylam, napisalam, zeby jej pomoc. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-31, 00:30
|

|
|
Kobieta pracujaca, Moze i chce nalezec do kosciola w Polsce, ale tutaj nie placic, nic w tym zlego - tak czy inaczej to jest dobrowolny podatek i zaden ksiadz jej do tego nie zmusi, a przynajmniej mnie by nie zmusil - najpierw sami musza dac przyklad wiary, a pózniej oczekiwac czegokolwiek od swoich "baranków" |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-31, 15:56
|

|
|
| Przypadek kumpla. Kolega zalozyl gewerbe, w rubryce kosciol/wyznanie wpisal ateisa. Po miesiacu, dwoch dostal list z zapytaniem dlaczego wpisal ateise jesli jest zarejestrowany w polskim KK! Moze mial pecha, moze losowo wybieraja, nie mam pojecia. Po tym kolega wystapil w PL o apostazje! |
|
|
|
 |
Dominika
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-07-31, 20:36
|

|
|
O cholera lenin666 Ty mnie lepiej nie strasz. Możliwe, że jakoś losowo sprawdzają, bo coś im za mało tych polskich katolików przy takiej wysokiej statystycznej procentowej ilości wśród Polaków w Polsce. A jakie konsekwencje poniósł kolega? Musiał zapłacić za te wszystkie lata? |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-31, 20:42
|

|
|
| wymigal sie ze nie uczestniczy od jakiegos czasu w zyciu KK i ze teraz jest w trakcie wypisywania. jakies pisemko i rozeszlo sie po kosciach. |
|
|
|
 |
Dominika
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-07-31, 22:37
|

|
|
Dzięki za info. To już jestem spokojniejsza, bo nie chce mi się w tej chwili zajmować "wypisaniem się" z kościoła. |
|
|
|
 |
|
|