forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

przeprowadzka z NRw do Berlina-proszę o pomoc

Autor Wiadomość
elizabetha1976 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-04-22, 11:27   przeprowadzka z NRw do Berlina-proszę o pomoc

Witam,
mam pytanka i z góry dziękuję,jeśli ktoś zechce pomóc.Mieszkamy w NRW,a mnie się marzy Berlin,jako miejsce do osiedlenia na stałe(jakoś milej bliżej PL):-)
.Niestety nie mam pojęcia od czego zacząć.Moj mąż obecnie przebywa naH4(jak ktoś to ładnie nazwał)-nie jestem z tego dumna i chciałabym aby wreszcie się to zmieniło ,perspektywa na pracę gdzie mieszkamy nikła,stąd moja decyzja,aby zacząć od nowa w innym miejscu.Pytanie jak to wszystko ogarnąć?Od czego zacząć?Mieszkanie,praca?

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-04-22, 11:32   

jak mąż jest na H4, to najpierw powinien znaleźć pracę,żeby sie móć przeprowadzic... a jak to u Ciebie wygląda? masz pracę, czy też na H4? bo wtedy mogłabyś pierwsza wyjechać i poszukac sobie pracy i mieszkania, wtedy mąż miałby łatwiejszy start :)

elizabetha1976 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-04-22, 11:35   

właśnie problem jest,bo ja nie pracuję-mam małą córkę.Znaleźć pracę ok,a gdzie będzie mieszkał?tutaj tkwi dylemat

[ Dodano: 2010-04-22, 12:40 ]
Dodam tylko że w Berlinie nie znamy nikogo i kiepska orientacja w terenie,to też dodatkowy problem,jakie realia zarobkowe?Możliwość pracy pewnie na początek przez pośredniaka?mąż z wykształcenia Schlosser

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-04-22, 11:56   

bez pracy nie dostanienie raczej pozwolenia na przeprowadzke,chyba,że macie fajną babke w JC i możecie z nią porozmawiać i może ona wam coś doradzi... poza tym trzeba szukać mieszkania, co nie jest łatwe, bo nie kazdy chce Hartzerzy u siebie...

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-04-22, 12:05   

SoNja napisał/a:
bez pracy nie dostanienie raczej pozwolenia na przeprowadzke,
Zgadza sie! Najpierw musieli byscie znalezc prace w Berlinie. To ulatwi Wam tez potem znalezienie mieszkania. Innej kolejnosci nie widze.

Czyli najpierw praca, potem szukanie mieszkania, a na koniec przeprowadzka ;) I najlepiej, jak byscie oboje te prace znalezli!!

elizabetha1976 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-04-22, 20:30   

Wnioskuję,że z góry jesteśmy skazani na porażkę,na odległość znaleźć pracę to jak szóstka w lotka:-(.szukać mieszkania,wynająć później praca?.jak się wyprowadzimy z NRW ,nie będzie pewnie już przysługiwać hart4?Więc bez środków zostajemy?po wynajęciu można złożyć ewentualnie wniosek o wohngeld?Mieszkania bez kaucji pewnie nie znajdziemy?
przepraszam za tyle znaków zapytania,ale nie wiem z której strony zacząć

agat79 
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2010-04-25, 18:37   

elizabetha1976 napisał/a:
Wnioskuję,że z góry jesteśmy skazani na porażkę,na odległość znaleźć pracę to jak szóstka w lotka:-(.szukać mieszkania,wynająć później praca?.jak się wyprowadzimy z NRW ,nie będzie pewnie już przysługiwać hart4?Więc bez środków zostajemy?po wynajęciu można złożyć ewentualnie wniosek o wohngeld?Mieszkania bez kaucji pewnie nie znajdziemy?

A ja proponuje Ci wybrac sie do swojego Beratera Jc na miejscu, i otwarcie pomowic o fakcie zmiany miejsca zamieszkania, bay poleprzyc swoj byt. Jezeli Faktycznie zmiana miejsca kieruje Was praca- rowniez polecilabym poszukac najpierw pracy, przynajmniej sprobowac. Z doswiadczenia musze tylko powiedziec, ze nie mysl sobie, ze jezeli przeprowadzisz sie tu- bedzie wygladac tak samo, jak w NWF. Tutaj jest kompletnie inne zycie, bardzo rozniace sie od zycia w Niemczech Zachodnich. Proponuje najpierw przyjechac, zobaczyc, rozgladnac sie po terenie, zeby byc pewnym, ze napewno chcialoby sie tu zladawac. Ja sie juz przyzwyczailam, ale potrzebowalam 2 lata "na otrzasniecie" i znalezienie sie w rzeczywistosci. POzdrawiam i zycze spelnienia zamierzen.

[ Dodano: 2010-04-25, 19:40 ]

Musialabys poszukac mieszkania w necie, umowic sie z Vermieterem na konkretny dzien, jesli mieszkanie by sie spodobalo, trzeba powiedziec, ze jestes w JC, a wtedy dostaniesz specjalny formularz, ktorzy JC Berlin czy przyjmie, badz odrzuci. Jezeli przyjma, oznacza, ze mozesze sie wprowadzac, i od dnia przeprowadzki, 4 tygodnie przed skladasz Antrag na ALG2 i zyjesz tu. ALe napewno musialabys miec cos w rodzaju pozwolenia od swojego beratera stamtad, ze wie o Twojej przeprowadzce.

elizabetha1976 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-04-26, 11:26   

Z doswiadczenia musze tylko powiedziec, ze nie mysl sobie, ze jezeli przeprowadzisz sie tu- bedzie wygladac tak samo, jak w NWF. Tutaj jest kompletnie inne zycie, bardzo rozniace sie od zycia w Niemczech Zachodnich. Proponuje najpierw przyjechac, zobaczyc, rozgladnac sie po terenie, zeby byc pewnym, ze napewno chcialoby sie tu zladawac. Ja sie juz przyzwyczailam, ale potrzebowalam 2 lata "na otrzasniecie" i znalezienie sie w rzeczywistosci

agat79
teraz to mnie trochę przeraziłaś,jest aż tak inaczej??Na czym ta różność polega?w czym najbardziej widoczna?proszę napisz jesli możesz(szczerz mówiąc mnie to nie rusza-bo i tak nie czuję się tu dobrze)ale mój mąż może być zaskoczony?(po 20 latach życia w NRW?)

agat79 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-04-26, 11:38   

Z doswiadczenia musze tylko powiedziec, ze nie mysl sobie, ze jezeli przeprowadzisz sie tu- bedzie wygladac tak samo, jak w NWF. Tutaj jest kompletnie inne zycie, bardzo rozniace sie od zycia w Niemczech Zachodnich. Proponuje najpierw przyjechac, zobaczyc, rozgladnac sie po terenie, zeby byc pewnym, ze napewno chcialoby sie tu zladawac. Ja sie juz przyzwyczailam, ale potrzebowalam 2 lata "na otrzasniecie" i znalezienie sie w rzeczywistosci

agat79
teraz to mnie trochę przeraziłaś,jest aż tak inaczej??Na czym ta różność polega?w czym najbardziej widoczna?proszę napisz jesli możesz(szczerz mówiąc mnie to nie rusza-bo i tak nie czuję się tu dobrze)ale mój mąż może być zaskoczony?(po 20 latach życia w NRW?)

Napisze Ci, co mnie zdolowalo tutaj strasznie, do czego juz zdarzylam sie przyzwyczaic. Przede wszystkim kompletny brak organizacji gdziekolwiek sie nie pojdzie- czy to lekarz, urzad czy gdziekolwiek, godzinne kolejki. Na wszystko musisz miec "dowody"- pisemne, nie mozna wierzyc na slowo. Nie wiem, jak jest tam, gdzie Ty mieszkasz, w SH nie bylo az tak drastycznie, zaufanie bylo na wyzszym poziomie. Tutaj jest zycie bardzo zblizone do zycia w PL, trzeba miec oczy dookola glowy. Wiem, ze wiele niezgodzi sie z moim opisem, zwlaszcza ludzi, ktorzy bezposrednio z Pl zamieszkali tu. Jednak pewnie poprze wiele, ktorzy mieszkali w innych zachodnich miastach Niemiec. Acha, nie wspomne o dziurawych drogach, brudzie i wieeeelkich KUPACH psich WSZEDZIE!!!!! zreszta proponuje piosenke Peter FOx "Schwarz zu Blau"- wiem, ze przeslanie inne, ale jakze trafne opisy miasta :wink:

Marta28 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-04-26, 17:27   

Po 10 latach zycia w Niemczech zachodnich (Frankfurt nad Menem) tez mam teraz porownanie do Berlina i takie samo zdanie jak agat79.

elizabetha1976 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-05-14, 10:59   

Witam
udało nam się załatwić w JC w NRW pozwolenia na przeprowadzkę do Berlina:-)
Pytanko do osób mieszkających Spandau,jaka dzielnicę byście polecili ,jaką spółdzielnie?Będę wdzięczna za szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam.

sylwka 
Uzytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-05-14, 11:47   hej

widze ze postepy ida do przodu i nie bylo to takie trudne jak niektorzy na forum pisali:) Zycze powodzenia i pozdrawiam

agat79 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-05-14, 17:09   

No, to sie ciesze, ze sie udalo. My niestety nie ze Spandau, wiec nie pomoge. Zycze powodzenia. :-) )

malyberlin 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-05-15, 00:13   

no jak ze Spandau no to polecam dzielnice Spandau :mrgreen:
tyle jezeli chodzi o zarty a jezeli chodzi o doradzanie to na Spandau nie polecam Staaken i
Siemensstadt a.
cala reszte polecam.
Jezeli chodzi o spoldzielnie to sam mieszkam od 13 lat w mieszkaniu z GSW i ja osobiscie polecam ale inni moga miec inne zdanie na ten temat,takze ze spoldzielniami jest roznie,trzeb miec szczescie.
Zycze powodzienia i jak bedziecie po wszystkim to zapraszam na kawe

joolita 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2010-05-15, 08:26   

ja tez polecam Spandau

sama myśle się przeprowadzić na Hackenfelde lub okolice Zeppelin :) a mieszkam obecnie przy starówce .

Odpowiedz do tematu