|
przeprowadzka z NRw do Berlina-proszę o pomoc
| Autor |
Wiadomość |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-04-22, 11:27 przeprowadzka z NRw do Berlina-proszę o pomoc
|

|
|
Witam,
mam pytanka i z góry dziękuję,jeśli ktoś zechce pomóc.Mieszkamy w NRW,a mnie się marzy Berlin,jako miejsce do osiedlenia na stałe(jakoś milej bliżej PL):-)
.Niestety nie mam pojęcia od czego zacząć.Moj mąż obecnie przebywa naH4(jak ktoś to ładnie nazwał)-nie jestem z tego dumna i chciałabym aby wreszcie się to zmieniło ,perspektywa na pracę gdzie mieszkamy nikła,stąd moja decyzja,aby zacząć od nowa w innym miejscu.Pytanie jak to wszystko ogarnąć?Od czego zacząć?Mieszkanie,praca? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2179 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-04-22, 11:32
|

|
|
jak mąż jest na H4, to najpierw powinien znaleźć pracę,żeby sie móć przeprowadzic... a jak to u Ciebie wygląda? masz pracę, czy też na H4? bo wtedy mogłabyś pierwsza wyjechać i poszukac sobie pracy i mieszkania, wtedy mąż miałby łatwiejszy start |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-04-22, 11:35
|

|
|
właśnie problem jest,bo ja nie pracuję-mam małą córkę.Znaleźć pracę ok,a gdzie będzie mieszkał?tutaj tkwi dylemat
[ Dodano: 2010-04-22, 12:40 ]
Dodam tylko że w Berlinie nie znamy nikogo i kiepska orientacja w terenie,to też dodatkowy problem,jakie realia zarobkowe?Możliwość pracy pewnie na początek przez pośredniaka?mąż z wykształcenia Schlosser |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2179 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-04-22, 11:56
|

|
|
| bez pracy nie dostanienie raczej pozwolenia na przeprowadzke,chyba,że macie fajną babke w JC i możecie z nią porozmawiać i może ona wam coś doradzi... poza tym trzeba szukać mieszkania, co nie jest łatwe, bo nie kazdy chce Hartzerzy u siebie... |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-04-22, 12:05
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | bez pracy nie dostanienie raczej pozwolenia na przeprowadzke, | Zgadza sie! Najpierw musieli byscie znalezc prace w Berlinie. To ulatwi Wam tez potem znalezienie mieszkania. Innej kolejnosci nie widze.
Czyli najpierw praca, potem szukanie mieszkania, a na koniec przeprowadzka I najlepiej, jak byscie oboje te prace znalezli!! |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-04-22, 20:30
|

|
|
Wnioskuję,że z góry jesteśmy skazani na porażkę,na odległość znaleźć pracę to jak szóstka w lotka:-(.szukać mieszkania,wynająć później praca?.jak się wyprowadzimy z NRW ,nie będzie pewnie już przysługiwać hart4?Więc bez środków zostajemy?po wynajęciu można złożyć ewentualnie wniosek o wohngeld?Mieszkania bez kaucji pewnie nie znajdziemy?
przepraszam za tyle znaków zapytania,ale nie wiem z której strony zacząć |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

Pomogła: 23 razy Posty: 819 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2010-04-25, 18:37
|

|
|
| elizabetha1976 napisał/a: | Wnioskuję,że z góry jesteśmy skazani na porażkę,na odległość znaleźć pracę to jak szóstka w lotka:-(.szukać mieszkania,wynająć później praca?.jak się wyprowadzimy z NRW ,nie będzie pewnie już przysługiwać hart4?Więc bez środków zostajemy?po wynajęciu można złożyć ewentualnie wniosek o wohngeld?Mieszkania bez kaucji pewnie nie znajdziemy?
A ja proponuje Ci wybrac sie do swojego Beratera Jc na miejscu, i otwarcie pomowic o fakcie zmiany miejsca zamieszkania, bay poleprzyc swoj byt. Jezeli Faktycznie zmiana miejsca kieruje Was praca- rowniez polecilabym poszukac najpierw pracy, przynajmniej sprobowac. Z doswiadczenia musze tylko powiedziec, ze nie mysl sobie, ze jezeli przeprowadzisz sie tu- bedzie wygladac tak samo, jak w NWF. Tutaj jest kompletnie inne zycie, bardzo rozniace sie od zycia w Niemczech Zachodnich. Proponuje najpierw przyjechac, zobaczyc, rozgladnac sie po terenie, zeby byc pewnym, ze napewno chcialoby sie tu zladawac. Ja sie juz przyzwyczailam, ale potrzebowalam 2 lata "na otrzasniecie" i znalezienie sie w rzeczywistosci. POzdrawiam i zycze spelnienia zamierzen.
[ Dodano: 2010-04-25, 19:40 ]
| elizabetha1976 napisał/a: | Wnioskuję,że z góry jesteśmy skazani na porażkę,na odległość znaleźć pracę to jak szóstka w lotka:-(.szukać mieszkania,wynająć później praca?.jak się wyprowadzimy z NRW ,nie będzie pewnie już przysługiwać hart4?Więc bez środków zostajemy?po wynajęciu można złożyć ewentualnie wniosek o wohngeld?Mieszkania bez kaucji pewnie nie znajdziemy?
Musialabys poszukac mieszkania w necie, umowic sie z Vermieterem na konkretny dzien, jesli mieszkanie by sie spodobalo, trzeba powiedziec, ze jestes w JC, a wtedy dostaniesz specjalny formularz, ktorzy JC Berlin czy przyjmie, badz odrzuci. Jezeli przyjma, oznacza, ze mozesze sie wprowadzac, i od dnia przeprowadzki, 4 tygodnie przed skladasz Antrag na ALG2 i zyjesz tu. ALe napewno musialabys miec cos w rodzaju pozwolenia od swojego beratera stamtad, ze wie o Twojej przeprowadzce. |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-04-26, 11:26
|

|
|
Z doswiadczenia musze tylko powiedziec, ze nie mysl sobie, ze jezeli przeprowadzisz sie tu- bedzie wygladac tak samo, jak w NWF. Tutaj jest kompletnie inne zycie, bardzo rozniace sie od zycia w Niemczech Zachodnich. Proponuje najpierw przyjechac, zobaczyc, rozgladnac sie po terenie, zeby byc pewnym, ze napewno chcialoby sie tu zladawac. Ja sie juz przyzwyczailam, ale potrzebowalam 2 lata "na otrzasniecie" i znalezienie sie w rzeczywistosci
agat79
teraz to mnie trochę przeraziłaś,jest aż tak inaczej??Na czym ta różność polega?w czym najbardziej widoczna?proszę napisz jesli możesz(szczerz mówiąc mnie to nie rusza-bo i tak nie czuję się tu dobrze)ale mój mąż może być zaskoczony?(po 20 latach życia w NRW?) |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-04-26, 11:38
|

|
|
| elizabetha1976 napisał/a: | Z doswiadczenia musze tylko powiedziec, ze nie mysl sobie, ze jezeli przeprowadzisz sie tu- bedzie wygladac tak samo, jak w NWF. Tutaj jest kompletnie inne zycie, bardzo rozniace sie od zycia w Niemczech Zachodnich. Proponuje najpierw przyjechac, zobaczyc, rozgladnac sie po terenie, zeby byc pewnym, ze napewno chcialoby sie tu zladawac. Ja sie juz przyzwyczailam, ale potrzebowalam 2 lata "na otrzasniecie" i znalezienie sie w rzeczywistosci
agat79
teraz to mnie trochę przeraziłaś,jest aż tak inaczej??Na czym ta różność polega?w czym najbardziej widoczna?proszę napisz jesli możesz(szczerz mówiąc mnie to nie rusza-bo i tak nie czuję się tu dobrze)ale mój mąż może być zaskoczony?(po 20 latach życia w NRW?) |
Napisze Ci, co mnie zdolowalo tutaj strasznie, do czego juz zdarzylam sie przyzwyczaic. Przede wszystkim kompletny brak organizacji gdziekolwiek sie nie pojdzie- czy to lekarz, urzad czy gdziekolwiek, godzinne kolejki. Na wszystko musisz miec "dowody"- pisemne, nie mozna wierzyc na slowo. Nie wiem, jak jest tam, gdzie Ty mieszkasz, w SH nie bylo az tak drastycznie, zaufanie bylo na wyzszym poziomie. Tutaj jest zycie bardzo zblizone do zycia w PL, trzeba miec oczy dookola glowy. Wiem, ze wiele niezgodzi sie z moim opisem, zwlaszcza ludzi, ktorzy bezposrednio z Pl zamieszkali tu. Jednak pewnie poprze wiele, ktorzy mieszkali w innych zachodnich miastach Niemiec. Acha, nie wspomne o dziurawych drogach, brudzie i wieeeelkich KUPACH psich WSZEDZIE!!!!! zreszta proponuje piosenke Peter FOx "Schwarz zu Blau"- wiem, ze przeslanie inne, ale jakze trafne opisy miasta |
|
|
|
 |
Marta28
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 89 Skąd: Berlin / Wilmersdorf
|
Wysłany: 2010-04-26, 17:27
|

|
|
| Po 10 latach zycia w Niemczech zachodnich (Frankfurt nad Menem) tez mam teraz porownanie do Berlina i takie samo zdanie jak agat79. |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-05-14, 10:59
|

|
|
Witam
udało nam się załatwić w JC w NRW pozwolenia na przeprowadzkę do Berlina:-)
Pytanko do osób mieszkających Spandau,jaka dzielnicę byście polecili ,jaką spółdzielnie?Będę wdzięczna za szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
sylwka
Uzytkownik

Pomogła: 2 razy Posty: 49 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-05-14, 11:47 hej
|

|
|
| widze ze postepy ida do przodu i nie bylo to takie trudne jak niektorzy na forum pisali:) Zycze powodzenia i pozdrawiam |
|
|
|
 |
agat79
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-05-14, 17:09
|

|
|
No, to sie ciesze, ze sie udalo. My niestety nie ze Spandau, wiec nie pomoge. Zycze powodzenia. ) |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-05-15, 00:13
|

|
|
no jak ze Spandau no to polecam dzielnice Spandau
tyle jezeli chodzi o zarty a jezeli chodzi o doradzanie to na Spandau nie polecam Staaken i
Siemensstadt a.
cala reszte polecam.
Jezeli chodzi o spoldzielnie to sam mieszkam od 13 lat w mieszkaniu z GSW i ja osobiscie polecam ale inni moga miec inne zdanie na ten temat,takze ze spoldzielniami jest roznie,trzeb miec szczescie.
Zycze powodzienia i jak bedziecie po wszystkim to zapraszam na kawe |
|
|
|
 |
joolita
Bardzo Aktywny

Pomogła: 3 razy Posty: 313 Skąd: Berlin Spandau
|
Wysłany: 2010-05-15, 08:26
|

|
|
ja tez polecam Spandau
sama myśle się przeprowadzić na Hackenfelde lub okolice Zeppelin a mieszkam obecnie przy starówce . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- manga • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|