forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pytania dotyczace przeprowadzki do Berlina

Autor Wiadomość
zyprexa 
Nowy

Wysłany: 2010-08-19, 16:41   Pytania dotyczace przeprowadzki do Berlina

Cześć,
Nie znam języka niemieckiego, a chciałabym podjąć prace w Berlinie (znaleźć mieszkanie). Chciałam się dowiedzieć, gdzie na miejscu w Berlinie mogę uzyskać potrzebną pomoc. Mam pytanie odnośnie zameldowania, dlaczego to takie ważne (pozwolenie na pobyt)? Na jaką prace mogę liczyć np. sprzątanie w biurze, na zmywaku czy może opieka nad małym dzieckiem? Czy są jakieś polskie biura pośrednictwa pracy i czy można znaleźć mieszkanie przed przyjazdem. Czy kursy języka niemieckiego są odpłatne (jeśli tak to ile )? Bardzo proszę o szybka odpowiedz i kontakt do poloni w Berlinie.

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2010-08-19, 18:55   

zyprexa napisał/a:
Nie znam języka niemieckiego

Mozna sie starac o darmowe kursy integracyjne w ramach programu unii europejskiej , ale :
zyprexa napisał/a:
chciałabym podjąć prace w Berlinie (znaleźć mieszkanie)

Mieszkania (wynajem) nie wezmiesz , bo beda chcieli tzw. Einkommensteuer , czyli dowodu na to ,ze cos tutaj zarabiasz.

zyprexa napisał/a:
Chciałam się dowiedzieć, gdzie na miejscu w Berlinie mogę uzyskać potrzebną pomoc.

Mozesz sie zglosic do AWO ( bodajze na Kleiststr. byl - U7 w tamte rejony podjezdza)

zyprexa napisał/a:
Mam pytanie odnośnie zameldowania, dlaczego to takie ważne (pozwolenie na pobyt)?

Bez zameldowania nie zalatwisz wielu rzeczy jak m.in praca .
Jesli uda C isie zameldowac to musisz tu jakos pracowac ,zeby miec za co zyc.
Zeby pracowac tutaj na dzien dzisiejszy potrzebujesz :
-Gewerbe (wlasna dzialalnosc gospodarcza)

albo

-posiadac Arbeitsberechtigung (pozwolenie na prace , ktore to sie utrzymuje po 3 latach pobytu w Niemczech , na szczescie dla Polski otwiera sie rynek w Niemczech 1.5.2011 i kazdy polak , ktory tu przyjedzie takie pozwolenie dostanie).

albo

-posiadac Niemieckie obywatelstwo.

No chyba, ze chcesz pracowac na czarno ,ale nie polecam tego (w razie jakiejs wpadki moze byc na prawde nieprzyjemnie).

zyprexa napisał/a:
Na jaką prace mogę liczyć

Zalezy co potrafisz , jaki masz zawod , wyksztalcenie bla bla bla...
Na dzien dzisiejszy kryzys bardzo widocznie widac i ciezko cos doradzic.
Ciezko znalesc cos dla totalnie poczatkujacego w jakiejs branzy.
zyprexa napisał/a:
czy można znaleźć mieszkanie przed przyjazdem.

jesli stac Cie na mieszkanie wlasnosciowe to i owszem mozna , w innym wypadku albo musisz tutaj na miejscu poszukac (pobyt w motelu , schronisku etc.) , albo dogadasz sie z kims telefonicznie ,albo przez internet o tzw. Wohnungsgemeinschaft - czyli bys sobie mieszkalabys z kims , kto moglby Cie tutaj zameldowac (pod warunkiem ,ze w jego/jej umowie nie ma paragrafu , ze spoldzielnia musi sie zgodzic na Twoje zameldowanie , chyba ze takowa spoldzielnia wyrazi zgode i masz w rece ten schein)
zyprexa napisał/a:
Czy kursy języka niemieckiego są odpłatne (jeśli tak to ile )?

Zwykle kursy sa platne i ile to zalezy od szkoly. Jak juz wspomnialas - nie znasz niemieckiego , wiec przydalby Ci sie kurs integracyjny , ktory jest platny 1€ od godziny ,badz calkiem darmowy , jesli wykazesz ,ze nawet na taki kurs Cie nie stac.

Odpowiedz do tematu