Pytanie: socjal i meldunek
| Autor |
Wiadomość |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2174 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-02-19, 21:22
|

|
|
| sisi napisał/a: | A powiedzcie, bo mnie meczy jedno Czy jak jestescie "na socjalu" to czy macie, albo mieliscie jakies niezapowiedziane kontrole? Np czy ktos jeszcze z Wami nie mieszka, albo czy czasem nie macie w domu "za bogato"? |
a czemu nie mozna miec w domu za bogato jak jestes na h4 ? na koncie zdaje sie mozesz miec do 12.000 euro i pojsc na socjal...
pokazywali w TV raz, ze babie zrobili kontrole,żeby sprawdzic czy jej ex tam juz nie mieszka.znalezli 1 PARĘ SKARPETEK MĘSKICH i ucieli jej koszty mieszkania o połowe... cyrk jakiś! |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 21:24
|

|
|
| jak sie ocjal doczepi czegos to juz jest ogien jak zaczna nie wiedza kiedy skonczyc ale to zalezy od dzielnicy |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 21:49
|

|
|
Nie rozumiem jak mozna miec za bogato.Czyli co jak wczesniej ktos pracowal i np.ma no nie wiem lodowke lub pralke na ktora tyral i kupil ja za 1000 e to co ma sprzedac bo jest teraz na hartz4 Przeciez no powiedzmy wiekszosc ludzi wczesniej pracowala czegos sie w zyciu dorobila i pustych scian nie maja.To jak komus zrobia kontrol to wczesniej ma graty obok do sasiada wynosic |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-19, 22:14
|

|
|
Nie jestem w stanie odtworzyć ciągu dalszego mojego poprzedniego postu, wątek mi się urwał , ale tak trochę się podepnę pod pytanie sisi... aczkolwiek z innej strony lekko. Co w zasadzie oni mogą sprawdzić? Albo-czego na Hartzu nie można? Bo z tego, co piszecie, to mogą się doczepić do bzdury, a równie dobrze pominąć coś, co ewidentnie "wyłazi" poza możliwości finansowe, lub jest niezgodne z ichnimi paragrafami. O, właśnie, jest gdzieś spis "Czego nie wolno na Hartz 4"?. Bo chyba powinien być, trudno łamać/nie łamać przepisów, których fizycznie nie ma? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2174 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-02-19, 22:17
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | O, właśnie, jest gdzieś spis "Czego nie wolno na Hartz 4"?. Bo chyba powinien być, trudno łamać/nie łamać przepisów, których fizycznie nie ma? |
w Job Center a gdzie? |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-19, 22:41
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | Kingus napisał/a: | | O, właśnie, jest gdzieś spis "Czego nie wolno na Hartz 4"?. Bo chyba powinien być, trudno łamać/nie łamać przepisów, których fizycznie nie ma? |
w Job Center a gdzie? |
No, właśnie mi chodzi o to, CZY JEST w ogóle. Bo skoro tak, to ktoś, kto jest w porządku wedle jakiej tam listy "uczynków złych i dobrych" może mieć czachę spokojną raczej i czepianie się kretynizmów olać... że się tak wyrażę. Chyba, że wszystko zależy od pogody i ewentualnych zmian hormonalnych pani, która przyjdzie kontrolować. |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-20, 01:34
|

|
|
| Daisy napisał/a: | Nie rozumiem jak mozna miec za bogato.Czyli co jak wczesniej ktos pracowal i np.ma no nie wiem lodowke lub pralke na ktora tyral i kupil ja za 1000 e to co ma sprzedac bo jest teraz na hartz4 Przeciez no powiedzmy wiekszosc ludzi wczesniej pracowala czegos sie w zyciu dorobila i pustych scian nie maja.To jak komus zrobia kontrol to wczesniej ma graty obok do sasiada wynosic |
Te kontrole chyba dotycza ludzi przede wszystkim takich ktorzy siedza na Harzu lub wczesniej na Sozialu od wielu lat bo tylko u takich maja one jakis sens.
Chociaz znam wiele ludzi ktorzy tak zyja od kilkunastu lat i zadnej niezapowiedzianej kontroli nie mieli przynajmniej jezeli chodzi o Spandau.... |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-20, 07:45
|

|
|
Nie no jak ludzie siedza po kliknascie lat oczywiscie ze swojej woli na harz4 ,bo to ich sposob na zycie ---bezstresowe --- nie to zebym sie czepiala to jaknajbardziej powinni robic kontrole.W ogole moim zdaniem powinni sprawdzac wszystkich i temu komu jest naprawde potrzebny zasilek to mu przyznawac a temu co laske kladzie bo fajnie jest na hartz 4 nie ---albo lapate i do roboty.Nawet zima powinni dawac robote ---odsniezanie ulic---lub inna pora grabienie lisci ,trawka itd oczywiscie bez zadnych plac.( oczywiscie mam na mysli tak jw napisalam ludziom ktorzy leja na wszystko ) choc to jest poprostu nie mozliwe przy takim bezrobociu i takie kontrole.
To jest tylko moje zdanie wiec prosze w razie ww bez zaczepek |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-20, 09:20
|

|
|
| przeciez ludzie na socjalu chodza pracowac i to wlasnie przy lisciach sniegu i takich tam za jedyne euro piecdziesiat |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-21, 22:24
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | | przeciez ludzie na socjalu chodza pracowac i to wlasnie przy lisciach sniegu i takich tam za jedyne euro piecdziesiat |
Rany, to nie lepiej pójść do normalnej pracy w jakiejś prywatnej firmie odśnieżającej np? Bo małe pieniądze to to nie są... |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-21, 22:46
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | Rany, to nie lepiej pójść do normalnej pracy w jakiejś prywatnej firmie odśnieżającej np? Bo małe pieniądze to to nie są... |
A przyjma? Man... |
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-21, 23:42
|

|
|
| pewnie i lepiej bylo by pusc do pracy normalnej za normalne pieniadze ale czy tak latwo przyjma to juz droga strona medalu |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-22, 00:53
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | ddariusz napisał/a: | | przeciez ludzie na socjalu chodza pracowac i to wlasnie przy lisciach sniegu i takich tam za jedyne euro piecdziesiat |
Rany, to nie lepiej pójść do normalnej pracy w jakiejś prywatnej firmie odśnieżającej np? Bo małe pieniądze to to nie są... |
Pewnie ze lepiej problem w tym ze skoro JC wysyla ludzi za 1.50 do takiej pracy to pewnie ze swieca szukac tego typu zajec za jakies normalne pieniadze..... |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-22, 16:34
|

|
|
| malyberlin napisał/a: |
Pewnie ze lepiej problem w tym ze skoro JC wysyla ludzi za 1.50 do takiej pracy to pewnie ze swieca szukac tego typu zajec za jakies normalne pieniadze..... |
Dobra, bez bicia się przyznaję, że nie wiem, jakie są warunki "dorobienia", kiedy jest się podległym pod JC (ile się traci...). Ale wiem, że w firmie, z którą współpracował mój "domowy" przez kilka lat z rzędu pracowali też ludzie na JC i twierdzili, że im się opłaca przez ten okres "śnieżny" popracować. Fakt, że robota lekka nie jest, ale facet za trasę (konkretne punkty do odśnieżenia dla konkretnej osoby) płacił w zależności od ilości metrów od 200 do 350 euro. Jak zimy dwa dni to suma nie powalała, ale w tym roku raczej śniegu nie brakowało. A on za te pieniądze chętnych w nadmiarze nie miał. |
|
|
|
 |
Alislaw
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-05-26, 12:29
|

|
|
Tomasz pewnie zyja z procentow na koncie |