forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pytanie: socjal i meldunek

Autor Wiadomość
SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-02-19, 21:22   

sisi napisał/a:
A powiedzcie, bo mnie meczy jedno :) Czy jak jestescie "na socjalu" to czy macie, albo mieliscie jakies niezapowiedziane kontrole? Np czy ktos jeszcze z Wami nie mieszka, albo czy czasem nie macie w domu "za bogato"?

a czemu nie mozna miec w domu za bogato jak jestes na h4 ? na koncie zdaje sie mozesz miec do 12.000 euro i pojsc na socjal...

pokazywali w TV raz, ze babie zrobili kontrole,żeby sprawdzic czy jej ex tam juz nie mieszka.znalezli 1 PARĘ SKARPETEK MĘSKICH :shock: i ucieli jej koszty mieszkania o połowe... cyrk jakiś!

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-19, 21:24   

jak sie ocjal doczepi czegos to juz jest ogien jak zaczna nie wiedza kiedy skonczyc ale to zalezy od dzielnicy

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-19, 21:49   

Nie rozumiem jak mozna miec za bogato.Czyli co jak wczesniej ktos pracowal i np.ma no nie wiem lodowke lub pralke na ktora tyral i kupil ja za 1000 e to co ma sprzedac bo jest teraz na hartz4 :shock: Przeciez no powiedzmy wiekszosc ludzi wczesniej pracowala czegos sie w zyciu dorobila i pustych scian nie maja.To jak komus zrobia kontrol to wczesniej ma graty obok do sasiada wynosic :mrgreen:

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-02-19, 22:14   

Nie jestem w stanie odtworzyć ciągu dalszego mojego poprzedniego postu, wątek mi się urwał :grin: , ale tak trochę się podepnę pod pytanie sisi... aczkolwiek z innej strony lekko. Co w zasadzie oni mogą sprawdzić? Albo-czego na Hartzu nie można? Bo z tego, co piszecie, to mogą się doczepić do bzdury, a równie dobrze pominąć coś, co ewidentnie "wyłazi" poza możliwości finansowe, lub jest niezgodne z ichnimi paragrafami. O, właśnie, jest gdzieś spis "Czego nie wolno na Hartz 4"?. Bo chyba powinien być, trudno łamać/nie łamać przepisów, których fizycznie nie ma?

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2010-02-19, 22:17   

Kingus napisał/a:
O, właśnie, jest gdzieś spis "Czego nie wolno na Hartz 4"?. Bo chyba powinien być, trudno łamać/nie łamać przepisów, których fizycznie nie ma?

w Job Center a gdzie? :cool:

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-19, 22:41   

SoNja napisał/a:
Kingus napisał/a:
O, właśnie, jest gdzieś spis "Czego nie wolno na Hartz 4"?. Bo chyba powinien być, trudno łamać/nie łamać przepisów, których fizycznie nie ma?

w Job Center a gdzie? :cool:

No, właśnie mi chodzi o to, CZY JEST w ogóle. Bo skoro tak, to ktoś, kto jest w porządku wedle jakiej tam listy "uczynków złych i dobrych" może mieć czachę spokojną raczej i czepianie się kretynizmów olać... że się tak wyrażę. Chyba, że wszystko zależy od pogody i ewentualnych zmian hormonalnych pani, która przyjdzie kontrolować. :wink:

malyberlin 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-20, 01:34   

Daisy napisał/a:
Nie rozumiem jak mozna miec za bogato.Czyli co jak wczesniej ktos pracowal i np.ma no nie wiem lodowke lub pralke na ktora tyral i kupil ja za 1000 e to co ma sprzedac bo jest teraz na hartz4 :shock: Przeciez no powiedzmy wiekszosc ludzi wczesniej pracowala czegos sie w zyciu dorobila i pustych scian nie maja.To jak komus zrobia kontrol to wczesniej ma graty obok do sasiada wynosic :mrgreen:

Te kontrole chyba dotycza ludzi przede wszystkim takich ktorzy siedza na Harzu lub wczesniej na Sozialu od wielu lat bo tylko u takich maja one jakis sens.
Chociaz znam wiele ludzi ktorzy tak zyja od kilkunastu lat i zadnej niezapowiedzianej kontroli nie mieli przynajmniej jezeli chodzi o Spandau....

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-20, 07:45   

Nie no jak ludzie siedza po kliknascie lat oczywiscie ze swojej woli na harz4 ,bo to ich sposob na zycie ---bezstresowe --- nie to zebym sie czepiala :razz: to jaknajbardziej powinni robic kontrole.W ogole moim zdaniem powinni sprawdzac wszystkich i temu komu jest naprawde potrzebny zasilek to mu przyznawac a temu co laske kladzie bo fajnie jest na hartz 4 nie ---albo lapate i do roboty.Nawet zima powinni dawac robote ---odsniezanie ulic---lub inna pora grabienie lisci ,trawka itd oczywiscie bez zadnych plac.( oczywiscie mam na mysli tak jw napisalam ludziom ktorzy leja na wszystko ) choc to jest poprostu nie mozliwe przy takim bezrobociu i takie kontrole.
To jest tylko moje zdanie wiec prosze w razie ww bez zaczepek :razz:

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-20, 09:20   

przeciez ludzie na socjalu chodza pracowac i to wlasnie przy lisciach sniegu i takich tam za jedyne euro piecdziesiat

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-21, 22:24   

ddariusz napisał/a:
przeciez ludzie na socjalu chodza pracowac i to wlasnie przy lisciach sniegu i takich tam za jedyne euro piecdziesiat

Rany, to nie lepiej pójść do normalnej pracy w jakiejś prywatnej firmie odśnieżającej np? Bo małe pieniądze to to nie są...

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-21, 22:46   

Kingus napisał/a:
Rany, to nie lepiej pójść do normalnej pracy w jakiejś prywatnej firmie odśnieżającej np? Bo małe pieniądze to to nie są...

A przyjma? Man...

ddariusz
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-21, 23:42   

pewnie i lepiej bylo by pusc do pracy normalnej za normalne pieniadze ale czy tak latwo przyjma to juz droga strona medalu

malyberlin 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-22, 00:53   

Kingus napisał/a:
ddariusz napisał/a:

Pewnie ze lepiej problem w tym ze skoro JC wysyla ludzi za 1.50 do takiej pracy to pewnie ze swieca szukac tego typu zajec za jakies normalne pieniadze.....

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-22, 16:34   

malyberlin napisał/a:

Pewnie ze lepiej problem w tym ze skoro JC wysyla ludzi za 1.50 do takiej pracy to pewnie ze swieca szukac tego typu zajec za jakies normalne pieniadze.....

Dobra, bez bicia się przyznaję, że nie wiem, jakie są warunki "dorobienia", kiedy jest się podległym pod JC (ile się traci...). Ale wiem, że w firmie, z którą współpracował mój "domowy" przez kilka lat z rzędu pracowali też ludzie na JC i twierdzili, że im się opłaca przez ten okres "śnieżny" popracować. Fakt, że robota lekka nie jest, ale facet za trasę (konkretne punkty do odśnieżenia dla konkretnej osoby) płacił w zależności od ilości metrów od 200 do 350 euro. Jak zimy dwa dni :wink: to suma nie powalała, ale w tym roku raczej śniegu nie brakowało. A on za te pieniądze chętnych w nadmiarze nie miał.

Alislaw 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-05-26, 12:29   

Tomasz pewnie zyja z procentow na koncie :mrgreen:

Odpowiedz do tematu