Pytanie: socjal i meldunek
| Autor |
Wiadomość |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 21:47
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | a ja sie dziwie,jak takim sie "udaje" latami brac H4 i nie pracowac,w sumie przeciez H4 teoretycznie jest placony ludziom,ktorzy musza zadeklarowac chec do pracy,czy nie??? a tacy jak on mowia otwarcie,ze nie zamierzaja isc do pracy,wiec jak to???? |
Gosia sa rozne sposoby . Kursy jezykowe , doksztalcajace , przekwalifikujace , od czasu do czasu mozna isc do roboty za 1,50 zeby sie nie czepiali , zwolnienie od psycholga , przeprowadzka na inna dzielnice . Uwierz mi ci ludzie maja tyle wolnego czasu , ze zawsze cos wymysla.
Poza pobieraniem ALG 2 jakas robota na czarno i kasa leci . Pod domem dobry samochod zarejstrowany na kogos z rodziny .
Duzo sie nasluchalem i widzialem wiec nie sa to jakies moje wymysly .
[ Dodano: 2010-02-10, 21:48 ]
| escada1987 napisał/a: | | http://www.sfora.pl/Niemcy-wyludzaja-zasilki-na-potege-Nie-chca-isc-do-pracy-a16707 |
Polak , ktory ma niemiecki paszport to Niemiec |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 156 Skąd: Berlin/Mitte
|
Wysłany: 2010-02-10, 21:58
|

|
|
Zenujace sa wypowiedzi niektorych osob. Jak mozna siedziec na Harz IV i byc z tego dumnym...??Tragedia! Ale to tylko swiadczy o tym ich poziomie intelektualnym(a raczej braku)oraz hierachii wartosci...Smutne jest tylko to, ze niektorzy uczciwie pracuja,placa ogromne podatki na to zeby inni(mam na mysli tych, ktorym zycie na H4 jak najbardziej odpowiada i nie zamierzaja niczego zmienic) mogli posiedziec sobie przed tv, komputerem i zadawac idiotaczne pytanie typu: "do jakiej wartosci moge kupic auto jesli jestem na H4?" itp.
Odsylam do wiersza Brzechwy "len"- na pewno niejeden Harcerz bedzie mogl sie utozsamic |
_________________ one is not born a woman, but rather becomes one |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy Posty: 2598 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-02-10, 22:03
|

|
|
tja......pomyslowosc ludzka zapewne nie ma granic |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

Pomogła: 20 razy Posty: 1276 Skąd: a nie powiem.
|
Wysłany: 2010-02-10, 22:25
|

|
|
| ddariusz napisał/a: |
jak ktos ma jakas prace dla mnie to spokojnie moge isc i napewno bede solidnie pracowal |
Swietny tekst: "jak ktos ma...",
...wiesz ddariusz, zdradze Ci taka mala tajemnice:
wiesz na pewno, ze zadna praca nie hanbi, ale moze nie wiesz, ze praca nie boli,
a nawet daje satysfakcje, czlowiek jest zadowolony z siebie, cos zrobil, cos sie dzieje,
wyszedl z domu miedzy ludzi, a na koniec miesiaca ma na koncie to, na co sam zapracowal.
Zycie to nie tylko komputer, kanapa & kombinacje...
Wiec sorry, ale rusz szanowna dupe i szukaj sobie zajecia. |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:27
|

|
|
| lightblue napisał/a: | | Wiec sorry, ale rusz szanowna dupe i szukaj sobie zajecia. |
popieram, popieram |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:34
|

|
|
oczywiscie ze macie racje praca to czysta przyjemnosc ktorej nic nam nie moze zastapic
dziekuje za super rady
jestescie bardzo fajnymi ludzmi |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:41
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | oczywiscie ze macie racje praca to czysta przyjemnosc ktorej nic nam nie moze zastapic
dziekuje za super rady
jestescie bardzo fajnymi ludzmi |
...ddaruj sobie te pseudoironiczne posty,
mozesz swoja energie zainwestowac w inne, bardziej pozyteczne czynnosci.
Jezeli czytales ze zrozumieniem - wiesz w jakie. |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:45
|

|
|
no to jak juz pisalem kiedys ide szukac pracy ah gdzie mam isc jak ciemno na dworze
Nie wiem skad w was takie podejscie do osob bezrobotnych dziwnie mnie to ale to wasza sprawa
bezrobotny to dla was ktos gorszy ?? |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:49
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | no to jak juz pisalem kiedys ide szukac pracy ah gdzie mam isc jak ciemno na dworze
|
Moja krysztalowa kula mowi, ze u Ciebie juz slonce nie wzejdzie.... |
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:50
|

|
|
| lightblue napisał/a: | | ddariusz napisał/a: | no to jak juz pisalem kiedys ide szukac pracy ah gdzie mam isc jak ciemno na dworze
|
Moja krysztalowa kula mowi, ze u Ciebie juz slonce nie wzejdzie.... |
chyba na twoim miejscu zmienil byl zawod poniewaz nawet wrozenie nie wychodzi najlepiej |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:53
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | | poniewaz nawet wrozenie nie wychodzi najlepiej |
Idzie, nie idzie, ale wazne, ze pracuje i z moich podatkow nie zyje |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-10, 22:55
|

|
|
moze powinienem zajac sie wrozeniem zawsze to jakas rozrywka i dodatkowy przyplyw gotoweczki musze nad tym pomyslec moze kilka porad jakiego koloru mam miec kule do wrozb a moze karty albo na poczatek fusy z kawy |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-11, 00:29 Re: Pytanie: socjal i meldunek
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | malyberlin napisał/a: |
Widzisz i tak tu przewaznie jest zwracasz sie z prosba o pomoc lub rade i co otrzymujesz w wiekszosci postow zlosliwosci,mądrzenie sie,pouczanie innych jak maja zyc.
Najsmutniejsze jest to ze robia to caly czas jedne i te same osoby |
Najsmutniejsze to jest to , ze jak przewija sie temat ALG 2 to od zawsze pojawiaja sie w dyskusjach te same osoby , ktore ten zasilek pobieraja i zawsze wzajmnie sie wspieraja jesli dochodzi do wymiany zdan .
Prawdopodobnie od stycznia przyszlego roku zasilek zostanie zwiekszony , bo to co teraz jest nie wystarcza na zycie . Tak sobie gdzies tam sad orzekl . Tak wiec byle do stycznia . Bedzie wiecej kasy . |
Ciekawy jestem gdzie znalazles informacje ze ja jestem na ALG2 mozesz mnie oswiecic bo jeszcze uwierzę ze wiesz cos o mnie o czym ja sam nie wiem
Zyje tutaj juz jakiś czas i wedlug mnie problemem nie jest pomoc ze strony panstwa i jej wysokosc,ale najwiekszym problemem sa niskie zarobki i co za tym idzie,ludzie oczywiscie nie wszyscy potrafia po prostu liczyc i jak maja pracowac za kilka groszy przez caly miesiac,to wola byc Harcerzami dorobic sobie przez kilka dni w miesiacu,a reszte miesiąca nic nie robic i jedna rada dla wszystkich pieniaczy,wiecej luzu bo cisnienie za bardzo podskoczy,a tych ktorych tak pouczacie i tak sie nie zmienia bo jest im tak dobrze..... |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-11, 13:22
|

|
|
| malyberlin napisał/a: | Ciekawy jestem gdzie znalazles informacje ze ja jestem na ALG2 mozesz mnie oswiecic bo jeszcze uwierzę ze wiesz cos o mnie o czym ja sam nie wiem |
Nigdzie nie napisalem , ze chodzi o ciebie , tylko zacytowalem twoja wypowiedz . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-11, 13:28 Re: Pytanie: socjal i meldunek
|

|
|
| amazonka napisał/a: | witam serdecznie
sprawa jest troche skomplikowana ale moze ktos mial podobna sytuacje wiec wie jak mi pomoc...
No wiec opisze w skroce sytuacje moj kolega (NIEMIEC) przyjechal do berlina (z polski) I CHCE ISC NA SOCJAL ALE ZEBY ISC NA SOCJAL TRZEBA MIEC MIELDUNEK( nawet w urzedzie antragu nie dostal ) jego mama mieszka w berlinie i jest rowniez na socjalu a moje pytanie brzmi czy ona go moze zameldowac np na 6 tyg ?az zalatwi socjal no i przede wszystkim swoje mieszkanie chodzi mi o to czy jej nie zabiora pieniedzy? bo z mieszkaniem tez jest ciezko nikt nie chce mu dac mieszkania bo mowia ze nie ma dochodow...no i co tu zrobic? |
tego sie tyczyl temat |
|
|
|
 |
ewus22
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-11, 15:09
|

|
|
Wiecie nie rozumiem takiego podejscia
I co najlepsze moge sie zalozyc ze kazda osoba z tego forum byla,jest lub kiedys bedzie na socjalu
A pisanie o kims ze jest leniem czy nie chce isc do pracy nie znajac tak naprawde czyjes sytuacji jest dla mnie dosc niesprawiedliwe!!
A poza tym jak zwykle temat postu inny,a Wy odpisujecie na calkiem inny temat
proponuje zalozyc nowy watek i tam sie pobawic w takie komentarze |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-11, 15:23
|

|
|
| ewus22 napisał/a: | | proponuje zalozyc nowy watek i tam sie pobawic w takie komentarze |
To moze ktorys z bezrobotnych z tej racji , ze posiada duzo wolnego czasu w koncu zrobilby jakis poradnik w ktorym bedzie opisane wszystko od A do Z . Kazdy kto bedzie sie chcial czegos dowiedziec , po prostu to przeczyta i skoncza sie tematy w stylu
| amazonka napisał/a: | | moj kolega (NIEMIEC) przyjechal do berlina (z polski) I CHCE ISC NA SOCJAL |
|
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy Posty: 2598 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-02-11, 15:43
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | ewus22 napisał/a: | | proponuje zalozyc nowy watek i tam sie pobawic w takie komentarze |
To moze ktorys z bezrobotnych z tej racji , ze posiada duzo wolnego czasu w koncu zrobilby jakis poradnik w ktorym bedzie opisane wszystko od A do Z . Kazdy kto bedzie sie chcial czegos dowiedziec , po prostu to przeczyta i skoncza sie tematy w stylu
| amazonka napisał/a: | | moj kolega (NIEMIEC) przyjechal do berlina (z polski) I CHCE ISC NA SOCJAL |
|
chyba zartujesz,ze to by zafunkcjonowalo ,ile by nie bylo poradnikow i tematow na konkretny temat,to i tak,kto przychodzi,to od nowa temat zaklada bez poczytania czy przejrzenia forum |
|
|
|
 |
|
|