Pytanie: socjal i meldunek
| Autor |
Wiadomość |
ewus22
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-11, 16:04
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | ewus22 napisał/a: | | proponuje zalozyc nowy watek i tam sie pobawic w takie komentarze |
To moze ktorys z bezrobotnych z tej racji , ze posiada duzo wolnego czasu w koncu zrobilby jakis poradnik w ktorym bedzie opisane wszystko od A do Z . Kazdy kto bedzie sie chcial czegos dowiedziec , po prostu to przeczyta i skoncza sie tematy w stylu
| amazonka napisał/a: | | moj kolega (NIEMIEC) przyjechal do berlina (z polski) I CHCE ISC NA SOCJAL |
|
poradnik na wypadek gdyby kiedys stali bywalcy forum potrzebowal porady co bo oni sie najwiecej wypowiadaja i z tego co widze maja duzo wolnego czasu,ciekawe gdzie pracuja
chodzilo mi zebyscie sobie zalozyli watek o tematyce socjal-co o nim myslicie??-i tam sie bawili w takie komentarze
dalej piszeci nie na temat (ja tez)-ale dobilo mnie Wasze gadanie |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-11, 17:57
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: |
chyba zartujesz,ze to by zafunkcjonowalo ,ile by nie bylo poradnikow i tematow na konkretny temat,to i tak,kto przychodzi,to od nowa temat zaklada bez poczytania czy przejrzenia forum |
Zafunkcjonowałoby, serio... bo wiem na 100%, że funkcjonują przynajmniej te przyklejone. Tylko mało komu się niestety chce je tworzyć, lub choćby współtworzyć, a szkoda... Na temat socjalu akurat obawiam się nigdy ściąga nie powstanie, bo twórca owej byłby pożarty, bez względu na to, jak dobre intencje by nim kierowały |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 135 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-02-11, 19:40
|

|
|
| Maq napisał/a: | ano wlasnie - bez komentarza ...
jak ktos pyta o rade to od razu wpiepszaja sie butami w nieswoje zycie , bez wysmiewania obejsc sie nie moze , ale jak przyjdzie jakas babeczka , ktora splodzila niewiadomo ile dzieciakow i prosi o pomoc , bo nie ma za co zrobic swiat to nikt jej nie powie ,ze trzeba bylo pomyslec nad konsekwencjami rodzenia calej druzyny pilkarskiej i niech sobie radzi sama, tylko od razu masa podstron ''jasne , pomozemy'' i w ogole drugi WOSP sie nagle rodzi na forum. O wielcy , madrzy ''Polacy''. |
normalnie nie moge...
dopiero po dlugim czasie weszlam sobie na forum... i wiem ze to nie na temat i troche odlegle juz ale no nie moge!! co tobie maq do tego ze ktos chcial pomoc Pani Beacie?? ktos bral z twojej kieszeni?? NIE!! wiec sie odczep!! a moze masz zal ze pomoglismy tamtej kobiecie zamiast moze nieiwem?? tobie cosik dorzucic?? hm... kurde ale mnie wpieniasz czlowieku!! jak juz ktos napisal kazdy kto chcial pomoc zrobil to z wlasnej woli i kazdy widzial w tym jakis sens... ty widac trzymasz swoje pieniazki kurczowo w kieszeni i nawet nie stac cie na to zeby glupie 1€ zaproponowac zeby sie np zrzucic na cos?? prezent chocby drobny dla dzieciaczkow?? to juz jest twoj problem i twojego sumienia!! masz problem do tego ze ktos komus pomogl?? zalosne!!
a teraz wyobraz sobie ze jestes jednym z tych malych chlopcow... i to twoja matka prosi o pomoc... i jej nie dostaje... napewno prze cale Swieta ktore sa przeciez okresem radosci goscil by szeroki usmiech na twojej twarzy... gdyby na stole bylo niewiele.... gdyby pod choinka nie lezalo NIC!! gdyby na twarzy mamy malowal sie smutek ze zmartwienia..
pewnie wlasnie tak by bylo prawda?? |
|
|
|
 |
dorota_p82
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-11, 20:04
|

|
|
sory, ale ktos tu chce pomocy, jesli sa chetni do pomocy to prosze zabierac glos, jesli nie chcecie pomoc to przemilczcie, bo niepotrzebnie sie nakrecacie |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-11, 20:43
|

|
|
| dorota_p82 napisał/a: | sory, ale ktos tu chce pomocy, jesli sa chetni do pomocy to prosze zabierac glos, jesli nie chcecie pomoc to przemilczcie, bo niepotrzebnie sie nakrecacie |
przeciez napisalam, wiem ze nie na temat!! nie jestem w stanie przeniesc jego i swojego posta do innego dzialu
a wiec chetnie napisze rowniez cos w temacie powtorze po innych chlopak moze zameldowac sie u matki!! moze u obojetnie ktorego znajomego a wcale tam mieszkac nie musi grunt ze poczte swoja bedzie odbieral!! oczywiscie najlepiej meldowac sie u kogos kto nie jest na JC wtedy jest mniej papierkow do zalatwiania i mniej problemow... pozatym antragu wlasnie nie dostal bo nawet niewie w jakiej dzielnicy mialby sie po niego "zglosic", slusznie Ci w urzedzie powiedziano ze musi najpierw sie zameldowac.. a swoje mieszkanie moze szukac najwczesniej jak dostanie bescheid z jc i ich zgode na jego zmiane pozdrawiam |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Herr Batka :)

|
Wysłany: 2010-02-13, 10:28
|

|
|
| patus napisał/a: | | Maq napisał/a: | ano wlasnie - bez komentarza ...
jak ktos pyta o rade to od razu wpiepszaja sie butami w nieswoje zycie , bez wysmiewania obejsc sie nie moze , ale jak przyjdzie jakas babeczka , ktora splodzila niewiadomo ile dzieciakow i prosi o pomoc , bo nie ma za co zrobic swiat to nikt jej nie powie ,ze trzeba bylo pomyslec nad konsekwencjami rodzenia calej druzyny pilkarskiej i niech sobie radzi sama, tylko od razu masa podstron ''jasne , pomozemy'' i w ogole drugi WOSP sie nagle rodzi na forum. O wielcy , madrzy ''Polacy''. |
normalnie nie moge...
dopiero po dlugim czasie weszlam sobie na forum... i wiem ze to nie na temat i troche odlegle juz ale no nie moge!! co tobie maq do tego ze ktos chcial pomoc Pani Beacie?? ktos bral z twojej kieszeni?? NIE!! wiec sie odczep!! a moze masz zal ze pomoglismy tamtej kobiecie zamiast moze nieiwem?? tobie cosik dorzucic?? hm... kurde ale mnie wpieniasz czlowieku!! jak juz ktos napisal kazdy kto chcial pomoc zrobil to z wlasnej woli i kazdy widzial w tym jakis sens... ty widac trzymasz swoje pieniazki kurczowo w kieszeni i nawet nie stac cie na to zeby glupie 1€ zaproponowac zeby sie np zrzucic na cos?? prezent chocby drobny dla dzieciaczkow?? to juz jest twoj problem i twojego sumienia!! masz problem do tego ze ktos komus pomogl?? zalosne!!
a teraz wyobraz sobie ze jestes jednym z tych malych chlopcow... i to twoja matka prosi o pomoc... i jej nie dostaje... napewno prze cale Swieta ktore sa przeciez okresem radosci goscil by szeroki usmiech na twojej twarzy... gdyby na stole bylo niewiele.... gdyby pod choinka nie lezalo NIC!! gdyby na twarzy mamy malowal sie smutek ze zmartwienia..
pewnie wlasnie tak by bylo prawda?? |
Po 1 - g*** o mnie wiesz . Ja w wieku 9-10 lat pomagalem w pracy zeby bylo co wrzucic do gara i moi rodzice nigdy nie odwazyli sie pojsc i prosic o pieniadze (ta panna juz nie raz prosila sie o pomoc przy pomocy internetu).
Po 2 - jak sie robi tyle dzieciakow to trzeba znac konsekwencje swoich poczynan. Najpierw trzeba pomyslec ,czy stac mnie na taka ''przyjemnosc'' , bo w koncu dla wlasnego dzieciaka chce sie jak najlepiej, ale jak sie nie ma kasy to pozniej sie oglada taka smutna mine ''bo jego rowiesnicy maja lepiej''. To tak jakbys wziela kredyt na milion euro i nie potrafila go splacic i teraz prosisz obcych zeby Ci pomagali splacac. Mierzy sie sily na zamiary.
Po 3 - dalem przyklad ... tu rozchodzi sie o glupia rade , ktora nic nie kosztuje ,a od razu jakies glupie posty leca , a jak chodzi o sponsoring i stary oklepany schemat ''bo nie mam pieniedzy'' to robi sie akcja niewiadomo jaka akcja i NIKT nie zwrocil uwagi dlaczego nie ma. Jak sie wszyscy bezrobotni z PL zrzuca na to forum ''bo w koncu mieszkaja w rajchu to ich stac na pomoc'' to tez sie zrzucicie ?? Chodzi mi o czysta konsekwecje dzialania ludzi na tym forum. Jak juz sie pomaga na tym forum to niech to sie robi dalej ,a nie ze jednych miesza sie z blotem ,a drugim z marszu pomaga. Nie mam pretensji , ze ktos cos komus pomogl - mam to w 4 literach , ale wkurza mnie brak konsekwencji u pewnych osob. |
_________________ Endorphin |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-13, 11:04
|

|
|
Maq, Ty tak na serio, czy tylko prowokujesz? Na prawde nie widzisz roznicy pomiedzy pierwsza, a druga sytuacja? |
|
|
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-13, 14:32
|

|
|
och... nie chce mi sie komentowac wszystkiego pokolei bo nie widze sensu... wtedy rozmowa bedzie sie ciagnela wiecznie... pisac to ja tez duzo rzeczy wyzssanych z palca moge... jak kazdy!! twoje porownanie jest daremne!! moim zdaniem tak naprawde nigdy w zyciu jeszcze porzadnego kopa w dupe nie dostales!! a najwyrazniej przydaloby ci sie, wtedy moze bys zaczal myslec zanim cos powiesz badz napiszesz!!
ps. nie badz taki pewien tego ze nic o tobie niewiem... mozesz sie zdziwic...
heh |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 361 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-13, 14:49
|

|
|
dla mnie tez to porownanie jest ponizej jakiegokolwiek poziomu
a pisanie ze ktos tam mogl nie robic sobie tyle dzieci to juz dno totalne
10 lat temu p. Beacie (nie wiem czemu bezczelnie nazywasz ja panna) moglo sie zupelnie inaczej powodzic
czasami w zyciu zdaza sie cos co wywraca swiat do gory nogami
idac twoim tokiem myslenia, ludzie korzystajacy z zasilkow powinni miec zakaz posiadania dzieci, bo co im moga dac? |
|
|
|
 |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-19, 00:21
|

|
|
dlaczego 80 % osob na tym forum wchodzi tu tylko zeby napisac cos niemilego?
Ja nie widze roznicy pomiedzy obiema sprawami a w sumie widze . Bohater tego watku , pyta sie jak zalatwic Social , bo puki co nie zna jezyka i chce sie nauczyc zeby isc do pracy. Nie prosi jak pani Beata o gotowe. Prosi was o rade jak zalatwic cos co pewnie polowa z was zalatwiala. Nie mam pojescia skad tyle zawisci, dlaczego nie mozecie sie zamknac jesli nie chcecie pomoc? |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 00:50
|

|
|
| formalnie, dokladnie tak jak pisze nie wiem jak to byla ZAPOMNIAL WOL JAK CELECIEM BYL |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-02-19, 00:55
|

|
|
| formalnie napisał/a: | | dlaczego 80 % osob na tym forum wchodzi tu tylko zeby napisac cos niemilego? |
Bo prawda nie zawsze jest miła, fajna i przyjemna. I nic więcej w tym temacie już nie dopiszę. Ręce opadły. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 08:45
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | | I nic więcej w tym temacie już nie dopiszę. |
I dobrze. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-19, 09:39
|

|
|
| Pausenclown napisał/a: | | formalnie napisał/a: | | dlaczego 80 % osob na tym forum wchodzi tu tylko zeby napisac cos niemilego? |
Bo prawda nie zawsze jest miła, fajna i przyjemna. I nic więcej w tym temacie już nie dopiszę. Ręce opadły. |
Trzymam cie za slowo a jak bedzie to zobaczymy...... |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 39 razy Posty: 2174 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-02-19, 13:28
|

|
|
| malyberlin napisał/a: |
Trzymam cie za slowo a jak bedzie to zobaczymy...... |
a ty po co znow prowokujesz? zawsze musisz mieć ostatnie słowo? |
_________________ Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów. Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych...
愛與被愛 |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 13:39
|

|
|
| sonja ktos je musi miec ::) |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 16:20
|

|
|
A powiedzcie, bo mnie meczy jedno Czy jak jestescie "na socjalu" to czy macie, albo mieliscie jakies niezapowiedziane kontrole? Np czy ktos jeszcze z Wami nie mieszka, albo czy czasem nie macie w domu "za bogato"? |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 18:57
|

|
|
| czasami bywaja takie kontrole sa one dorywcze nie wieadomo kiedy i kto przyjdzie |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-19, 20:29
|

|
|
| sisi napisał/a: | A powiedzcie, bo mnie meczy jedno Czy jak jestescie "na socjalu" to czy macie, albo mieliscie jakies niezapowiedziane kontrole? Np czy ktos jeszcze z Wami nie mieszka, albo czy czasem nie macie w domu "za bogato"? |
Ale to mieszkanie kogoś, to chyba jedynie przez meldunek mogą sprawdzić, nie? Bo ostatecznie "gości" to chyba i na Hartz można czasem mieć? Nawet długodystansowych...
Jest jakieś ograniczenie "mania w domu"? Bo jak patrzę na biednych znajomych na socjalu (Niemcy, żeby nie było), co to do pracy, Panie, to od lat pod górkę mają, to się lekko dołuję... mi się marzy doopna lodówka za 1200, a oni podobną po dwóch latach zmieniają na lepszą, bo tamta "mała"... z socjalu, nie? i co-to taki standard?
[ Dodano: 2010-02-19, 20:30 ]
cholera, zżarło mi połowę postu, potem dopiszę, bo to, co zostało, może być źle odczytane |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-19, 21:20
|

|
|
Kingus, jezeli chodzi o gosci to moga siedziec w domu ale jak kilka razy przyjda i sprawdza jego rzeczy to moga miec lipe
W niektorych mieszkaniach lodowki sa zabudowane w standardzie wiec i oni nie musza kupowac lodowek |
|
|
|
 |
|
|