spoldzielnia GESOBAU rozliczenie
| Autor |
Wiadomość |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-19, 09:45 spoldzielnia GESOBAU rozliczenie
|

|
|
otrzymalem dzis od spoldzielni gesobau nebenkostenabrechnung za zeszly rok(2008). I bardzo sie zdziwilem poniewaz musze do heizungu doplacic 250euro.w zeszlym roku otrzymalem zwrot(za rok2007) 350e wiec rozbieznosc siega tu 600e a jestem w 100procentach pewien ze mieszkanie bylo ogrzewane mniej wiecej na tym samym poziomie co dwa lata temu. pytanie do was drodzy mieszkancy gesobau -czy wam takze przyszly takie niefajne niespodziankiw tym roku? z doswiadczenia wiem ze markiesches viertel zamieszkuje wielu polakow wiec licze na to ze ktos odpowie na moj post:-) i pytanie drugie czy job center pokryje te koszty(jestem na hartz4)jesli nie to czy udzielaja jakas pozyczke na takie wypadki?niestety nie mam takiej gotowki zeby oplacic ten rachunek |
|
|
|
 |
KasiaBerek
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 73 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-11-19, 12:33
|

|
|
| Ja dostałam dopłatę za wodę, bo dzieciaki się całe lato paćkały. I musze zapłacić za to, że miałam na balkonie rozwalone balony z wodą lub błotem. Co do ogrzewania to możliwe, że w tym roku wprowadziło się dużo osób a we wcześniejszym roku mieszkania były puste i nikt nie używał ogrzewania. JobCenter powinno Ci to pokryć. Myślę, że nie powinni robić większego problemu. ( w najgorszym przypadku każą zmienić mieszkanie, ale myślę, że tak źle nie będzie) Ewentualnie pokryją to i jak zaczniecie pracować to każą zwrócić w ratach po parę euro. |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-19, 14:13
|

|
|
| u nas w bloku kazdy ma wlasne liczniki na kaloryferach wiec to ze mieszkania byly puste a teraz ktos w nich mieszka mi nic nie zmienia jedynie jesli chodzi o wode to jest jeden ogolny licznik (ale tu akurat jest pare euro zwrotu). wiem mniej wiecej ile ciepla zuzywamy(odkrecamy kaloryfer tylko w salonie i u dzieci w pokoju jesli na zewnatrz jest bardzo zimno) i bylem w 100% pewny ze dostane zwrot a tu zonk:-//// a wytlumacz mi dlaczego musisz placic za balony z woda na balkonie bo nie rozumiem o co chodzi |
|
|
|
 |
KasiaBerek
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 73 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-11-19, 16:56
|

|
|
Płacę za wodę, którą dzieciaki wlewają do balonów i z nudów rzucają na balkony. Bo pod balkonem mamy kran, a woda liczona jest w pionie.
Co do Twojego rachunku, skoro macie liczniki to idź się lepiej do GESOBAU zapytaj dlaczego taka zmiana. Muszą Ci wytłumaczyć, najlepiej weź na piśmie. To newet w JobCenter pokażesz w razie co.
[ Dodano: 2009-11-19, 16:57 ]
Ewentualnie jeśli sądzisz, że kwota jest za wysoka, możesz iść do sądu. Jest darmowy dla socjalowców i zajmuje się tylko sprawami mieszkaniowymi. |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

Pomogła: 12 razy Posty: 335 Skąd: MV
|
Wysłany: 2009-11-19, 20:42
|

|
|
Ja jeszcze nie dostalam rozliczenia , ale juz sie boje bo co roku musze doplacac |
_________________ "Jeśli możesz żyć wiecznie, to musisz wiedzieć po co żyjesz". |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-19, 20:48
|

|
|
nie wiem czy dobrze pisze ale ja rowniez posiadam licznik w domu ale jak przychodzi rozliczenie to na rozliczeniu jest rozpiska z kilku blokow na mojej ulicy wiec ciezko dojsc do tego ktory blok zuzyl najwiecej i za kogo ja place ale znam jeszcze jeden przypadek jezeli chodzi o ogrzewanie w domu
pewien uzytkownik nie odkrecal grzejnikow poniewaz nie potrzebowal dostal rozliczenie gdzie mial doplacic 600 euro nastepne rozliczenie za rok wiec sie wkurzyl uzywal do woli otwieral okna bo w domu bylo goraco przy rozliczeniu okazalo sie ze ma nadplate hehe |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-19, 21:02
|

|
|
| samantha2007 napisał/a: | Ja jeszcze nie dostalam rozliczenia , ale juz sie boje bo co roku musze doplacac |
ja po dzisiejszym abrechnungu boje sie odkrecic kaloryfer:-// kazdy rok grzalismy mniej wiecej tak samo zawsze byl zwrot od 150-350euro a teraz tyle doplaty ito niewiadomo zaco |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-11-19, 22:08
|

|
|
| eh........no u mnie tez do zaplacenia mam 350 euro ,a wcale tak duzo nie ogrzewalismy i co najciekawsze wiekszosc czasu nas nie bylo ,no krew mnie zalewa chyba czas chate zmienic:))) |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-19, 22:17
|

|
|
| a tez masz mieszkanie w gesobau? w zeszlym roku wymienil mi te liczniki przy kaloryferach z rteciowych(?) na elektronicznie i to pewnie te taki heizung mi naliczyly:-/ |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-11-19, 22:27
|

|
|
| ja niewiem jak oni to licza no kurcze ja prawie nie grzalam i taki rachunek do zaplacenia to az strach pomyslec jak by sie grzalo co to by bylo? |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
viola23
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy Posty: 99 Skąd: Berlin Reinickendorf MV
|
Wysłany: 2009-11-19, 23:48 dopłata
|

|
|
| ja rownież dostałam dopłatę na MV 270 /euro. W zeszlym roku miałam zwrot 54 Euro. /nie mam co prawda liczników jak zresztą caly ciąg bloków rozliczanych na moim rozrachunku ale z tego co wiem u nas praktycznie nikt nie grzał. Ja osobiście odkręciłam grzejniki tylko na 2 dni bo mieszkanie jest ciepłe.Gesobau leci sobie z nami. Robią remonty i wszędzie szukaja kasy |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-11-20, 09:18
|

|
|
| tez mi sie tak wydaje ze szukaja kasy..w koncu na takie remonty potrzeba mase pieniedzy. w zeszlym roku wstawili mi nowa kuchnie i od razu czynsz w gore o 60euro,gdybym to wiedzial to sam kupilbym kuchnie taka jaka bym chcial i ktora bylaby moja wlasnoscia. gesobau byl fajny bo korzystny ale z roku na rok robi sie coraz drozszy |
|
|
|
 |
samantha2007
Bardzo Aktywny

Pomogła: 12 razy Posty: 335 Skąd: MV
|
Wysłany: 2009-12-02, 19:42
|

|
|
Ja to chyba jestem rekordzistka dzis dostalam rozliczenie i wiecie ile mam doplaty?? 542 EURO z tego co sie orientuje to ponad 400 za ogrzewanie, ktore oszczedzalam bardzo, bo grzal tylkokaloryfer u dzieci i nie caly czas i nie na voll!!!! Wiec chyba jest cos nie tak. Dzwonilam do znajomych i wszyscy z gesobau maja doplaty nawet ci co co roku mieli nadplaty wielkosci jednej mity teraz musza doplacac
Dlaczego mamy placic za remonty gesobau innych mieszkan Przeciez jak nam zrobia remont to podniosa nam mite swoja droga!!!! A tak a´propos mity w zeszlym tygodniu mi przyslali pismo ze od lutego podwyzszaja o 20 euro!!!!
Czy ktos z Was wie gdzie mozna takie rozliczenie sprawdzic??
Nie zostawie tego tak, nadarmo nie place adwokata
[ Dodano: 2009-12-02, 21:21 ]
A tak na marginesie czy ktos z Was byl w gesobau zapytac co jest nie tak z tymi rozliczeniami, ze jest taka duza rozbieznosc miedzy 2007 a 2008?? |
_________________ "Jeśli możesz żyć wiecznie, to musisz wiedzieć po co żyjesz". |
|
|
|
 |
dzidzia3726
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 88 Skąd: Reinckendorf
|
Wysłany: 2009-12-14, 13:09 czesc.
|

|
|
| Jak dlugo czkaliscie na zwrot kaucji???Ja czekam juz 1.5mc i cisza |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-14, 15:36 Re: czesc.
|

|
|
| dzidzia3726 napisał/a: | | Jak dlugo czkaliscie na zwrot kaucji???Ja czekam juz 1.5mc i cisza |
Za gaz? |
|
 |
patus
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 132 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-12-14, 18:15 Re: czesc.
|

|
|
| dzidzia3726 napisał/a: | | Jak dlugo czkaliscie na zwrot kaucji???Ja czekam juz 1.5mc i cisza |
kaucja powinna byc oddana do miesiaca czasu... tak mi mowil moj poprzedni Vermieter (i tak tez dostalam...) nie byl to gesobau ale to chyba obowiazuje wszystkich... niewiem czy jest takie prawo badz nie ale tak mi powiedziano... upomnij sie o swoje |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-12-14, 19:46
|

|
|
| samantha2007 napisał/a: | Ja to chyba jestem rekordzistka dzis dostalam rozliczenie i wiecie ile mam doplaty?? 542 EURO z tego co sie orientuje to ponad 400 za ogrzewanie, ktore oszczedzalam bardzo, bo grzal tylkokaloryfer u dzieci i nie caly czas i nie na voll!!!! Wiec chyba jest cos nie tak. Dzwonilam do znajomych i wszyscy z gesobau maja doplaty nawet ci co co roku mieli nadplaty wielkosci jednej mity teraz musza doplacac
Dlaczego mamy placic za remonty gesobau innych mieszkan Przeciez jak nam zrobia remont to podniosa nam mite swoja droga!!!! A tak a´propos mity w zeszlym tygodniu mi przyslali pismo ze od lutego podwyzszaja o 20 euro!!!!
Czy ktos z Was wie gdzie mozna takie rozliczenie sprawdzic??
Nie zostawie tego tak, nadarmo nie place adwokata
[ Dodano: 2009-12-02, 21:21 ]
A tak na marginesie czy ktos z Was byl w gesobau zapytac co jest nie tak z tymi rozliczeniami, ze jest taka duza rozbieznosc miedzy 2007 a 2008?? |
oj to musze cie pocieszyc bo jednak nie jestes rekordzistka:-) znam rodzine ktora dostala 980e do doplaty ! u mnie tak samo wszyscy znajomi maja doplaty,ba z tego co wiem wszyscy w bloku maja taka sytuacje nawet babcia ktora mieszka tu 20lat i rok w rok dostawala okolo 200e zwrotu a w tym roku ma 150e doplaty i tez nie wie skad to sie wzielo! trzeba przejsc sie do gesobau i zypytac czemu tak duzo.. gesobau chyba potrzebuje pieniedzy bo nawet lampek swiatecznych na drzewach jest bardzo malo w porownaniu do poprzednich lat i jakos tak smutno |
|
|
|
 |
mque
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 6 razy Posty: 85 Skąd: Spandau
|
Wysłany: 2009-12-14, 19:51
|

|
|
| Pytalam sie mogo szwagra czy maja taka duza doplate jak WY - odpowiedzial, ze maja tylko 30€ a co roku mieli ok 120€. Tez maja mieszkanie z Gesobau |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-12-14, 20:07 Re: czesc.
|

|
|
| patus napisał/a: | | dzidzia3726 napisał/a: | | Jak dlugo czkaliscie na zwrot kaucji???Ja czekam juz 1.5mc i cisza |
kaucja powinna byc oddana do miesiaca czasu... tak mi mowil moj poprzedni Vermieter (i tak tez dostalam...) nie byl to gesobau ale to chyba obowiazuje wszystkich... niewiem czy jest takie prawo badz nie ale tak mi powiedziano... upomnij sie o swoje |
mi poprzedni vermiter mowil ze 6 tygodni. zerknij w umowe moze tam pisze |
|
|
|
 |
dzidzia3726
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 88 Skąd: Reinckendorf
|
Wysłany: 2009-12-15, 13:18
|

|
|
| odnosnie kaucji!!Oficjalnie wiem ze pol roku maja na zwrot kaucji.Mam nadziede ze to nie bedzie az tyle trwalo.Taki przepis-mozna tylko grzecznie przypominac!!!!!Tyle |
|
|
|
 |
|
|