forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

stały pobyt w Berlinie

Autor Wiadomość
darecki1231 
Nowy

Wysłany: 2009-06-30, 21:19   stały pobyt w Berlinie

Witam! mam na imie Darek chciałbym przenieść sie na stałe do Berlina razem z żoną posiadam niemieckie obywatelstwo ale obecnie mieszkam w Polsce,od czego mam zacząć czy bedzie ciężko znaleść prace moja znajomośc języka jest słabiutka,a żona zna komunikatywnie,prosze o wasze porady co zrobić jak to wszystko zacząć,obywatelstwo i paszport niemiecki już mam,czekam na podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.

pozdrawiam Darek

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-06-30, 21:44   

jak to wszystko zacząć? najlepiej od zapisania się na kurs niemieckiego :mrgreen:
bez języka ciężko będzie znaleźć prace, ba! nawet jak ktoś zna język, jest ciężko...

Calineczka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-06-30, 21:49   

Moim zdaniem w pierwszej kolejnosci jest znalezienie mieszkania i meldunek. Nastepnie mozesz starac sie o swiadczenia socjalne, ktore na pewno bardzo ci sie przydadza do momentu znalezienia przez ciebie pracy. Zycze powodzenia!

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-06-30, 21:53   

a tak z ciekawości... nie miałam okazji sie tym nigdy zainteresować.
czy jak obcokrajowiec z niemieckim paszportem przyjezdza do DE, to mu sie od razu należy HartzIV ?czy te świadczenia inaczej sie jeszcze nazywają?

Calineczka - cieżko będzie znaleźć mieszkanie,jeżeli nie ma sie pracy czy świadczeń...

Calineczka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-06-30, 22:14   

hmmm nie chce nikogo wprowadzac w blad, ale wydaje mi sie, ze slyszalam nawet o takich ludziach, ktorzy za jakas oplata zalatwiaja te wszystkie formalnosci.
Moze ktos z forumowiczow sam korzystal z uslug takich osob i pomoglby dajac namiary :-)

SoNja, wiadomo, ze bedzie ciezko. Kazdemu na poczatku pewnie bylo. Ale wszystko jest do osiagniecia. Trzeba byc tylko dobrej mysli i nie poddawac sie za szybko :-)

darecki1231 
Nowy

Wysłany: 2009-06-30, 22:28   witam

dziekuje za wasze podpowiedzi,czy moglibyście podac jakies namiary na szkoły języka niemieckiego tzn.dla nowo przybytych do niemiec wiem ze kiedys cos takiego było jak była ta wielka fala emigracji do niemiec,w roku 89/90 a teraz nie wiem jak to jest z tymi kursami niemieckiego oraz z pomocą socjalną chociaz nie chciałbym z tej pomocy socjalnej za bardzo korzystac wolałbym podjąć jakąś prace,pozdrawiam

falcor76 
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2009-07-01, 08:25   

Z Unii europejskiej jest opłacany projekt ,w którym ludzie ZA DARMO chodzą i pomagają załatwiać wszelkie formalności..gdzieś już o tym pisałam na forum.Mówią także w j.polskim.Sama korzystałam w lutym po powrocie z Włoch .

http://www.poloniaberlin....ght=celi+famili

joolita 
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-07-01, 10:29   

Mi bylo ciezko wrrrrrrrrrr drugi raz bym nie zmienila kraju ,a najgorszy brak jezyka :)
znalazlam fajna babeczke ktora duzo mi pomogla i pomaga jeszcze ale kasy wydalam duzo ,trzeba placic niestety .
Na dzien dzisiejszy w miare gadam po niemiecku ,od wrzesnia nastepny kurs i pozniej szkola :)
ale naprawde jest ciezko z tymi wszystkimi papierami ,trzeba miec duzo sily zeby to wszystko przeskoczyc .

Darecki a ja z Sopotu jestem :) witam sasiada :)

Artmann 
Nowy

Wysłany: 2009-10-03, 11:40   

U mnie z kolei czesc spraw na odwrot - jezykiem niemieckim posluguje sie perfekt, z kolei a propos kwestii zwiazanych z Alltagsleben pracuje ciezko na Rahmenvertrag (cos podobnego do Gewerbe ale nie do konca), czekam na Arbeitserlaubnis, no i moze kiedys dzieki temu doczekam sie swojego wlasnego 1-pokojowego M-2, tak, aby nareszcie zaczac w pelni samodzielne zycie.

Z tego, co slyszalem, nawet pracujac na Gewerbe lub czyms podobnym, trzeba podobno przedlozyc w Wohngemeinschaft zaswiadczenia o wysokosci zarobkow z ostatnich 3 miesiecy i wtedy podejma odpowiednia decyzje o przydziale mieszkania. Mnie wystarczyloby z powodzeniem po prostu najmniejsze, 1-pokojowe+kuchenka+lazienka - poniewaz nie mam zamiaru placic za powietrze w nie uzywanych pomieszczeniach, nie mam zamiaru mieszkac znowu na spolke z jakims Untervermieterem i znosic jego towarzystwa, nie mam tez poki co zamiaru wiazac sie tu z kimkolwiek.

Ja bede naturalnie staral sie o 1-Zimmer-Wohnung, bo ani mi sie sni mieszkac w dalszym ciagu z kims, na kupie - wystarczajaco przezylem w zyciu studenckim. Teraz chce normalnego zycia, spokoju+ladu.

Pozdrawiam serdecznie. :)

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-10-03, 15:24   

Artmann napisał/a:
swojego wlasnego 1-pokojowego M-2

Hej Artmann, a dlaczego po prostu nie wynajmiesz tego w/w ?
Robil ci ktos problemy?

Odpowiedz do tematu