| Autor |
Wiadomość |
agat79
Dyskutant

Pomogła: 24 razy Posty: 565 Skąd: Kiel
|
Wysłany: 2006-06-29, 21:00 Treptow- ktos zna?
|

|
|
| Wlasnie jestesmy na etapie przygotowywania sie do przeprowadzki do Berlina. Bardzo spodobaly mi sie bloki w dzielnicy Treptow, takie nowe osiedla. Wiem od znajomych, ze dzielnica ladna. Moze ktos wiecej umie powiedziec mi o tej dzielnicy, jak tam sie mieszka?. Na necie wygladaja na "przyjazne rodzinie", bo duzo placow zabaw, i fajne ulozenie blokow. Niestety, znam ta dzielnice tylko...wirtualnie. Poprosze o jakies sugestie w zwiazku z zamieszkaniem tam. POzdrawiam |
|
|
|
 |
Gosia
Staly bywalec forum

Pomogła: 8 razy Posty: 276 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-06-30, 09:39
|

|
|
Mieszkamy w sumie niedaleko i czesto w Treptow mieszkamy. Jest fajny park, sa tez centra handlowe, generalnie wszystko co potrzebne. Niestety raczej znam te czesc ze starsza zabudowa, zaraz kolo parku i nawet ogladalismy tam pare mieszkan, ale akurat nic ciekawego sie nie trafilo. Z przedszkolami nie powinno byc wiekszego problemu, bo to wschod. Generalnie polecam |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

|
Wysłany: 2006-06-30, 13:25
|

|
|
| Jak mam rozumiec wypowiedz "bo to wschod", negatywnie, czy pozytywnie?? Tzn. wiem, ze przewaznie ludzie narzekaja na wschodnia czesc, ale co konkretnie mialas na mysli, bo wspomnialas o przedszkolach? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gosia
Staly bywalec forum

Pomogła: 8 razy Posty: 276 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-07-07, 10:53
|

|
|
We wschodnim Berlinie duza latwiej o przedszkole i zazwyczaj sa tez odpowiednio dlugo czynne. W zachodnim roznie to bywa (mowie o panstwowych przedszkolach). Wiele przedszkoli jest we Friedrichsheinie i Prenzlauer Bergu, ale niestety czesto jest nawet 2-3 letnia kolejka bo to bardzo "dzieciate" dzielnice.
Mnie sie Treptow bardzo podoba i zdecydowanie bralabym je pod uwage. Odradzam za to blokowiska na wschodzie. |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

|
Wysłany: 2006-07-07, 12:26
|

|
|
| Gosia napisał/a: | We wschodnim Berlinie duza latwiej o przedszkole i zazwyczaj sa tez odpowiednio dlugo czynne. W zachodnim roznie to bywa (mowie o panstwowych przedszkolach). Wiele przedszkoli jest we Friedrichsheinie i Prenzlauer Bergu, ale niestety czesto jest nawet 2-3 letnia kolejka bo to bardzo "dzieciate" dzielnice.
Mnie sie Treptow bardzo podoba i zdecydowanie bralabym je pod uwage. Odradzam za to blokowiska na wschodzie. |
Wlasnie te miejsca, ktore ogladamy, to takie skupiska blokow, ale wyskosci do 4-ech pieter, czyli zadne 10-cio pietrowce. Wygladaja na Familienfreundlich, bo wiele placow zabaw, zieleni, i przede wszystkim nowe budownictwo. Ale mysle, ze wszedzie wszystko ma swoje wady i zalety. Najwyzej narazie wprowadzimy sie tam, a jak nam nie bedzie sie podobalo, a poznamy lepiej Berlin, wyniesiemy sie w miejsce, gdzie bedzie nam odpowiadac. Ciezko cokolwiek decydowac, jak sie kompletnie nie zna miasta, dlatego polegam tylko na opinach forumowiczow. |
|
|
|
 |
schneehase
Nowy

|
Wysłany: 2006-07-11, 17:31
|

|
|
Obecnie mieszkam na Lichtenberg ale do niedawna dosc dlugo na Treptow w okolicy Baumschulenweg.
Mieszkalo sie bardzo milo i spokojnie i nie ma tam takich tlumow jak na Charlotenburg czy Neukoeln. |
|
|
|
 |
37procent
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-06-03, 22:57
|

|
|
| ja treptow polecam jezeli zalerzy Wam na spokoju...swietym |
_________________ Polsko niemieckie studio reklamy w Berlinie>>> www.grafik-input.com
 |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-06-03, 23:54
|

|
|
| Mieszkalem na Treptow - Adlershof prawie 4 lata . W tej chwili jestem juz po przeprowadzce na Spandau .Jak bym nie musial to wcale bym sie z tej dzielnicy nie wyprowadzil . Bardzo mi sie tam podobalo.Ja mieszkalem w starym budownictwie. Blok byl po renowacji wiec ok, mieszkanie duze i przestronne 2 pokoje 79 metrow kwadratowych. Poza tym 100 metrow do lasu i jakies 5 km nad jeziorko. Wszystkie potrzebne sklepy w okolicy. Przedszkole jakies 500 metrow od domu. Jak wyzej : Jesli chcesz miec spokoj i cisze to polecam te dzielnice. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
agat79
Dyskutant

|
Wysłany: 2007-06-04, 09:03
|

|
|
dzieki za Wasze odpowiedzi. Mieszkaw w Berlinie juz od konca wrzesnia 2006, wyladowalismy na Pankow, z czego jestesmy bardzo zadowoleni. Poczatki byly bardzo trudne, wrecz bylam zalamana wyborem z pewnych wzgledow, ale obecnie dostrzegam coraz wiecej zalet mieszkania tu, gdzie jestem. Dziekuje ludziom, ktorzy podtrzymywali nas na duchu!!! I tez sa bywalcami tego forum |
|
|
|
 |
|
|