forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

W jaki sposob mozna zdobyc meldunek w Berlinie

Autor Wiadomość
Maciek'80 
Nowy

Wysłany: 2008-11-02, 19:09   W jaki sposob mozna zdobyc meldunek w Berlinie

Witam,
czy ktos z Was orientuje sie moze w jaki sposob mozna zdobyc meldunek?
Jestem w Berlinie od niedawna,do podjecia pracy wymagany jest meldunek-niestety nie jestem w stanie zdobyc go od wlasciciela mojego obecnego mieszkania.
Wiem ze istnieje mozliwosc zameldowania sie w innym miejscu,moze ktos moglby pomoc i zameldowac mnie za oplata?
Bede wdzieczny za kazda wiadomosc.

Pozdrawiam

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2008-11-03, 15:55   

Nie musisz pytac sie wlasciciela mieszkania o zameldowanie. jesli masz umowe najmu idziesz z tym do ratusza i tam Cie melduja w ciagu 10 minut :) wlascicielowi mieszkania nic nie musisz mowic.

Szczerze mowiac, nawet nie musisz miec umowy najmu. Wypelnisz ladnie ankiete, ze mieszkasz tu i tu i koniec. Nikt Ciebie nie sprawdzi :)

Powodzenia!

grzegorz szwarc 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2008-11-03, 20:47   

sisi ma racje-mozesz sie zameldowac gdzie chcesz-takie to niemieckie przepisy-tylko pozniej moze byc klopot z odbieraniem korespondencji

ornela 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2008-11-05, 09:28   

Bez umowy pisemnej, nikt nie zamelduje. Umowe musisz przedlozyc w urzedzie. Podanie pierwszego lepszego adresu nie wystarczy.

kajira 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2008-12-15, 22:43   

Jesli dalej jestes tym zainteresowany to odezwij sie do mnie na PW

marlen 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-04-22, 19:54   

ornela, bzdura, ja sie meldowalam bez zadnych umow i tym podobnych pierdol. Wypelnilam se formularz , zanioslam do Burgeramtu i tyle. Zameldowanie dostalam od reki.

Nie straszcie ludzi niepotrzebnie :shock:

agares 

Wysłany: 2009-04-22, 20:18   

Widocznie trafiłaś na takiego urzędnika. Inaczej to trzeba przedłożyć umowę na gębę nikt nic nie da w urzędzie.

Może pójdziemy i od reki nam dadzą pozwolenia na pracę albo obywatelswo na ładne oczy?:)

Madziazakowa 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-04-22, 20:47   

ja tez do zameldowania musialam umowe na stol wylozyc bo innaczej nie bylo szans dostac meldunku...

marlen 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-04-22, 22:56   

widac dobrze mi z oczu patrzy:)mowie tylko jak to u mnie bylo, a wiem, ze nie jestem jedyna, ktora miala takie dosw. Widac co dzielnica, inny obyczaj:P albo faktycznie mialam fuksa. Ale powiem tez, ze zakladajac Gewerbe udalo mi sie to bez waznego paszportu i konta w banku, a to sa rzeczy wymagane przy zakladaniu Gewerbe... wiec nigdy nie mow nigdy:P

pozdrawiam i powodzenia koledze zycze z meldunkiem:)

Ps.nie porownywala bym meldunku do pozw. o prace czy obyw. zameldowac sie tu moze kazdy, a dwie pozostale rzeczy nie kazdy moze dostac. Roznica wielka jest.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2009-04-22, 23:08   

marlen napisał/a:
ze zakladajac Gewerbe udalo mi sie to bez ...konta w banku, a to sa rzeczy wymagane przy zakladaniu Gewerbe... wiec nigdy nie mow nigdy:P

Od kiedy? Bo 3 lata temu konta bez gewerbe mi założyć nie chcieli... I do dzisiaj nikt przy zakładaniu gewerbe o nic oprócz dokumentu tożsamości nie pytał, przynajmniej na Schonebergu i Mitte.

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-04-23, 00:09   

marlen napisał/a:
ornela, bzdura, ja sie meldowalam bez zadnych umow i tym podobnych p*****. Wypelnilam se formularz , zanioslam do Burgeramtu i tyle. Zameldowanie dostalam od reki.

Nie straszcie ludzi niepotrzebnie :shock:

u mnie bylo to samo :)

poszłam, podałam adres i od reki miałam meldunek :roll: az dziwne, bo mozna sie tak u pani Merkel zameldowac a ona o niczym nie musi wiedziec :mrgreen:

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2009-04-23, 00:17   

ja potrzebowalem umowy zeby mnie zameldowano - bez tego nie bylo mowy o zameldowaniu.

Sylvia 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-04-23, 00:25   

marlen napisał/a:
widac dobrze mi z oczu patrzy:)mowie tylko jak to u mnie bylo, a wiem, ze nie jestem jedyna, ktora miala takie dosw. Widac co dzielnica, inny obyczaj:P albo faktycznie mialam fuksa. .

marlen, to nie był fuks - w moim przypadku było identycznie. Widać nasza dzielnica rządzi się swoimi prawami i nie ma z tego tytułu zbędnych problemów :wink: :razz: :mrgreen:

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2009-04-23, 00:25   

Maq napisał/a:
ja potrzebowalem umowy zeby mnie zameldowano - bez tego nie bylo mowy o zameldowaniu.

tak, bo mieszkanie jest na ciebie, wtedy ja tez potrzebowalam umowy jak wlasne dostałam, ale inaczej bylo jak sie u kogos zameldowywałam... o to mi chodzi :cool:

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2009-04-23, 00:27   

SoNja napisał/a:
Maq napisał/a:

tak, bo mieszkanie jest na ciebie, wtedy ja tez potrzebowalam umowy jak wlasne dostałam, ale inaczej bylo jak sie u kogos zameldowywałam... o to mi chodzi :cool:

jak mialem mieszkanie ''nie na siebie'' to potrzebny byl hauptmieter , ktory poswiadczal ze bede u niego zameldowany :) to nie bylo az tak dawno ;)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2009-04-23, 00:28   

u mnie jakos nie... :roll:

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2009-04-23, 01:22   

SoNja napisał/a:
u mnie jakos nie... :roll:

w 3 dzielnicach sie juz meldowalem i za kazdym razem ta sama spiewka ...

Odpowiedz do tematu