W jaki sposob mozna zdobyc meldunek w Berlinie
| Autor |
Wiadomość |
Maciek'80
Nowy

|
Wysłany: 2008-11-02, 19:09 W jaki sposob mozna zdobyc meldunek w Berlinie
|

|
|
Witam,
czy ktos z Was orientuje sie moze w jaki sposob mozna zdobyc meldunek?
Jestem w Berlinie od niedawna,do podjecia pracy wymagany jest meldunek-niestety nie jestem w stanie zdobyc go od wlasciciela mojego obecnego mieszkania.
Wiem ze istnieje mozliwosc zameldowania sie w innym miejscu,moze ktos moglby pomoc i zameldowac mnie za oplata?
Bede wdzieczny za kazda wiadomosc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-11-03, 15:55
|

|
|
Nie musisz pytac sie wlasciciela mieszkania o zameldowanie. jesli masz umowe najmu idziesz z tym do ratusza i tam Cie melduja w ciagu 10 minut wlascicielowi mieszkania nic nie musisz mowic.
Szczerze mowiac, nawet nie musisz miec umowy najmu. Wypelnisz ladnie ankiete, ze mieszkasz tu i tu i koniec. Nikt Ciebie nie sprawdzi
Powodzenia! |
|
|
|
 |
grzegorz szwarc
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-11-03, 20:47
|

|
|
| sisi ma racje-mozesz sie zameldowac gdzie chcesz-takie to niemieckie przepisy-tylko pozniej moze byc klopot z odbieraniem korespondencji |
_________________ Grzeczni chlopcy ida do nieba,a niegrzeczni chodza tam gdzie chca )) |
|
|
|
 |
ornela
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 12 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2008-11-05, 09:28
|

|
|
| Bez umowy pisemnej, nikt nie zamelduje. Umowe musisz przedlozyc w urzedzie. Podanie pierwszego lepszego adresu nie wystarczy. |
|
|
|
 |
kajira
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-12-15, 22:43
|

|
|
| Jesli dalej jestes tym zainteresowany to odezwij sie do mnie na PW |
_________________ Kajira |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2009-04-22, 19:54
|

|
|
ornela, bzdura, ja sie meldowalam bez zadnych umow i tym podobnych pierdol. Wypelnilam se formularz , zanioslam do Burgeramtu i tyle. Zameldowanie dostalam od reki.
Nie straszcie ludzi niepotrzebnie |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
agares
|
Wysłany: 2009-04-22, 20:18
|

|
|
Widocznie trafiłaś na takiego urzędnika. Inaczej to trzeba przedłożyć umowę na gębę nikt nic nie da w urzędzie.
Może pójdziemy i od reki nam dadzą pozwolenia na pracę albo obywatelswo na ładne oczy?:) |
|
|
|
 |
Madziazakowa
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 45 Skąd: Berlin - Gdynia
|
Wysłany: 2009-04-22, 20:47
|

|
|
| ja tez do zameldowania musialam umowe na stol wylozyc bo innaczej nie bylo szans dostac meldunku... |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2009-04-22, 22:56
|

|
|
widac dobrze mi z oczu patrzy:)mowie tylko jak to u mnie bylo, a wiem, ze nie jestem jedyna, ktora miala takie dosw. Widac co dzielnica, inny obyczaj:P albo faktycznie mialam fuksa. Ale powiem tez, ze zakladajac Gewerbe udalo mi sie to bez waznego paszportu i konta w banku, a to sa rzeczy wymagane przy zakladaniu Gewerbe... wiec nigdy nie mow nigdy:P
pozdrawiam i powodzenia koledze zycze z meldunkiem:)
Ps.nie porownywala bym meldunku do pozw. o prace czy obyw. zameldowac sie tu moze kazdy, a dwie pozostale rzeczy nie kazdy moze dostac. Roznica wielka jest. |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-04-22, 23:08
|

|
|
| marlen napisał/a: | ze zakladajac Gewerbe udalo mi sie to bez ...konta w banku, a to sa rzeczy wymagane przy zakladaniu Gewerbe... wiec nigdy nie mow nigdy:P
|
Od kiedy? Bo 3 lata temu konta bez gewerbe mi założyć nie chcieli... I do dzisiaj nikt przy zakładaniu gewerbe o nic oprócz dokumentu tożsamości nie pytał, przynajmniej na Schonebergu i Mitte. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2009-04-23, 00:09
|

|
|
| marlen napisał/a: | ornela, bzdura, ja sie meldowalam bez zadnych umow i tym podobnych p*****. Wypelnilam se formularz , zanioslam do Burgeramtu i tyle. Zameldowanie dostalam od reki.
Nie straszcie ludzi niepotrzebnie |
u mnie bylo to samo
poszłam, podałam adres i od reki miałam meldunek az dziwne, bo mozna sie tak u pani Merkel zameldowac a ona o niczym nie musi wiedziec |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2009-04-23, 00:17
|

|
|
| ja potrzebowalem umowy zeby mnie zameldowano - bez tego nie bylo mowy o zameldowaniu. |
|
|
|
 |
Sylvia
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 7 razy Posty: 179 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-04-23, 00:25
|

|
|
| marlen napisał/a: | | widac dobrze mi z oczu patrzy:)mowie tylko jak to u mnie bylo, a wiem, ze nie jestem jedyna, ktora miala takie dosw. Widac co dzielnica, inny obyczaj:P albo faktycznie mialam fuksa. . |
marlen, to nie był fuks - w moim przypadku było identycznie. Widać nasza dzielnica rządzi się swoimi prawami i nie ma z tego tytułu zbędnych problemów |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-04-23, 00:25
|

|
|
| Maq napisał/a: | | ja potrzebowalem umowy zeby mnie zameldowano - bez tego nie bylo mowy o zameldowaniu. |
tak, bo mieszkanie jest na ciebie, wtedy ja tez potrzebowalam umowy jak wlasne dostałam, ale inaczej bylo jak sie u kogos zameldowywałam... o to mi chodzi |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Maq

|
Wysłany: 2009-04-23, 00:27
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | Maq napisał/a: | | ja potrzebowalem umowy zeby mnie zameldowano - bez tego nie bylo mowy o zameldowaniu. |
tak, bo mieszkanie jest na ciebie, wtedy ja tez potrzebowalam umowy jak wlasne dostałam, ale inaczej bylo jak sie u kogos zameldowywałam... o to mi chodzi |
jak mialem mieszkanie ''nie na siebie'' to potrzebny byl hauptmieter , ktory poswiadczal ze bede u niego zameldowany to nie bylo az tak dawno |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2009-04-23, 00:28
|

|
|
u mnie jakos nie... |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Maq

|
Wysłany: 2009-04-23, 01:22
|

|
|