Wohnberechtigungsschein - WBS
| Autor |
Wiadomość |
paula19
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 29 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-01-17, 14:20 Wohnberechtigungsschein - WBS
|

|
|
Witam
Czy ktoś może słyszał o tym WBS. Co to dokładnie jest i jak się o to starać. Jakie potrzebne są dokumenty Czy potrzebne jest pozwolenie na pracę. Mam tylko Gewerbę Prosze tylko o nie kierowanie mnie na strony niemieckie bo nie kumam za dobrze jeszcze języka : Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-17, 14:25 ]
Dodam może jeszcze że dokładnie chodzi mi o to czy jest możliwość otrzymania np. mieszkania które dofinansuje państwo bo niestety mieszkam na jednym pokoju z dzieckiemi i mężem ale nie mam kasy żeby przeprowadzić się na większe:cry: a ten jeden pokój robi się już powoli za mały dla nas. niestety mam tylko Pobyt stały i Gewerbę i nie wiem czy mam wogóle szansę na coś takiego:?: |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-01-17, 17:07
|

|
|
tez kiedys przy szukaniu mieszkania natrafilam na takie, co zyczyly sobie WBS...
na to sie czeka 4-6 tyg.
zdaje sie, jest to papierek, ktory musisz pokazac,ze ci JC zaplaci za to mieszkanie.
musisz pojsc tam i sie dowiedziec czy ci bedzie przyslugiwalo takie dofinansowanie. |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-01-17, 17:40
|

|
|
Wbs otrzymuje się w Wohnungsamt. Mieszkania z wbs należą do miasta i otrzymanie takiego mieszkania jest równoznaczne z możliwością ubiegania się o wohngeld. Można złożyć papiery nie mając nic wspólnego z JC, także wtedy, kiedy jest się na gewerbe.
Na pewno potrzebne są:
-dowody tożsamości
-freizugigkeitsbescheinigung dla wszystkich członków rodziny
-zaświadczenie o ubezpieczeniu
-sozialversicherungsnummer
-aktualne meldunki
-akty urodzenia dzieci
-w przypadku małżeństw-akt małżeństwa
-zaświadczenie ze szkoły/przedszkola jeśli dziecko uczęszcza
-papier z Familienkasse o wysokości Kindergeld
-dochód za ostatnie 3 miesiące wyliczony przez Steuerberatera
-bescheid z Finanzamtu za poprzedni rok
Nie pamietam, co jeszcze, przy wypełnianiu wniosku dostaje się rozpiskę, czego brakuje i donosisz w ustalonym terminie.
Czeka się na to do dwóch tygodni, papier jest ważny 12 miesięcy.
Na świstku jest między innymi napisane, ilu pokojowe mieszkanie przysługuje, czyli dla 3 osób można znaleźć mieszkanie max 3 pokojowe. |
|
|
|
 |
paula19
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-17, 18:16
|

|
|
Bardzo serdecznie dziękuję za informację. Mam jeszcze jedno tylko pytanie jak uzyskać sozialversicherungsnummer i gdzie to załatwić. |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-01-17, 18:30
|

|
|
Deutsche Rentenversicherung.
Knobelsdorfstr. 92
14059 Berlin
Potrzebny dowód, meldunek-ja dostałam bez innych papierów, chociaż teraz podobne freizugigkeitsbescheinigung chcą i kartę Krankenversicherung, ale tego na 100% nie wiem.
Decyzję o przyznaniu numeru dostajesz od ręki, legitymacja przychodzi pocztą. W Wohnunsamt wystarczy decyzja. |
|
|
|
 |
paula19
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-18, 11:59
|

|
|
Jeszcze raz dzięki
[ Dodano: 2010-02-10, 16:51 ]
Hej to znów ja mam jeszcze pytanie . Czy jak pozbieram wszystkie dokumenty wraz z wypełnionym antragiem czy mogę wysłać to do nich pocztą czy trzeba osobiście zanieść. Drugie moje pytanie czy jak uda się już załatwić WBS to mieszkanie szukam sama. Jak to wygląda z mitą, płace sama czy miasto płaci czy musze wtedy dodatkowo wystąpić o wohngeld . Sorka ż zawracam głowę ale zależy mi na tym bardzo. Dziękuję.
[ Dodano: 2010-02-10, 16:56 ]
Hej to znów ja mam jeszcze pytanie . Czy jak pozbieram wszystkie dokumenty wraz z wypełnionym antragiem czy mogę wysłać to do nich pocztą czy trzeba osobiście zanieść. Drugie moje pytanie czy jak uda się już załatwić WBS to mieszkanie szukam sama. Jak to wygląda z mitą, płace sama czy miasto płaci czy musze wtedy dodatkowo wystąpić o wohngeld . Sorka że zawracam głowę ale zależy mi na tym bardzo. Dziękuję. |
|
|
|
 |
Discoverer
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-10, 16:24
|

|
|
Witajcie. Mam maly problem. w mieszkaniu o ktore sie staram, potrzebuje WBS.
Poszedlem do ratusza, dali mi dokumenty do uzupelnienia, ale moj problem polega na zbyt slabej znajomosci niemieckiego i nie potrafie tego wypelnic.
Jedna z kart mialem dac do pracodawcy i to zrobilem.
Czy ktos bylby w stanie pomoc mi przy wypelnieniu tego dokumentu?
Bardzo prosze o pomoc. Obiecuje sie odwdzieczyc |
_________________ Young Fresh Meat in This City. |
|
|
|
 |
|
|