| Autor |
Wiadomość |
Kitanka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-06, 16:20 wspólne mieszkanie
|

|
|
mój znajomy ma problem i nie wie gdzie z tym pójść , to Was zapytam, a nóż widelec, ktos cos bedzie wiedział.
Otoz pan Kowalski jest momentalnie na ALGII a jego dziewczyna pracuje.Chcą zamieszkać razem, aczkolwiek pan Kowalski nie chce zeby JC weszło jego dziewczynie na zarobki (troche głupio tak, nie? ) co w tym wypadku da się zrobic,żeby JC sie nie czepiało zarobków dziewczyny?W końcu nie są jeszcze małżeństwem, tylko Lebensgemeinschaft, a kazdy z nich może mieć swoje pieniądze a nie wspólne... miał ktoś kiedyś podobna sytuacje?
widziałam,ze Niki tu taka obeznana jest, może ty coś bedziesz wiedziała? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-10-06, 17:38
|

|
|
JC nie wchodzi na zarobki ,jedynie moze wliczyc jej dochod...
a wtedy jemu moze juz nic ,albo mniej przyslugiwac.
pewnie nie pokryja mu calego czynszu,wody,ogrzewania ,przeciez ona tez musi dolozyc do tego skoro mieszka i uzywa |
|
|
|
 |
fifi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-06, 17:46
|

|
|
Kitanka, pewnie juz od dawna mieszkaja razem...
O co tak naprawde chodzi?
Jak chcesz moze byc na PW
pozdro |
_________________ usmiechnij sie! |
|
|
|
 |
Kitanka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-06, 19:02
|

|
|
fifi, no właśnie nie mieszkają razem, oboje mają kawalerki a chcą jedno większe mieszkanie.
Niki, to mialam na mysli. dlaczego ma jemu nic nie przysługiwać, jezeli nie sa malzenstwem tylko mieszkaja razem? Mozna to jakoś obejsc?
Wiadomo,ze jak bedzie wspolne mieszkanie , to opłaty ida na pół ale co z resztą?Dlaczego panstwo wlicza dochód nie-małżonka? Ile taki partner musi zarabiac, zeby nie sciagali mu kasy za drugiego? nie mam pojecia zielonego, na jakich stronach mam tego szukac... |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
|
|
|
 |
Kitanka
Poczatkujacy

|
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-06, 23:18
|

|
|
| Z tego samego powodu, z którego w Polsce przy przyznawaniu zasiłków socjalnych bierze się pod uwagę wszystkich członków gospodarstwa domowego. Zakłada się, że mieszkających razem ludzi coś jednak łączy i istnieje współzależność finansowa. Gdyby pan miał np. dwupokojowe mieszkanie, podpisał z panią Untermitvertrag i zaniósł go do JC, to stracił by ze swojego Alg II kwotę wynajmu i reszta dochodu pani, jako podnajmującej, nikogo nie ruszyłby. Chyba nie liczycie na aż taką naiwność urzędników, którzy uwierzą, że ten pan z tą panią to nic nie ma, tylko chcą mieć jedną skrzynkę na listy? |
|
|
|
 |
Kitanka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-06, 23:49
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | Chyba nie liczycie na aż taką naiwność urzędników, którzy uwierzą, że ten pan z tą panią to nic nie ma, tylko chcą mieć jedną skrzynkę na listy? |
nigdy nie bylam w takiej sytuacji wiec sie niestety nie znam, dlatego tez pytam.
ale juz chyba wszystko jasne dzieki za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-07, 00:13
|

|
|
| jak sie wypelnia wniosek na algiII to jest dodatkowy papier ktory wypelnie/podpisuje osoba z ktora sie mieszka ze nie ma nic do osoby ubiegajacej sie o social. w miescie jest masa WG gdzie np. polowa mieszkancow jedzie na socialu a druga pracuje i nikt nikomu ni wchodzi na zarobki i nie obcina socialu. jak kolega potrzebuje darmowej porady w sprawie algiII niech sie do mnie zglosi. pokieruje do odpowiedniej osoby. |
|
|
|
 |
fifi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-07, 00:36
|

|
|
brawo lenin!
Dlaczego latwe rozwiazania sa takie trudne do odnalezienia??
Twoj znajomy wynajmuje mieszkanie dwupokojowe, odnajmuje jeden pokoj dziewczynie i mieszkaja razem....
Ona wynajmuje mieszkanie dwupokojowe, on wynajmuje u niej pokoj (zmienia miejsce zamieszkania, bo bedzie mial blizej do szkoly lub ma mozliwosc znalezc prace w okolicy).
pozdr |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-10-07, 16:42
|

|
|
a ja wlasnie ogladam program na RTL (ustawiony, bo ustawiony, ale pasujący do tematu).
Para tez powiedziala,że miaja WG i przyszedł pan z kontroli.
Zajrzał do: lodówki - żadne nie miało osobnej półki na żarcie, do łazienki- stwierdził,że 2 szczoteczki są w jednym kubku i to juz nie jest WG tylko Lebensgemeinschaft , to samo było z pokojami... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-07, 18:18
|

|
|
| ok, zgodze sie ale to sa sytuacje extremalne.tam mysle sobie ze o kontroli powinni byc powiadomieni. nie wydaje mi sie zeby urzednik tak sobie "z ulicy" wjechal na mieszkanie. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-07, 21:01
|

|
|
| Kitanka napisał/a: | fifi, no właśnie nie mieszkają razem, oboje mają kawalerki a chcą jedno większe mieszkanie.
|
to kto wynajmie teraz to wieksze?
czy na to JC tez sie zgodzi ?nie ma ograniczenia w metrach i sumie czynszu??
no tak w Berlinie wszystko mozliwe
pokazywali w TV |
|
|
|
 |
Kitanka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-08, 00:04
|

|
|
| niki napisał/a: |
to kto wynajmie teraz to wieksze? |
osoba która pracuje? |
|
|
|
 |
fifi
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-08, 02:44
|

|
|
hej,
wedlug mnie nachmiterem powinien byc facet z ALGII,
unternachmiterem obca babeczka
ona za pokoj moze placic spokojnie 300euro z malym hakiem,
on tyle ile teraz (okolo)....
w sumie wychodzi mieszkanie za jakies 600 warm (z hakiem)
pzdr |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-09, 14:05
|

|
|
| lenin666 napisał/a: | | ok, zgodze sie ale to sa sytuacje extremalne.tam mysle sobie ze o kontroli powinni byc powiadomieni. nie wydaje mi sie zeby urzednik tak sobie "z ulicy" wjechal na mieszkanie. |
Tak sobie z ulicy może nie, tak sobie bez uprzedzenia po wezwaniu do stawienia się w JC - i owszem. Dostajesz wezwanie do stawienia się w terminie, a tam pan/pani oznajmia Ci, że jedziecie do Ciebie na kontrolę. W JC na Tempelhof wcale nie takie rzadkie... |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-10, 12:28
|

|
|
| Kingus napisał/a: | | lenin666 napisał/a: | | ok, zgodze sie ale to sa sytuacje extremalne.tam mysle sobie ze o kontroli powinni byc powiadomieni. nie wydaje mi sie zeby urzednik tak sobie "z ulicy" wjechal na mieszkanie. |
Tak sobie z ulicy może nie, tak sobie bez uprzedzenia po wezwaniu do stawienia się w JC - i owszem. Dostajesz wezwanie do stawienia się w terminie, a tam pan/pani oznajmia Ci, że jedziecie do Ciebie na kontrolę. W JC na Tempelhof wcale nie takie rzadkie... |
nie maja do tego prawa! licza na niewiedze osoby wzywanej. jak dostajesz zaproszenie do jobcenter to jest to zaproszenie do nich! jesli ci oznajmiaja ze chca do ciebie sie wybrac to ich informujesz ze najpierw powinni cie o tym poinformowac listownie i nie zgadzasz sie na ich wizyte w tym momencie bo np. teraz idziesz szukac pracy! |
|
|
|
 |
|
|