forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

wszystko na początek

Autor Wiadomość
iti 
Nowy

Wysłany: 2010-11-22, 13:06   wszystko na początek

Witam,
Mam parę podstawowych pytań, które na pewno przydadzą się innym:
1.Znacie w Berlinie tzw. "mieszkania, pokoje robotnicze" gdzie można się na parę dni zatrzymać (mniej niż 10 euro/noc/osoba) ? Wiadomo w międzyczasie oglądać mieszkania, chodzić na rozmowy do firm etc.
2. Jak Niemcy podchodzą do wynajęcia jednego pokoju dla dwóch osób? Kaltmiete- bez zmian, warm; czyli rachunku (prąd, gaz etc) x2? Jak jest najczęściej?
3. Czy mieszkania w Berlinie wynajmowane są z umową (określony czas wynajmu) czy można bez konsekwencji finansowych rozwiązać umowę np. z miesięcznym wypowiedzeniem? Czy zależy to od właściciela? Jaka jest tendencja?
4. Z tego względu, że w Berlinie nie jestem często, jakie dzielnice są podobne do Charlottenburg? (blisko parki, czystość, dobra komunikacja, bezpiecznie). Neunkolln i Kreuzberg odpadają

pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi! (to bardzo ważne dla mnie!! jo!)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2010-11-22, 13:36   Re: wszystko na początek

iti napisał/a:
Witam,
Mam parę podstawowych pytań, które na pewno przydadzą się innym:
1.Znacie w Berlinie tzw. "mieszkania, pokoje robotnicze" gdzie można się na parę dni zatrzymać (mniej niż 10 euro/noc/osoba) ?

za mniej niz 10e to troche ciezko bedzie... chyba ze moze w schronisku mlodziezowym?
moja znajoma wynajmuje mieszkanie tzw. Ferienwohnung za 30e/doba (2 osoby + dziecko sie tam mieszcza)

iti napisał/a:
2. Jak Niemcy podchodzą do wynajęcia jednego pokoju dla dwóch osób? Kaltmiete- bez zmian, warm; czyli rachunku (prąd, gaz etc) x2? Jak jest najczęściej?

nie wszedzie jest gaz... a za gaz i prad placisz zazwyczaj osobno.

iti napisał/a:
3. Czy mieszkania w Berlinie wynajmowane są z umową (określony czas wynajmu) czy można bez konsekwencji finansowych rozwiązać umowę np. z miesięcznym wypowiedzeniem? Czy zależy to od właściciela? Jaka jest tendencja?

zazwyczaj wynajmowane sa bezterminowo, a jak zlozysz wypowiedzenie to z 3-miesiecznym wypowiedzeniem.

iti napisał/a:
4. Z tego względu, że w Berlinie nie jestem często, jakie dzielnice są podobne do Charlottenburg? (blisko parki, czystość, dobra komunikacja, bezpiecznie). Neunkolln i Kreuzberg odpadają

w kazdej dzielnicy nawet jak w Kreuzberg czy Neukölln znajda sie ladne káty.Trzeba poszukac ;) Charlottenburg jest fajny tylko dlatego, ze sie znajduje w samym centrum.poza tym jest drogi.

pozdro

iti 
Nowy

Wysłany: 2010-11-22, 15:02   

Dzięki za odpowiedź, jeszcze ciekawi mnie odpowiedź; 2. Jak Niemcy podchodzą do wynajęcia jednego pokoju dla dwóch osób? Kaltmiete- bez zmian, warm; czyli rachunku wg licznika? Jak jest najczęściej?

Czy spółdzielnie(?) np. DEGEWO biorą dodatkową kasę za pomoc w wynajęciu mieszkania? Jaka spółdzielnia obsługuje dzielnicę Charlottenburg lub Mitte? Proszę o oświecenie

Jakie oprócz (ale ciche, zielone, Czyste!) dzielnice polecacie?

Czy może ktoś z Szanownej Polonii ma pokój do wynajęcia od 1.12.2010 na okres paru miesięcy ? (teraz dzielnica obojętnie, aczkolwiek przychylniej do w/w dzielnic i raczej w centrum). Wiadomo łatwiej przez znajomych znajomych.
Na razie 1 osoba:) szczegóły info na priv!

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2010-11-22, 15:43   

iti napisał/a:

Czy spółdzielnie(?) np. DEGEWO biorą dodatkową kasę za pomoc w wynajęciu mieszkania?

tego pytania nie bardzo rozumiem... :neutral:

inne dzielnice w Berlinie? mi sie podobal Steglitz, Wilmersdrof,w sobote bylam na Buckow2 tam tez nie bylo zle, w Reinickendorf sa ladne káty, albo na ostach Prenzlauer Berg, Weißensee,Pankow,Hellersdorf... kazdemu sie bedzie podobac co innego ;)

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-11-22, 21:24   

SoNja napisał/a:
iti napisał/a:

Czy spółdzielnie(?) np. DEGEWO biorą dodatkową kasę za pomoc w wynajęciu mieszkania?

tego pytania nie bardzo rozumiem... :neutral:

inne dzielnice w Berlinie? mi sie podobal Steglitz, Wilmersdrof,w sobote bylam na Buckow2 tam tez nie bylo zle, w Reinickendorf sa ladne káty, albo na ostach Prenzlauer Berg, Weißensee,Pankow,Hellersdorf... kazdemu sie bedzie podobac co innego ;)

:) Sonja...zapomnialas o Zehlendorf, bardzo tu zielono i dobra komunikacja do centrum:) Pod moim domem biegaja wiewiorki, lataja dziecioly, hihihi i mam gdzie pobiegac, spacerowac, odpoczywac, jezdzic rowerem:)
Ale wiadomo, kazdy chwali swoje:) Wiele jest w Berlinie pieknych zakatkow do zamieszkania, zalezy czy ktos woli spokoj, czy zgielk wielkiego miasta.
Na Wilmersdorf jest dosc drogo, bo to kolo Grunewaldu, owszem piekne wille...
Pozdrowienia:)

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Wysłany: 2010-11-22, 22:59   

asiaplomyk napisał/a:

:) Sonja...zapomnialas o Zehlendorf, bardzo tu zielono i dobra komunikacja do centrum:) Pod moim domem biegaja wiewiorki, lataja dziecioly, hihihi i mam gdzie pobiegac, spacerowac, odpoczywac, jezdzic rowerem:)

wiesz.. moglam kazda dzielnice wymienic, a Zehlendorf pominelam niespecjalnie :mrgreen:
u mnie na tarasie tez biegaja wiewiorki a nawet jakies dziecioly zielone,tez mam gdzie pobiegac i pospacerowac, odpoczac, jezdzic rowerem , ba nawet popływac w lato ;)

anettaanetta 
Nowy

Wysłany: 2010-11-26, 12:50   

Witam, szukam w berlinie mieszkanka do wynajęcia na początku lipca na 3 dni na 4 osoby ( 2 dorosłe i 2 dzieci ). Może ktoś coś wie, będę wdzięczna.

Odpowiedz do tematu