|
| Autor |
Wiadomość |
iti
Nowy

|
Wysłany: 2010-11-22, 13:06 wszystko na początek
|

|
|
Witam,
Mam parę podstawowych pytań, które na pewno przydadzą się innym:
1.Znacie w Berlinie tzw. "mieszkania, pokoje robotnicze" gdzie można się na parę dni zatrzymać (mniej niż 10 euro/noc/osoba) ? Wiadomo w międzyczasie oglądać mieszkania, chodzić na rozmowy do firm etc.
2. Jak Niemcy podchodzą do wynajęcia jednego pokoju dla dwóch osób? Kaltmiete- bez zmian, warm; czyli rachunku (prąd, gaz etc) x2? Jak jest najczęściej?
3. Czy mieszkania w Berlinie wynajmowane są z umową (określony czas wynajmu) czy można bez konsekwencji finansowych rozwiązać umowę np. z miesięcznym wypowiedzeniem? Czy zależy to od właściciela? Jaka jest tendencja?
4. Z tego względu, że w Berlinie nie jestem często, jakie dzielnice są podobne do Charlottenburg? (blisko parki, czystość, dobra komunikacja, bezpiecznie). Neunkolln i Kreuzberg odpadają
pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi! (to bardzo ważne dla mnie!! jo!) |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-11-22, 13:36 Re: wszystko na początek
|

|
|
| iti napisał/a: | Witam,
Mam parę podstawowych pytań, które na pewno przydadzą się innym:
1.Znacie w Berlinie tzw. "mieszkania, pokoje robotnicze" gdzie można się na parę dni zatrzymać (mniej niż 10 euro/noc/osoba) ? |
za mniej niz 10e to troche ciezko bedzie... chyba ze moze w schronisku mlodziezowym?
moja znajoma wynajmuje mieszkanie tzw. Ferienwohnung za 30e/doba (2 osoby + dziecko sie tam mieszcza)
| iti napisał/a: | | 2. Jak Niemcy podchodzą do wynajęcia jednego pokoju dla dwóch osób? Kaltmiete- bez zmian, warm; czyli rachunku (prąd, gaz etc) x2? Jak jest najczęściej? |
nie wszedzie jest gaz... a za gaz i prad placisz zazwyczaj osobno.
| iti napisał/a: | | 3. Czy mieszkania w Berlinie wynajmowane są z umową (określony czas wynajmu) czy można bez konsekwencji finansowych rozwiązać umowę np. z miesięcznym wypowiedzeniem? Czy zależy to od właściciela? Jaka jest tendencja? |
zazwyczaj wynajmowane sa bezterminowo, a jak zlozysz wypowiedzenie to z 3-miesiecznym wypowiedzeniem.
| iti napisał/a: | | 4. Z tego względu, że w Berlinie nie jestem często, jakie dzielnice są podobne do Charlottenburg? (blisko parki, czystość, dobra komunikacja, bezpiecznie). Neunkolln i Kreuzberg odpadają |
w kazdej dzielnicy nawet jak w Kreuzberg czy Neukölln znajda sie ladne káty.Trzeba poszukac Charlottenburg jest fajny tylko dlatego, ze sie znajduje w samym centrum.poza tym jest drogi.
pozdro |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
iti
Nowy

|
Wysłany: 2010-11-22, 15:02
|

|
|
Dzięki za odpowiedź, jeszcze ciekawi mnie odpowiedź; 2. Jak Niemcy podchodzą do wynajęcia jednego pokoju dla dwóch osób? Kaltmiete- bez zmian, warm; czyli rachunku wg licznika? Jak jest najczęściej?
Czy spółdzielnie(?) np. DEGEWO biorą dodatkową kasę za pomoc w wynajęciu mieszkania? Jaka spółdzielnia obsługuje dzielnicę Charlottenburg lub Mitte? Proszę o oświecenie
Jakie oprócz (ale ciche, zielone, Czyste!) dzielnice polecacie?
Czy może ktoś z Szanownej Polonii ma pokój do wynajęcia od 1.12.2010 na okres paru miesięcy ? (teraz dzielnica obojętnie, aczkolwiek przychylniej do w/w dzielnic i raczej w centrum). Wiadomo łatwiej przez znajomych znajomych.
Na razie 1 osoba:) szczegóły info na priv! |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2010-11-22, 15:43
|

|
|
| iti napisał/a: |
Czy spółdzielnie(?) np. DEGEWO biorą dodatkową kasę za pomoc w wynajęciu mieszkania? |
tego pytania nie bardzo rozumiem...
inne dzielnice w Berlinie? mi sie podobal Steglitz, Wilmersdrof,w sobote bylam na Buckow2 tam tez nie bylo zle, w Reinickendorf sa ladne káty, albo na ostach Prenzlauer Berg, Weißensee,Pankow,Hellersdorf... kazdemu sie bedzie podobac co innego |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
asiaplomyk
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 236 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-11-22, 21:24
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | iti napisał/a: |
Czy spółdzielnie(?) np. DEGEWO biorą dodatkową kasę za pomoc w wynajęciu mieszkania? |
tego pytania nie bardzo rozumiem...
inne dzielnice w Berlinie? mi sie podobal Steglitz, Wilmersdrof,w sobote bylam na Buckow2 tam tez nie bylo zle, w Reinickendorf sa ladne káty, albo na ostach Prenzlauer Berg, Weißensee,Pankow,Hellersdorf... kazdemu sie bedzie podobac co innego |
Sonja...zapomnialas o Zehlendorf, bardzo tu zielono i dobra komunikacja do centrum:) Pod moim domem biegaja wiewiorki, lataja dziecioly, hihihi i mam gdzie pobiegac, spacerowac, odpoczywac, jezdzic rowerem:)
Ale wiadomo, kazdy chwali swoje:) Wiele jest w Berlinie pieknych zakatkow do zamieszkania, zalezy czy ktos woli spokoj, czy zgielk wielkiego miasta.
Na Wilmersdorf jest dosc drogo, bo to kolo Grunewaldu, owszem piekne wille...
Pozdrowienia:) |
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2010-11-22, 22:59
|

|
|
| asiaplomyk napisał/a: |
Sonja...zapomnialas o Zehlendorf, bardzo tu zielono i dobra komunikacja do centrum:) Pod moim domem biegaja wiewiorki, lataja dziecioly, hihihi i mam gdzie pobiegac, spacerowac, odpoczywac, jezdzic rowerem:) |
wiesz.. moglam kazda dzielnice wymienic, a Zehlendorf pominelam niespecjalnie
u mnie na tarasie tez biegaja wiewiorki a nawet jakies dziecioly zielone,tez mam gdzie pobiegac i pospacerowac, odpoczac, jezdzic rowerem , ba nawet popływac w lato |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
anettaanetta
Nowy

|
Wysłany: 2010-11-26, 12:50
|

|
|
| Witam, szukam w berlinie mieszkanka do wynajęcia na początku lipca na 3 dni na 4 osoby ( 2 dorosłe i 2 dzieci ). Może ktoś coś wie, będę wdzięczna. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|