Wymeldowanie. Obowiazek wymeldowania
| Autor |
Wiadomość |
andreas65
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-10-06, 08:50 Wymeldowanie. Obowiazek wymeldowania
|

|
|
Jestem zameldowany w DE i pracuje.Ale od czasu do czasu wyjezdzam do PL na 1-2mies.Pani w biurze meldunkowym powiedziala ze jest obowiazek wymeldowac, a po przyjezdie znow musze sie zameldowac.I na koniec powiedziala czy rozumiem,pamietam.To tak wygladalo jakby straszyla.
Czy musze sie wymeldowywac za kazdym razem,jest to obowiazkowe? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-10-06, 09:18
|

|
|
| co prawda sam jestem urzednikiem, ale kobita wyraznie przesadza, jak mieszkasz glownie tutaj i wyjezdzasz stad na na pare tygodni do Polski, to nie musisz sie wymeldowywac. Jak by bylo odwrotnie: mieszkasz glownie w Polsce i przyjezdzasz na wypady do Niemiec, to mozna by jej przyznac racje. |
|
|
|
 |
andreas65
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-10-06, 09:29
|

|
|
Pracuje tutaj wiecej jak 6mies.jakies 8 mies. w roku.
A jak to ma sie do Kindergeld jak jestem wymeldowany. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-10-06, 09:34
|

|
|
| Niestety na Kindergeld to ja sie w ogole nie znam, bo temat mnie nigdy nie interesowal. Ale ja czasami wyjezdzam na 2-3 miesiace za granice i do glowy by mi nie przyszlo, by sie wymeldowywac. Poza tym mozna byc zameldowanym na dwa pobyty stale: jeden w Polsce jeden w Niemczech, nikt ci tego nie moze zabronic. |
|
|
|
 |
andreas65
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-10-06, 09:49
|

|
|
Zgoda-Ale co ona w meldunkach ma na mysli,dlaczego tak nastaje /a morze chodzi zebym czasem nie staral sie o dodatkowe pieniadze/.
Co ja mam odpowiedziec w razie pytania -typu" dlaczego,a mowilam Ci" |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-10-06, 10:07
|

|
|
Moze ona zrozumiala wlasnie, ze ty generalnie mieszkasz w Polsce a przyjezdzasz do Niemiec tylko przejsciowo, duzo zalezy od tego jak sie przedstawia sprawe, z jakiego punktu widzenia:
1) wariant I:
Mieszkam w Polsce, przyjezdzam czesto do Niemiec do pracy na pare miesiecy (=ona to interpretuje jako "przejsciowy pobyt w Niemczech", a wiec zameldowanie i wymeldowanie przy kazdym przyjezdzie ponad 3 miesiace
2) wariant II:
Mieszkam w Niemczech, czasem sobie jezdze do Polski, do mojej ojczyzny na pare tygodni , ale generalnie mieszkam i pracuje tutaj = brak obowiazku wymeldowywania i meldowania na kazdy pobyt.
Od zasad sa zawsze wyjatki, moze ty jestes np. tzw. pracownikiem sezonowym (przyjezdzasz do pomocy w rolnictwie, ale z gory tylko na pare miesiecy), to wtedy rzeczywiscie ewentualnie moga obowiazywac inne zasady meldunkowe.
Tak ogolnikowo trudno twierdzic, co i jak |
|
|
|
 |
andreas65
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-10-06, 10:15
|

|
|
Nie jestem pracownikiem sezonowym,ma pozwolenie na prace bez ograniczen.
No nic Dziekuje. |
|
|
|
 |
|
|