WYNAJĘCIE MIESZKANIA I "PROBLEM"
| Autor |
Wiadomość |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2011-02-28, 10:27
|

|
|
| Jest chore i to bardzo. Kazdy jak byl maly to skakal czy probowal grac na roznych instrumentach i to jest jak najbardziej normalne. Przeciez dzieci nie graja czy skacza non stop 24h/dobe czy o 3 nad ranem. Nie rozumiem czemu Niemcom nagle to zaczelo przeszkadzac. Nagle, bo kiedys nie bylo tego typu dodatkow w ogloszeniach. Jak juz, to baaaardzo sporadycznie. Od mniej wiecej 2-3 lat jest tego coraz wiecej. Slyszalem nie tak dawno kilka przypadkow ze rodziny z 2-3 dzieci mialy powazny problem z wynajeciem mieszkania wlasnie ze wzgledu na dzieci. Niekiedy bardziej byly tolerowane psy niz rodzina z dziecmi gdzie oboje rodzicow ma stala prace i bardzo dobre zarobki. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-28, 10:38
|

|
|
Tobie najwyrazniej jest obce slowo "gegenseitige Rücksichtsnahme". Ja nie mam nic przeciwko temu, zeby te dziewczynki cwiczyly gre na flecie w ciagu dnia, najlepiej jak wroca ze szkoly o godz, 13.00-17.00, kiedy wiekszosc ludzi pracuje i nie ma ich w domu = im to nie przeszkadza.
Czy trzeba to robic w niedziele o godz. 8 rano? Otoz nie trzeba, ale ich rodzice maja to w dupie i te dzieczynki maja takie same nastawienie do swiata: tez maja wszystko w dupie.
A jak maluch koniecznie musi jezdzic rowerkiem po mieszkaniu, to niech poloza tani dywan, ktory by to troche tlumil, w Ikei go dostana za smieszne pieniadze. Ale po co, oni maja sasiadow w dupie. Na poczatku probowalem z usmiechem i po dobremu, ale nie funkcjonuje, to ja teraz ich tez mam w dupie. |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-02-28, 17:26
|

|
|
Pogodniak masz dzieci???
Marcin dobrze, ze dostrzegasz ten problem.... i smialo o tym mowisz, bo ja nie mialam odwagi :/ wiedzac, ze zaraz pojada po mnie hehehe
nie da sie ukryc, ze wiekszosc Niecow woli miec 3 psy niz jedno dziecko mniejsza trudnosc w wychowywaniu, hehe no i wogole rodziny nie sa tu mile widziane, lepiec miec Freund^a
wogole to najlepiej dziecko zamknac w piwnicy... albo wogole zrobic aborcje :/
Pogodniak masz szczescie, ze w niedziele dopiero o 8tej moje dzieci zaczynaja aktywnosc o 6tej hehehe |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

Pomogła: 11 razy Posty: 396 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-28, 17:38
|

|
|
Jak znam zycie to " czesc" polakow siedzi jak mysz pod miotla bojac sie odezwac czy tez zwrocic bezposrednio uwage takiemu niemcowi, ktory przeciez jest we wlasnym kraju i moze robic co chce i jak takiemu polakowi nie pasuje to zawsze moze do siebie wrocic - prawda?. Ja nigdy ale to nigdy bedac, zyjac w niemczech nie slyszalam aby byly " zakazane" dzieci Przeciez za to mozna czlowieka do sadu podac no ale jesli ktos nie zna swoich praw.... no coz. |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-28, 17:42
|

|
|
Ja sobie mam 2 dzieci i szzukajac mieszkania nikt nie pytal sie czy moje dzieci wstaja o 5 czy biegaja po domu poprostu wiekszosc ludzi wie jakie sa dzieci
Jezeli wlasnie boimi sie pojsc do sasiada i powiedziec ze za glosno u niego gra muzyka a kiedy nasze dzieci biegaja i on przyjdzie i zwroci uwage bo dzieciak na rowerze jezdzi sorki
Na moje nikt sie nie skarzy a jak myszy pod miotla nie siedza ja rowniez nie chodze na skarge jak pies komus szczeka jedni maja pieski inni dzieci kazdy ma to co kocha i szanujmy to Nie wazne ze ja jestem Polakiem a on Niemcem |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-28, 17:55
|

|
|
Ja nie mam ani psa ani w srodku nocy nie slucham glosnej muzyki czy telewizora i tego samego oczekuje od sasiadow.
Nikt mi nie powie, ze nie mozna powiedziec dziecku 9 letniemu, zeby nie gralo na flecie w niedziele o godzinie 8 rano, moze sobie to robic w ciagu tygodnia w ciagu dnia, wtedy nie mam nic przeciwko temu, bo mi to specjalnie nie przeszkadza.
Na przeciwko kamiency w ktorej mieszkam jest ogromny plac zabaw dla dzieci, w odleglosci 3-5 minut na piechote 3 nastepne.
Rodzice, jak napisalem, oboje na Hartz IV, nie pracuja, wiec do roboty nic nie maja, wiec niech rusza dupe i pojda z dziecmi na plac zabaw, zeby sie tam wyhasaly, w koncu to ja z moich horrendalnych podatkow oplacam ich socjal. A obywatelstwo niemieckie mam, po niemiecku mowie lepiej niz oni, wiec nie mam najmniejszych oporow, zeby im zwrocic uwage. |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-02-28, 18:02
|

|
|
Wiec pogodniak proponuje isc natychmiast do sasiadow i im powiedziec to co wlasnie na forum napisales, mysle ze oni raczej tu nie zagladaja |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-28, 18:05
|

|
|
| Forum to forum, dyskutujemy tutaj sobie ogolnie, a sasiadom powiedzialem, nie martw sie o to, najpierw uprzejmie, potem mniej uprzejmie, jesli w przyszla niedziele ich corusia znowu zacznie grac na flecie o godz. 8 rano, zloze skarge do administracji. Uprzedzilem lojalnie, ich sprawa, jak zareaguja, a akurat oni maja z administracja i tak na pienku, wiec oni maja wiecej do stracenia niz ja. |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-02-28, 18:12
|

|
|
Wiesz ja sie nie martwie mnie tutaj nikt na flacie nie pogrywa Dobrze ze im powiedziales mysle ze teraz bedziesz mial spokoj . |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-02-28, 19:07
|

|
|
to, ze ich corka w niedziele o 8ej rano gra na flecie nie ma nic wspolnego z tym, ze zyja z lub na Hartz IV |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-28, 19:30
|

|
|
| z gra na flecie nie ma, ale z faktem, ze im sie nie chce ruszyc tylka, zeby z najmlodszym dzieckiem sie przejsc na plac zabaw na druga strone ulicy, tylko siedzia w domu, a dzieci wariuja, to akurat ma.... |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-02-28, 19:56
|

|
|
a moze ona im pobudke robi z drugiej strony ciesz sie ze nie gra na perkusji |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-02-28, 23:19
|

|
|
i, ze dopiero o 8ej rano
niech cwiczy dziewczyna, moze jeszcze kiedys bedziesz chcial od niej autograf
albo bedziesz wspominal.. a to ona.. moja sasiadka |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-03-01, 11:48
|

|
|
| ona od pol roku gra te same trzy kawalki i ciagle robi bledy, wiec nie sadze, by cos wielkiego z niej wyroslo pod wzgledem artystycznym, to jest zwykle robionie halasu z nudow |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-03-01, 18:27
|

|
|
baaaaa trening czyni mistrza !!!! |
|
|
|
 |
Anna K
Uzytkownik

Pomogła: 3 razy Posty: 47 Skąd: Berlin Lichtenrade
|
Wysłany: 2011-03-01, 21:33
|

|
|
| Cisza obowiazuje od 22 do 6 rana i od 13 do 15 wiec ma to Dziecko prawo sobie grac |
_________________ Anna K |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-03-01, 22:16
|

|
|
| Anna K napisał/a: | | Cisza obowiazuje od 22 do 6 rana i od 13 do 15 wiec ma to Dziecko prawo sobie grac |
W Niemczech nie ma tzw 'Mittagsruhe' chyba , ze jest taka cisza zaznaczona w umowie wynajmu http://de.wikipedia.org/wiki/Mittagsruhe
Poza tym jeszeli chodzi o granie to :
Außerhalb der Mittagszeit darf täglich 1,5 bis 3 Stunden, je nach Instrument, bis 20 Uhr musiziert werden. Auf die "Qualität" der dargeboten Musik kommt es dabei allerdings nur sekundär an. Musizierende Mieter sollten jedoch Rücksicht auf ihre Nachbarn nehmen und zu Zeiten oder in Räumen spielen, wo die Nachbarn am wenigsten gestört werden. Am besten sprechen Sie diese Zeiten ebenfalls mit den Nachbarn ab. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
agnieszkagosc
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-03-02, 08:06
|

|
|
mittagsruhe panuje u mnie od 14 do 17 i w tym czasie sie spi......
Zawsze mozna isc i po ludzku porozmawiac, ze cos tam nam przeszkadza, w koncu to tez tylko ludzie. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-03-02, 08:52
|

|
|
Mysle, ze z osoba, ktora ma nastawienie typu "skoro cisza nocna sie konczy o godz. 6 rano, to punktualnie od 6 rano zaczynam robic halas, swiatek, piatek czy niedziela", rozmowy nie maja sensu, bo to osoby okreslanie po niemiecku slowem zaczynajacym sie na A.... a konczacym na -loch |
|
|
|
 |
dorota_p82
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-03-02, 21:21
|

|
|
| a ja myslalam, ze to tylko Niemcy sa tacy sztywni i musza miec ORDNUNG i wogole wszystko przepisowo... |
|
|
|
 |
|
|