Wynajecie mieszkania w Berlinie - w jakiej dzielnicy?
| Autor |
Wiadomość |
Die Nanny
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-03-01, 20:03 Wynajecie mieszkania w Berlinie - w jakiej dzielnicy?
|

|
|
Mam pytanko odnosnie wynajecia mieszkania w Berlinie?Ciekawi mnie w jakich dzielnicach Berlina latwiej jest polakom znalesc mieszkanie,a czy sa jakies dzielnice gdzie moze polacy sa niemile widziani?Dwa lata temu szukalam mieszkania w Prenzlauer Berg i Mitte i mialam wrazenie,ze czasami Makler pokazujacy nam mieszkanie chcial sie nas poprostu pozbyc!!
Byl to pierwszy raz kiedy odczulam dyskryminacje ze strony niemcow.......
moze ktos zna okolice gdzie mozna prosciej znalesc mieszkanie??
Dzieki wielki i pozdrawiam...... |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2009-03-01, 23:56
|

|
|
Najwiecej Polakow mieszka w zachodniej czesci Berlina: Neukölln, Wedding, itp, tam nie powinno byc zadnego problemu z wynajeciem mieszkania. Bardzo duzo wolnych mieszkan jest wlasnie w w/w dzielnicach i na dalekim wschodzie Berlina.
Jezeli masz pieniadze na kaucje (zazwyczaj 2-3 x kaltmiete) co jest raczej standardem tutaj, to ze znalezieniem mieszkania w jakiejkolwiek dzielnicy Berlina nie powinno byc zadnego problemu. |
|
|
|
 |
Die Nanny
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-03-08, 18:44
|

|
|
| Dzieki za szybka odpowiedz.........mam jeszcze tylko jedno pytanie,czy wszedzie potrzebne jest potwierdzenie zarobkow?W tej chwili niemam stalej pracy,tylko dorywcza i dlatego niewiem czy moga byc z tym jakies problemy?? |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-03-08, 19:33
|

|
|
| Die Nanny napisał/a: | | Dzieki za szybka odpowiedz.........mam jeszcze tylko jedno pytanie,czy wszedzie potrzebne jest potwierdzenie zarobkow?W tej chwili niemam stalej pracy,tylko dorywcza i dlatego niewiem czy moga byc z tym jakies problemy?? |
To jest bardzo roznie. Ja np wynajmuje teraz mieszkanie od wlasciciela calego budynku i on nie wzial od nas ani kaucji, ani nie potrzebowal zaswiadczenia o zarobkach. Natomiast w przypadku wspolnot mieszkanionych moze juz byc inaczej.
Szukaj po prostu i sie popytaj. A noz widelec |
|
|
|
 |
|
|