forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Zakup Pralko-suszarki - czy sie oplaca ??

Autor Wiadomość
kochanie_moje 
Dyskutant

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-08-07, 12:47   Zakup Pralko-suszarki - czy sie oplaca ??

Tak jak w temacie :) Planuje zakup pralko-suszarki ( 2 w 1 :) ) ale domyslam sie, ze opcja suszenia pochlania sporo pradu. Czy ktos korzysta z takiego urzadzenia i moze troche podpowiedziec, czy sie oplaca? Nie mam niestety balkonu, a prac trzeba... ;) i zeby nie swiecic rozstawiona wiecznie zwykla suszarka do prania, pomyslalam wlasnie o takim rozwiazaniu. Bede wdzieczna za opinie :razz:

Pia 
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2009-08-07, 12:54   

ja mam ,kupilam jak urodzilam dziecko zeby wlasnie nie babrac sie z porozwieszanym praniem
jest ok ,nie susze wszystkiego ,ale np rzeczy jak posciele przescieradla ,jak sie gosci spodziewam tez zaraz staram sie suszyc zeby mi nic nie wisialo
przyda sie zima jak trzeba kurtke ,jeansy dzieciaka wysuszyc itp ogölnie jestem zadowolona

kochanie_moje 
Dyskutant

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-08-07, 13:11   

Pia, ale masz to urzadzenie 2 w 1? Czy osobno pralka i suszarka? a jak jesli chodzi o koszt energii? Widzisz duza roznice w rachunkach za prad?

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-08-07, 13:30   

mam 2 w 1,röznica bo ja wiem,napewno sa wieksze jak kiedys ale jaka röznica to Ci teraz nie powiem

teufelin 
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-08-07, 15:18   

Nie jest tak zle z rachunkiem, ja mam Siemensa 2 w 1 od pol roku i nie zauwazylam duzej roznicy, a wygodnie z tym jest.
Nauczylam sie tez segregowac pranie i ladowac pralke do pelna, bo wczesniej 2 cuchy i juz chodzila wiec w ten sposob oszczedze troche energii, powiedzmy na suszenie :mrgreen:

tomcio 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-10-28, 17:08   

Troszkę stary post, ale odpiszę - może się komuś przyda ;)

Tak więc temat ten wałkowałem długo i stanęło na tym, że kupiłem suszarkę kondensacyjną (tzn. z pojemnikiem na wodę), ponieważ:

- "2 w 1" które oglądałem (kilkanaście poza jednym, trudnodostępnym modelem) posiadały połowę załadunku suszenia w stosunku do prania
- "spożycie" energii urzędzenia 2w1 jest większę od suszarki odzielnej (w przeliczenia kW na 1kg ciuchów)

- minus: potrzebne extra miejsce....

Plusy: nigdy ciuchy i reczniki tak ładnie nie pachniały ;) .... o wygodzie nie wspomnę... dodatkowo jak się nie przesuszy ubrań, to niektórych praktycznie nie trzeba prasować ;D

Yar 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-10-28, 23:12   

Pralkosuszarka: pierze dobrze, suszy słabo. Wolę rozwiesić tradycyjnie. I ubrania się nie niszczą.

tomcio 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-10-29, 09:55   

Może i się niszczą, ale żyjemy w czasach promocji ;) To nie czasy komuny, kiedy to ze wszystkim było ciężko :) Dla mnie wygoda wygrywa... w końcu ludzkość dąży do minimalizacji wysiłku i maksymalizacji lenistwa i przyjemności :D

Agnieszka 
Super Dyskutant

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2009-10-29, 11:34   

a wiecie co,ja uwielbiam rozwieszac pranie :mrgreen: serio

coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-10-29, 11:43   

Ja tez lubie! Szczegolnie dzieciece ciuszki. Uwielbiam! Potem skladac, prasowac.... :wink:

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-10-29, 12:46   

ja tez lubie wieszac pranie ,i tak pachnie wtedy w domu ;) ale nie wyobrazam sobie nie miec suszarki zwlaszcza teraz jesienia i zima ;)

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2009-10-29, 14:21   

Ja mam osobna kondensacyjna, bzdura jest ze ubrania sie niszcza, jezeli urzadzenie jest dobre i suszy sie wg wlasciwych programow nic sie nie niszczy, susze nawet buty. Rachunki za prad roznice sa znikome, oszczednosc czasu nie da sie przeliczyc na pieniadze. To co wydaje sie na prad , oszczedza sie na plynie zmiekczajacym, ktorego nie wolno dodawac do prania jezeli uzywa sie suszarki. I dobrze , bo zdrowiej jest jak ubranie poprostu jest czyste a nie nasaczone chemia.

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-10-30, 11:18   

o nie,prasowac to juz nie znosze :mrgreen: ale tak ladnie wlasnie pachnie jak sie rozwiesza... :grin:

ale faktycznie suszarka zima by sie przydala...

Kobieta pracujaca 
Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2009-10-30, 13:33   

Ja tez lubie zapach rozwieszanego prania. Ale zima jest z tym klopot, bo powstaje za duzo pary w mieszkaniu i z tego plesnieja sciany! :cry: Gdy zepsuje mi sie moja pralka, tez kupie sobie taka z suszarka. Mam nadzieje, ze w czyms takim mozna (np. latem) tez tylko prac -bez suszenia.

coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2009-11-01, 13:15   

Ja uwazam ze to jest super sprawa na nawilzenie mieszkania w czasie gdy grzejniki je wysuszaja.

tomcio 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-11-02, 10:24   

Zofija1 napisał/a:
(...)oszczedza sie na plynie zmiekczajacym, ktorego nie wolno dodawac do prania jezeli uzywa sie suszarki. I dobrze , bo zdrowiej jest jak ubranie poprostu jest czyste a nie nasaczone chemia.

A skąd takie informacje??

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2009-11-02, 22:18   

z instrukcji obslugi suszarki kondensacyjnej:)

tomcio 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-11-03, 12:28   

To ciekawe, ja kupiłem model powystawowy bez instrukcji - czy producent napisał z jakiego powodu nie wolno stosować płynu?

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-03, 14:32   

HMMMM kurde ja to nigdy nie czytam instrukcji,musze ja poszukac ;)

Agnieszka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-11-03, 19:27   

Kobieta pracujaca napisał/a:
a tez lubie zapach rozwieszanego prania. Ale zima jest z tym klopot, bo powstaje za duzo pary w mieszkaniu i z tego plesnieja sciany!

o,tego to ja tez sie boje,dlatego susze na dole w suszarni (w czasie zimy i jesieni)

Odpowiedz do tematu