Zakup Pralko-suszarki - czy sie oplaca ??
| Autor |
Wiadomość |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 532 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2009-08-07, 12:47 Zakup Pralko-suszarki - czy sie oplaca ??
|

|
|
Tak jak w temacie Planuje zakup pralko-suszarki ( 2 w 1 ) ale domyslam sie, ze opcja suszenia pochlania sporo pradu. Czy ktos korzysta z takiego urzadzenia i moze troche podpowiedziec, czy sie oplaca? Nie mam niestety balkonu, a prac trzeba... i zeby nie swiecic rozstawiona wiecznie zwykla suszarka do prania, pomyslalam wlasnie o takim rozwiazaniu. Bede wdzieczna za opinie |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-08-07, 12:54
|

|
|
ja mam ,kupilam jak urodzilam dziecko zeby wlasnie nie babrac sie z porozwieszanym praniem
jest ok ,nie susze wszystkiego ,ale np rzeczy jak posciele przescieradla ,jak sie gosci spodziewam tez zaraz staram sie suszyc zeby mi nic nie wisialo
przyda sie zima jak trzeba kurtke ,jeansy dzieciaka wysuszyc itp ogölnie jestem zadowolona |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 532 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2009-08-07, 13:11
|

|
|
| Pia, ale masz to urzadzenie 2 w 1? Czy osobno pralka i suszarka? a jak jesli chodzi o koszt energii? Widzisz duza roznice w rachunkach za prad? |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-08-07, 13:30
|

|
|
| mam 2 w 1,röznica bo ja wiem,napewno sa wieksze jak kiedys ale jaka röznica to Ci teraz nie powiem |
|
|
|
 |
teufelin
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy Posty: 294 Skąd: bErLiN
|
Wysłany: 2009-08-07, 15:18
|

|
|
Nie jest tak zle z rachunkiem, ja mam Siemensa 2 w 1 od pol roku i nie zauwazylam duzej roznicy, a wygodnie z tym jest.
Nauczylam sie tez segregowac pranie i ladowac pralke do pelna, bo wczesniej 2 cuchy i juz chodzila wiec w ten sposob oszczedze troche energii, powiedzmy na suszenie |
_________________ Gruss Anita
 |
|
|
|
 |
tomcio
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-28, 17:08
|

|
|
Troszkę stary post, ale odpiszę - może się komuś przyda
Tak więc temat ten wałkowałem długo i stanęło na tym, że kupiłem suszarkę kondensacyjną (tzn. z pojemnikiem na wodę), ponieważ:
- "2 w 1" które oglądałem (kilkanaście poza jednym, trudnodostępnym modelem) posiadały połowę załadunku suszenia w stosunku do prania
- "spożycie" energii urzędzenia 2w1 jest większę od suszarki odzielnej (w przeliczenia kW na 1kg ciuchów)
- minus: potrzebne extra miejsce....
Plusy: nigdy ciuchy i reczniki tak ładnie nie pachniały .... o wygodzie nie wspomnę... dodatkowo jak się nie przesuszy ubrań, to niektórych praktycznie nie trzeba prasować ;D |
|
|
|
 |
Yar
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-10-28, 23:12
|

|
|
| Pralkosuszarka: pierze dobrze, suszy słabo. Wolę rozwiesić tradycyjnie. I ubrania się nie niszczą. |
|
|
|
 |
tomcio
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-10-29, 09:55
|

|
|
Może i się niszczą, ale żyjemy w czasach promocji To nie czasy komuny, kiedy to ze wszystkim było ciężko Dla mnie wygoda wygrywa... w końcu ludzkość dąży do minimalizacji wysiłku i maksymalizacji lenistwa i przyjemności |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

Pomogła: 17 razy Posty: 1523 Skąd: Braunschweig
|
Wysłany: 2009-10-29, 11:34
|

|
|
a wiecie co,ja uwielbiam rozwieszac pranie serio |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 213 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2009-10-29, 11:43
|

|
|
Ja tez lubie! Szczegolnie dzieciece ciuszki. Uwielbiam! Potem skladac, prasowac.... |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-29, 12:46
|

|
|
ja tez lubie wieszac pranie ,i tak pachnie wtedy w domu ale nie wyobrazam sobie nie miec suszarki zwlaszcza teraz jesienia i zima |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy Posty: 347 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2009-10-29, 14:21
|

|
|
| Ja mam osobna kondensacyjna, bzdura jest ze ubrania sie niszcza, jezeli urzadzenie jest dobre i suszy sie wg wlasciwych programow nic sie nie niszczy, susze nawet buty. Rachunki za prad roznice sa znikome, oszczednosc czasu nie da sie przeliczyc na pieniadze. To co wydaje sie na prad , oszczedza sie na plynie zmiekczajacym, ktorego nie wolno dodawac do prania jezeli uzywa sie suszarki. I dobrze , bo zdrowiej jest jak ubranie poprostu jest czyste a nie nasaczone chemia. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-30, 11:18
|

|
|
o nie,prasowac to juz nie znosze ale tak ladnie wlasnie pachnie jak sie rozwiesza...
ale faktycznie suszarka zima by sie przydala... |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-10-30, 13:33
|

|
|
Ja tez lubie zapach rozwieszanego prania. Ale zima jest z tym klopot, bo powstaje za duzo pary w mieszkaniu i z tego plesnieja sciany! Gdy zepsuje mi sie moja pralka, tez kupie sobie taka z suszarka. Mam nadzieje, ze w czyms takim mozna (np. latem) tez tylko prac -bez suszenia. |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 213 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2009-11-01, 13:15
|

|
|
| Ja uwazam ze to jest super sprawa na nawilzenie mieszkania w czasie gdy grzejniki je wysuszaja. |
|
|
|
 |
tomcio
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-11-02, 10:24
|

|
|
| Zofija1 napisał/a: | | (...)oszczedza sie na plynie zmiekczajacym, ktorego nie wolno dodawac do prania jezeli uzywa sie suszarki. I dobrze , bo zdrowiej jest jak ubranie poprostu jest czyste a nie nasaczone chemia. |
A skąd takie informacje?? |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy Posty: 347 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2009-11-02, 22:18
|

|
|
| z instrukcji obslugi suszarki kondensacyjnej:) |
|
|
|
 |
tomcio
Uzytkownik

|
Wysłany: 2009-11-03, 12:28
|

|
|
| To ciekawe, ja kupiłem model powystawowy bez instrukcji - czy producent napisał z jakiego powodu nie wolno stosować płynu? |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-03, 14:32
|

|
|
HMMMM kurde ja to nigdy nie czytam instrukcji,musze ja poszukac |
|
|
|
 |
Agnieszka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-03, 19:27
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | a tez lubie zapach rozwieszanego prania. Ale zima jest z tym klopot, bo powstaje za duzo pary w mieszkaniu i z tego plesnieja sciany! |
o,tego to ja tez sie boje,dlatego susze na dole w suszarni (w czasie zimy i jesieni) |
|
|
|
 |
|
|