Kontonummer, Steuernummer i Krankenversicherungsnummer ?
| Autor |
Wiadomość |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-07-28, 16:40 Kontonummer, Steuernummer i Krankenversicherungsnummer ?
|

|
|
Troche mi sie przyfarcilo i jestem bliska pracy w hotelu. Jednak kazano przyniesc mi Kontonummer, Steuernummer i Krankenversicherungsnummer. W ogole nie mam pojecia co to i gdzie mam to zalatwic. Nr konta, ok to rozumiem, ale te pozostale? Strasznie prosze o pomoc.
PS czy osoba bez meldunku, pracy itp moze zalozyc konto bankowe w Niemczech? |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-28, 16:52
|

|
|
| Cytat: | | PS czy osoba bez meldunku, pracy itp moze zalozyc konto bankowe w Niemczech? |
sadze ze z tym moze byc problem...kiedys mozna bylo zakladac konto w banku w sparkasse Schwedt/Oder ,wowczas wystarczyl polski dowod osobisty do zalozenia konta
Steuernummer-to Twoj osobisty numer podatkowy nadawany przez urzad niemiecki (odpowiednik polskiego NIP)
Krankenversicherungsnummer- numer ubezpieczenia zdrowotnego
Pozdrawiam |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
kochanie_moje
Dyskutant

Pomogła: 9 razy Posty: 540 Skąd: Berlin / Charlottenburg
|
Wysłany: 2010-07-28, 17:36
|

|
|
Ja sie tak troche zastanawiam, jak ci sie prawie z ta praca mialo przyfarcic... jesli zadajesz pytanie o rzeczy w zasadzie podstawowe przy podejmowaniu pracy, to nie jestem pewna, czy masz cos takiego jak pozwolenie na prace samo w sobie...
Wyglada na to, ze nie masz meldunku na terenie Niemiec, wiec i nie masz numeru podatkowego ani ubezpieczenia zdrowotnego ( ktore jest obowiazkowe od 1.01.2009 ). Jestes pewna, ze ta praca mialaby byc legalna? |
_________________ "if you dont treat her right, dont be upset when someone else does..." |
|
|
|
 |
agus1234
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 13 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2010-07-28, 18:55
|

|
|
| zwroc sie o porade do stowarzyszenia berlinczyk e.v znajdziesz na tym forum bo bez tych rzeczy to faktycznie legalnie nie mozna w niemczech pracowac a konta bez meldunku juz nie zakladaja pozdrowienia |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-08-03, 14:48
|

|
|
danke szun za wszystkie wasze antworten |
|
|
|
 |
avatoria-2000
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-08-21, 22:16 Re: Kontonummer, Steuernummer i Krankenversicherungsnummer ?
|

|
|
Dopiero co bylem w banku i pytalem.
Jesli masz meldunek w Niemczech, idziesz do banku z paszportem i zaswiadczeniem meldunku i otwierasz konto. Powiedzieli mi, ze to zaden problem.
Zameldowanie to tez zaden problem jesli wynajmujesz mieszkanie legalnie.
Masz umowe o mieszkanie, idziesz do Burgeramtu i meldujesz. Tyle mi to dokladnie zajelo.
| PatrycjaBerlin napisał/a: | Troche mi sie przyfarcilo i jestem bliska pracy w hotelu. Jednak kazano przyniesc mi Kontonummer, Steuernummer i Krankenversicherungsnummer. W ogole nie mam pojecia co to i gdzie mam to zalatwic. Nr konta, ok to rozumiem, ale te pozostale? Strasznie prosze o pomoc.
PS czy osoba bez meldunku, pracy itp moze zalozyc konto bankowe w Niemczech? |
|
|
|
|
 |
jolav
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-22, 10:43
|

|
|
Steuernummer to twój numer podatkowy - dostaniesz go w Finanzamcie, w swojej dzielnicy, musisz do Finanzamtu pójść i o taki numer poprosić (jeśli masz zarejestrowaną działalność gospodarczą - dostaniesz bez problemu, w innych przypadkach - nie wiem)
Versicherungsnummer - to numer ubezpieczenia zdrowotnego, dostaniesz go, jeśli się ubezpieczysz - w tym celu musisz sie zwrócić do wybranej kasy chorych (krankenkasse) i złożyć wniosek o takie ubezpieczenia |
_________________ joolav |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-08-22, 13:09
|

|
|
Steuernummer praktycznie kazdy dostaje zaraz po zameldowaniu w Niemczech(ja tez tak dostalam)
tyle ,ze nie rozumie jak mozna pracowac majac te dokumenty powiedzmy wszystkkie a nie majac pozwolenia na prace,,chyba na czarno tylko |
|
|
|
 |
PatrycjaBerlin
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2010-08-22, 14:10
|

|
|
Dzieki dzieki juz wszystko wiem
| niki napisał/a: | | tyle ,ze nie rozumie jak mozna pracowac majac te dokumenty powiedzmy wszystkkie a nie majac pozwolenia na prace |
hahahaha dokladnie o tym samym pomyslalam! to jest pozbawione zupelnie logiki. moge zdobyc wszystkie papiery pozwalajace mi legalnie pracowac a nie moge dostac pozwolenia na prace. paranoja |
|
|
|
 |
jolav
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-22, 18:29
|

|
|
| można mając gewerbe - nie zatrudniaja cię wtedy na etat - wykonuje się pracę jako niezależna jednoosobowa firma |
_________________ joolav |
|
|
|
 |
|
|