forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Co sądzicie o nieuczciwym pośrednictwie?

Autor Wiadomość
lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-03, 16:42   Co sądzicie o nieuczciwym pośrednictwie?

Proszę o przyłączenie się do tematu o nieuczciwym pośrednictwie.Głownie chodzi mi o że często zdażają się sytuacje gdzie stawka jaka nam się należy znacznie maleje bo pan x,lub y ma jednoosobową firmę i wykonuje zlecenia dla np dużej firmy niemieckiej.Szuka osób zPL którzy rzecz jasna mają wszystkie papiery tj.gewerba ipozostałe.Mam tylko na myśli tych co naprawdę kroją ile się da i jak najdłużej ,zostawiając marne grosze ,i potem śmiejąc się i opowiadając bezczelnie jacy to są nieudacznicy jeżeli tej pracy nie wezmą lub jakich znalezli jeleni skoro już tacy się znajdą.Napewno każdy z nas wie na jakiej zasadzie odbywa się to zdrowe i uczciwe pośrednictwo.Zapraszam do dyskusji na ten temat.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2009-04-03, 16:55   

Nie trzeba byc "biednym Polaczkiem" zeby byc wykorzystywanym.
Wiele duzych firm w Niemczech korzysta z tzw. Leihfirmen ,zeby tylko nie wiazac sie umowa z pracownikiem,nie ma sie stalej umowy o prace i zarabia niezbyt wiele,ale w ten sposob coraz wiecej firm funkcjonuje,bo kazdy sie boi kosztow stalych utrzymania pracownika ,bo sa to niemale koszty i wiazace na pewien okres (umowa o prace),tak,ze nie rozumiem,o co te cale oburzenie jest,no,chyba ,ze chodzi o jakies prywatne "wycieczki"

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-04-03, 16:59   

no widzisz jak tylko chcesz potrafisz:) nawiazujac do tematu absolutnie podkreslam absolutnie nikogo nie bronie ,ale
lucjan75 napisał/a:
stawka jaka nam się należy znacznie maleje bo pan x,lub y ma jednoosobową firmę i wykonuje zlecenia dla np dużej firmy niemieckiej.Szuka osób zPL którzy rzecz jasna mają wszystkie papiery tj.gewerba ipozostałe

wiec chyba wiemy za ile pracujemy, jak stawka maleje -szybko zmykamy od nieuczciwych pracodawcow.
Nikt nas nie zmusza do interesow z nieuczciwymi ,jednakze musze przyznac i tacy sie znajduja -obiecuja zlote gory he.a gdy co do czego to kicha .............. :shock: niestety tak jest lecz nikt nie ustala stawek dla posrednikow -chociaz prawde mowiac bylo by to jakies rozwiazanie -niestety marzenia,zawsze znajda sie CI wporzadku i Ci mniej :sad:

lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-03, 17:15   do

Malgorzata napisał/a:
Nie trzeba byc "biednym Polaczkiem" zeby byc wykorzystywanym.
Wiele duzych firm w Niemczech korzysta z tzw. Leihfirmen ,zeby tylko nie wiazac sie umowa z pracownikiem,nie ma sie stalej umowy o prace i zarabia niezbyt wiele,ale w ten sposob coraz wiecej firm funkcjonuje,bo kazdy sie boi kosztow stalych utrzymania pracownika ,bo sa to niemale koszty i wiazace na pewien okres (umowa o prace),tak,ze nie rozumiem,o co te cale oburzenie jest,no,chyba ,ze chodzi o jakies prywatne "wycieczki"
Małgorzato w pewnym sensie masz rację że każdy chce zaoszczędzic na kosztach.Ale mnie chodzi o tych najbardziej bezczelnych co ssają do samego końca a szczególnie o rodakach co pośredniczą na zasadzie załatwienia ludzi krojąc tym samym na stawce jak najwięcej że w konsekwencji oferują dziadowskie stawki gdzie w Pl zarabia się 2x więcejJeżeli chodzi o zdrowe pośrednictwo to jak najbardziej nie mam nic przeciwko jeżeli jest okazja do zarobienia ,ale jeżeli moja stawka będzie na poziomie,czyli z umiarem .Bo przecież ja odpowiadam za jakość mojej pracy przecież jestem firmą mam umowę a ten ktoś bierze tylko czystą kasę umywając od wszystkiego łapki. Tu jest sedno o które mi chodzi

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-04-03, 17:23   ?

lucjan75 napisał/a:
szczególnie o rodakach co pośredniczą na zasadzie załatwienia ludzi krojąc tym samym na stawce

dokladnie ,(ale jaka jest stawka -jego jako posrednika ,czy stawka pracownika?)a ilu jest naszych rodakow ktorzy he,,,,,sami siebie okradaja ,mam na mysli prace u Polaka ,niestety wstyd ,ale sama doswiadczylam takiego nieuczciwego pracodawcy-rodaka:( :evil:

patus 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-04-03, 17:35   

Malgorzata napisał/a:
Wiele duzych firm w Niemczech korzysta z tzw. Leihfirmen ,zeby tylko nie wiazac sie umowa z pracownikiem,

takie firmy funkcjonuja juz od bardzo dawna i posrednicza nie tylko w Niemczech ale rowniez w Holandii czy Anglii.. wiem bo sama pracowalam kiedys w Nl poprzez taka firme.. tyle ze pracujac tam wie ile bedzie sie zarabialo gdyz podpisuje sie umowe na jak dlugo wyjezdza sie za granice ile godzin tygodniowo zapewnia firma oraz za jaka stawke, przynajmniej w moim przypadku tak bylo i wielu moich znajomych rowniez, takze o zanizaniu stawki godzinowej nie bylo mowy. Wiele firm potrzebuje pracownikow sezonowych i wtedy wlasnie korzystaja z posrednikow zeby zatrudniac kogos kto zrobi to samo ale za mniejsze pieniadze niz Niemiec czy Holender w zaleznosci od tego gdzie firma sie znajduje i jak juz zostalo raz powiedziane
cyganka napisał/a:
Nikt nas nie zmusza do interesow z nieuczciwymi

niestety jedni straca inni skorzystaja..

lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-03, 18:02   

patus napisał/a:
Malgorzata napisał/a:
Wiele duzych firm w Niemczech korzysta z tzw. Leihfirmen ,zeby tylko nie wiazac sie umowa z pracownikiem,

takie firmy funkcjonuja juz od bardzo dawna i posrednicza nie tylko w Niemczech ale rowniez w Holandii czy Anglii.. wiem bo sama pracowalam kiedys w Nl poprzez taka firme.. tyle ze pracujac tam wie ile bedzie sie zarabialo gdyz podpisuje sie umowe na jak dlugo wyjezdza sie za granice ile godzin tygodniowo zapewnia firma oraz za jaka stawke, przynajmniej w moim przypadku tak bylo i wielu moich znajomych rowniez, takze o zanizaniu stawki godzinowej nie bylo mowy. Wiele firm potrzebuje pracownikow sezonowych i wtedy wlasnie korzystaja z posrednikow zeby zatrudniac kogos kto zrobi to samo ale za mniejsze pieniadze niz Niemiec czy Holender w zaleznosci od tego gdzie firma sie znajduje i jak juz zostalo raz powiedziane
cyganka napisał/a:
Nikt nas nie zmusza do interesow z nieuczciwymi

niestety jedni straca inni skorzystaja..
patus doskonale o tym wiem że pośrednictwo istnieje wszędzie ale ja głownie rozp[ocząłem wątek przede wszystkim o maszych rodakach co to pośredniczą na zasadzie skrojenia jak najwiecej ze stawki i potem oferują dziadoską mówiąc beszczelnie że tak sie teraz płaci. Oczywiście oni działają nielegalnie nie mają biur nie płacą z tego tytułu podatków,tylko trzepią z tego kasiurę szukająć jak najwięcej ludzi .Oczywiście nie musimy u nich pracować Tylko że czy oni muszą czerpać z tego tak duże korzyści? tak naprawdę za nic no poza tym że dadzą ogłoszenie i będą doglądać jak to ten polaczek pracuje czy leży stoi pali ,czy patrzy przez okno ,i ile trwała przerwa.A przecież w dalszym ciągu mowa tu o jednoosobowej firmie która wykonuje konkretną usługę ,tylko w większości nie wiadomo dla kogo bo ów pośrednik przecież nie zdradzi swojego zródełka żeby go ktoś wygryzł!!!!!!!!!!!!!!

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2009-04-03, 18:09   

Żeby była jasność dla tych, którzy nie zaglądali co wątku zamkniętego o oszustach. Lucjan75 pije do mnie, aczkolwiek tu jeszcze personalnie wywołana nie zostałam. Uprzejmie donoszę, że nie uciekam, sama sprowokowałam do założenia tego wątku. Jednakowoż obecnie smażę naleśniki i nie mogę spokojnie sie wypowiedzieć. :mrgreen: Proszę o cierpliwość

Kingus. Przez sssss, lucjanie, nie śśśś... :wink:

patus 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2009-04-03, 18:43   

Cytat:
patus doskonale o tym wiem że pośrednictwo istnieje wszędzie ale ja głownie rozp[ocząłem wątek przede wszystkim o maszych rodakach co to pośredniczą na zasadzie skrojenia jak najwiecej ze stawki i potem oferują dziadoską mówiąc beszczelnie że tak sie teraz płaci. Oczywiście oni działają nielegalnie nie mają biur nie płacą z tego tytułu podatków,tylko trzepią z tego kasiurę szukająć jak najwięcej ludzi .Oczywiście nie musimy u nich pracować Tylko że czy oni muszą czerpać z tego tak duże korzyści? tak naprawdę za nic no poza tym że dadzą ogłoszenie i będą doglądać jak to ten polaczek pracuje czy leży stoi pali ,czy patrzy przez okno ,i ile trwała przerwa.A przecież w dalszym ciągu mowa tu o jednoosobowej firmie która wykonuje konkretną usługę ,tylko w większości nie wiadomo dla kogo bo ów pośrednik przecież nie zdradzi swojego zródełka żeby go ktoś wygryzł!!!!!!!!!!!!!!

powiem tylko tyle kto zna jezyk podlapal wiadomosci gdzie cas zlapac sie zahaczyc ze tak powiem ten logicznie nie zdradzi "swojego zrodelka" sama bym nie zdradzila, liczy sie to zeby zarabiac pieniadze, niektorzy zarabiaja po trupach do celu nie mnie osadzac kogos, jak juz powiedzialam sama pracowalam przez posrednikow (rowniez rodakow ale co za roznica) jedni na firme narzekaja inni chwala zawsze tak bylo jest i bedzie, ja nie narzekam, kazdy robi co chce i pracuje za ile i u kogo chce.. to juz zalezy od wlasnych ambicji oraz umiejetnosci.
lucjan75 napisał/a:
tak naprawdę za nic no poza tym że dadzą ogłoszenie i będą doglądać jak to ten polaczek pracuje czy leży stoi pali ,czy patrzy przez okno ,i ile trwała przerwa
hm to rowniez znam ale co z tego kiedy ja wiem za ile pracuje wiem ze robie cos dobrze to co mnie obchodzi ktos kto mnie doglada a niech sie patrzy.. niestety takie czasy! kazdy ma prawo ponarzekac ale radze wyprobowac innych posrednikow jesli chodzi o prace i porownac ciekawe czy zmienisz zdanie na temat posrednikow.. chyba tak, pozdrawiam

kaja_68 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-04-04, 22:43   

Dolaczajac do tematu,jestem Mengerem w firmie ktora zajmuje sie sprzataniem Hoteli,Fitnesy itp,nasze stawki sa uzalerznione od tak zwanej gwiazdki hotelowej,czyli za trzy gwiazdki palcimy od pokoju 2,30 ue,za cztery 2,50,za apartamenty 5 eu,,fitnesy w zaleznosci od wielkosci takiego ale zaczynaja sie od 1300 eu do 1500 eu za miesiac pracy oczywiscie ,stawka dzienna godzinowa popolodniowa (3 god ) w takim fitnesie 8 eu, i powiem ze nie jest latwo znalesc odpowiedzialnego czlowieka do pracy.Pomijam juz fakt ze z samym jezykiem niemieckim to na 30 osob zatrudnionych unas ,znaja go dobrze 4 osoby.Z braku znajomosci jezyka wynikaja rozne nie przewidziane rzeczy,u tu ludzie sa sami sobie winni,nie znaja przepisow,nie wiedza co i sie nalezy,jakie maja prawa,wpadaja w mase pulapek,problemow i co najgorsze w dlogi. A na pomocna dlon w obcym kraju nie ma co liczyc,tu ci nikt bezinteresownie nie pomoze, jest unas w firmie kilka dziewczyn ,ktore wlasnie w takie problemy wpadly,staram im sie pomuc jak tylko sie da,ale i ostrzegam ze nie moga wszystki kto ladnie mowi i sie usmiecha ,wierzyc i ufac,przykro to powiedziec ale polacy w wykorzystywaniu swych rodakow i to w najgorszy sposob dominuja w calym swiecie.

lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-04, 23:55   do kaja_68

Dziękuje kaja_68 za odpowiedz.Jeżeli chodzi o sprzątanie to nie mam orientacji co do stawek.Ale skoro piszesz to oficjalnie to mniemam że są odpowiednie ,na poziomie jeżeli chodzi o usługę wykonywaną przez jednoosobową firmę gewerbę.Bo sądzę że na tej zasadzie to się odbywa czyli podpisana jest odp.umowa wystawia się rachunek etc.Pozdrawiam i zapraszam do swoich opini na ten temat.

kaja_68 
Poczatkujacy

Wysłany: 2009-04-05, 07:05   

Tak wszystko legalnie ,podpisujemy z taka Pania czy Panem umowena dajmy na to 6 miesiecy,oczywicsie z przedlorzeniem jezeli obie strony sa zadowolone,kazdego najpuzniej 3 be miesiaca wystawia mi taka osoba rachunek i wypalata jest po 7 do 10 dniach na koncie,jezeli kota nie ma to do reki za pokwitowaniem.stawki nie sa moze na Hoteleach wysokie,ale staramy sie je z czasem podniesc ,np,gdy sa swieta tak jak teraz , do normalnej stawki dodajemy o 0,50centow wiecej na pokuj.Ddni wolne od pracy ,ustalamy pomiedzy soba,kazdy musi odpoczac.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2009-04-05, 10:46   

lucjan75 napisał/a:
patus doskonale o tym wiem że pośrednictwo istnieje wszędzie ale ja głownie rozp[ocząłem wątek przede wszystkim o maszych rodakach co to pośredniczą na zasadzie skrojenia jak najwiecej ze stawki i potem oferują dziadoską mówiąc beszczelnie że tak sie teraz płaci.

To znaczy, że gdyby pracę oferował kto inny, nie ten wstrętny rodak, to byłoby ok? :wink:

lucjan75 napisał/a:
Oczywiście oni działają nielegalnie nie mają biur nie płacą z tego tytułu podatków,tylko trzepią z tego kasiurę szukająć jak najwięcej ludzi.

Teraz niestety muszę trochę prywaty, jako, że zostałam wywołana do odpowiedzi i pomiędzy zdaniami zarzucono mi, nie wprost, ale jednak, taki właśnie sposób działania. Lucjan75-w którymś z poprzednich wątków masz pretensje o to, że "w takich firmach" wymaga się kompletu dokumentów, ubezpieczenia, własnych narzędzi. Tak, wymaga się, tak samo jak wymaga się tego od jednoosobowej firmy w Polsce. Rozumiem, że zatrudniając we własnym domu hydraulika dostarczasz mu komplet rur i uszczelek, przynosisz mu klucze i inne narzędzia? Zatrudniając na budowie domu brygadę budowlaną kupujesz im wszelkie potrzebne do budowy drabiny, szpachle i czekasz z utęsknieniem, aż pan przyjedzie do Ciebie zaopatrzony w ręce wepchnięte do kieszeni i ewentualnie chęć do pracy? I płacisz mu składkę na zus? Nie, i tu wyobraź sobie funkcjonuje to tak samo. Jesteś firmą, która jest podwykonawcą. Decydujesz się podjąć zlecenie, nikogo nie obchodzi, czy masz narzędzia, zakłada się, że tak. A kompletnych dokumentów wymaga prawo.
Firma, dla której ludzi szukałam, sprawdza podwykonawców, bo jest kontrolowana i za zatrudnienie ludzi bez papierów grożą jej kary. Na budowę nie ma prawa wejść nikt bez przepustki. Już to samo wyklucza "naganianie jak największej ilości ludzi". Każdy z nich otrzymuje do ręki cennik, z którego jasno wynika, jakie pieniądze można zarobić. MUSZĄ co dwa tygodnie wystawić rachunek, pieniądze dostają w co drugi piątek, na konto lub do ręki-odbiór MUSZĄ pokwitować. Bądź łaskaw przedstawić mi etap, na którym mój mąż, jako pośrednik może gdziekolwiek oszukać?
Jasne, że są ludzie, którzy szukają do pracy rodaków, bo złapali większe zlecenie i ktoś je za ich wykona, a oni zapłacą ochłap, lub nie zapłacą wcale, ale:

lucjan75 napisał/a:
Oczywiście nie musimy u nich pracować Tylko że czy oni muszą czerpać z tego tak duże korzyści? tak naprawdę za nic no poza tym że dadzą ogłoszenie i będą doglądać jak to ten polaczek pracuje czy leży stoi pali ,czy patrzy przez okno ,i ile trwała przerwa.

Słusznie zauważasz, że nie musimy u nich pracować. Tylko z kimś, o kim wiadomo, że będzie próbował przycwaniaczyć i np. bujać się bez ubezpieczenia, poważna firma rozmawiać nie będzie. Więc niejako sam skazuje się na tych drobnych cwaniaczków, dając im możliwość zrobienia się w trąbę...

lucjan75 napisał/a:
A przecież w dalszym ciągu mowa tu o jednoosobowej firmie która wykonuje konkretną usługę ,tylko w większości nie wiadomo dla kogo bo ów pośrednik przecież nie zdradzi swojego zródełka żeby go ktoś wygryzł!!!!!!!!!!!!!!

Nie obrażę się tylko dlatego, że mnie i mojego męża to nie dotyczy. Z uporem maniaka wystawiamy rachunki na wszelkie wykonane prace, bo akurat w naszym przypadku jakakolwiek próba oszustwa po pierwsze jest niemożliwa, po drugie nieopłacalna. Wiem, niesamowite...

Generalnie występujesz z pozycji człowieka, który po miesiącu pracy w za granicą chciałby jeździć nowym autem, jeść kawior i wakacje spędzać na Karaibach, a tu się okazało, że się nie da i w dodatku trzeba trochę się spocić. Rozpędziłeś się, kolego, trochę za mocno w tym wrzucaniu rodaków do jednego wora.
Miłej niedzieli, mimo wszystko

patus 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2009-04-05, 11:56   

Kingus napisał/a:
Generalnie występujesz z pozycji człowieka, który po miesiącu pracy w za granicą chciałby jeździć nowym autem, jeść kawior i wakacje spędzać na Karaibach,

przyznam Ci rację Kingus bo tez znam takich ludzi, ktorzy uwazaja ze na zachodzie zarabia sie Bog wie ile i ze po paru miesiacach pracy to ta osoba juz sie tak napracuje i tyle zarobi ze do konca zycia rozsiadzie sie w fotelu i bedzie baki zbijal.. tak jest, nie znam tej sytuacji z lucjanem75 wiec osadzac nie bede ale wiem ze tacy ludzie sa..

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2009-04-05, 13:26   

patus napisał/a:

przyznam Ci rację Kingus bo tez znam takich ludzi, ktorzy uwazaja ze na zachodzie zarabia sie Bog wie ile i ze po paru miesiacach pracy to ta osoba juz sie tak napracuje i tyle zarobi ze do konca zycia rozsiadzie sie w fotelu i bedzie baki zbijal.. tak jest, nie znam tej sytuacji z lucjanem75 wiec osadzac nie bede ale wiem ze tacy ludzie sa..

Tu w zasadzie nie ma "sytuacji z lucjanem...". Po moim ogłoszeniu wykazał zainteresowanie, uzyskał wszelkie potrzebne info, łącznie z cenami z aktualnej budowy. Po czym przy innej dyskusji wyciągnął przykład mojego męża jako tego złego, co to nic nie robi, ludzi nagania, płaci im ochłapy, a sam leży brzuchem do góry. Wszystko to jest jedynie wytworem wyobraźni człowieka, który obruszył się, bo pracować dla tej firmy akurat nie może, bo uważa, że ubezpieczenie, wymagana prawem, to chory wymysł w celu wyciągnięcia z niego kasy. Nawet komentować się nie chce...

lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-05, 13:52   

Kingus napisał/a:
patus napisał/a:

Tu w zasadzie nie ma "sytuacji z lucjanem...". Po moim ogłoszeniu wykazał zainteresowanie, uzyskał wszelkie potrzebne info, łącznie z cenami z aktualnej budowy. Po czym przy innej dyskusji wyciągnął przykład mojego męża jako tego złego, co to nic nie robi, ludzi nagania, płaci im ochłapy, a sam leży brzuchem do góry. Wszystko to jest jedynie wytworem wyobraźni człowieka, który obruszył się, bo pracować dla tej firmy akurat nie może, bo uważa, że ubezpieczenie, wymagana prawem, to chory wymysł w celu wyciągnięcia z niego kasy. Nawet komentować się nie chce...
Gratuluje wyobrazni proszę mi tylko udowodnic to że ja nazwałem tak jak to opisujesz twojego męża bo twoje ciągłe insynuacje zmieniają temat tej dyskusji ,a ty ciągle tylko odbijasz piłeczkę w drugą stronę,widze że masz duże skłonności do sądów bez dowodów i pokrycia ,a nie potrafisz dyskutowac na konkretny temat .Więc darój sobie tego typu opowiadanka i domysły i skończ już te wywody o złych pracownikach,nierobach ,co tylko chcą leżeć i brać kasę ,tylko ty jesteś tą co to wyciąga pomocną rękę i jakże che pomagać.Więc stawiam ci konkretne pytanie; Czy w związku z tym iż dajesz ogłoszenia na portalach internetowych ,że szukasz ludzi do pracy jesteś bezpośrednim pracodawcą ,czy też tylko pośrednikiem.?Inie zaśmiecaj mi forum tymi bredniami ,bo to świadczy tylko i wyłącznie o tobie.Jak masz coś do mnie to na priv bądz ,jeżeli zarzucasz mi to że nazywam wasz oszustmi jak to piszesz to bardzo proszę zgłosic zawiadomienie do odpowiednich organów.Nie mam zamiaru tego dłużej tolerować!!!!!!!!!

Kingus 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2009-04-05, 14:09   Re: Co sądzicie o nieuczciwym pośrednictwie?

lucjan75 napisał/a:
Szanowne Panie Kinguś i Kaja .Myśle że problem tkwi nie w dojazdach do pracy ,biletach itp.Mianowicie w nieuczciwym pośrednictwie.Panie tak ładnie opisuja swoje osoby że to są uczciwe ,nikogo nie oszukały .Więc odpowiedzcie konkretnie na zadane przez Aulusa pytanie Kim jesteście i kogo reprezentujecie szukając ludzi do pracy i jakie są stawki za te prace niech ludzi to ocenią .Skoro Pani Kaja twierdzi że to nie ona wypłaca pieniądze to niech napisze kto to jaką rolę pełni w tej firmie ,a może jest jakaś druga,trzecia ręka co wyciąga po kasę i stąd taka stawka jaka jest.?Drogie Panie myślę że dowiemy się teraz więcej ,a nie tylko o pawelka bezradności "pomocy"i biletach

lucjan75 napisał/a:
Kinguś myślę że masaż byłby nie potrzebny jak pracowało by sie normalnie za normalne stawki ,ale przy stawkach poniżej normy to i najlepszy masażysta nie pomoże ,bo trzeba zapieprzać trzy razy szybciej .Podaj swoje ceny do publicznej wiadomości niech ludzie to ocenią czyż to aż taki problem? .Rozwiejemy wtedy wszelki wątpliwości .A nie to ciągle narzekać że ludzie sie nie nadają do pracy że juz nigdy ludzi z neta etc. etc Oczywiście jeśli chodzi o pośrednictwo jestem za ale na poziomie ,które nie uwłącza ludzkiej godności egzystencji.Jeżeli chodzi o mnie to nie chcę nic za darmo chcę tylko pracować za normalne pieniądze i zapewniam że znam mnóstwo ludzi ze znajomością jezyka i wcale nie wszyscy patrzą i myślą w ten sposób aby jak najwięcej zedrzeć.

lucjan75 napisał/a:
MOje posty dotyczą nieuczciwego pośrednictwa,proszę dokładnie je przeczytać.Jeszcze raz przypomnę że chodzi tu o jednoosobowe firmy a nie o etaty w firmach.Więc co się z tym wiąże; samoopłacanie składek podatków posiadania własnych narzędzi,itp.Wymaga się rzecz jasna wszystkich niezbędnych do tego dokumentów.Jeszcze raz dodam że niektórzy ludzie dokł rodacy nie reprezentujący firmę budowlana ,tylko taką samą firmę jak i my pośredniczą między firmą bud. uszczuplają te stawki. Zarabiają czystą kasę za "tłumaczenie" etc.Jeszcze raz chcę podkreślić że nie mam nic przeciwko uczciwym pośrednikom tacy co zarabiaja na tym nie wiele np.od zlecenia.Sam pracowałem u takich i było ok>Natomiast chodzi o tych co kroja jak się da notorycznie na stawce na m2 byle jak najwięcej ludzi i co się z tym wiąże kasy,za free.

lucjan75 napisał/a:
Z pewnościa chodziło o oszustwo ,ale dot. też stawek odsyłam do postu pawelka.Tylko dla czego Kinguś zajęła stanowisko ,może należy zapytać pawelka?.Jeżeli chodzi o pośrednictwo to zazwyczaj są to agencje ,które załatwiaja pracę i pobierają jednorazowe opłaty po podjęciu przez pracownika tej pracy,mowa tu o uczciwych pośrednikach.Natomiast moje posty (tu jeszcze raz podkreśle) dot.tych co żerują na ludzkiej krzywdzie i kroją jak sie tylko da zostawiając ochłapy i potem śmiejąc sie prosto w twarz że ktoś sie nie daje bądz za plecami jakich to się znalazło jeleni.A samemu nic nie robiąc bądz siedząc na socjalu ,albo jak to się ostatnio spotyka za "pilnowanie ludzi" bierze się sporą kaskę.Kinguś ja zadałem tylko kilka pytań i oczekiwałem merytorycznej dyskusji a nie odbieganie od tematu.

To tylko kilka cytatów cytatów zamkniętego już wątku. Zwracasz się bezpośrednio, dość jasno da się wyczytać między zdaniami, do kogo pijesz i co zarzucasz. Zaczynasz się miotać, a ja nie czuję potrzeby udowadniania komukolwiek, że nie jestem wielbłądem. Atak najlepszą formą obrony? Nie wysilaj się, dyskusja osiągnąła poziom magla, więcej nawet nie zajrzę. Na priv nie zapraszam, nie mam przyjemności rozmowy z pieniaczami.

lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-05, 14:29   Re: Co sądzicie o nieuczciwym pośrednictwie?

Hehe,no cóż droga kingus usilnie dążysz do zamniecia tego wątku swoimi wpisami może masz ku temu powody nie wiem nie mnie to oceniać a te cytaty to tylko twoja wybujała wyobraznia,i czytanie między wierszami .Myśle że należy poradzić sie dobrego prawnika czy kwalifikują się do postawienia mi zarzutu,to już w twojej gestii .Uważam że jesteś kiepskim dyskutantem ,a może temat ci nie na rękę,to już tylko ty wiesz.A co do wcześniej postawionych pytań w twoim kierunku ,to twój brak odpowiedzi ,jest de facto odpowiedzią.I ze swojej strony powiem tyle ;Cześc pracy!!!! Pozdrawiam

cyganka 
Super Dyskutant

Wysłany: 2009-04-05, 22:10   

lucjan75 napisał/a:
Czy w związku z tym iż dajesz ogłoszenia na portalach internetowych ,że szukasz ludzi do pracy jesteś bezpośrednim pracodawcą ,czy też tylko pośrednikiem.?

a co kogmu do tego gdzie ,po co i na co ktos daje ogloszenia? :shock:
co do reszty niech ktos cos z tym zrobi ,bo zaczela sie prywatna klotnia na forum heh,a mialo byc tak ladnie :wink: :evil: taka dyskusja i mile zaproszenie

lucjan75 
Uzytkownik

Wysłany: 2009-04-05, 22:28   

cyganka napisał/a:
lucjan75 napisał/a:
Czy w związku z tym iż dajesz ogłoszenia na portalach internetowych ,że szukasz ludzi do pracy jesteś bezpośrednim pracodawcą ,czy też tylko pośrednikiem.?

a co kogmu do tego gdzie ,po co i na co ktos daje ogloszenia? :shock:
co do reszty niech ktos cos z tym zrobi ,bo zaczela sie prywatna klotnia na forum heh,a mialo byc tak ladnie :wink: :evil: taka dyskusja i mile zaproszenie
cyganko zaproszenie nadal aktualne u mnie jestes zawsze mile widziana co do kłotni to nie była kłótnia tylko wymiana poglądów a poza tym to mam nadzieje że już nie padną tu żadne oskarżenia domysły itp,ponieważ kingus ,zrezygnowała z dyskusji ,pozdrawiam Ciebie,i zapraszam do dyskusji

Odpowiedz do tematu