czy aby miec Steuernummer potrzebne jest Gewerbe?
| Autor |
Wiadomość |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-19, 15:31 czy aby miec Steuernummer potrzebne jest Gewerbe?
|

|
|
| Hej zajmuje sie robieniem nadrukow na koszulkach , facet w sklepie ktory chce sie zajmowac sprzedaza moich koszulek powiedzial mi ze zeby mi placic potrzebuje Steuernummer. Myslalam ze znajde go na swojej lohnsteuerkarte ale to chyba nie to ;D Czy musze wiec zalozyc gewerbe zeby go dostac ? |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-19, 15:45 Re: czy aby miec Steuernummer potrzebne jest Gewerbe?
|

|
|
| formalnie napisał/a: | | Hej zajmuje sie robieniem nadrukow na koszulkach , facet w sklepie ktory chce sie zajmowac sprzedaza moich koszulek powiedzial mi ze zeby mi placic potrzebuje Steuernummer. Myslalam ze znajde go na swojej lohnsteuerkarte ale to chyba nie to ;D Czy musze wiec zalozyc gewerbe zeby go dostac ? |
Mniemam, ze jesli ktos zajmuje sie sprzedaza Twoich koszulek, to
robisz ich wieceej.
Czyli prowadzisz dzialanosc. Jesli tak jest to Gewerbe powinienes miec.
Gdybys dal mu ze trzy koszulki na m-c to inna sprawa.
Tylko nie wpakuj sie z podatkiem ... (§ 19 StGe, czy jakos tam ) |
|
 |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-19, 16:15 Re: czy aby miec Steuernummer potrzebne jest Gewerbe?
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | | formalnie napisał/a: | | Hej zajmuje sie robieniem nadrukow na koszulkach , facet w sklepie ktory chce sie zajmowac sprzedaza moich koszulek powiedzial mi ze zeby mi placic potrzebuje Steuernummer. Myslalam ze znajde go na swojej lohnsteuerkarte ale to chyba nie to ;D Czy musze wiec zalozyc gewerbe zeby go dostac ? |
Mniemam, ze jesli ktos zajmuje sie sprzedaza Twoich koszulek, to
robisz ich wieceej.
Czyli prowadzisz dzialanosc. Jesli tak jest to Gewerbe powinienes miec.
Gdybys dal mu ze trzy koszulki na m-c to inna sprawa.
Tylko nie wpakuj sie z podatkiem ... (§ 19 StGe, czy jakos tam ) |
no wlasnie chodzi o dokladnie 3 sztuki miesiecznie! |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 156 Skąd: Berlin/Mitte
|
Wysłany: 2010-01-19, 17:03
|

|
|
Musisz napisac podanie do Finanzamtu z prosba o podanie Twojego numeru. Oni wysla Ci go listownie.
Pozdrawiam |
_________________ one is not born a woman, but rather becomes one |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-01-19, 18:57
|

|
|
| olga1985 napisał/a: | Musisz napisac podanie do Finanzamtu z prosba o podanie Twojego numeru. Oni wysla Ci go listownie.
Pozdrawiam |
to juz jej mowilam i chyba miałam racje |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
formalnie
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-19, 19:50
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | olga1985 napisał/a: | Musisz napisac podanie do Finanzamtu z prosba o podanie Twojego numeru. Oni wysla Ci go listownie.
Pozdrawiam |
to juz jej mowilam i chyba miałam racje |
A Ktoś wie jak napisać takie podanie ? czyli kazdy od razu majac tą lohnsteuerkarte mam steuernr?
[ Dodano: 2010-02-01, 19:59 ]
A moze ktos sie orientuje na jakich warunkach moga dzialac w Berlinie osoby posiadajace samozatrudnienie w Polsce? |
|
|
|
 |
|
|