Czy jest sens przyjazdu do Niemiec?
| Autor |
Wiadomość |
patriot
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-09, 11:13 Czy jest sens przyjazdu do Niemiec?
|

|
|
Czesć, mam zamiar przeprowadzić się w tym roku do Niemiec. Chciałbym wiedzieć jak widzicie moje perspektywy?
W tym roku będę absolwentem Prawa Uniwersytetu Szczecińskiego. Niemiecki znam dobrze, rok studiów spędziłem na wymianie w Niemczech, przez ten okres również pracowałem w fabryce.
Chciałbym wziąć ze sobą swoją dziewczynę - skończyła Kosmetologię na Pomorskiej Akademii Medycznej, w czasie studiów pracowała w zawodzie, a od roku pracuje jako Przedstawiciel handlowy. Niemiecki zna kiepsko, ale jest chętna do nauki. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
|
|
|
 |
LadyRock
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-01-09, 12:29
|

|
|
| A jako kto chcesz pracowac? Z magisterem prawa w fabryczce pykac? Czy chcesz uzupelnic swoja wiedze i byc np prawnikiem w niemczech? |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2012-01-09, 12:51
|

|
|
albo i nie "[Niemcy poszukuja]inżynierów, informatyków, ale także elektryków czy cieśli budowlanych". Bez urazy, ale co moze robic swiezo upieczony mgr prawa ze znajomoscia niemieckiego? Sprzatac? Stac przy kasie w McD? Chyba, ze Watkotworca ma jakies rynkowe umiejetnosci, o jakich nie wspomnial.
Imo Dziewczyna Watkotworcy ma tu wieksze szanse na prace w zawodzie, ale z kolei jezyk...
Ale moze pomyslem byloby postarac sie o studia podyplomowe na niemieckiej uczelni? |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
Kania77
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:14
|

|
|
Zanim przyjedziesz przesledz oferty pracy, zaloz konto np na xing.com czy linkedin.com i popatrz, jakie sa oferty pracy i kogo poszukuja. Przejrzyj internetowe wydania gazet tez pod katem ofert pracy.
Jesli przyjedziecie w ciemno, to pewnie czeka Was powrot... Natomiast jesli oboje sie przygotujecie (Ty szukajac pracy, Twoja dziewczyna uczac sie niemieckiego) to macie szanse odnalezc sie tutaj. I raczej nie planujcie wspolnego przyjazdu. Najpierw przyjezdza ten, kto ma prace, wynajmuje kat i pracuje. Druga osoba szlifuje jezyk i szuka pracy na odleglosc. Chyba, ze pierwsza zarabia tyle, ze wystarczy na zycie dla dwojga w DE. Wtedy druga osoba nawet bez pracy przyjezdza i idzie na kurs niemieckiego na miejscu, rownoczesnie patrzac na rynek pracy.
Prawnik ma niezle perspektywy w Polsce. Ale tutaj? Chyba ze zrobisz niemieckie prawo, to wtedy powinno nie byc problemow. Nawet, zeby pomagac Polakom w Niemczech musisz znac bardzo dobrze przede wszystkim niemieckie przepisy. |
_________________ Należy dwa razy pomyśleć zanim zacznie się programować, żeby nie trzeba było dwa razy programować zanim zacznie się myśleć. |
|
|
|
 |
patriot
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:18
|

|
|
Wiem, że moje studia do niczego mi się nie przydadzą:/ Myslałem o podyplomówce z Prawa niemieckiego, może ona da mi szanse na ciekawą pracę w Niemczech...
Nie wykluczam na początku pracy w fabryce, od czegos trzeba zacząć a równolegle robić w PL aplikację i szukać lepszej pracy w Niemczech.
Prawnikiem w Niemczech nie będę - obcokrajowcy nie mogą isc na drugi Staatsexam. |
|
|
|
 |
patriot
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:23
|

|
|
| Kania77, dziękuję za odpowiedz. Wbrew pozorom prawnik w Polsce nie ma żadnych perspektyw - sam Szczecin produkuje 350 magistrów prawa rocznie. |
|
|
|
 |
xortha

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:23
|

|
|
| patriot napisał/a: | Wiem, że moje studia do niczego mi się nie przydadzą:/ Myslałem o podyplomówce z Prawa niemieckiego, może ona da mi szanse na ciekawą pracę w Niemczech...
Nie wykluczam na początku pracy w fabryce, od czegos trzeba zacząć a równolegle robić w PL aplikację i szukać lepszej pracy w Niemczech.
Prawnikiem w Niemczech nie będę - obcokrajowcy nie mogą isc na drugi Staatsexam. |
radzilbym najpierw uderzyc do wlasnej uczelni, czy nie ma jakichs podyplomowek w DE dla absolwentow - dostaniesz wtedy jakies finansowanie (stypendium, moze zakwaterowanie i ubezp zdrowotne) = w miare lagodna aklimatyzacje w DE. |
xortha |
|
|
|
 |
LadyRock
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:26
|

|
|
| W Niemczech mozesz byc tylko mecenasem. A nie myslales o tym, zeby sie doktoryzowac w de? (: |
|
|
|
 |
xortha

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:32
|

|
|
| patriot napisał/a: | | Kania77, dziękuję za odpowiedz. Wbrew pozorom prawnik w Polsce nie ma żadnych perspektyw - sam Szczecin produkuje 350 magistrów prawa rocznie. |
bedac Toba, staralbym sie znalezc swoja nisze, wykorzystujac swoje atuty Pl/DE. Z przegladu forow wynikaloby ze niezlym pomyslem byloby na przyklad prawo rodzinne PL i DE (rozwody, alimenty, prawa do dzieci itp). |
xortha |
|
|
|
 |
patriot
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:36
|

|
|
xortha, pomysł bardzo dobry, ale do tego trzeba mieć praktykę. Ja, jako student dzienny nie miałem czasu, żeby zatrudnić się w kancelarii. Mam tylko wiedzę ksiązkową:/
Pomysł doktoratu też jest fajny, przypuszczam że łatwiej go zrobić w DE niż PL:) |
|
|
|
 |
xortha

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:37
|

|
|
| patriot napisał/a: | xortha, pomysł bardzo dobry, ale do tego trzeba mieć praktykę. Ja, jako student dzienny nie miałem czasu, żeby zatrudnić się w kancelarii. Mam tylko wiedzę ksiązkową:/
Pomysł doktoratu też jest fajny, przypuszczam że łatwiej go zrobić w DE niż PL:) |
ergo doktorat z prawa w DE w kierunku prawa rodzinnego?
rzuc okiem na ten watek, stary, ale moze byc ciekawy: http://www.goldenline.pl/...dia-w-niemczech |
xortha |
|
|
|
 |
patriot
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:47
|

|
|
A podpowiedzcie mi czy studia wyzsze są tak powszechne jak w Polsce? Nie muszę pracować jako prawnik, ale chciałbym, aby pracodawca docenił, że mam dobre studia... W Polsce pracodawcy już nawet doktoratu nie doceniają....
Znam ten temat z mojego pobytu w DE:) |
| |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-09, 13:48
|

|
|
| W PL ogólnie niczego nie doceniaja |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-01-09, 14:13
|

|
|
| patriot napisał/a: | | chciałbym, aby pracodawca docenił, że mam dobre studia... W Polsce pracodawcy już nawet doktoratu nie doceniają.... |
masakra jakaś w tej Polszy
W DE jak już masz mature to jesteś kimś, powinien jak najbardziej docenić Twoje studia |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-09, 14:57
|

|
|
| Tak czy inaczej sens przyjazdu zawsze jest, chociazby nawet po to by zdobyc wlasne doswiadczenia czy to mialo jakis sens, czy nie, bo jedni napisza ze jest sens, inni którym nie wyszlo ze nie ma sensu i taka osoba caly czas znajduje sie w punkcie wyjscia. To zawsze jest sprawa indywidualna. |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
pawel55
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-01-09, 16:16
|

|
|
| Delikatnie odemnie, u niemca zawsze bedziesz ten drugi. |
|
|
|
 |
sunny_boy

|
Wysłany: 2012-01-09, 16:26
|

|
|
| pawel55, Zawsze jest pojeciem relatywnym, nie mozna swoich kompleksów uogólniac - ja przez 10 lat pracowalem w niemieckiej firmie gdzie oprócz mnie byli sami Niemcy i przez te 10 lat rózni "koledzy" próbowali mnie "wygryzc", a konczylo sie to dla nich tak, ze to oni wczesniej czy pózniej byli zwalniani - ja trzymalem sie twardo, wiec nie mozna twierdzic "zawsze" - szefowi ZAWSZE zalezy na dobrych pracownikach, którzy przynosza firmie korzysci i w tedy szefowi to bez róznicy czy Polak, czy inny. Taka sama historie znam z innej firmy gdzie jedynym obcokrajowcem byl Bulgar (swietny elektryk i ogólnie technicznie zlota raczka) i na niego nie bylo mocnych, wiele "kolegów" z firmy mu zazdroscilo nadmiaru pracy i zarobków i jesli ktos musial odejsc, to byl to kazdy jeden jego niemiecki kolega, ale nie on- wiec Twoja wypowiedz w tym momencie jest totalna bzdura. |
|
|
|
 |
Kania77
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2012-01-09, 19:47
|

|
|
| Anna_Maria napisał/a: | | Tak czy inaczej sens przyjazdu zawsze jest, chociazby nawet po to by zdobyc wlasne doswiadczenia czy to mialo jakis sens, czy nie, bo jedni napisza ze jest sens, inni którym nie wyszlo ze nie ma sensu i taka osoba caly czas znajduje sie w punkcie wyjscia. To zawsze jest sprawa indywidualna. |
Przyjechac tak, ale nie w ciemno, tylko z jakimis informacjami, z jakims planem i najlepiej z jakas praca. Bo bez pieniazkow to doswiadczenie rowne zeru bedzie...
Pomysl ze szkola - podyplomowe i/lub doktorat wydaje sie w tej sytuacji najsensowniejszy. I sprobowalabym od tej strony ugryzc problem. Bo chyba nie ma sensu po 5 latach ciezkich studiow isc na kase do mcdonaldsa... |
_________________ Należy dwa razy pomyśleć zanim zacznie się programować, żeby nie trzeba było dwa razy programować zanim zacznie się myśleć. |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-09, 19:50
|

|
|
| Nie, no McDonals´s to chyba juz ponizej godnosci wiekszosci. |