dalsza kariera Haar-stylisty możliwa w Berlinie/Niemczech?
| Autor |
Wiadomość |
shewie
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-13, 00:34 dalsza kariera Haar-stylisty możliwa w Berlinie/Niemczech?
|

|
|
Witam serdecznie, szukałem odpowiedniego działu, mam nadzieje ze dobrze trafiłem, przede wszystkim licze na waszą opinię na temat który pragnę podjąć tutaj, znalazłem sie w tym miejscu ponieważ chcę swoją karierę jako Fryzjer poprowadzić w niemczech, pracowałem dotychczas w Warszawie w salonie oraz przy produkcjach medialnych. Postanowiłem sprawdzić jak poradze sobie w Berlinie, tak padło na to miasto bo leży blisko mojego rodzinnego miasta przy samej granicy, ale mniejsza o to... Jaka waszym zdaniem jest szansa na wlasciwy rozwoj i kontynuowanie swojego zawodu tutaj w Berlinie, wiem ze mieszka tu duzo polaków i można w trudnej sytuacji na poszczególne osoby liczyć, jakkolwiek język znam komunikatywnie, wiec ew. prace najlepiej gdybym zaczął w salonie u polki, polaka i nabierał doświadczenia słownego w wykonywaniu zawodu, czy waszym zdaniem poprowadzenie swoich scieżek w ten sposób ma sens? Czy postrzegacie to perspektywicznie?
Wiem ze nie ma tu może nikogo z branży ale jako mieszkańcy, jakie jest wasze zdanie...
Dziekuje... |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy Posty: 347 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2010-02-14, 11:41
|

|
|
| Jezeli jestes naprawde dobry, praca sie znajdzie na poczatek po domach, bo tu w salonie jest cholernie drogo, ale przede wszystkim byle jak. Jak zlapiesz klielentele przy rozsadnych cenach reszta tez sie ulozy. |
|
|
|
 |
Paulina28
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Posty: 18 Skąd: steglitz
|
Wysłany: 2010-02-14, 19:33
|

|
|
Zofija ma racje, tylko do tego trzeba miec troche znajomych zeby polecili Cie dalej, przeciez nie bedziesz pukal od drzwi do drzwi. Ale jak juz pare klientow/tek zlapiesz i beda oni zadowoleni poleci szybciutko i bedziesz mial wiecej pracy niz chcesz |
|
|
|
 |
shewie
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-16, 21:55
|

|
|
| nie zrozumieliśmy się do końca, ja planuje przyjechać do pracy do salonu do Berlina, oczywiscie nie wykluczam tego ze moge odwiedzic kilka osob, ale nie pracowałem 4 lata w wawie by siedziec... w moim poscie nadmieniłem tylko o tym czy szanse rozwoju w berlinie są takie same jak np w wawie, bo chce w niedalekiej przyszłości otworzyc wlasny salon a ze jestem z okolic więc wybrałem Berlin... dlatego daje małe sprostowanie... ale dziekuje za uwagi, są napewno przydatne... i prosze o wiecej... |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-02-16, 23:06
|

|
|
kochaaaaaaaany w Berlinie jest salon na salonie!
place coraz mniejsze i uslugi coraz tańsze, zeby tylko klientow zwabiać.
koło mnie jest nowy fryzjer za mycie+obcięcie płaci sie 7euro.
chyba ze jestes baaardzo dobry to może staraj sie w salonach Udo Waltz'a - najbardziej znanego fryzjera w Niemczech. ma kilka swoich salonów w Berlinie.
Obcinają sie tam zazwyczaj prominenci.
ja tam poszłam to po znajomości 150 euro zaplacilam... zycze powodzenia. |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Zofija1
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy Posty: 347 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2010-02-17, 08:40
|

|
|
| prominenci czy nie udo ma coraz gorsze opinie, ale mozna otworzyc salon konkurencyjny dla galerii cypko w tzw dobrej dzielnicy |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-17, 08:43
|

|
|
| Zofija1 napisał/a: | | prominenci czy nie udo ma coraz gorsze opinie, ale mozna otworzyc salon konkurencyjny dla galerii cypko w tzw dobrej dzielnicy | trzymam kciuki w zdobyciu kapitalu na start
| shewie napisał/a: | | ale nie pracowałem 4 lata w wawie by siedziec... | Gratuluje Wawy! Ale no wiesz, jakos trzeba zaczac, czynsz oplacic, chleb kupic. Zycie! Na spelnianie marzen przychodzi pozniej czas |
|
|
|
 |
shewie
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-17, 09:58
|

|
|
oczywiscie dzieki za opinie, a co opinii sisi, to oczywiscie nie od razu Rzym zbudowano trzeba od czegoś zacząć zwłaszcza ze musze wtajemniczyć się dokładniej w niemiecki zawodowy, i niemiecki użytkowy by nie mieć problemów... tak jak najbardziej te 4 lata to nie były pasma sukcesów od samego początku bo początki były dość ponure i mało ewolucyjne...
SoNJa troche mnie zdziwilaś faktem ze tak walczą o klientów salony bo w wawie takiego kryzysu w branży jako tako nie widziałem. można oszczedzać na restauracjach etc. ale do fryzjera zawsze trzeba przyjsc by dobrze wyglądać. Być może jakaś polka ma salon w Berlinie to było by mi najlepiej tłumaczyć z ichszego na nasz płynnie posługuję się angielskim ale to nie jest chyba klucz do rozwiązania problemu?! Dzieki za opinie i prosze o więcej... |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-02-17, 15:06
|

|
|
| shewie napisał/a: |
SoNJa troche mnie zdziwilaś faktem ze tak walczą o klientów salony bo w wawie takiego kryzysu w branży jako tako nie widziałem. można oszczedzać na restauracjach etc. ale do fryzjera zawsze trzeba przyjsc by dobrze wyglądać. |
takowe salony muszą walczyć, aby przeżyć... powiem ci ze na samej mojej ulicy znajduje się fryzjer obok fryzjera! [koło domu mam aż 3] to samo jest z piekarniami i usługami kosmetycznymi... robią sobie na wzajem konkurencje kusząc co raz to niższymi cenami.nie wiem jak im się to opłaca... niszczą siebie nawzajem i tyle.
a jeżeli chodzi o PL to jak ktoś kiedyś powiedział: w Polsce to nawet kryzys finansowy się nie udał!
 |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2010-02-17, 15:24
|

|
|
| Cytat: | | płynnie posługuję się angielskim ale to nie jest chyba klucz do rozwiązania problemu?! Dzieki za opinie i prosze o więcej... |
plynnie to musisz sie niemieckim poslugiwac chcac tutaj otwoerzyc zaklad,poza tym jak napisala Sonja-tutaj salonow i salonikow fryzjerskich jak grzybow po deszczu i rzeczywiscie coraz tansze uslugi oferuja chcac sciagnac i zatrzymac klientow ,ale powodzenia zycze |
|
|
|
 |
shewie
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-18, 10:52
|

|
|
| zapewnie nie będzie wyjścia jak wyszlifować na perfekt niemiecki jak bede chciał coś swojego otworzyć, ale to kwestia jeszcze kilku lat, narazie chce zostać w niemczech i poznać rynek, poznać upodobania klientów... a przede wszystkim zaczac prace tutaj. Podobno jakaś polka ma salon w Berlinie, z chęcia bym się z nią skontaktował, ma ktoś może jakiś namiar? albo ktoś coś słyszał? |
|
|
|
 |
bunnything
Dyskutant

Pomogła: 8 razy Posty: 552 Skąd: Waidmannslust
|
Wysłany: 2010-02-18, 14:31
|

|
|
| Jesli plynnie poslugujesz sie jezykiem angielskim mysle ze moglbys poszukac w salonach w centrum berlina -tutaj turysta goni turyste i znajomosc jezyka angielskiego jest wielkim plusem...sprobuj nic nie ryzykujesz zostawiajac CV w kazdym poszczegolnym zakladzie fryzjerskim np na kudammie..jesli znasz jezyk niemiecki w stopniu komunikatywnym to moze Ci sie udac .Zycze powodzenia:) |
_________________ Wenn das Leben dir eine Zitrone gibt, frag nach Salz und Tequila;p |
|
|
|
 |
|
|