forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Dyplomant. Pozwolenie o prace.

Autor Wiadomość
Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik
Bo powaga zabija powoli...

Wysłany: 2005-09-01, 21:30   Dyplomant. Pozwolenie o prace.

Hej

Obecnie pracuje na kolei jako praktykant, kontrakt konczy mi sie za okolo 2,5 miesiaca. Poniewaz chce piac w moim dziale magisterska prace dyplomowa (studiuje na hochschule bremerhaven i Akademii morskiej) ktora bedzie broniona na polskiej uczelni, mam do Was pytanie:

- jakie musza byc spelnione warunki zeby otrzymac pozwolenia na prace w charakterze dyplomanta,

- gdzie to trzeba zalatwic

- gdzie mozna sie dowiedziec co jak gdzie i kiedy?

Pozdrawiam,

Chaos

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2005-09-01, 21:51   Re: Dyplomant. Pozwolenie o prace.

Chaos A.D. napisał/a:
Hej

Obecnie pracuje na kolei jako praktykant, kontrakt konczy mi sie za okolo 2,5 miesiaca. Poniewaz chce pisac w moim dziale magisterska prace dyplomowa (studiuje na hochschule bremerhaven i Akademii morskiej) ktora bedzie broniona na polskiej uczelni, mam do Was pytanie:

- jakie musza byc spelnione warunki zeby otrzymac pozwolenia na prace w charakterze dyplomanta,

- gdzie to trzeba zalatwic

- gdzie mozna sie dowiedziec co jak gdzie i kiedy?

Pozdrawiam,

Chaos

nie mogę zaskoczyć o co Ci chodzi? 8O pracy szukasz w charakterze dyplomanta? czyli takiego co przygotowuje się do zdawania egzaminu dyplomowego? ale nie istnieje zawód "dyplomant" jako taki! 8O a może się myle? O jaki rodzaj pracy chodzi i w jakim charakterze szukasz tej pracy?

Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2005-09-02, 19:58   hej

Rozchodzi sie tu o stanowisko dyplomanta. To taka odmiana praktykanta, ktora oprocz niewolniczej pracy wyzej wymienionego pisze w firmie prace dyplomowa, w moim pryzpadku mahisterke. Nie wiem jak sie to ma do niemieckiego prawa - czesc procesu ksztalcenia, np ppraktyki nie wymagaja pozwolenia. Byc moze z dypülomantami jest podobnie.

Jezeli nie, to co trzeba zrobic, zeby dostac pozwolenie na prace?

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2005-09-02, 20:11   

8O jakie pozwolenie na prace? przeca od chwili wejścia Polski do Unii ,nie trzeba żadnych pozwoleń! a co do dokładnych informacji to przecież powinna Ci ich udzielić akademia ,gdzie studiujesz.

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-02, 21:02   

alisa napisał/a:
8O jakie pozwolenie na prace? przeca od chwili wejścia Polski do Unii ,nie trzeba żadnych pozwoleń! a co do dokładnych informacji to przecież powinna Ci ich udzielić akademia ,gdzie studiujesz.

Alisa, wszystko ladnie pieknie, ale pozwolenie o prace musza miec nowe kraje unii, natomiast zadnego pozwolenia na pobyt juz nie potrzeba, zadnej wizy. Kazdy Arbeitsamt powie ci to samo, tylko sa rozbieznosci, czy okres przejsciowy jest do 2007, czy do 2009.

W moim przypadku, ja dostalem pozwolenie o prace na czas bezograniczony. Firma wszystko zalatwila.

Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2005-09-06, 19:27   @Bosch

Hej,

Czy moglbys sie moze dowiedziec w firmie, jakie warunki musza byc spelnione przez powyzszego? U mnie babka w personalnym jest jakas niekooperatywna... :x

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-08, 17:19   

to juz zalezy od tej babki w twojej firmie. nic na to nie mozna poradzic. :roll: a poza tym decyduje urzad pracy, a nie ludzie z Twojej firmy, czy dostaniesz pozwolenie, czy nie.

Domi 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2005-09-09, 09:30   

Tak nie do konca mi sie widzi ze nie jest juz potrzebne pozwolenie na pobyt.Staralam sie o pozwolenie na prace juz po wejsciu do EU i bez pozwolenia na pobyt nikt nie chcial ze mna gadac o pozwoleniu na prace.jak juz mialam pozwolenie na pobyt w ciagu 10 minut dostalam i to drugie

maluda 
Nowy

Wysłany: 2005-09-20, 21:15   

Jest dokladnie tak jak napisala Domi,aby dostać pozowlenie na prace należy miec najpierw pozwolenie na pobyt .Nawet po wejściu Polski do EU trzeba sie ubiegac o pozolenie na pobyt w Niemczech.

Marcin
Administrator

Wysłany: 2005-09-20, 21:39   

od 1 stycznia 2005 juz nie trzeba.

wystarczy isc do ratusza, odpowiedniego dla dzielnicy w ktorej sie mieszka i sie zameldowac.

Zameldowanie jest na stale i nie ma ZADNYCH ograniczen, jak kiedys, co do dlugosci przebywania na terenie Niemiec.

Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2005-09-21, 16:41   no i baba z personalnego

okazala sie wybinie niekumata.. zaraz krew mni zaleje i zaczne spiewac.... :evil:

maluda 
Nowy

Wysłany: 2005-09-22, 18:38   

Moj mąż jest posiadaczem pozwolenia na pracę od miesiąca,aby je otrzymać musiał w niemieckim urzędzie pracy pokazać m.in. pozwolenie na pobyt(o które ubiegał sie w innym urzedzie -czekał na nie prawie 3 miesiące)Tydzień po złożeniu wszystkich dokumentów w urzedzie pracy otrzymał pozwolenie na prace.

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-09-23, 20:00   

Marcin napisał/a:
od 1 stycznia 2005 juz nie trzeba.

wystarczy isc do ratusza, odpowiedniego dla dzielnicy w ktorej sie mieszka i sie zameldowac.

Zameldowanie jest na stale i nie ma ZADNYCH ograniczen, jak kiedys, co do dlugosci przebywania na terenie Niemiec.

z ytm jest faktycznie roznie..... byc moze masz racje, byc moze nie. Nie da sie przetlumaczyc babce w urzedzie, ze nie potrzeba i ona jest w bledzie. Niektorzy ludzie w urzedach wiedza np ze nie potrezba innym dokumentow, natomiast trafi sie na takich co mowia, "trzeba" no i .... trzeba, bo sie sprawa nie popchnie dalej. Ja na taki przyklad trafilem, i nie ma ze boli, babka mowi ze to ja nie mam racji no i .... nie bede sie z nia sprzeczac. pokazala mi pismo, ze dotyczy to calej UE i wio.... a w urzedzie pracy dowiedzailem sie, ze nalezy poslugiwac sie zawsze paszportem w Niemczech dla polakow, gdyz polskie dowody osobiste sa inne od niemieckich, zatem niewazne jako ausweis w urzedach. dziwni sa ci ludzie czasami.

mama 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2005-09-24, 19:41   

Tak to jest,przepisy prawa swoja droga a urzednicy swoja.I jeszcze kazdy ma swoja wlasna madrosc.

U mnie w urzedzie dowod polski dziala i nikt nie kaze mi paszportu pokazywac.

W koncu dowod ma stwierdzic tozsamosc i stwierdza.

Polskie dowody sa inne od niemieckich tak samo jak angielskie,francuskie etc.

Tak to jest w Berlinie,ze grzecznie nie dociera trzeba klape otworzyc bo inaczej nie rozumieja.

Babka ostatnio w urzedzie powiedziala mi, ze to obojetne czy jej dowod czy paszport pokaze.

Odpowiedz do tematu