|
działalnośc gospodarcza/działalnośc samodzielna..pytania
| Autor |
Wiadomość |
banb
Bardzo czesto tu bywa miły i kontaktowy, pogodny...

|
Wysłany: 2010-06-25, 14:34 działalnośc gospodarcza/działalnośc samodzielna..pytania
|

|
|
przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i muszę powiedzieć, że mam jednak więcej niejasności niż pewności w tym temacie ..
dlatego proszę o pomoc i wypowiedzi osób, które znają temat i mogą pozwolić mi zrozumieć ten temat dogłębniej..
1. chcą prowadzić legalnie działalność gospodarczą (jednoosbową) w Niemczech (zamierzam wykonywać swoje usługi na terenie Berlina oraz całych Niemiec) muszę zgłosić się do Gewerbeamt (jak opisała to sisi) dopisek był, że należy zgłosić się w konkretnym urzędzie , mając na uwadze zameldowanie, to jest jasne np. mieszkam na Neukolln idę na Jassminstrasse) . a jak jest w przypadku prowadzenia już dzialalności w Polsce i chęci prowadzenia działalności w Niemczech? czyli zameldowanie jest tylkow Polsce. Jaki urząd? Który?
2. jeżeli dobrze zrozumiałem, po wizycie w Gewerbeamt idę z tymi dokumentami (po opłaceniu 26€, czy to jest stała opłata , są jakieś zwolnienia itd) do Finanzamtu w celu zalożenia naszego NIPu czyli Steuernemmer. Czy mieszkając na Neukolln musze isc do dzielnicowego Finanzamtu czy też? i jak jest w przypadku braku zameldowania (czyli przykład osoby która ma działalnśc już w Polsce i chce wykonywac ją tez na terenie Niemiec)
3.pytanie dodatkowe: mam zawarte umowy w Niemczech (np. wykonałem pracę polegająca na prowadzeniu prelekcji z pokazem zdjęc o Polsce) i otrzymałem za to wynagrodzenie. podstawą wynagrodzenia było tylko tzw Honorarvertrag. czy teraz sam muszę zglosić ten fakt do urzędy skarbowego? jezeli tak to zapewne potrzebuje nr NIP steuernummer. czy mozna to zalozyć bez Gewerbe? musze miec zameldowanie?
4. czy do prowadzenia dzialalności potrzebuje TYLKO
nr z Gewerbe oraz Steuernummer z Finanzamt? czy cos jeszcze??
5. rozumiem, że teraz prowadze legalnie dzialalność gospodarczą..trzymajć sie mojego przykłady moje usługi to : oświatowe szkoleniowe..czyli np. prowadzenie prelekcji i odczytów o Polsce itd... czy te usługi podlegaja podatkowi VAT (Melesteuer)? czy też mam prawo wyboru>? jeżeli podlegają tow jakim procencie?
czy ktos moze mi wyjasni rowniez, czy jest zroznicowanie i dokumentem rozliczeniowym jest tzw Faktura czy rachunek (qitung?)
6. najwazniejsze: jak wyglada tzw skala podatkowa w Niemczech. wystawiajac tzw rachunek (quitung) na sume np. 100€ musze samodzielnie odprowadzic podatek ? jezeli tak to gdzie? w jakiej wysokosc? skala procentowa?
tak naprawdę potrzebuję opinii i porady praktyka (a nie teoretyka..) dlatego ielka prośba do tym z Was drodzy forumowicze, którzy te tematy juz przerabiali i moga się podzielic z zółtodziobem...wielkie dzięki z gory i czekam na info
ew. kontakt na priv...ew. proszę o podanie swojego nr telefonu stacjonarnego w Berlinie to chętnie zadzwonie..ew, proponuję spotkanie przy kawie/piwie..:) mieszkam na Neukolln 12055 |
_________________ Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach. |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 15 razy Posty: 601 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:32
|

|
|
jezeli w Polsce masz hauptwohnzitz(glowny meldunek)to tu meldujesz Neben- bzw. Zweitwohnsitz(czyli dodatkowy drugi)bo nie wolno miec dwoch glownych,,tymczasowych tez tu nie ma
jest jeszcze obowiazek ubezpieczenia w niemczech..ale jak to ma sie w przypadku dzialanosci w Polsce i tu..nie wiem..wtedy chyba pod polskie.. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|