|
europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego
| Autor |
Wiadomość |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-03-06, 11:03
|

|
|
Pogodniak, dzięki za odpowiedź |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
danutann
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2011-03-06, 12:06
|

|
|
Ja z doswiadczenia powiem, iz po zameldowaniu gora miesiac mozna miec euro karte i w tym czasie znalesc trzeba kase chorych. Przy czym nie mozna byc ubezpieczonym w Polsce i w Niemcach. Jednoczesnie. Mi powiedziano , iz poniewaz moje ubezpieczenie obowiazuje w polsce jeszcze miesac w owym okresie gdy ubezpieczenie tutaj zalatwialam to owszem przyjma papierki itp. ale ubezpieczenie bede miala po zakonczeniu ubezpieczenia w polsce a w tym czasie moge kozystac z euro karty.
Mowie oczywiscie o publicznej kasie chorych.
Nawiasem mowiac w tamtymczasie NFZ wydawal Euro karte max na 3 miesiace. Ostatnio jak siostra mnie odwiedzala z potworami to NFZ nie chcial wystawic na dluzej niz na miesiac.
W akims temacie 'kochanie moje' wspominala jednak cos o tym, iz, jesli prowadzi sie dzialanosc na terenie Polski czy tez ma tam prace to jest jakas opcja obejscia ubezpieczenie niemieckiego i placenia tylko w Polsce - niestety watek nie byl rozwiniety wiec polecam zglosic sie do zrodla - moze to jest jakas alternatywa. |
_________________ Potowrnie zadowoleni z potworka. |
|
|
|
 |
Jeremiasz
Nowy

|
Wysłany: 2012-02-09, 08:36
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | (...)
A wiec twoja dziewczyna jako "nicht erwerbstätige Unionsbürgerin" moze sie co prawda bez zadnych problemow zameldowac w urzedzie miasta, ale 3 miesiace pozniej Ausländerbehörde bedzie miala prawo zadac od niej przedlozenia zaswiadczen, ze ma:
-ausreichender Kraknenversicherungschutz
i
- ausreichen Existenzmittel,
innaczej nie dostanie Freizügigskeitsbescheinigung, ktore jest zezwoleniem na pobyt dluzszym niz 3 miesiace |
Pogodniak, a jak do ewentualnego przedstawienia zaświadczeń wymienionych przez Ciebie (-ausreichender Kraknenversicherungschutz i - ausreichen Existenzmittel) ma się ubezpieczenie BDAE - taryfa EXPAT? Zapewne wiesz o co chodzi.
Bo z jedej strony byłem informowany że spełnia warunku pobytu dla obcokrajowców, ale co w wypadku gdy dostane rządzanie o przedstawienia jakiegoś zaświadczenia?
Ja nie mam innnej opcji ubezpieczenia, bo po prostu mieszkam w Berlinie, ale pracuje przez net jako freelancer w USA. Ostro badałem i tylko Expat mogę mieć.
Będę wdzięczny za opinie. |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-09, 17:47
|

|
|
Ja nie jestem agentem ubezpieczeniowym, wiec nazwa tej taryfi nic mi konkretnego nie mowi, tych taryf ubezpieczoniowych jest w sumie kilkaset.
Ale co do zasady: jesli jestes freelancerem (Freiberufler), ktory ma stale miejsce zamieszkania w Niemczech, masz przeciez generalnie dwie opcje ubezpieczenia, bez wzgledu na to, dla kogo wykonujesz zlecenia
- ubezpieczenie w ubezpieczenali prywatnej
- ubezpieczenie tzw. dobrowolne w ubezpieczalni tzw. panstwowej (freiwillige Versicherung in der GKV)
Szczegolnie w drugim wypadku konieczne jest wykazanie ciaglosci ubezpieczenia od momentu przyjazdu z Polski, tzn. nie moze byc tak, ze powiedzmy do maja 2011 byles ubezpieczony w NFOZ w Polsce, potem przyjechales tutaj i nie byles ubezpieczony nigdzie, chociaz byles zameldowany i naraz idziesz do ubezpieczalni i mowisz, ze chces byc u nich od marca 2012 - wtedy prawie na bank bedziesz musial nadplacic ubezpieczenie za zalegle pieniadze.
Te ubezpieczenia Expat to jest zawsze rowziazanie przejsciowe =ich maksymalny czas obowiazywania jest z reguly z gory ograniczony, z reguly do maks. 1 roku, i czesto maja klauzule, ze nie wolno pracowac zarobkowo. Wiec trzeba dokladnie przestudiowac warunki tego ubezpieczenia i wiedziec, czy wiaze sie plany dluzszego pobytu w Niemczech, jesli tak, to takie ubezpieczenia nie ma specjalnego sensu.
I na koniec,: nie rozumiem, skad wydedukowales, ze tylko takie ubezpieczenie wchodzi w rachube??? |
|
|
|
 |
Jeremiasz
Nowy

|
Wysłany: 2012-02-11, 00:02
|

|
|
Dziękuje Pogodniak za informacje!
Dostałem takie informacje: "W chwili obecnej nie ma mozliwosci dla ludzi z Polski ubezpieczenia sie w prywatnej kasie chorych (wymagany jest conajmniej 1- roczny lub 2 letni pobyt w Niemczech i posiadanie ubezpieczenia w panstwowej kasie chorych)"
Taryfa BDAE EXPAT to nie jest typowe "prywatne" ubezpieczenie niemieckie.
Obecnie mam ubezpieczenie BDAE i kosztuje mnie 80 EUR miesięcznie, jednak w przyszłości będę musiał płacić składki wsteczne. Wiem, że to przejściowe ubezpieczenie, ale można 5 lat posiadać. (dla mnie najważniejsze jest pokrycie 100% lekarzy oraz leczenia szpitalnego, ambulansu, itd.). Tutaj jednak ubezpieczyciel w każdym momencie może rozwiązać umowę - a państwowa kasa nie.
Jednak chciałbym wiedzieć czy w każdym momencie mogę uzyskać , jak pisałeś:"- ubezpieczenie tzw. dobrowolne w ubezpieczalni tzw. panstwowej (freiwillige Versicherung in der GKV) ". Rozumiem, że przez to nie musiałbym płacić w przyszłości składek wstecznych.
Jednak nie wiem ile mniej-więcej kosztuje takie ubezpieczenie?
Ile w ogóle wynoszą składki wsteczne?
(Kompletnie nie mogę wykazać ciągłości ubezpieczenia w polskim NFOZ. W Polsce byłem przez ostaniie 5 lat ubezpieczony prywatnie.)
Gdybyś był ciekawy kiedyś to tu jest opis [eng] http://www.bdae.com/en/downloads/EXPAT_Germany.pdf Albo bez problemu znajdziesz po niemiecku.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2012-02-11, 09:29
|

|
|
| Cytat: | | Dostałem takie informacje: "W chwili obecnej nie ma mozliwosci dla ludzi z Polski ubezpieczenia sie w prywatnej kasie chorych (wymagany jest conajmniej 1- roczny lub 2 letni pobyt w Niemczech i posiadanie ubezpieczenia w panstwowej kasie chorych)" |
ciekawe kto udzielil Ci takich informacji |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-11, 13:01
|

|
|
Dostałem takie informacje: "W chwili obecnej nie ma mozliwosci dla ludzi z Polski ubezpieczenia sie w prywatnej kasie chorych (wymagany jest conajmniej 1- roczny lub 2 letni pobyt w Niemczech i posiadanie ubezpieczenia w panstwowej kasie chorych)"
To jest kompletna bzdura!
Poczytaj sobie najppierw o systemie ubezpieczen chorobowych w Niemczech, to bedziesz mniej podatny na manipulacje agentow ubezpieczeniowych z dolarami w oczach.
W Niemczech jest sie ubezpieczonym jako Vollversicherung, czyli nazwijmy to w wolnym tlumaczeniu "ubezpieczenie podstawowe" (wymagane prawem)
ALBO w prywatnej kasie chorych
ABLO w ustawowej kasie chorych, ale nie w obu jednoczesnie!
W obu jednoczesnie mozna byc, jesli w prywatnej sie tylko doubezpieczasz = zawierasz ubezpieczenie dodatkowe wykraczajace poza katalog swiadczen ubezpieczenia ustawowego (np. prawo do jednoosobowego pokoju podczas pobytu w szpitalu).
Do jakiego ubezpieczenia mozna sie zapisac, zalezy w pierwszym rzedzie od statusu pracy zarobkowej.
* na etacie (umowa o prace w "zakladzie pracy") = automatycznie ubezpieczenie "panstwowe", chyba zarabiasz ok. 50.000 euro rocznie brutto, wtedy nie
* na wlasnej dzialalnosci gospodarczej czyli Gewerba albo Freiberufler do wyboru:
- dobrowolne ubezpieczenie w "panstwowej kasie chorych" pod warunkiem udowodnienia ciaglosci ubezpieczenia w panstwowej kasie chorych przez ostatnie 12 (albo 24 nie pamietam z glowy dokladnie) miesiecy ALBO
- ubezpieczenie w prywatnej kasie chorych, bada jednak twoj stan zdrowia przez ostatnie 5 lat i na podstawie wynikow tych badan laskawie cie przyjmuje lub nie, przy czym i tu teoretycznie wymaga sie ciaglosci ubezpieczenia, ale w praktyce wiele prywatnych kas chorych przymyka oczy, jesli ma na widoku pozyskanie mlodego i zdrowego klienta.
Ubezpieczenie prywatne typu "pelne ubezpieczenie" (Vollversicherung) nie moze rozwiazac samo z siebie umowy, nawet jesli zaczniesz powaznie chorowac, pod warunkiem ze bardzo starannie i bez sciemniania wypelniles kwestionariusz o stanie zdrowia w ostatnich 5 latach - gdy wykryja drobne klamstwo, moga rozwiazac natychmiast umowe ze wzgledu na vorvertragliche Pflichtverletzung (naruszenie obowiazku udzielania rzetelnych informacji przed zawarciem umowy) .
I pamietaj, ze stawki w prywatnej kasie chorych zaleza nie tylko od stanu zdrowia, ale rowniez od wieku, wiec co ci da ubezpieczenie przejsciowe na 5 lat? Po 5 latach i tak bedziesz musial zawrzec umowe na stale, a bedziesz 5 lat starszy = wyzsze stawki. Jesli wiec wiazesz przyszlosc z Niemcami zawieraj juz dzis ubezpieczenie chorobowe na stale.
Jesli nie masz z Polski ubezpieczenia panstwowego z NFOZ a tylko prywatne, to moim zdaniem i tak nie masz wyboru, bo panstwowe kasy chorych nie moga przyjmowac Gewerbowiczow czy Freberuflerow w swojej szeregi, jesli ci wczesniej byli ubezpieczeni prywatnie. To by bylo mozliwe tylko w przypadku, gdyby ktos zatrudnil ciebie na etat za mniej niz 50.000 euro rocznie brutto.
A wiec podsumowujac: masz praktycznie tylko opcje ubezpieczenia prywatnego, zaden rok pobytu ani wczesniejsze ubezpieczenie w niemiekciej kasie chorych nie sa wymagane, tylko musisz miec tu zameldowanie i zarejestrowana dzialalnosc.
PS
Seriozne ubezpieczenie prywatne kosztuje minimum 200 euro miesiecznie, jesli jest sie w miare zdrowym i mlodym. Te wszystkie ubezpieczenia za 50-70 euro miesiecznie sa na skraju bankructwa i wycofuja sie z interesu |
|
|
|
 |
Jeremiasz
Nowy

|
Wysłany: 2012-02-20, 20:18
|

|
|
Takich informacji oczywiście agent udzielił, co do jego sczerości w tym wykonywanym zawodzie nie mam złudzeń
| Pogodniak napisał/a: | | Kesli wiec wiazesz przyszlosc z Niemcami zawieraj juz dzis ubezpieczenie chorobowe na stale. |
Pogodniak, szacun - jeszcze raz dziękuje za rzetelne wyjaśnienia! Zapiszę sobie wszystkie tu pozyskane informacje i w tym roku (do jesieni) zdecyduje czy zostaję na lata w Niemczech i wtedy dokonam zmian, ale jeszcze jedna rzecz...
| Pogodniak napisał/a: |
A wiec podsumowujac: masz praktycznie tylko opcje ubezpieczenia prywatnego, zaden rok pobytu ani wczesniejsze ubezpieczenie w niemiekciej kasie chorych nie sa wymagane, tylko musisz miec tu zameldowanie i zarejestrowana dzialalność..
|
I wracając do początku - pytałeś skąd wydedukowałem że takie ubezpieczenie nie wchodzi w rachubę, ano stąd, że : Zameldowanie jest, ale działalności nie zamierzam rejestrować w Niemczech.
Pozdrawiam!
J |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|