forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego

Autor Wiadomość
Chrisbern 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-04, 20:18   europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego

Niebawem przyjeżdża do mnie dziewczyna. W zasadzie na stale już. Skończyła studia parę dni temu. No i przydałyby się nam porady odnośnie ubezpieczenia. Prawdopodobnie musi sobie wyrobić europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego (ekuz). Trzeba tam zaznaczyć pobyt tymczasowy i się zastanawiamy, co tam najlepiej wpisać. Jak moje dziewczyna opanuje język i znajdzie normalna prace, to wtedy będzie już na miejscu ubezpieczona, ale jak przejść przez ten czas (rok, dwa, sam nie wiem...). Ja jestem Niemcem, mam normalna prace i ubezpieczenie państwowe zdrowotne. Tylko, jak się maja te sprawy z moja Lubą?
Za wszelkie rady dotyczące zamieszkania dziewczyny ze mną (zameldowanie, świadczenia, ubezpieczenie, kursy językowe) byłbym wdzięczny. Nie mam pojecia o tych sprawach :oops:

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-04, 21:00   

Hi!
Pare uzytecznych porad -moze cos z tego wybiezesz.
-Jezeli twoja Luba bedzie nadal w PL ubezpieczona (ZUS) potrzebuje tylko dodatkowa opcje na zagranice.
-Jezeli ubezpieczenie wygsalo moze wykupic opcje dla turystow przebywajacych w D do max 5 lat z mozliwoscia przedluzenia o nastepne 5- nazywa sie ten wariant B.A.D.E. taryfa EXPAT koszt okolo 80 €
reszte znajdziesz w google.
W razie gdyby przestala byc twoja dziewczyna i zamienila sie w zone sprawa jasna -Ubezpieczenie rodzinne.

Powodzenia

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-04, 22:18   

póki co to 3 albo 4 miesiące (musi zadzwonic i spytac dokladniej ile) po obronie dalej bedzie miała ubezpieczenie na rodziców, potem już musi się matrtwić

Gigii 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-04, 22:57   

kyniekk ma rację. Z dniem ukończenia studiów (obrony) uczelnia przestaje opłacać składki ubezpieczeniowe, jednak NFZ ubezpiecza jeszcze absolwenta przez 4 miesiące od dnia ukończenia studiów. Musisz też wziąć pod uwagę, że jeżeli Twoja dziewczyna zamelduje się na terenie DE to wg prawa MUSI się tutaj ubezpieczyć od pierwszego dnia zameldowania.

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-04, 23:11   

Gigii
Niema obowiazku ubezpieczenia zdrowotnego w nienczech spowodowanego samym zameldowaniem i nigdy niebylo.
Zameldowanie jest formalnoscia urzedowa i nie zobowiazuje do niczego.
Obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego ciazy tylko na osobach prowadzacych dzialalnosc gospodarcza i to dopiero od 01.01.2009. Osoby zatrudniona niemaja wyboru sa "panstwowo" ubezpieczone.

Gigii 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-04, 23:36   

Ciekawe, ciekawe... Prawnikiem nie jestem, więc spierać się nie będę. Mówię tylko to co na własnym przykładzie przeżyłem - pytanie o ubezpieczenie zdrowotne podczas zwykłej kontroli drogowej oraz o konieczność uregulowania składek ubezpieczeniowych wstecz od dnia zameldowania do dnia zgłoszenia się w ubezpieczalni. Być może, że mnie naciągnęli na opłaty ale wole spać spokojnie niż trząść gaciami przed otwarciem skrzynki na listy (w obawie, wyimaginowanej kary).

P.S. Żebym nie został źle zrozumiany. Nie chodzi mi o to, że lepiej coś zapłacić - nie ważne czy trzeba czy nie trzeba. Uzyskałem informację w ubezpieczalni, że od dnia zameldowania należy opłacać ubezpieczenie zdrowotne. Jeżeli ktoś wie, że zostałem oszukany to chętnie poproszę o konkretną informację a zwrócę się do ubezpieczalni o zwrot pieniędzy. Przy okazji dodam, że nie posiadam Gewerby - sprawa dotyczyła zwyczajnego meldunku w Berlinie.

Chrisbern 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-05, 01:32   

Hm, mam nadzieje, ze jednak fakt zameldowania dziewczyny u mnie (czego ponoć potrzeba by umożliwić jej kurs językowy w Volkshochschule) nie wiąże się z obowiązkiem ubezpieczenia.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-05, 08:37   

Wiaze sie wiaze, a Biuroberlin jest troche cienkie, bo nie rozumie podstawowych regul.

Mowimy o obcokrajowcach z Unii Europejskich, ktorych prawo pobytu zalezy od statusu jako:
1)pracobiorca, albo
2) osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza, albo
3) student, albo
4) emeryt, albo
5) osoba niepracujaca wzgl. czlonek rodziny osob wymienionych od 1 do 4.

Osoby wymienione pod pkt (1) i (2) podlegaja tym samym przepisom, co Niemcy, czyli pracobiorca jest automatycznie ubezpieczany przez pracodawca, der Gewerbetreibende musi sie ubezpieczyc dobrowolnie
Studenci musza przy immatrykulacji przedstawic zaswiadczenie o posiadaniu ubezpieczenia chorobowego, ale maja prawo do taniego, ryczaltowego ubezpieczenia studenckiego

A obwowiazek posiadania ubezpieczenia chorobowego przez osoby wymieniony w punkcie (4) i (5) wynika z § 5a (Vorlage von Dokumenten) Abs. 1. Ziff. 3:
§ 2 Abs. 2 Nr. 5 einen Nachweis über ausreichenden Krankenversicherungsschutz und ausreichende Existenzmittel des Gesetzes über die allgemeine Freizügigkeit von Unionsbürgern (Freizügigkeitsgesetz/EU - FreizügG/EU)

A wiec twoja dziewczyna jako "nicht erwerbstätige Unionsbürgerin" moze sie co prawda bez zadnych problemow zameldowac w urzedzie miasta, ale 3 miesiace pozniej Ausländerbehörde bedzie miala prawo zadac od niej przedlozenia zaswiadczen, ze ma:
-ausreichender Kraknenversicherungschutz
i
- ausreichen Existenzmittel,

innaczej nie dostanie Freizügigskeitsbescheinigung, ktore jest zezwoleniem na pobyt dluzszym niz 3 miesiace

Chrisbern 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-05, 11:37   

Czyli rozumiem, ze powinna moja dziewczyna mieć Krankenversicherung od początku pobytu u mnie. Przez cztery miesiące będzie jeszcze jechać na tym studenckim. A co potem? Musze ją prywatnie ubezpieczyć? Drogie to jest? Ja jestem Niemcem, pracuje i nie musiałem się nigdy interesować wysokością składek.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-05, 12:15   

albo prywatnie albo tzw. freiwillige Versicherung in der gesetzlichen Versicherung, ale jedno i drugie bedzie dosyc drogie, minimum 200 euro miesieczne

albo nawet po skonczonych studiach niech sie zapisze fikcyjnie na drugi kierunek studiow, to bedzie miala dalej tanie ubezpieczenie studenckie

Gigii 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-05, 13:21   

@Chrisbern
Przez 4 miesiące Twoja dziewczyna będzie miała ubezpieczenie, ale od dnia zameldowania musi być ubezpieczona w DE, chyba, że uznają to ubezpieczenie europejskie.

Chrisbern 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-05, 13:28   

Czyli to 4-miesięczne ubezpieczenie uczelniane, nie ma żadnego przełożenia tutaj? A jak z ta europejską kartą ubezpieczenia zdrowotnego? Mozna coś w NFZ załatwić?

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-05, 13:36   

No ale jak NFZ: to ubezpieczenie w Polsce tez z nieba nie spada, tylko jakies warunki trzeba spelniac, a jak bedzie zameldowana w Niemczech, to nie wiem, czy to tak bedzie mozna

Nie moze sie zapiscac na jakims uniwerytecie w Berlinie do Studienkollegu, bedzie placic minimalne skladki na niemieckie ubezpieczenie zdrowotne i przy okazji uczyc sie jezyka.

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-05, 17:36   

Ja akurat chodze na niemiecki do VHS i nikt mnie omeldunek nie zapytał nawet (w sumie jestem zameldowany tutaj, ale nie musiałem tego udowadniac). Moja dziewczyna nie jest zameldowana i też chodzi do VHS na kurs jezykowy. Wiec zastanow sie, czy chcesz, zeby byla zameldowana poki obejmuje ja jeszcze 4 miesieczne ubezpieczenie w Polsce :)

A ekuz to poprostu idziesz do NFZ z wydrukami wszystkimi w tym wypadku RMUA rodzica, na ktorego jest ubezpieczona plus potwierdzenie o obronie pewnie (ja zawsze zaatwialem potwierdzenie o tym, ze studiuje - legitymacja nie jest wystarczajaca) plus podanie, ktore moze sobie wypelnic na miejscu i wszystko zalatwia sie w 5 minut, o ile nie ma kolejki, karte dostaje sie od reki.

Gigii 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 00:29   

@Pogodniak
Oczywiście, że ubezpieczenie z nieba nie spada. Z tego co ja się dowiedziałem to od dnia obrony przez 4 miesiące absolwentowi przysługuje ubezpieczenie zdrowotne na terenie PL. Obowiązuje ono podczas wyjazdu za granicę, ale nie w czasie stałego zamieszkania poza terenem PL.

Chrisbern wydaje mi się, że jak nie zameldujesz swojej dziewczyny przez czas w którym ma ubezpieczenie to problemu nie będzie ale później niezbędnym stanie się zameldowanie jej i ubezpieczenie.

Chrisbern 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-06, 04:35   

No to faktycznie wychodzi na to, ze lepiej jej przez te 4 miesiące nie meldować. :o

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-06, 09:33   

Gigii napisał/a:
wydaje mi się, że jak nie zameldujesz swojej dziewczyny przez czas w którym ma ubezpieczenie to problemu nie będzie
a nie jest przypadkiem tak, że jeżeli ktoś przebywa dłużej niż dwa tygodnie, to musi się zameldować? Ja się nie znam, ale tak przeczytałam w jednym z poradników typu "10 rzeczy, które musisz zrobić, po przyjeździe do Berlina" :P

kyniekk 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 10:07   

powyzej 3 miesiecy

irmencja666
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-06, 10:15   

To znaczy, że mnie "oszukano", czy po prostu zmieniło się coś w ciągu ostatnich dwóch lat?

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-06, 10:50   

Jak juz sie mialo zameldowanie z Niemczech i przeprowadza sie z miasta do miast, to nowy adres trzeba zglosic w ciagu 2 tygodni, ale jak obcokrajowiec z innegokraju czlonkowskiego unii europejskiej przebywa turystycznie w Niemczech, to do 3 miesiecy nie musi sie tu meldowac, chyba ze z gory ma zamiar przebywac tu na stale

Odpowiedz do tematu