| Autor |
Wiadomość |
endless
Nowy

|
Wysłany: 2009-02-01, 14:14 Farmaceuci w Niemczech
|

|
|
| Zastanawiam się nad podjęciem pracy aptekarza w niemczech i chciałbym zapytać osób które pracują w niemieckich aptekach o warunki jakie stawiają pracodawcy szukając na takie stanowisko poza biegłą znajomością j. niem. Jeśli ktoś byłby w stanie podać orientacyjne obecne zarobki w tej branży byłbym wdzięczny. |
|
|
|
 |
mejaber
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-18, 12:54
|

|
|
Prace w zawodzie magistra farmacji czyli Apotheker/-in ogolnie nie jest trudno znalezc. najlepiej przez strone Apothekerkammer.
zarobki zaleza od stazu pracy i sa odgornie ustalane. najnizsza stawka to ok. 17,50€ brutto za godzine. Wymaganiem jest Approbation, o ktorym nizej i ogolna znajomosc przepisow dotyczacych wydawania lekow i medykamentow dostepnych na niemieckim rynku. Zaleta dodatkowa jest znajomosc jezykow obcych, szczegolnie rosyjskiego, z tego co zauwazylam.
by moc pracowac w aptece w Niemczech, trzeba miec Approbation. Polacy moga sie o to ubiegac, skladajac mnostwo papierkow w Landesamt für Gesundheit und Soziales (LaGeSo) przy Fehrberlinerplatz |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2010-09-20, 16:12
|

|
|
Witajcie. Czy sa tu jacys farmaceuci? Pilnie potrzebuje informacji ktorych moglyby mi dostarczyc osoby zwiazane z ta branza
Czy wiecie jak w niemieckich aptekach wyglada sprawa opieki farmaceutycznej? Jak ona jest sprawowana oraz czy i w jaki sposob jest finansowana/refundowana przez panstwo?
Bardzo mi zalezy na tych informacjach, wiec jesli ktos z Was cos wie na ten temat to bardzo prosze o odpowiedz!
A moze podacie mi jakies linki do stron z takimi informacjami? (tylko anglojezyczne, bo niemieckiego znam tylko podstawy ).
Z gory dziekuje |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-09-20, 16:33
|

|
|
a od kiedy w niemieckich aptekach pracuja tylko i wylacznie osoby z tytulem "magistra farmacji"
Moze wlasciciel musi miec, ale 3/4 tych panienek, ktore stoja za lada w aptece, to nigdy w zyciu osoby z wyzszym wyksztalceniem, tylko jakies przyuczone sprzedwczynie. |
|
|
|
 |
pawel55
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-09-20, 18:30
|

|
|
| Polska apteka, tu dowiesz sie co potrzeba, tel 030,81006822- od pon do sob 9-20tej. |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2010-10-03, 21:36
|

|
|
| pawel55 napisał/a: | | Polska apteka, tu dowiesz sie co potrzeba, tel 030,81006822- od pon do sob 9-20tej. |
Ok, dzieki wielkie Ale co - wystarczy ze tam zadzwonie i bede mogla sie po polsku dogadac? Nie chce nikomu zawracac glowy w czasie pracy, ja wiem jak jest u nas, nie ma czasu na rozmowy telefoniczne jak ktos dzwoni do apteki bo jest duzo pracy, wiec nie wiem czy ja tez nie przeszkodzilabym komus w pracy...
Fajna sprawa by bylo dowiedziec sie tego co mnie interesuje wlasnie z pierwszej reki, ale obawiam sie ze w tej aptece nikt nie mialby czasu zeby ze mna porozmawiac... :/
[ Dodano: 2010-11-14, 17:19 ]
Hop hop, odpowie ktos? |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2011-09-18, 15:15
|

|
|
| i znowu ja... odezwie się ktoś jeszcze?... |
|
|
|
 |
Kama
Nowy

|
Wysłany: 2011-09-20, 21:07
|

|
|
| Annika_a napisał/a: | | i znowu ja... odezwie się ktoś jeszcze?... |
hej,i co?? udalo Ci sie cos zalatwic w tych niemczech?? |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-09-23, 18:28
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | a od kiedy w niemieckich aptekach pracuja tylko i wylacznie osoby z tytulem "magistra farmacji"
Moze wlasciciel musi miec, ale 3/4 tych panienek, ktore stoja za lada w aptece, to nigdy w zyciu osoby z wyzszym wyksztalceniem, tylko jakies przyuczone sprzedwczynie. |
Gdyby to były tylko sprzedawczynie, mógłbyś wszystkie leki kupić w Aldiku...
Cytuję:
Die gesetzliche Grundlage der pharmazeutischen Ausbildung in Deutschland bilden die Bundes-Apothekerordnung und die Approbationsordnung für Apotheker. Die Ausbildung beginnt mit dem Studium der Pharmazie an einer Universität und umfasst insgesamt acht Semester (vier Jahre). Es folgt für den zukünftigen Apotheker das Praktische Jahr (PJ), von dem mindestens sechs Monate in einer öffentlichen Apotheke abgelegt werden müssen. Die restliche Zeit kann auch außerhalb (etwa in der pharmazeutischen Industrie oder bei der Bundeswehr) absolviert werden, wobei ein Apotheker als ausbildungsberechtigte Person zugegen sein muss.
http://de.wikipedia.org/w...8Deutschland.29 |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-05, 18:00
|

|
|
| Kama napisał/a: | | Annika_a napisał/a: | | i znowu ja... odezwie się ktoś jeszcze?... |
hej,i co?? udalo Ci sie cos zalatwic w tych niemczech?? |
Ja nie szukam pracy w Niemczech, tylko informacji o aptekach niemieckich i specyfice ich funkcjonowania... Dlatego szukam tu kontaktu z kimś, kto mógłby mi opowiedzieć o tym Ale nikt się nie odzywa |
|
|
|
 |
madzia25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-05, 22:11
|

|
|
| podpowiedziec nie moge, ale jesli jestes w Berlinie to na Neukölln (centrum Neuköllner Tor) w aptece jest Pani, ktora mowi po polsku i pewnie cos by mogla na ten temat opowiedziec |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-13, 18:03
|

|
|
Rzecz w tym, że jestem w Polsce, a informacji tych potrzebuję w celach innych niż zawodowe/zarobkowe...
Ale dzięki za dobre chęci! |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-13, 18:09
|

|
|
O! Wiem jak mogłabyś/moglibyście na tym forum mi pomóc Bardzo proszę, niech ktoś napisze, ile płaci za leki na receptę ubezpieczony pacjent? Mam sprzeczne informacje (1 opcja - 8,10 euro + 3%; 2 opcja - 5-10 euro w zależności od ceny leku) i chciałabym wiedzieć jak to jest naprawdę...
I druga sprawa - czy apteki internetowe mogą sprzedawać też leki na receptę? |
|
|
|
 |
niki
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 646 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2011-10-13, 20:54
|

|
|
mozna ale uznaja tylko orginalne recepty(powinni),a wiec trzeba wyslac orginal z potwierdzeniem zamowienia - droga pocztową
Kopien, Faxe oder gescannte Vorlagen (Scans) werden nicht akzeptiert.
Wenn die Kasse ein Medikament übernimmt, muss der Versicherte jetzt immer 10 Prozent des Preises zuzahlen. Die Zuzahlung beträgt mindestens 5 Euro, maximal 10 Euro. Kinder und Jugendliche unter 18 Jahren sind davon befreit.
ale
nie wszystkie leki sa refundowane ,niektore trzeba placic 100% choc tez lekarz wypisze na nie recepte,nawet w przypadku dzieci..choroby przewlekle leki darmo dla dzieci ,dorosli tez moga byc zwolnieni ale jak przekrocza pewna granice w ciagu roku?chyba |
|
|
|
 |
Dobosz65
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-08, 14:26
|

|
|
Witam.
Czytałem kiedyś o systemie ubezpieczen zdrowotnych w Niemczech i z tego co pamiętam, Niemcy mają tzw. Państwowe Ubezpieczenie Zdrowotne (GKV), które pokrywa prawie całkowicie koszty leczenia i leków. Leki na receptę mogą sprzedawać wyłącznie apteki medyczne produkty można dostać również w drogeriach czy hipermarketach. Ceny leków na receptę są wszędzie jednakowe i refundowane do określonej kwoty, a resztę dopłaca pacjent, jeśli sie nie mylę to do 50 euro ceny – dopłata to 5 E, a do 100euro – 10 płaci klient.
I jeszcze taki zasada, że jeśli pacjent wyda na leki więcej niż 1% dochodów, to do końca roku już za leki nie płaci..
Nie wiem tylko , czy teraz w związku z kryzysem jakieś nowości nie weszły... |
|
|
|
 |
Annika_a
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-31, 15:04
|

|
|
| Dobosz65 napisał/a: | Ceny leków na receptę są wszędzie jednakowe i refundowane do określonej kwoty, a resztę dopłaca pacjent, jeśli sie nie mylę to do 50 euro ceny – dopłata to 5 E, a do 100euro – 10 płaci klient.
I jeszcze taki zasada, że jeśli pacjent wyda na leki więcej niż 1% dochodów, to do końca roku już za leki nie płaci..
Nie wiem tylko , czy teraz w związku z kryzysem jakieś nowości nie weszły... |
Cześć! O systemie ubezpieczeń zdrowotnych w Niemczech mam trochę informacji i ogólnie wiem jak to wygląda, gorzej właśnie z cenami leków. Wydawało mi się, że mam sprzeczne informacje na ten temat, ale Twój post ostatecznie utwierdził mnie w przekonaniu, że coś źle zrozumiałam Jest dokładnie tak jak piszesz z tymi cenami, stała opłata 5 albo 10 euro, zależnie od ceny leku. Dziękuję za informację o tym 1%, bo tego nie wiedziałam.
Jak jest teraz to nie wiem, wiem że w 2011 weszła nowa ustawa zdrowotna, ale ona nie wpłynęła na odpłatność za leki. Czy teraz w dobie kryzysu coś się zmieniło? Może ktoś tutaj coś wie na ten temat?
Anyway, dzięki za pomoc Dobosz
Niki, Tobie też dziękuję za info o aptekach internetowych! |
|
|
|
 |
|
|