freizügigkeitsbescheinigung ..jak to z tym jest?
| Autor |
Wiadomość |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-26, 11:14 freizügigkeitsbescheinigung ..jak to z tym jest?
|

|
|
| Mam krótkie pytanie...czy wciąż to jest potrzebne? Od czerwca pracuje legalnie w firmie w Berlinie (pracodawca opłaca za mnie również wszystkie składki)...czy wciąż muszę załatwic sobie ten papierek..czy starcza już samo zameldowanie? |
|
|
|
 |
Habibi
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-26, 13:29
|

|
|
| Z tego co się orientuję powinieneś załatwić. Niby pracowaca nie wymaga, ale możesz mieć problemy jak będzie jakaś kontrola. To czysta formalność, wystarczy, że zjawisz się w amcie i od ręki Tobie dają. |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2012-01-26, 13:29 Re: freizügigkeitsbescheinigung ..jak to z tym jest?
|

|
|
| Cyniek napisał/a: | | Mam krótkie pytanie...czy wciąż to jest potrzebne? Od czerwca pracuje legalnie w firmie w Berlinie (pracodawca opłaca za mnie również wszystkie składki)...czy wciąż muszę załatwic sobie ten papierek..czy starcza już samo zameldowanie? |
wciaz potrzebujesz - przy okazji zalatwiania roznych urzedowych formalnosci bedziesz proszony o jego okazanie. Po prostu zabookuj sobie online termin w Burgeramcie i pojdz go zalatwic. Jest bezplatny. |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
Cyniek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-01-27, 00:18
|

|
|
| aha czyli nie musze iść do Auslanderamtu? (bo coś mi tak znajoma osoba mówiła, że to w Auslanderamcie się załatwia) |
|
|
|
 |
Anna_Maria
Dyskutant

|
Wysłany: 2012-01-27, 01:58
|

|
|
| Cyniek, , nie- dostaniesz tez w Meldestelle |
_________________ Pozdrawiam liczne grono mych wrogów
Trzymajcie się ciepluchno |
|
|
|
 |
madzia25
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-01-27, 08:55
|

|
|
| Mi w Burgeramcie powiedziano, ze tylko do pol roku od dnia meldunku mozna to dostac w Meldestelle. I niestety nie zalatwilam tego od reki. Musialam jechac do Ausländeramt |
|
|
|
 |
ewa 1982
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2012-02-09, 17:28
|

|
|
Witam mnie również adesłano do Auslan..... i mam w związku z tym pytanie czy tam tez to załatwia się od ręki czy sa jakies komplikacje? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-09, 17:39
|

|
|
| tam sa przede wszystkich ogromne kolejki! Bylem tam raz ze znajomym o godz. 08.00 (co okazalo sie naiwnoscia), a tam ludzie stali w kolejce juz chyba od godziny, w ciagu kilkunastu minut zabraklo numerkow, bo zostal wyczerpany limit obslugi osob na ten dzien, wiec radze bym tam odpowiedni wczesnie |
|
|
|
 |
Storm
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-09, 18:22
|

|
|
| Jeżeli chodzi o Bürgeramt załatwiasz tam do 5 miesięcy od czasu pierwszego zameldowania i bez większych komplikacji, a co do Ausländerbehörde tam już nie jest tak łatwo wymagają więcej dokumentów no i czepiają się byle czego. Sam dzisiaj odwiedziłem Ausländerbehörde z żoną i muszę powiedzieć, że urzędnicy są nie mili, wręcz negatywnie nastawieni. No i jak pisze Pogodniak, są tam duże kolejki i bywa, że musisz go kilka razy odwiedzać bo szczegółowo przeglądają dokumenty i ubezpieczenie. |
|
|
|
 |
M-lena
Nowy

|
Wysłany: 2012-02-09, 20:08
|

|
|
W Ausländerbehörde rzeczywiście kolejki są gigantyczne, a numerki znikają w zastraszającym tempie - z tego co zauważyłam, będąc tam parę razy, to po ok godzinie, 1,5 od otwarcia.
Trzeba się przygotować na dłuższe czekanie, chyba, że zajmie się kolejkę jakieś pół h przed otwarciem. I odradzam pójście tam w czwartek (wówczas otwierają o 10.00), bo wtedy są chyba największe tłumy. Lepiej chyba wstać sporo wcześniej ale i wyjść w miarę szybko - mi udało się załatwić dokument już przed 8 rano
No i warto 3x sprawdzić, czy mamy pod ręką wszystkie niezbędne dokumenty. Nie ma nic gorszego, niż taka informacja udzielona już przez urzędnika, po paru godzinach spędzonych na krzesełku w poczekalni.. |
|
|
|
 |
xortha
Bardzo czesto tu bywa that's me

|
Wysłany: 2012-02-09, 20:21
|

|
|
radzilbym poprobowac w roznych Burgeramtach. Pare tyg temu w Schoenebergu (JFK) odbieralem nowego Freizuga w zwiazku ze zmiana paszportu.
Meldunek mam zdecydowanie dluzej niz 6 mcy, tak jak i poprzedniego Freizuga. |
_________________ Pozdrawiam,
xortha |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-02-09, 20:33
|

|
|
A to dziwne Ja zalatwilam od reki w Bürgeramtcie i to chyba z rok po zameldowaniu jak niedluzej ,ale to bylo pare lat temu,ale niedawno np.wymienialam ze wzgledu na zmiane danych tez od reki w Burgeramtcie.Chyba w kazym urzedzie innaczej na to wyglada |
|
|
|
 |
Storm
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-10, 00:01
|

|
|
Innerhalb der ersten fünf Monate nach Ihrer Anmeldung in Berlin können Sie auch in jedem Bürgeramt die Ausstellung einer Freizügigkeitsbescheinigung beantragen. Wenn Sie bereits länger als fünf Monate in Berlin gemeldet sind, ist für die Ausstellung der Freizügigkeitsbescheinigung allein die Ausländerbehörde zuständig.
W skrócie do 5 miesiecy od daty zameldowania można w Bürgeramtcie po 5 miesiącach trzeba się udać do Ausländerbehörde. Aktualnie żaden urzędas z Bürgeramtu nie chce ryzykować wystawiania po tym terminie.
http://www.berlin.de/verw...eistung/150171/ |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2012-02-10, 08:06
|

|
|
| xortha napisał/a: | radzilbym poprobowac w roznych Burgeramtach. Pare tyg temu w Schoenebergu (JFK) odbieralem nowego Freizuga w zwiazku ze zmiana paszportu.
Meldunek mam zdecydowanie dluzej niz 6 mcy, tak jak i poprzedniego Freizuga. |
Bo po zmianie dokumentu to jest uaktualnienie danych w już istniejącym Freizugig-ung. Termin, po upływie którego trzeba lecieć do Auslanderbehorde dotyczy pierwszego.
Sorry, zżrło mi niemieckie umlauty |
_________________ Wszelkie porady dotyczą własnych doświadczeń, urzędowo dla Tempelhof. Proszę brać pod uwagę dowolność interpretacji przepisów dla poszczególnych dzielnic Berlina...:) |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-02-16, 19:58
|

|
|
| madzia25 napisał/a: | | Mi w Burgeramcie powiedziano, ze tylko do pol roku od dnia meldunku | byłam dziś tam i przy okazji zapytałam, to mi powiedzieli, że 3 miesiące od pierwszego meldunku a później trzeba iść do Ausländerbehörde. |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
pingwinek
Uzytkownik

|
Wysłany: 2012-02-16, 21:27
|

|
|
| Mam pytanie gdzie można starać sie o wymiane freizügigkeitsbescheinigung z powodu zmiana paszportu. Czy ponownie bede musiał stac w kolejce w Ausländerbehörde. |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-03-13, 17:34
|

|
|
| M-lena napisał/a: |
No i warto 3x sprawdzić, czy mamy pod ręką wszystkie niezbędne dokumenty. Nie ma nic gorszego, niż taka informacja udzielona już przez urzędnika, po paru godzinach spędzonych na krzesełku w poczekalni.. |
ja dziś byłam ten papier dla znajomego załatwiać.byliśmy o 6.30, to już spora kolejka była... ale większość rozeszła się po całym budynku i było tylko 10 osób przed nami, aczkolwiek dopiero po godzinie weszliśmy.Zabrakło papierka, a nawet dwóch,to babka się zgodziła, żeby on pojechał po nie do domu i wrócił bez kolejki do niej...
W nawiązaniu do innego tematu, gdzie ktoś, (chyba Pogodniak?) mówił,że ten papier jest potrzebny: babka powiedziała, że po co mu taki papier, niedługo i tak to ma być zniesione i jest mu niepotrzebny... sciemniała? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Rafal108
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2012-03-13, 18:25
|

|
|
| SoNja napisał/a: | | madzia25 napisał/a: | | Mi w Burgeramcie powiedziano, ze tylko do pol roku od dnia meldunku | byłam dziś tam i przy okazji zapytałam, to mi powiedzieli, że 3 miesiące od pierwszego meldunku a później trzeba iść do Ausländerbehörde. |
koleżance go wyrobili w Arbeits Agentur na Wedding od ręki, musiała oczywiscię pokazać zameldowanie |
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-03-14, 09:49
|

|
|
| SoNja napisał/a: |
W nawiązaniu do innego tematu, gdzie ktoś, (chyba Pogodniak?) mówił,że ten papier jest potrzebny: babka powiedziała, że po co mu taki papier, niedługo i tak to ma być zniesione i jest mu niepotrzebny... sciemniała? |
Nigdy nie twierdzilem, ze Freizügigkeitsbescheinigung jest potrzebny, gdy sie pracuje i nie zglasza do urzedow po jakas pomoc typu Sprachkurs, Wohngeld czy socjal, ale jesli taka pomoc jest potrzebna, to pierwsze pytanie podczas skladania wniosku brzmi "Prosze pokazac Freizügigkeitsbescheinigung", a wtedy (tzn. gdy czlowiek jest w potrzebie finansowej) mozna go jo juz nie dostac.
Nie wiem czy "papier ma byc zniesiony", bo to sa ustalenia unijne i jego wystawianie reguluje ustawa uchwalona zaledwie pare lat temu.
@Rafal: nigdy nie slyszalem, zeby Arbeitsagentur byl kompetentny do wystawiania Freizügigkeitsbescheinigung, czy tobie sie cos nie pomylilo? Od tego jest Ausländerbehörde, ktora co najwyzej wspolpracuje w tym zakresie z Meldebehörden. |
|
|
|
 |
dzidzia3726
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 88 Skąd: Reinckendorf
|
Wysłany: 2012-03-14, 11:01
|

|
|
| rafal108.Moze pomyliles z pozwoleniem na prace albo podaniem o pozwolenie na pobyt,ktore mozesz dostac od AA.Pogodniak chyba ma racje,ja tez nie zman takiej mozliwosci. |
|
|
|
 |
|
|