forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

GEWERBE-JOB CENTER A POLSKI URZAD PRACY

Autor Wiadomość
sabincka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-01-08, 20:23   GEWERBE-JOB CENTER A POLSKI URZAD PRACY

Witam Serdecznie!
Mam kilka pytan odnosnie tego iz.. :)
Moja mama stracila w prace w polsce i zarejestrowala sie jako bezrobotna, z tego tytulu otrzymuje zasilek (przyznany na pol roku). Teraz przyjechala tutaj (do Polski bedzie dojezdzac aby podpisywac listy). Czy orientujecie sie czy normalnie moze otworzyc tutaj Gewerbe? chcialabym ja zameldowac i znalezc troche prac sprzatajacych tylko nie chce aby stracila przez to ten zasilek w Polsce... Czy orientujecie sie moze w tym temacie?
No i mam jeszcz jedno pytanie. Czy Polacy moga rejestrowac sie do Job Center po 3 miesiacach zameldowania tutaj czy pracy tutaj.. Bo slyszalam rozne wersje i opcje.. ale nadal nie wiem w co wierzyc. Chodzi mi wlasnie o moja mamuske czy moglaby po jakims czasie liczyc przynajmniej na jakis kurs bezplatny z ich strony. Juz nawet nie chodzi o zasilki.
Pozdrawiam i wielkie dzieki za przeczytanie posta

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-08, 20:29   

Pracujac tutaj nie powinna brac w Polsce zasilku, juz z samego poczucia uczciwosci.

sabincka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-01-08, 20:33   

gdybys zarabial 1000 zl na reke przez 10 lat w jednej firmie i w sumie egzystowal a nie zyl, bo za to sie wyzyc nie da to nie wiem czy mialbys pod tym wzgledem poczucie uczciwosci. to nie byla odpowiedz na moje pytanie, przepraszam

Magdzia 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-01-08, 20:37   

sunny_boy napisał/a:
Pracujac tutaj nie powinna brac w Polsce zasilku, juz z samego poczucia uczciwosci.

A jak ja sprawdzą a na pewno to zrobią to będą problemy, dlatego nie warto
jeżeli chcesz mamie pomóc i znaleźć pracę to bez gewerby jedynie na czarno

xortha 
Bardzo czesto tu bywa
that's me

Wysłany: 2012-01-08, 20:41   

Magdzia napisał/a:
sunny_boy napisał/a:

Faktycznie, jak bedzie na czarno i ja sprawdza, to beda mniejsze klopoty? ;)

A powazniej - trzeba wziac pod uwage, ze Gewerba oznacza wydatek na ubezpieczenie zdrowotne, w publicznej kasie to ok 150 eur/m-c.

xortha

sabincka 
Poczatkujacy

Wysłany: 2012-01-08, 20:49   

wiem, bo sama mam gewerbe. chyba macie racje. a jak bedzie sprzatac prywatne mieszkania to kontroli nie ma sie co bac. ale mama chce miec ubezieczenie zeby placic tez skladki na rente. ja pracuje legalnie a mialam to szczescie ze zostalam zatrudniona na 410 € i moi jedni pracodawcy placa moje ubezpieczenie.
wiecie chodzilo mi o to zeby sobie oplacala ta marna kuroniowka mieszkanie ktore jest w polsce a tu zarabiala na czysto, ale chyba to zbyt ryzykowne

xortha 
Bardzo czesto tu bywa
that's me

Wysłany: 2012-01-08, 20:57   

sabincka napisał/a:
wiem, bo sama mam gewerbe. chyba macie racje. a jak bedzie sprzatac prywatne mieszkania to kontroli nie ma sie co bac. ale mama chce miec ubezieczenie zeby placic tez skladki na rente. ja pracuje legalnie a mialam to szczescie ze zostalam zatrudniona na 410 € i moi jedni pracodawcy placa moje ubezpieczenie.
wiecie chodzilo mi o to zeby sobie oplacala ta marna kuroniowka mieszkanie ktore jest w polsce a tu zarabiala na czysto, ale chyba to zbyt ryzykowne

na marginesie, od Gewerby nie placi sie Rentenversicherung...

Moze niech Mama zastanowi sie czy nie zalozyc dzialalnosci gosp w Polsce i pracowac na nia tutaj? Legalnie, choc troche papierkologii, a pierwsze 2 lat placi sie tylko ok 350 zl /m-c.

xortha

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-01-08, 21:01   

Transfer zasiłku dla bezrobotnych

Prawo do transferu zasiłku do kraju poszukiwania pracy przysługuje osobie bezrobotnej
dalej
Każdy bezrobotny ma prawo do poszukiwania pracy lub podjęcia działalności na własny rachunek za granicą. Wyjeżdżając do krajów Unii Europejskiej w celu poszukiwania pracy, masz prawo do transferu zasiłku tylko przez trzy miesiące. Żeby zachować prawo do kontynuacji, musisz powrócić do kraju przed upływem tego okresu. Jeżeli w czasie poszukiwania pracy podejmiesz za granicą pracę, studia lub założysz własną firmę – stracisz prawo do zasiłku
http://www.strefapracy.eu...hp?id=827&id1=2

polecam tez poradnik na temat rejestracji w Urzedzie Pracy niemieckim itd
http://www.pip.gov.pl/htm...cy_poradnik.pdf

niki 
Dyskutant

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-01-08, 21:10   

xortha napisał/a:

na marginesie, od Gewerby nie placi sie Rentenversicherung...

[/quote]

a to samemu nie mozna oplacac?przyklad- jak przy 400 basis,a gdzie potem tej renty bedziecie szukac :mrgreen:

asiaplomyk 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-08, 21:16   

Albo bierze sie zasilek w Polsce albo tutaj innej mozliwosci nie ma. Jesli mama mialaby tu Gewerbe, czyli pracuje, to nie moze byc w Polsce bezrobotna i pobierac kasy. Ktos moze to sprawdzic i mama poniesie konsekwencje nie warte tych zasilkow z Polski, bo moze byc sytuacja, ze bedzie musiala zwracac pobrana kase z karami. Ja bym nie ryzykowala.

Magdzia 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-08, 22:17   

xortha napisał/a:
Magdzia napisał/a:
sunny_boy napisał/a:

Faktycznie, jak bedzie na czarno i ja sprawdza, to beda mniejsze klopoty? ;)

a i jakie kłopoty miałaby z pracą na czarno przynajmniej zasiłek może pobierać dla bezrobotnych w pl
bo już mi się nie chce wierzyć że jeżdżą po prywatnych mieszkaniach i robią kontrolę, chyba że z polecenia jakiejś życzliwej osoby:)

Magdzia 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2012-01-08, 22:22   

Twoja mama może się trochę wstrzymać z tymi ubezpieczeniami itp.., przecież zasiłek dla bezrobotnych w pl nie będą jej wypłacać wiecznie.
Lepiej przeczekać trochę na czarno popracować, a jak się skończy w pl to wtedy zacząć działać tutaj legalnie.

sunny_boy 

Wysłany: 2012-01-08, 22:38   

Nie kazdy chce poczekac az skonczy sie jedno, zeby zaczac drugie - niektórzy wola miec wszystko na raz, bez róznicy czy legalnie, czy tez nie legalnie.

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-09, 00:55   

sunny_boy napisał/a:
Nie kazdy chce poczekac az skonczy sie jedno, zeby zaczac drugie - niektórzy wola miec wszystko na raz, bez róznicy czy legalnie, czy tez nie legalnie.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Odpowiedz do tematu