forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gewerbe; założenie działalności gospodarczej w Niemczech

Autor Wiadomość
Elm0 
Nowy

Wysłany: 2010-06-23, 11:03   Gewerbe; założenie działalności gospodarczej w Niemczech

Witajcie,

Jestem tutaj "nowy" dlatego chciałbym serdecznie się z Wami przywitać.
Piszę tutaj, ponieważ miesiący temu skończyłem studia i planuję otworzyć działalność gospodarczą w Niemczech :)

Działalność będzie raczej zlokalizowana przy granicy - czyli Goerlitz, Forst lub Frankfurt - nie wiem, czy Berlin oferuje coś wyjątkowego, co mogłoby przesądzić o tym, aby zarejestrować działalność właśnie w Berlinie.

Niemniej orientowałem się trochę i co powinienem zrobić aby założyć firmę:
1. Wybrać miasto i - wynająć biuro/ pomieszczenie (meldunek), tak aby w Gewerbeamt lub Ordnumgsamt wypełniając Gewerbeanmeldung podać adres zameldowania firmy.

2. Jak jest z podatkami? W PL deklaracja VAT składa się co miesiąc, lub co kwartał - jak to jest w DE?

3. Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem społecznym (odpowiednikiem PL ZUS) - czy w DE jest to obowiązek? Jakie inne obowiązkowe opłaty będę ponosić prowadząc działalność gospodarczą?

Będę wdzięczny za konstruktywne uwagi i rady na drodze do własnej firmy w Niemczech.

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2010-06-23, 11:49   

http://www.poloniaberlin....erbe-vt9432.htm

berlinoffice 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-06-23, 17:43   

Hej Elmo!
niektore zeczy zalezne sa od tego jaka dzialalnosc gospodarcza chcesz otworzyc i jaki bedzie obrot i dochod twojej firmy.
-jezeli zostaniesz vat-owcem rozliczac musisz sie co miesiac mozesz to zrobic elektronicznie ze skarbowka laczysz sie przez program ELTSTER.
- ZUS-u jako takiego niema ale jest obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne (niedaj sie namowic na drogie taryfy jak niezamiezasz mieszkac do starosci w niemczech skozystaj z taryfy BADE-EXPAT tania i wystarczajaca.
-inne oplaty takie jak cech zemieslniczy (HANDWERKSKAMMER) czy zwiazek handlowcow i przemyslowcow (IHK) zalezne sa od tego co planujesz
napiszesz wiecej dostaniesz dokladniejsze informacje.
pozdrowienia.

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-06-23, 18:45   

Cytat:
-jezeli zostaniesz vat-owcem rozliczac musisz sie co miesiac mozesz to zrobic elektronicznie ze skarbowka laczysz sie przez program ELTSTER.

Jesli miesieczne dochody nie sa zbyt wysokie urzad skarbowy zaleca rozliczanie kwartalne .

banb
Bardzo czesto tu bywa
miły i kontaktowy, pogodny...

Wysłany: 2010-06-24, 16:04   c.d. Gewerbe usw..;)

przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i muszę powiedzieć, że mam jednak więcej niejasności niż pewności w tym temacie ..
dlatego proszę o pomoc i wypowiedzi osób, które znają temat i mogą pozwolić mi zrozumieć ten temat dogłębniej..

1. chcą prowadzić legalnie działalność gospodarczą (jednoosbową) w Niemczech (zamierzam wykonywać swoje usługi na terenie Berlina oraz całych Niemiec) muszę zgłosić się do Gewerbeamt (jak opisała to sisi) dopisek był, że należy zgłosić się w konkretnym urzędzie , mając na uwadze zameldowanie, to jest jasne np. mieszkam na Neukolln idę na Jassminstrasse) . a jak jest w przypadku prowadzenia już dzialalności w Polsce i chęci prowadzenia działalności w Niemczech? czyli zameldowanie jest tylkow Polsce. Jaki urząd? Który?

2. jeżeli dobrze zrozumiałem, po wizycie w Gewerbeamt idę z tymi dokumentami (po opłaceniu 26€, czy to jest stała opłata , są jakieś zwolnienia itd) do Finanzamtu w celu zalożenia naszego NIPu czyli Steuernemmer. Czy mieszkając na Neukolln musze isc do dzielnicowego Finanzamtu czy też? i jak jest w przypadku braku zameldowania (czyli przykład osoby która ma działalnśc już w Polsce i chce wykonywac ją tez na terenie Niemiec)

3.pytanie dodatkowe: mam zawarte umowy w Niemczech (np. wykonałem pracę polegająca na prowadzeniu prelekcji z pokazem zdjęc o Polsce) i otrzymałem za to wynagrodzenie. podstawą wynagrodzenia było tylko tzw Honorarvertrag. czy teraz sam muszę zglosić ten fakt do urzędy skarbowego? jezeli tak to zapewne potrzebuje nr NIP steuernummer. czy mozna to zalozyć bez Gewerbe? musze miec zameldowanie?

4. czy do prowadzenia dzialalności potrzebuje TYLKO
nr z Gewerbe oraz Steuernummer z Finanzamt? czy cos jeszcze??

5. rozumiem, że teraz prowadze legalnie dzialalność gospodarczą..trzymajć sie mojego przykłady moje usługi to : oświatowe szkoleniowe..czyli np. prowadzenie prelekcji i odczytów o Polsce itd... czy te usługi podlegaja podatkowi VAT (Melesteuer)? czy też mam prawo wyboru>? jeżeli podlegają tow jakim procencie?
czy ktos moze mi wyjasni rowniez, czy jest zroznicowanie i dokumentem rozliczeniowym jest tzw Faktura czy rachunek (qitung?)

6. najwazniejsze: jak wyglada tzw skala podatkowa w Niemczech. wystawiajac tzw rachunek (quitung) na sume np. 100€ musze samodzielnie odprowadzic podatek ? jezeli tak to gdzie? w jakiej wysokosc? skala procentowa?

tak naprawdę potrzebuję opinii i porady praktyka (a nie teoretyka..) dlatego ielka prośba do tym z Was drodzy forumowicze, którzy te tematy juz przerabiali i moga się podzielic z zółtodziobem...wielkie dzięki z gory i czekam na info
ew. kontakt na priv...ew. proszę o podanie swojego nr telefonu stacjonarnego w Berlinie to chętnie zadzwonie..ew, proponuję spotkanie przy kawie/piwie..:) mieszkam na Neukolln 12055

Ania Makowiecka 
Nowy

Wysłany: 2010-07-19, 10:34   

Witam,
takze jestem nowa i o niczym pojęcia nie mam... Chciałabym założyć biuro tłumaczeń w Niemczech - jestem tłumaczem przysięgłym j. niemieckiego. Jak to wygląda? Mieszkam na razie w Polsce. Chciałabym wynająć lokal w Niemczech i zacząć prowadzić działalność gospodarczą. Nie chcę zakładać tego w Polsce - opłaty są zbyt wysokie. Proszę o jakieś rady - na maila siudut.anna@gmail.com

Odpowiedz do tematu