| Autor |
Wiadomość |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 104 Skąd: Dresden
|
Wysłany: 2011-11-07, 02:28 Gewerbeschein
|

|
|
Ja w dalszym ciągu szukam pracy...w Dreznie jest faktycznie beznadzieja. Zero Festanstellung, same MInijoby..jeśli już cokolwiek. Wszyscy mówią że pracują z Gewerbeschein bo inaczej sie nie opłaca. Za parę dni będę nieubezpieczona bo 31 Pazdz zakończylam stosunek pracy i mogą wyjść z tego jakieś jaja, bo Arbeitsamt też mnie nie ubezpieczy. Więc moje pytania to:
1) Jak długo się czeka na Gewerbe? Od razu?Bo Steuernummer mam jak coś
2) Ubezpieczenie z tego co wiem w AOK Plus Sachsen 150 eur/m-c, normalnie co miesiąc bym płaciła????
3)Co się robi z tymi wszystkimi rachunkami??
4)Czy to się wogóle opłaca?
5) Czy nie będzie przypadkiem tak że po rozliczeniu przyjdzie mi jakaś niedopłata/ kara itp??
6)Ile trzeba mieć min zleceniodawców?
Czy raczej wszystko easy??
Dzięki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
carlla
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-07, 08:00
|

|
|
| Odpowiadajac na jedno pytanie....Gewerbe zalatwiasz w 5 min> |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-11-07, 09:57
|

|
|
| A czy pracodawcy nie płaca jakoś więcej osobie z Gewerbe? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-11-07, 18:04
|

|
|
o Gewerbe temat był wałkowany w kółko, wystarczy poczytac...
http://www.poloniaberlin....erbe-vt9432.htm
http://www.poloniaberlin....erbe-vt9457.htm
najpierw wiedz ze to jest własna działalność, firma jednoosbowa...
ubezpieczenie placisz prywatnie co miesiąc sama.
Rachunki sie wystawia zleceniodawcy
zależy jak lezy
Po rozliczeniu rocznym płaci sie podatek jezeli przekroczysz twoj próg podatkowy
mozesz miec 1 aczkolwiek słyszałam plotki,że mogą sie czepiac i lepiej jest miec wiecej niz jednego... |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-11-08, 01:24
|

|
|
| A jak to jest z ubezpieczeniem. Do tej pory skladki odprowadzał pracodawca. Mam iśc normalnie do tej kasy (AOK PLUS) i poprostu powiedzieć że od teraz sama odprowadzam skladki? Czy do Gewerbeschein jest jakieś specjalne ubezp??? |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2285 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2011-11-08, 10:48
|

|
|
| malinaandtom napisał/a: | | A jak to jest z ubezpieczeniem. Do tej pory skladki odprowadzał pracodawca. Mam iśc normalnie do tej kasy (AOK PLUS) i poprostu powiedzieć że od teraz sama odprowadzam skladki? Czy do Gewerbeschein jest jakieś specjalne ubezp??? |
do gewerby zazwyczaj bierze się ubezpieczenie prywatne i płacisz co miesiąc ustaloną stawkę np. 150e.
umów się z maklerem ubezpieczeniowym, on wybierze najlepsze ubezpieczenie dla ciebie , ja przynajmniej tak zrobiłam |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-11-08, 10:55
|

|
|
| a co mam zrobic z tym nieprywatnym? Przecież jestem juz w jakiejś kasie chorych. NIe moge w tu dalej być ubezpieczona jako selbstandig, no tak poprostu privat, sama ubezbieczona- familienversichert z mężem za jakieś 150eur? |
|
|
|
 |
klon
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-12, 10:49
|

|
|
| Jako kobieta lepiej oplaca sie zostac w panstwowej kasie. Jesli zaczniesz sie bawic w prywatne, nie wrocisz juz tak latwo do panstwowej. A z prywatna zaczynaja sie jaja, jak np masz dzieci itp. Dowiesz sie wszystkiego u doradcy... nie rob nic sama. |
|
|
|
 |
malinaandtom
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-11-12, 14:39
|

|
|