forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gewerbeschein

Autor Wiadomość
malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-11-07, 02:28   Gewerbeschein

Ja w dalszym ciągu szukam pracy...w Dreznie jest faktycznie beznadzieja. Zero Festanstellung, same MInijoby..jeśli już cokolwiek. Wszyscy mówią że pracują z Gewerbeschein bo inaczej sie nie opłaca. Za parę dni będę nieubezpieczona bo 31 Pazdz zakończylam stosunek pracy i mogą wyjść z tego jakieś jaja, bo Arbeitsamt też mnie nie ubezpieczy. Więc moje pytania to:

1) Jak długo się czeka na Gewerbe? Od razu?Bo Steuernummer mam jak coś
2) Ubezpieczenie z tego co wiem w AOK Plus Sachsen 150 eur/m-c, normalnie co miesiąc bym płaciła????
3)Co się robi z tymi wszystkimi rachunkami??
4)Czy to się wogóle opłaca?
5) Czy nie będzie przypadkiem tak że po rozliczeniu przyjdzie mi jakaś niedopłata/ kara itp??
6)Ile trzeba mieć min zleceniodawców?

Czy raczej wszystko easy??

Dzięki za odpowiedzi :)

carlla 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-11-07, 08:00   

Odpowiadajac na jedno pytanie....Gewerbe zalatwiasz w 5 min>

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-07, 09:57   

A czy pracodawcy nie płaca jakoś więcej osobie z Gewerbe?

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-11-07, 18:04   

o Gewerbe temat był wałkowany w kółko, wystarczy poczytac...

http://www.poloniaberlin....erbe-vt9432.htm

http://www.poloniaberlin....erbe-vt9457.htm

najpierw wiedz ze to jest własna działalność, firma jednoosbowa...
ubezpieczenie placisz prywatnie co miesiąc sama.
Rachunki sie wystawia zleceniodawcy
zależy jak lezy ;)
Po rozliczeniu rocznym płaci sie podatek jezeli przekroczysz twoj próg podatkowy
mozesz miec 1 aczkolwiek słyszałam plotki,że mogą sie czepiac i lepiej jest miec wiecej niz jednego...

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-08, 01:24   

A jak to jest z ubezpieczeniem. Do tej pory skladki odprowadzał pracodawca. Mam iśc normalnie do tej kasy (AOK PLUS) i poprostu powiedzieć że od teraz sama odprowadzam skladki? Czy do Gewerbeschein jest jakieś specjalne ubezp???

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-11-08, 10:48   

malinaandtom napisał/a:
A jak to jest z ubezpieczeniem. Do tej pory skladki odprowadzał pracodawca. Mam iśc normalnie do tej kasy (AOK PLUS) i poprostu powiedzieć że od teraz sama odprowadzam skladki? Czy do Gewerbeschein jest jakieś specjalne ubezp???

do gewerby zazwyczaj bierze się ubezpieczenie prywatne i płacisz co miesiąc ustaloną stawkę np. 150e.
umów się z maklerem ubezpieczeniowym, on wybierze najlepsze ubezpieczenie dla ciebie , ja przynajmniej tak zrobiłam :)

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-08, 10:55   

a co mam zrobic z tym nieprywatnym? Przecież jestem juz w jakiejś kasie chorych. NIe moge w tu dalej być ubezpieczona jako selbstandig, no tak poprostu privat, sama ubezbieczona- familienversichert z mężem za jakieś 150eur?

klon 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-11-12, 10:49   

Jako kobieta lepiej oplaca sie zostac w panstwowej kasie. Jesli zaczniesz sie bawic w prywatne, nie wrocisz juz tak latwo do panstwowej. A z prywatna zaczynaja sie jaja, jak np masz dzieci itp. Dowiesz sie wszystkiego u doradcy... nie rob nic sama.

malinaandtom 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-11-12, 14:39   

dzięki za odpowiedź! Endlich alles klar :)

Odpowiedz do tematu